Gość: niezdecydowana IP: *.tel147.petrotel.pl 10.06.03, 16:04 Pomóżcie, po długotrwałych przemyśleniach odrzuciłam inne marki i zostałam przy tych dwóch. I co wybrać, a może polecicie jeszcze inny model, ale w cenie około 35 tys. Link Zgłoś Obserwuj wątek
greenblack Re: Toyota Yaris czy Opel Corsa 10.06.03, 16:17 Yaris 1.0 5d kosztuje 357000 i ma w standardzie 1 poduszkę i ABS. Corsa 1.0 5d kosztuje 35000 - 2000 rabatu. W standardzie tylko 1 poduszka ale za 2100 dokupujesz ABS= cena końcowa 35100. I jeszcze to: www.euroncap.com/details.php3?id=car_113_2002 , www.euroncap.com/details.php3?id=toyota_yaris_2000 4 cylindry w Yarisie to zawsze lepiej niż 3 w Corsie. Sprawdź, do jakiego serwisu masz bliżej. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: frequent flyer Re: Toyota Yaris czy Opel Corsa IP: 80.241.130.* 10.06.03, 16:21 jak za te pieniądze, to Yaris. od początku masz ABS - którego dołożyć do już jeżdżącego autka w zasadzie się nie da. a jak ci będzie zbywać kasy, do Yarisa w każdej chwili za niecałe 4K dołożysz klime, co w jeżdżącej już corsie kosztowałoby dwakroć tyle. zresztą jak chodzi o jazdę, yarisa 1.0 powinnaś porównywać z corsą 1.2 a nie corsą 1.0. taka corsa to za ok. 38K - za tę cenę jest już Yaris z klimą. Link Zgłoś
Gość: frequent flyer Re: Toyota Yaris czy Opel Corsa IP: 80.241.130.* 10.06.03, 16:25 fakt, pominąłem rabat na tę gołą corse. z drugiej strony, jezeli jesteś dziennikarzem albo leśnikiem, opel da ci 9% rabatu (5% dla medyków i jeszcze paru zawodów) a toyota nic Link Zgłoś
Gość: polokokt jeszcze dla ksiedza daja :) no txt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.03, 16:35 Link Zgłoś
Gość: 130rapid Re: jeszcze dla ksiedza daja :) no txt IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.03, 18:16 W przypadku Niezdecydowanej to chyba nieistotne ;-) Link Zgłoś
Gość: polokokt Re: Toyota Yaris czy Opel Corsa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.03, 16:34 oj, mysle ze jesli jeszcze sama sie nie zdecydowalas to po wypowiedziach forumowiczo jeszcze bardziej nie bedziesz mogla wybrac. Kazdy z tych samohodow ma jakies plusy i minusy. Dla mnie podstawowa rzecza jest gwarancja (toyota 3 lata, opel 2 lata) i niezawodnosc (tu statystyki mowia ze japonczyki wypadaja lepiej, generalnie pewnie tak jest, ale roznie to z tymi statystykiami bywa, zawsze sa jakies wartosci brzegowe, ktore znacznie odstaja od sredniej a jak sie ma "sczescie" to mozna trafic akurat na ten wlasnie egzemplarz). Stylistycznie bardziej mi lezy niemiecki produkt, dosc konserwatywne linnie, zegary ze wskazowkami :), dla mnie ciekawsze silniki (jakos tak lepiej mi leza). Toyota ma w sobie wiecej polotu (ne kazdy to lubi). Toyotka to smielasza moim zdaniem stylistyka, trche nowatorstwa we wnetrzu (wyswietlacz na srodku). Za to dysponuje przesowana tylna kanapa, ktora pozwala zwiekszyc przestrzen bagaznika. Za to przed zlozeniem ta przestrzen jest ciut mniejsza nz w Oplu (nie wejdzie nawet skrzynka z napojami). A jak sie zlozy to znow ciezko kogos poza dzieckiem tam na tyl wcisnac. Nie wiem jakie rozpatrujesz silniki. Domyslam sie ze w oplu 1.2 16v 75 KM. Silniczek dosc zwawy do miasta, mam okazje takim od czasu do czasu pomykac (na codzien jezdzi nim kobieta i jest bardz zadowolona) i sprawuje sie nienagannie. W toyocie pewnie chodzi o silnik 1.0 68km (o ile dobrze pamietam) pomimo malej pojemnosci tez ludzie sobie chwala, czego dowodem sa watki na tym chocby forum. Jak pewnie juz zauwazylas samochody sa bardzo porownywalne, i trudno dac jednoznaczna odpowiez. Jesli mialbym jezdzci sam (ewentualnie we dwoje) to wybral bym Toyote, jesli w gre wchodzi wiecej osob to wzial bym juz powazniej pod uwage Opla. A moze swoj wybor oprzyj na cenie? Zaproponuj kazdemu daelerowi swoja cene, powiedz co u konkurencji Ci daja i za jaka cene (ewentualnie troche nagnij cene konkurenci w dol, co by dac im do myslenia). Daj im z tydzien na odpowiedz i wtedy decyzja sama sie podejmie. Oczywiscie zakladam ze wyposazenie, szczegolnie jesli chodzi o bezpieczenstwo i funkcjonalnosc jest mocno porownywalne. W ogole radze sie targowac, targowac i jeszcze raz targowac, teraz daelerzy nie narzekaja na ilosc sprzedancyh samochodow wiec walcza o klienta :) Obiezdzij kilku daelerow tej samej marki, czasem cena moze sie troche roznic, lub wiecej utargujesz. Lepiej poczekac chwile, przemysle, dwie noce sie przespac z problemem, samochod nie zajac - poczeka. Pozdrawiam i zycze udanego wyboru :) Link Zgłoś
Gość: niezdecydowana Re: Toyota Yaris czy Opel Corsa IP: *.tel147.petrotel.pl 10.06.03, 16:56 Dzięki za odzew. Coraz bardziej skłaniam się ku Toyocie, tylko w salonie poinformowano mnie, że trzeba czekać do 15 sierpnia, nie wiedziałam, że tam można się targować. Link Zgłoś
Gość: mac Re: Toyota Yaris czy Opel Corsa IP: *.war.gleiss 11.06.03, 08:25 no właśnie z tym targowaniem się to ja nie wiem, biorąc pod uwagę jak schodzą corsy i yarisy to raczej ze zbytem nie ma problemów, a utargujesz co upust na alarm, dywaniki gratis no i może pierwszy przegląd za friko pozdr. mac i życzę zadowolenia z nowego autka Link Zgłoś
Gość: daro Re: Toyota Yaris czy Opel Corsa IP: *.pkobp.pl 11.06.03, 08:52 Agila 1.2, co prawda z zewnątrz koszmar ale jeździ się bardzo dobrze Link Zgłoś
Gość: niezdecydowana Re: Toyota Yaris czy Opel Corsa IP: *.tel161.petrotel.pl 15.06.03, 16:04 W końcu jednak zdecydowałam się na opla corsę, głównie ze względu na 9% zniżkę dla dziennikarzy i fakt, że mogę go mieć w zasadzie od razu, a na toyotę musiałabym czekać 1-2 miesiące. Dajcie znać czy brać pakiet wspomaganie kierownicy, centralny zamek i elektryczne szyby za 2450. Link Zgłoś
Gość: TomSky Re: Toyota Yaris czy Opel Corsa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.03, 19:41 Brać!!! Link Zgłoś
greenblack Re: Toyota Yaris czy Opel Corsa 15.06.03, 20:50 Gość portalu: niezdecydowana napisał(a): Dajcie znać czy brać pakiet wspomaganie > kierownicy, centralny zamek i elektryczne szyby za 2450. Jeśli nie jesteś exNRD-owską sportsmenką, to wspomaganie jest dla Ciebie obowiązkowe;) Pozdrawiam Link Zgłoś