Dodaj do ulubionych

mały przebieg a wymiana oleju z powodu terminu

28.05.07, 15:31
Prywatnym samochodem zrobiłem w ciągu roku około 3500 km.

No i mam pytanie.
Przebieg mały, ale chyba olej wyminia się po opływie roku bez względu na
przebieg.

Ile mogę przeciągnąć (chodzi o czas, nie o przebieg), bo żal mi zmieniać
oleju, który niewiele przepracował.
Obserwuj wątek
    • hipohondryk1 Re: mały przebieg a wymiana oleju z powodu termin 28.05.07, 15:50
      A robić remontu silnika z powodu oszczędności 100zł na wymianie oleju nie będzie
      Ci szkoda robić?
    • crannmer Re: mały przebieg a wymiana oleju z powodu termin 28.05.07, 15:56
      rraaddeekk napisał:

> Prywatnym samochodem zrobiłem w ciągu roku około 3500 km.
      > Ile mogę przeciągnąć (chodzi o czas, nie o przebieg), bo żal mi zmieniać
      > oleju, który niewiele przepracował.

Ile chcesz przeciagnac? Piec minut, piec miesiecy, piec lat?
      Przeciagnac miesiac czy dwa nie zrobi roznicy, ale zmienic trzeba, bo olej przy
      tak niskich przebiegach to nie olej, lecz emulsja oleju z rozcienczonym kwasem
      siarkowym.

Bedzie w gorszym stanie, niz gdybys codziennie przejechal 50 km.

MfG

C.

Dewulotopodobne, w_r_e_d_n_e i inne trole sa w smietniku
    • frequentflyer Re: mały przebieg a wymiana oleju z powodu termin 28.05.07, 16:12
      w moim wymienia się jak się wyświetli taki klucz płaski. pierwszy raz zapalił
      się po 23 miesiącach od daty EZ, przy przebiegu 14300 km. ale być może Mercedes
      zaniedbał skonsultowania tego z crannmerem i naraża mnie na niepotrzebne ryzyko.
      • piotr2569 Re: mały przebieg a wymiana oleju z powodu termin 28.05.07, 16:28
        U mnie się wyświetla napis OIL SERVICE

KRANMER nam pojechał kwasem siarkowym :D:D:D
        • crannmer Luki w edukacji 28.05.07, 17:01
          piotr2569 napisał:

> KRANMER nam pojechał kwasem siarkowym :D:D:D

Ja wiem, ze mozna miec luki w edukacji, ale nie musisz swoich wlasnych luk tak
          nachalnie wszem i wobec rozglaszac.

Handlowe paliwa do samochodow zawieraja pewne ilosci siarki. Po spaleniu tego
          paliwa powstaja min. rozne tlenki siarki. Te tlenki siarki dostaja sie wraz z
          kondensatem paliwa i wody (ktora jest rowniez produktem spalania paliwa) do
          skrzyni korbowej, a wiec i do oleju. Tlenki siarki rozpuszczone w wodzie daja
          kwasy siarkowy i siarkawy. W rozpatrywanym wypadku mocno rozcienczony co prawda,
          ale zawsze.
          Dawniej byl to material z liceum.

W przypadku bardzo niskich przebiegow, a wiec i krotkich odcinkow jazdy
          zawartosc kondensatu w paliwie jest spora.

Masz jeszcze jakies pytania?

MfG

C.

• frequentflyer Re: Luki w edukacji 28.05.07, 17:16
            skąd wziąłeś krótkie odcinki? z rozumu?
            pytek nie wyjaśnił czy jeździ 70 km raz na tydzień, czy 5 razy po 2 km dziennie.
      • crannmer Bardzo smieszne 28.05.07, 17:10
        frequentflyer napisał:

> w moim wymienia się jak się wyświetli taki klucz płaski. pierwszy raz zapalił
        > się po 23 miesiącach od daty EZ, przy przebiegu 14300 km. ale być może Mercedes
        > zaniedbał skonsultowania tego z crannmerem i naraża mnie na
        > niepotrzebne ryzyko.

Bardzo smieszne.
        Autor watku wyrazil sie, jakoby do jego samochodu coroczna zmiana byla okreslona
        w instrukcji. Jest to zreszta standardowa dla wiekszosci samochodow praktyka.

Niektore marki dla niektorych typow ta praktyke zmienily i wprowadzily dluzsze
        lub/i zmienne okresy wymiany.

Ale tez i przykazaly stosowanie odpowiednich do tego celu olejow (z mocno wyzsza
        liczba zasadowa), a takze asekuruja sie czujnikami przewodnosci elektrycznej
        oleju. Skoro wiec miales szczescie tankowac paliwo z przypadkow mniejsza
        zawartoscia siarki (albo tankujesz tzw. bezsiarkowa), to wskaznik pokazal alarm
        pozniej, niz w przypadku nieco mniej szczesliwych delikwentow.

Dla standardowych samochodow, uzywajacych standardowego (nie long life) oleju
        zmiana coroczna jest w dalszym ciagu jak najbardziej sluszna i zbawienna.

MfG

C.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka