Dodaj do ulubionych

GAZ czy ropa?

28.10.07, 23:35
Co sie bardziej oplata, tzn. co jest tansze w eksploatacji: auto z silnikiem
diesla czy auto benzynowe przerobione na gaz?
T L:)
Obserwuj wątek
    • programistajava Re: GAZ czy ropa? 29.10.07, 08:33
      wez kalkulator i sobie policz. Ilez razy w miesiacu mozna czytac posty na ten
      sam temat. Nawet wyszukiwarki nie użyłes, nawet nei kliknales 3razy na
      przewiniecie strony z postami a bylo bodajze 2tyg temu o tym.
      Wez kalkulator do łapki googla i licz. Rusz głową!
      • nrg67 dzieX :) 29.10.07, 09:51
        • programistajava Re: dzieX :) 30.10.07, 09:26
          spoko :)
          • p.bera Re: dzieX :) 30.10.07, 21:11
            gaz odrobine taniej wychodzi ale diesel masz wyzszy komfort jazdy, zakladam ze
            gazujesz starego raszpla a jesli diesel to punktem wyjscia dajmy na to bedzie VW
            1,9TDI Astra 1,7DTI, FOCUS 1,8TDDi
            • loyezoo Re: dzieX :) 31.10.07, 22:11
              p.bera napisała:

> gaz odrobine taniej wychodzi ale diesel masz wyzszy komfort jazdy,
              zakladam ze
              > gazujesz starego raszpla a jesli diesel to punktem wyjscia dajmy
              na to bedzie V
              > W
              > 1,9TDI Astra 1,7DTI, FOCUS 1,8TDDi

No to "poszedłeś po bandzie".Gazowanie starego "raszpla" a diesel w
              nowszych technologiach? Może porównaj "raszpla" na gaz z "raszplem"
              dieslem (ten drugi często nie chce jeździć szczególnie jak mu
              zimno:)) Teraz porównaj gazowanie nowej genracji silnika gazem
              sekwencyjnym z dieslem typu tdi,dti itp.
              • sum_tzw_olimpijczyk Re: dzieX :) 31.10.07, 22:18
                Ok. Zagazuj sobie 1.6 16V, takie jak np. w Focusie 1, a ja sobie jeżdżę 1.9 TDI
                110KM. Co jest lepsze?
                • loyezoo Re: dzieX :) 01.11.07, 10:36
                  sum_tzw_olimpijczyk napisał:

> Ok. Zagazuj sobie 1.6 16V, takie jak np. w Focusie 1, a ja sobie
                  jeżdżę 1.9 TDI
                  > 110KM. Co jest lepsze?

Nie wiem co lepsze, ale to już lepsze porównanie.Licząc koszty
                  paliwa wychodzi podobnie z delikatną przewagą Fokusa.Niestety
                  ogólnie eksploatacja tdi jest droższa (pasek rozrządu,wadliwe
                  dwumasowe koła zamachowe itd.)Nie wspomne że jak zatankujesz "dupną"
                  ropę a to się zdarza to kicha natomiast gorszy LPG co najwyżej
                  stracisz trochę mocy.Jednoznacznego osądu nie wydam bo jeżdżę i tdi
                  właśnie 1,9 i benzyną 2.0 zagazowaną i drugą 2.0 niezagazowaną więc
                  mam jakieś spektrum pogladu:)

P/S właśnie w tdi "kończy" mi się koło 2-masowe a mam "całe" 34tys.
                  przebiegu:-/
                  • sum_tzw_olimpijczyk Re: dzieX :) 01.11.07, 11:19
                    Mi też pada koło dwumasowe, z tym że przy 240 tys km przebiegu, z czego ostatnie
                    10 tys na nieco zmodyfikowanym sofcie:) Tak więc może padający dwumas to kiepski
                    egzemplarz albo nieumiejętna jazda? Częste ciągnięcie silnika z bardzo niskich
                    obrotów z gazem w podłodze nie wpływa dobrze na żywotność. Droższa eksploatacja
                    przez pasek rozrządu? Ja za rozrząd (pasek Contitech, koło zwrotne, napinacz i
                    pompa wody SKF) z wymianą dałem 650zł. Drogo? Do kosztów eksploatacji gazu dodaj
                    koszt samej instalacji i możliwe efekty. Dla mnie głównym bólem jest dość
                    wyraźny spadek mocy w tańszych instalacjach gazowych (albo dość wysoka cena
                    sekwencyjnego wtrysku). Zaletą diesla za to jest łatwość w podnoszeniu mocy i
                    (dla TDI przynajmniej) dobra dostępność i uniwersalność części.
                    Za to ceny TDI (szczególnie tych trwalszych, na pompie wtryskowej) są koszmarne,
                    gdybym miał brać używanego TDI za taką cenę jak stoją na rynku to chyba
                    wybrałbym benzyniaka (ale bez gazu:)
                    • loyezoo Re: dzieX :) 01.11.07, 15:01
                      sum więc ciesz się że ty masz udany egzemplarz bo ja mówię o nowych
                      VW i to nie mój przypadek tylko norma,podpytaj w serwisie.Na
                      szczęście robią to w ramach gwarancji ale komus się skończyła to
                      bieda.Co do sekwencyjnego wtrysku to obecnie nie jest już taki
                      drogi,a nawet jak coś to zakup diesla zazwyczaj wiąże się z większym
                      wydatkiem "na dzień dobry".

P/S u mnie w firmie na 7 aut tdi w 2 "padło" już koło w pozostałych
                      bardziej lub mniej zaczyna się kończyć.Żaden nie ma więcej jak
                      50tys. km.
                      • sum_tzw_olimpijczyk Re: dzieX :) 01.11.07, 15:13
                        Czyli potwierdza się opinia że nowe TDI to kicha. Mój dieselek ma już 9 lat i
                        jest z poprzedniej epoki, może dlatego jakoś lepiej to wygląda. Spalanie nowych
                        diesli też nie jest takie malutkie (Doblo JTD 100KM bierze spokojnie 7,5l w
                        mieszanym cyklu, na trasie udało się zejść poniżej 6l), zdarza się sporo
                        kosztownych napraw (wtryski w common rail itp)... Komplet wtrysków do mojego
                        diesla to 800zł... I naprawdę mocno trzeba się zastanowić co bardziej się opłaca
                        (jeśli to jest decydujące kryterium przy zakupie), diesel czy gaz.
              • p.bera Re: dzieX :) 01.11.07, 23:54
                no ale piszac golf TDI mozesz tez kupic autko z 1997 roku, prawie jak astra
                1,7tdi z 1998, nie wiem o jakim benzynowcu kolega autor myslal, co sadzicie o
                awaryjnosci np 1,9TDI Volkswagena, czy ten silnik uwazacie za "nowy
                technologicznie" przeciez montuja go juz ponad 10lat, astra 1,7DTi to tez ju
                zstary silnik po isuzu.
                • sum_tzw_olimpijczyk Re: dzieX :) 02.11.07, 08:01
                  Może i montują go od 10 lat, ale to nie ten sam silnik. Stary TDI 90KM (np. 1Z)
                  różni się od nowszego TDI 90KM (np. AGR), ma inne turbo, wtryski. Tak samo jest
                  między pierwszymi TDI 110KM (AFN), a nowszymi wersjami (ASV). Ogólnie silnik
                  jest podobny, ale 1.9TDI ma tyle wersji że trzeba się zastanowić co brać :)
                  Jakbym miał kupować TDI to szukałbym raczej ASV - silnik na pompie wtryskowej,
                  końcówki wtryskiwaczy po 230 barów (lub 216, w pierwszych ASV), turbo o zmiennej
                  geometrii. Silnik oszczędny, mocny i z potencjałem do chiptuningu.
    • konrad022 Re: GAZ czy ropa? 31.10.07, 00:54
      Napisz konkretnie jakie samochody cie interesuja (marka, model,
      rocznik, silnik)
      • literka_m Re: GAZ czy ropa? 31.10.07, 22:40
        tanszy w eksploatacji jest rower
    • naprawdetrzezwy Podaj ceny zakupu, przeglądów, wymień wszystkie 01.11.07, 14:03
      awarie, podaj spalanie, ilośc kilometrow i policzymy to za ciebie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka