Dodaj do ulubionych

Ile wort ford (focus II) ?

03.08.07, 15:41
Czy focus II 1,6 w stosunku do Corolli 1,4 i Leona 1,4 rzeczywiście odstaje
pod względem awaryjności i jakości wykonania? Może są osoby z doświadczeniami
w użytkowaniu tych modeli.
Obserwuj wątek
    • supersonic.caterpillar Re: Ile wort ford (focus II) ? 03.08.07, 19:02
      Jeździłem nowym stukonnym Focusem II 1.6 trzynaście miesięcy. Przejechałem
      26000 bez żadnych awarii, ale to żaden przebieg... Na jakości wykonania się
      zawiodłem. Był koszmarnie głośny, znajomi ciągle pytali, czy to diesel.
      "Trójka" niemiłosiernie haczyła - była, że tak powiem, nie w tym miejscu, co
      trzeba. Można było się wprawdzie do tego przyzwyczaić i po kilku tygodniach,
      przy spokojnej jeździe, nie było problemu, ale kiedy np. trzeba było szybko
      zredukować, nigdy nie udawało się jej wrzucić za pierwszym razem. Po pół roku
      wszystkie plastiki w środku trzeszczały. Fotele, jak dla mnie, niezbyt wygodne
      i jakoś trudno mi było dobrać sobie dobrą pozycję za kierownicę. Wkurzały mnie
      też wycieraczki i kierunkowskazy. Wycieraczki po użyciu spryskiwacza wykonywały
      kilka ruchów, zatrzymywały się na chwilę i wykonywały dodatkowy jeden ruch.
      Przez tą chwilę szyba wysychała i po tym dodatkowym ruchu zostawały na szybie
      smugi albo rozmazywał się brud z mokrych wycieraczek. Kierunkowskazy z kolei,
      po krótkim naciśnięciu i zwolnieniu dźwigni nie wyłączały się, tylko mrugały
      trzy razy - z cały szacunkiem dla pomysłodawców tych "cudów" ja wiem lepiej, czy
      i jak długo chcę machać wycieraczkami i mrugać kierunkowskazami :-/

Od pół roku jeżdżę Corollą IX 1.4. O awaryjności mogę powiedzieć jeszcze mniej,
      niż w przypadku Focusa, za to generalnie odczucia mam dużo lepsze. Przede
      wszystkim jest duuuużo ciszej. Wygodniejsze siedzenia, lepsze plastiki, to co
      mnie denerwowało w Focusie, tj. skrzynia, wycieraczki i kierunkowskazy, tutaj
      pracują normalnie, jak należy. Denerwuje tylko sposób regulacji podświetlenia
      przyrządów - guzikiem od zerowania licznika i skokowo. Wolałem zegary Focusa,
      mimo że w moim regulacji nie było w ogóle. Bardziej "leżała mi" też kierownica
      Focusa - grubość, materiał. Bagażnik w Corolli mógłby być większy. Zawieszenie
      jest bardziej miękkie - w Focusie było dla mnie zbyt twarde.
      • pindoll Re: Ile wort ford (focus II) ? 03.08.07, 19:32
        supersonic.caterpillar napisał:

> Fotele, jak dla mnie, niezbyt wygodne i jakoś trudno mi było dobrać sobie
        dobrą pozycję za kierownicę.

jeżdżę mondeo i ten problem tu nie istnieje, wygodne dobrze wyprofilowane
        foteleduża regulacja (można zjechać naprawdę nisko)

> Wkurzały mnie też wycieraczki i kierunkowskazy. Wycieraczki po użyciu
        spryskiwacza wykonywały kilka ruchów, zatrzymywały się na chwilę i wykonywały
        dodatkowy jeden ruch.
        > Przez tą chwilę szyba wysychała i po tym dodatkowym ruchu zostawały na szybie
        > smugi albo rozmazywał się brud z mokrych wycieraczek.

nowsze fordy tak mają (niestety)

> Kierunkowskazy z kolei, po krótkim naciśnięciu i zwolnieniu dźwigni nie
        wyłączały się, tylko mrugały trzy razy - z cały szacunkiem dla pomysłodawców
        tych "cudów" ja wiem lepiej, czy i jak długo chcę machać wycieraczkami i mrugać
        kierunkowskazami :-/

ja sie do tego przyzwyczaiłem i raczej to sobie chwalę

> Od pół roku jeżdżę Corollą IX 1.4. O awaryjności mogę powiedzieć jeszcze
        mniej niż w przypadku Focusa, za to generalnie odczucia mam dużo lepsze. Przede
        > wszystkim jest duuuużo ciszej. Wygodniejsze siedzenia, lepsze plastiki, to co
        > mnie denerwowało w Focusie, tj. skrzynia, wycieraczki i kierunkowskazy, tutaj
        > pracują normalnie, jak należy.

ale chyba zapomniałeś wspomnieć, że dynamika pozostawia duużo do życzenia.
        Gdzie te 98 KM? Focus 1.6 wypada o wiele lepiej - za te same pieniądze.
        • dx771 Re: Ile wort ford (focus II) ? 03.08.07, 21:46
          Dzięki za cenne oceny (szczególnie supersonica).
          Z tym skrzypieniem i hałasem to rzeczywiście jest aż tak źle?
          • koljax Re: Ile wort ford (focus II) ? 03.08.07, 21:59
            Moja foka ma rok i 4 ms-ce i poki co nic specjalnie nie skrzypi i nic sie nie
            psuje. Denerwuje mnie tylko ten wynalazek polegajacy na tym ze przy ustawieniu
            nawiewu na szybe, wlacza sie automatycznie klima (mam klime manualną). Nie moge
            sie jak do tej pory do tego przyzwyczaic i mnie to drazni.
            Co do foteli, to faktycznie mogloby byc nieco lepiej (ale w wyzszych wersjach
            wyposazenia sa lepsze fotele...). Na poczatku mialem problemu ze znalezieniem
            wygodnego ustawienia fotela, ale w koncu sie udalo i nie narzekam (mam prawie
            1,90 m wzrostu).
            Moim zdaniem focus bije i corolle i leona na glowe. Doszedlem do tego wniosku
            gdy decydowalem sie na zakup focusa i nie jak do tej pory nie sprawilo zebym
            zmienil zdanie.
          • gringo68 Re: Ile wort ford (focus II) ? 03.08.07, 22:01
            Jeżdzę Focusem 1,6 115 KM, żona jeździ firmową Corollą 1,6 110 KM. Usterkowość
            porównywalna, tzn. żadna od 2 lat i tu i tam. Corolla ma bardziej miękkie
            zawieszenie, żonie to odpowiada, ja wolę twardsze w Focusie. Problemów z
            hałasem nie doświadczyłem, poziom podobny jak w Corolli.

A propos foteli, w Focusie wg mnie są genialne. Przy prawie 190 cm wzrostu na
            długich trasach jeżdzi się bardzo wygodnie, w Corolli po 200 kilometrach boli
            mnie krzyż i 4 litery...

Dużym plusem w Focusie jest wnętrze i jakośc plastików, Corolla zostaje pod tym
            względem wyraźnie w tyle...
        • supersonic.caterpillar Re: Ile wort ford (focus II) ? 04.08.07, 01:22
          > chyba zapomniałeś wspomnieć, że dynamika pozostawia duużo do życzenia.
          > Gdzie te 98 KM?

Jeździłem Focusem kombi z silnikiem 100 KM, jeżdżę Corollą hatchback z silnikiem
          97 KM. Te 3 KM różnicy są pewnie w granicach błędu pomiarowego... Silnik
          Focusa ma wprawdzie trochę większy moment obrotowy, ale samochód jest o ponad
          100 kg cięższy. Szczerze mówiąc w praktyce nie odczułem jakiejś różnicy w
          dynamice... A w danych producentów Corolla 1,4 97 KM hatchback jest nawet ciut
          lepsza od Focusa 1,6 100 KM kombi - od 0 do 100 km/h 12 v. 12,2 s., prędkość
          maksymalna 185 v. 180 km/h.

Generalnie masz rację, że dynamika pozostawia trochę do życzenia - tyle że w obu
          podobnie.
          • pindoll Re: Ile wort ford (focus II) ? 04.08.07, 10:41
            supersonic.caterpillar napisał:

> A w danych producentów Corolla 1,4 97 KM hatchback jest nawet ciut
            > lepsza od Focusa 1,6 100 KM kombi - od 0 do 100 km/h 12 v. 12,2 s., prędkość
            > maksymalna 185 v. 180 km/h.

te dane w żaden sposób nie oddają odczuć ani subiektywnych ani obiektywnych.
            Focus jest naprawdę wyraźnie szybszy. Toyota mimo tych vvtijajów i innych cudów
            nie chce jechać nawet na wyższych obrotach silnika, i to było największe
            rozczarowanie dla mnie (po tym co się nasłuchałem na forum od miłośników
            japońskiej super techniki)

> Generalnie masz rację, że dynamika pozostawia trochę do życzenia - tyle że w
            obu podobnie.

generalnie tak - żaden nie jest szybki
            • supersonic.caterpillar Re: Ile wort ford (focus II) ? 05.08.07, 01:31
              > Focus jest naprawdę wyraźnie szybszy.

Może porównujesz Corollę z Focusem 1,6 115 KM? Bo ja, przesiadając się do
              Corolli bezpośrednio z Focusa z motorem 100 KM, którym jeździłem ponad rok,
              różnicy w dynamice nie zauważyłem. Dlatego niestety nie mogę uznać za
              obiektywne twierdzenia, że "Focus jest naprawdę wyraźnie szybszy", bo z mojego
              własnego doświadczenia wynika, że nie jest. A dane fabryczne tylko to
              potwierdzają...
    • wojtek33 Re: Ile wort ford (focus II) ? 03.08.07, 22:57
      Nie wiem jakim focusem i jak jeździł supersonic, ale wrażenia mam dokładnie
      odwrotne:
      - awaryjność - tu corolla może zyskać przewagę za 5 lat, przy nowych samochodach
      nie ma to znaczenia,
      - plastiki, wnętrze - nieporównywalnie lepsze w fordzie, przyjemna kierownica z
      dobrą regulacją i w lepszym położeniu, większa regulacja siedzenia i ogólnie
      więcej miejsca (japończyki generalnie dają wrażenie ciasnoty za kierownicą),
      zegary (w corollce, przy włączonych światłach w dzień trzeba rozjaśniać),
      japoński układ włączników bleeh, a w wycieraczkach wolę rozwiązanie forda,
      - hałas, napęd - corolla jest lepiej wyciszona ale przy tym silniku jest jeden
      problem, na wyższych obrotach ma głośny, nieprzyjemny dźwięk więc korzyści z
      wyciszenia szlag trafia, a trzeba go kręcić, jeśli chce się normalnie jechać, tu
      dochodzi jeszcze wyższe spalanie,
      - zawieszenie - jeśli ktoś woli belkę skrętną od najlepszego zawieszenia w
      klasie to szkoda to w ogóle komentować,
      - serwis - jeśli jesteś z Łodzi, to w ogóle trzymaj się z daleka od Toyot,
      - seaty - nie siedziałem w żadnym nawet jako pasażer, nic nie powiem
      • dx771 Re: Ile wort ford (focus II) ? 03.08.07, 23:19
        W focusie rzeczywiście jest dużo miejsca.
        Minusem wielowahaczowego zawieszenia jest jego późniejsza naprawa:(
        • dx771 Re: Ile wort ford (focus II) ? 03.08.07, 23:20
          ...koszt naprawy.
          • attache1974 Foka po 2 latach i prawie 60 000 km 05.08.07, 18:00
            Mam fokę 2 sedana silwera z czerwca 2005 roku - przejechane 59 000 km robione
            było:
            - regulacja docisku drzwi - przeciekała woda na tylną kanapę przy deszczu lub
            myciu samochodu
            - podklejenie uszczelki przedniej szyby
            - wymiana podgrzewanych spryskiwaczy przedniej szyby na niecieknące
            - regulacja klapy schowka pasażera (nie gasła lampka w schowku)
            - od czasu do czasu zgaśnie silnik po uruchomieniu (zwłaszcza zimą lub jak jest
            bardzo wilgotne powietrze) ale to mają też nasze dwa mondziaki
            - wymiana sprężyny odciągającej hydrauliczne sprzęgło - sztuczny opór (pękła na
            pół)
            Wszystko wyszło na gwarancji zrobione za friko.

Faktycznie po przesiadce z punto 1.2 i sieny 1.2 jakoś było mi głośno w kabinie
            (mój nie ma wyciszenia -maty- na masce) teraz nawet lubię ten warkot przy
            redukcji biegu z wyższego na niższy

Plastiki nie trzeszczą (w naszych nowych paśkach 2.0 FSI już trzeszczą - 6
            miesięcy od kupienia)

Zawiecha rewelacja - lepsza od dwa razy droższego paśka 2.0 FSI

Wycieraczki faktycznie bez sensu mają 3 machnięcia plus jeszcze jedno po 2-3
            sekundach.

Patent z kierunkami uważam za rewelacyjny (jedno machnięcie przełącznikiem daje
            3 pyknięcia kierunkowskazu - to samo mamy w paśku)

Trzymanie boczne foteli dużo lepsze niż w starym i nowym paśku - właściwie nie
            ma szans na jakiekolwiek przesuwanie się w fotelu na zakrentach - człowiek się
            wpasowywuje i fotel go trzyma.

Plastiki szare i chropowate ogólnie beznadziejne (boczki drzwi całe plastikowe)
            ale w corollce jeszcze gorsze (jak bakielit na telefonach z 40 roku), ogólne
            uważam że wnętrza autek do 2000 roku były o wiele fajniej zrobione pod względem
            plastików i welurku.

Radio z CD ma sterowanie pod kierownicą i samo pogłaśnia się w czasie
            przyspieszania.

Ogólnie miałem brać albo corollkę albo fokusa - jednak ilość przestrzeni w
            kabinie i w bagażniku plus czarny błyszcząsy bakielitem plastik w corollce
            przeważyły na korzyść foki - wtedy słowo wielowachaczówka nic mi nie mówiło -
            ale po przejechaniu foką pierwszych kilku zakrętów bez elektronicznych
            ulepszaczy w rodzaju ESP i tak dalej będę starał się aby następne moje
            samochody tak samo się prowadziły.

UFF i to tyle
            • krakus.b6 Dobra rada 05.08.07, 20:12
              Nie kupuj Forda, bo wszystkie korodują!

Miałem i wiem coś o tym.
              Nigdy więcej Forda!!!
    • cheyenne20 Re: Ile wort ford (focus II) ? 06.08.07, 10:11
      Mój 1.6 TDCi 90KM 2005:
      na gwarancji wymienino:
      -szyba ogrzewana tylna,
      -pompa wspomagania,
      -rura intercoolera,
      -uszczelniono lamy tylne (hatch).
      Na ostatnim przeglądzie gwarancyjnym stwierdzono
      korozję na klapie bagaznika (ja nic nie widzę)
      i skierowano na bezpłatne usuniecie.

Poza tym super auto.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka