Dodaj do ulubionych

Włączajcie wcześniej kierunkowskazy!!!

IP: *.studiokwadrat.com.pl 23.07.03, 11:33
Ten temat był już poruszany, ale może powtórka przemówi do rozsądku jeszcze
kilku osobom. Moja uwaga dotyczy osób skręcających w lewo na światłach. Otóż
duża część baranów stoi sobie grzecznie na czerwonym świetle (na lewym pasie)
bez włączonego kierunkowskazu. Po czym rozpoczynając manewr skrętu lub
sekundę wcześniej płynnym ruchem włącza "kierunek". I co się dzieje? Ci z
tyłu myślący wcześniej, że taki tłuk jedzie prosto próbują go ominąć lub nie
walnąć w tył (bo myśleli, że z normalną prędkością pojedzie prosto, a nie
zacznie hamować by skręcić). I za moment korek lub stłuczka gotowe, bo
zaczyna się blokować nie tylko lewy, ale i środkowy pas.
Włączajcie kierunkowskazy wcześniej! One nie są dla Was, czy policji. One
służą do informowania innych użytkowników dróg o Waszych zamiarach!
Obserwuj wątek
    • Gość: czesław Re: Włączajcie wcześniej kierunkowskazy!!! IP: *.*.*.* 23.07.03, 11:35
      popieram apel
      zwłaszcza taksówkarze włączają dopiero jak im łapa opadnie przy skręcie
      kierownicą
      p.s. czy ty w ogóle wiesz jak wkoorwia ten "pykający dźwięk" w samochodzie ?
      ;-))))))))
      • Gość: Grodek Re: Włączajcie wcześniej kierunkowskazy!!! IP: *.studiokwadrat.com.pl 23.07.03, 11:50
        Oooo tak.
        A w wypadku taksówkarzy włączenie kierunkowskazu bardzo negatywnie wpływa
        również na żywotność akumulatora, alternatora, żarówek, itp.
        W końcu nie włączając tgo zasranego kierunkowskazu można zaoszczędzić jakiś 10
        zł (w 20 - 40 lat)...
        :-)
    • Gość: wujek Władek eee, a to żarówki szybciej się wtedy nie palą? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 23.07.03, 14:11
      Gość portalu: Grodek napisał(a):

> Ten temat był już poruszany, ale może powtórka przemówi do rozsądku jeszcze
      > kilku osobom. Moja uwaga dotyczy osób skręcających w lewo na światłach. Otóż
      > duża część baranów stoi sobie grzecznie na czerwonym świetle (na lewym pasie)
      > bez włączonego kierunkowskazu. Po czym rozpoczynając manewr skrętu lub
      > sekundę wcześniej płynnym ruchem włącza "kierunek". I co się dzieje? Ci z
      > tyłu myślący wcześniej, że taki tłuk jedzie prosto próbują go ominąć lub nie
      > walnąć w tył (bo myśleli, że z normalną prędkością pojedzie prosto, a nie
      > zacznie hamować by skręcić). I za moment korek lub stłuczka gotowe, bo
      > zaczyna się blokować nie tylko lewy, ale i środkowy pas.
      > Włączajcie kierunkowskazy wcześniej! One nie są dla Was, czy policji. One
      > służą do informowania innych użytkowników dróg o Waszych zamiarach!

taaa, pisałem o tym już i ja. i zaraz zleciała się chmara palantów z mądrymi
      wypowiedziami. ja natykając sie na takiego fleta, który późno wrzuca kierunek,
      posyłam mu wiąchę serdeczności! co za tłumoki cholerne, i to w w-wie!
    • Gość: Behemot A ruch czasami nie jest prawostronny? IP: *.int.warszawa.sint.pl 23.07.03, 15:30
      Czego oczekiwac przed swiatlami na lewym pasie? A moze facet nie zna miasta i
      nie jest przekonany czy chce tu skrecic, a moze wlasnie mu przyszlo do glowy ze
      sobie skreci, skoro juz stoi na lewym i pojedzie przy okazji do cioci na obiad.
      A moze... a zycie pokazuje swoje, grunt to zachowac spokoj...
    • Gość: reftone Re: Włączajcie wcześniej kierunkowskazy!!! IP: *.deracom.pl / 192.168.0.* 23.07.03, 15:49
      Na ogol i tak ruszam szybciej niz pozostali, a kierunek wrzucam tez wczesnie..
      • Gość: bemol kierunkowskazy IP: *.NAT.WRO.Korbank.PL 23.07.03, 17:53
        Wlaczajmy kierunkowskazy zawsze kiedy wymagaja tego przepisy to naprawde pomaga
        a dorabianie teorii typu "nie wlaczam bo ..." jest bardziej meczace niz
        wlaczanie
    • Gość: cracovian Re: Włączajcie wcześniej kierunkowskazy!!! IP: *.bankofamerica.com 23.07.03, 19:19
      A montuja jeszcze te kierunkowskazy??? Musze sprawdzic w swoim samochodzie czy
      sa...
    • Gość: Greg Re: Włączajcie wcześniej kierunkowskazy!!! IP: *.acn.pl 23.07.03, 19:38
      Popieram apel! Ale nistety nie tylko w takich sytuacjach duza czesc "kierowcow"
      nie wlacza kierunkow. Przykladowo - droga podmiejska, jedna jezdnia, jeden pas
      ruchu w kazdym kierunku. Jade 60km/h, nagle samochod przede mna zaczyna
      hamowac. Hamuje rowniez ja, chociaz przed nim nic nie jedzie, nie ma pieszych
      na poboczu...gosc zwalnia do 20km/h, wrzuca kierunek i skreca w boczna
      uliczke... :|

Inna sytuacja...chce wyjechac w lewo z podporzadkowanej drogi na glowna. Z
      lewej jedzie samochod, chce go przepuscic wiec czekam. A gosc hamuje i bez
      kierunkowskaza skreca w prawo w droge, z ktorej wyjezdzam... :|

Pomijam notoryczne nieuzywanie kierunkkowskazu przy skrecaniu w prawo na
      zielonej strzalce, "no bo chyba siem kazden jeden domysli, ze jadziem w prawo".

Szkoda, ze ci co tak robia i tak tego nie przeczytaja. Dla mnie nieuzywanie
      kierunkowskazow, albo uzywanie w nieodopowiedni sposob (patrz rondo) to
      wyroznik drogowego buractwa.

pzdr
      Greg
      • Gość: Nina Re: Włączajcie wcześniej kierunkowskazy!!! IP: *.toya.net.pl / 10.0.227.* 23.07.03, 20:40
        Gość portalu: Greg napisał(a):
        > Inna sytuacja...chce wyjechac w lewo z podporzadkowanej drogi na glowna. Z
        > lewej jedzie samochod, chce go przepuscic wiec czekam. A gosc hamuje i bez
        > kierunkowskaza skreca w prawo w droge, z ktorej wyjezdzam... :|

No,tutaj to powinna dzialac zasada ograniczonego zaufania-ja raz o maly wlos
        uniknelam bardzo bliskiego spotkania z gosciem,ktory co prawda wrzucil
        kierunkowskaz,zwolnil,zeby skrecic w uliczke z ktorej ja akurat wyjezdzalam,po
        czym w ostatniej chwili zmienil zamiar pojechal prosto.Wina bylaby moja,nawet
        zastanawialam sie przez chwile,czy caly manewr nie byl obliczony na male bec.
        Generanie jednak kierunkowskazy sa niektorym niepotrzebne,moze powinni
        wprowadzic opcje "kierunkowskaz jako wyposazenie dodatkowe,platne extra".
        Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka