Dodaj do ulubionych

Nowa Meganka

IP: *.zigzag.pl 19.12.01, 17:44
W dzisiejszym Auto Świecie(Bildzie) pokazali dwa zdjęcia nowego Megane.Jest
vanowaty ale na szczęscie nie tak bardzo jak zapowiadano.Ogólnie prezentuje się
niezle.Ciekawie zapowiada się coupe z silnikiem V6.Zobaczymy jak będzie z
jakością i bezpieczeństwem(5 gwiazdek w klasie kompakt?).Okaże się na początku
2002.Co wy na to?A i jeszcze jedno:W tej samej gazecie w porównaniu diesli
klasy C Stilo przegrał z Golfem IV.Werdykt "niemieckich fachowców"jest więcej
niż interesujący.Po co Włosi się tak starali-Stilo przegrywa ze stareńkim
Golfem IV....a co będzie jak przyjdzie piątka?:)
Obserwuj wątek
    • Gość: pewal Re: Nowa Meganka IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.01, 20:07
      Gość portalu: Gordi napisał(a):

> W dzisiejszym Auto Świecie(Bildzie) pokazali dwa zdjęcia nowego Megane.Jest
      > vanowaty ale na szczęscie nie tak bardzo jak zapowiadano.Ogólnie prezentuje się
      >
      > niezle.

IMO jest robiony pod Avantime'a. Mnie osobiście cieszy, kontynuacja aut typu
      hatchback, w końcu to Francuzi wprowadzili piąte drzwi.

>Ciekawie zapowiada się coupe z silnikiem V6.

Owszem, chociaż ciekawie wygląda też opcja z silnikiem 2,0 z Clio Sport(176 KM).
      Natomiast nie wyobrażam sobie nowej Meganki z silnikiem 1,2 16 V (75 KM tylko !!!)

>Zobaczymy jak będzie z
      > jakością i bezpieczeństwem(5 gwiazdek w klasie kompakt?).Okaże się na początku
      > 2002.

No muszą coś wymyśleć jeśli chcą konkurować z 307-ką. Chociaż trzeba przyznać, że
      taktycznie Renault wygrał pierwsze starcie. Poczekali aż konkurencja pokaże co ma
      i teraz może być ciekawie. Poczekamy, zobaczymy. Mnie nowa Meganka się bardzo
      podoba.

>A i jeszcze jedno:W tej samej gazecie w porównaniu diesli
      > klasy C Stilo przegrał z Golfem IV.Werdykt "niemieckich fachowców"jest więcej
      > niż interesujący.Po co Włosi się tak starali-Stilo przegrywa ze stareńkim
      > Golfem IV....a co będzie jak przyjdzie piątka?:)

No ale przegrał bo brakowało pewnych danych. Nie oceniano kosztów Fiata.
      Natomiast w ogóle nie rozumiem jak Golf IV mógł zająć ostatnie miejsce w teście.
      Chociaż bardzo celną jest uwaga o cenie Golfa w stosunku do bardzo ubogiego
      wyposażenia. Pozdr.
      • Gość: Gordi Re: Nowa Meganka IP: *.zigzag.pl 19.12.01, 20:52
        Gość portalu: pewal napisał(a):
        No ale przegrał bo brakowało pewnych danych. Nie oceniano kosztów Fiata.
        Natomiast w ogóle nie rozumiem jak Golf IV mógł zająć ostatnie miejsce w teście.
        Chociaż bardzo celną jest uwaga o cenie Golfa w stosunku do bardzo ubogiego
        wyposażenia. Pozdr.

Mi właśnie chodzi o to,że nie zajął(nie licząc kosztów najgorszy był Stilo!),a
        powinien.Kilka numerów temu przegrała z nim (wg Niemców) nowa Civic,a teraz
        Stilo.Powinni pozwolić poczciwemu Golfowi przegrywać z honorem z kompaktami nowej
        generacji(Golf jest smiesznie mały,przesadnie drogi i do tego Tdi z
        pompowtryskiwaczami jest przestarzałe).Fiat daje teraz dwuletnią gwarancje i
        jakbym stał przed wyborem Golf czy Stilo to odjechałbym do domciu Fiatem.

• Gość: Ptr Re: Nowa Meganka IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.01, 21:35
          Oglądam sobie te niby zdjęcia, a tak naprawdę fantazje grafików komuterowych
          Auto Bilda i co widzę? Może to i przypomina zamaskowane prototypy nowej
          Meganki, ale tak najbardziej to widoczne jest pewne rodzinne podobieństwo w
          ramach koncernu Renault - Nissan. Serio, robią z nas balona, bo ten komputerowy
          obrazek przygotowali idąc na totalną łatwiznę. Przerobili tylko nieznacznie
          zdjęcia nowej Primery! Sami porównajcie, w tym samym Auto Świecie na str. 20 u
          góry. Ostatecznie zdradzają to felgi - zupełnie niezmienione tylko znaczek
          Renault dodali. Przednia szyba, lusterko, maska, błotniki, drzwi to Primera we
          własnej osobie. I jeszcze jedno - w "prezencie" w numerze dali tandetną
          skrobaczkę do szyb - szkoda, że policzyli za nią dodatkowo 60 gr. Takich
          skrobaczek to mam za darmo na pęczki jako gifty z różnych stacji benzynowych.
          • Gość: Gordi Re: Nowa Meganka IP: *.zigzag.pl 19.12.01, 22:35
            Gość portalu: Ptr napisał(a):

> Oglądam sobie te niby zdjęcia, a tak naprawdę fantazje grafików komuterowych
            > Auto Bilda i co widzę? Może to i przypomina zamaskowane prototypy nowej
            > Meganki, ale tak najbardziej to widoczne jest pewne rodzinne podobieństwo w
            > ramach koncernu Renault - Nissan. Serio, robią z nas balona, bo ten komputerowy
            >
            > obrazek przygotowali idąc na totalną łatwiznę. Przerobili tylko nieznacznie
            > zdjęcia nowej Primery! Sami porównajcie, w tym samym Auto Świecie na str. 20 u
            > góry. Ostatecznie zdradzają to felgi - zupełnie niezmienione tylko znaczek
            > Renault dodali. Przednia szyba, lusterko, maska, błotniki, drzwi to Primera we
            > własnej osobie. I jeszcze jedno - w "prezencie" w numerze dali tandetną
            > skrobaczkę do szyb - szkoda, że policzyli za nią dodatkowo 60 gr. Takich
            > skrobaczek to mam za darmo na pęczki jako gifty z różnych stacji benzynowych.

Możesz mieć racje ale w sumie teraz unifikacja modeli Nissana i Renault będzie
            postępować.Almera III ma mieć płyte od Megane i Bóg wie co jeszcze.Fakt,że
            zdjęcie z AŚ różni się całkiem niemało od zdjęcia nowej Meganki,które widziałem w
            jakiejś francuskiej gazecie(nie pamietam tytułu).AŚ to taki motoryzacyjny
            brukowiec ale jeśli chodzi o ich "wizje" nowych modeli to w większości przypadków
            się nie mylili.Skrobaczka rzeczywiście wyjątkowo tandetna :(

• Gość: Ralph Re: Nowa Meganka- jednak zabrakło odwagi? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 20.12.01, 17:04
      Cześć! Nowy Megane wygląda na szczęście dobrze! Na zdjęciu leży ładnie na 16"
      (a propos- fotka żywcem ściągnięta z Auto Bild'a), i wydaje się mieć bardzop
      pojemne wnętrze. Choć z drugiej strony uważam, że stylistyczne rozwinięcie
      aktualnego modelu dałoby lepszy efekt, i tego mi troszkę szkoda...

Faktycznie- silnik 1.2 jakby nie przystaje do tego wozu:( zwłaszcza biorąc pod
      uwagę z pewnością podniesioną masę (w stosunku do aktualnego), więc może ten
      news jest zwyczajnym chochlikiem drukarskim (oby)! Pomyślcie tylko, jak
      ciekawie będzie prezentować się coupe!!

PS.Jeżdżę właśnie meganem i tak sobie fantazuję, że jak zadzwonię do 'mojego'
      dilera pierwszy i już zamówię, to przyjmie mi starego w 'korzystnym'
      rozliczeniu?! Wszak pierwszemu klientowi się nie odmawia...

pzdr
      • Gość: Jarek Re: Nowa Meganka- jednak zabrakło odwagi? IP: *.unregistered.formus.pl 20.12.01, 17:19
        Gość portalu: Ralph napisał(a):

> Wszak pierwszemu klientowi się nie odmawia...

Ralph,
        zaszla pomylka! Nie odmawia sie tylko premierowi - tak kiedys twierdzila Pani
        rzecznik ;-)))))
        • Gość: Ralph Re: Pierwsza Meganka- jednak zabrakło odwagi? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 20.12.01, 17:31
          Czyżbyś był tym dilerem:)!? No, no, to teraz już wiem, jak się anonsować w tej
          sprawie...tylko nie jestem pewien, czy dzwonić osobiście, czy polecić to
          sekretarce? Ewentualnie niech łączy intercomem, przez kancelarię z samym
          gabinetem, pozdr
          • Gość: Jarek Re: Pierwsza Meganka- jednak zabrakło odwagi? IP: *.unregistered.formus.pl 20.12.01, 17:35

> Czyżbyś był tym dilerem:)!?

Przykro mi, ze cie rozczaruje... jestem tylko uzytkownikiem "guwna na kolkach" ;-)

Pozdr
            • Gość: Ralph Re: Pierwsza Meganka- jednak zabrakło odwagi? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 20.12.01, 17:52
              Czyli co- renault to gówno? Tak mi się przypomniało, jak z pięć lat temu
              dawałem równiutko za 325tds przez kilka wiosek, szło się na czołówki (prawie),
              a ja powoziłem R19TXE (ciekawe, czy ktoś wie, co to był swego czasu za wypas!)
              i kierowca beemki nie mógł chyba uwierzyć, jak takie gówno się wyprzedzić
              (prawie) go ośmiela?! Aha, myszę dodać, że nie jechałem sam (w przeciwieństwie
              do Niego) i to go uratowało (zbytnia masa 19-ki)... Wiem, wiem, gdyby tam
              siedział inny kierowca!to niewiele bym na zakrętach zdziałał. I czwórka mi raz
              nie weszła wtedy, i dwójka weszła przy 120 około. Gdybyś to był słyszał! pzdr

PS.Rzecz miała rzeczywiście miejsce, i teraz to śmieję się z tego od czasu do
              czasu...(z odwago-głupoty własnej, oczywista), na prostych dochodziło do 160
              (np. mostek drewniany z ograniczeniem do 30, tam tyle było). Mea culpa!
      • Gość: Gordi 1.2 16V w Megance IP: *.zigzag.pl 20.12.01, 17:49

> Cześć! Nowy Megane wygląda na szczęście dobrze! Na zdjęciu leży ładnie na 16"
        > (a propos- fotka żywcem ściągnięta z Auto Bild'a), i wydaje się mieć bardzop
        > pojemne wnętrze. Choć z drugiej strony uważam, że stylistyczne rozwinięcie
        > aktualnego modelu dałoby lepszy efekt, i tego mi troszkę szkoda...
        >
        > Faktycznie- silnik 1.2 jakby nie przystaje do tego wozu:( zwłaszcza biorąc pod
        > uwagę z pewnością podniesioną masę (w stosunku do aktualnego), więc może ten
        > news jest zwyczajnym chochlikiem drukarskim (oby)! Pomyślcie tylko, jak
        > ciekawie będzie prezentować się coupe!!
        >
        > PS.Jeżdżę właśnie meganem i tak sobie fantazuję, że jak zadzwonię do 'mojego'
        > dilera pierwszy i już zamówię, to przyjmie mi starego w 'korzystnym'
        > rozliczeniu?! Wszak pierwszemu klientowi się nie odmawia...
        >
        > pzdr

To raczej nie jest chochlik.1.2 16V jest odpowiednikiem i następcą 1.4 8V
        75hp.Taki własnie 1.4 montuje Peugeot w 307ce.Muł całkiem niezły(16 sek do 100,o
        elastyczności zapominamy)ale na takie wersje silnikowe też jest(i raczej będzie)
        popyt.Niektórym ludziom poprostu nie zależy na osiągach

• Gość: Ralph Re: 1.2 16V w Megance IP: *.bielsko.dialog.net.pl 20.12.01, 17:55
          Ale czy w ogóle wciąż ten stary 1.4 się w meganie montuje? Czy podstawowy nie
          jest 1.416V?
          • Gość: Gordi Re: 1.2 16V w Megance IP: *.zigzag.pl 20.12.01, 17:59

> Ale czy w ogóle wciąż ten stary 1.4 się w meganie montuje? Czy podstawowy nie
            > jest 1.416V?

Trzeba zajrzeć na strone Renault ale jeszcze kilka miesięcy temu był w
            ofercie.Nie jest to rakieta ale 13,8(z MPI)do paki to chyba nie jest tak
            zle,gorzej z elastycznością(wiem bo mam taki silnik tylko jeszcze z
            jednopunktowym wtryskiem).

• Gość: Ralph Re: 1.2 16V w Megance IP: *.bielsko.dialog.net.pl 20.12.01, 18:06
              Jedno jest pewne- swego czasu był to jeden z najoszczędniejszych benzyn w
              klasie.
              • Gość: pewal Re: 1.2 16V w Megance IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.01, 18:58
                Cześć,
                W obecnej chwili podstawowym silnikiem dla Meganki jest faktycznie 1,4 16V
                (95 KM). Tego poprzedniego, to była chyba wersja Eco już nie montują. A teraz
                najnowsze wieści. Rano byłem na przeglądzie i zaproszono mnie na próbne jazdy
                nową Meganką !!!!! Dziwi mnie, że w gazetach piszą o premierze wczesną
                jesienią, a dealer twierdzi, iż najprawdopodobniej będą mieli próbny egzemplarz
                do jazd pokazowych w marcu, a najpóźniej w kwietniu. Sprawa jest niejasna ale
                myślę, że dealer wie comówi, choć z tym bywa różnie. Zobaczymy. Pozdr.
                • Gość: Ralph Re: 1.2 16V w Megance IP: *.bielsko.dialog.net.pl 20.12.01, 19:09
                  No to czekam na raport z zapartym tchem!!!

PS.Pokaż im, jak to się robi, Tygrysku!
                  • Gość: pewal Re: 1.2 16V w Megance IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 21.12.01, 19:09
                    Tygrysku ?????? Czyżbym się czymś zasłużył na taki komplement? No ale małe co
                    nieco chyba z tego wyciągniemy. Oczywiście coś napiszę. Pa.
                • Gość: Gordi Re: 1.2 16V w Megance IP: *.zigzag.pl 20.12.01, 19:20
                  Gość portalu: pewal napisał(a):

> Cześć,
                  > W obecnej chwili podstawowym silnikiem dla Meganki jest faktycznie 1,4 16V
                  > (95 KM). Tego poprzedniego, to była chyba wersja Eco już nie montują. A teraz
                  > najnowsze wieści. Rano byłem na przeglądzie i zaproszono mnie na próbne jazdy
                  > nową Meganką !!!!! Dziwi mnie, że w gazetach piszą o premierze wczesną
                  > jesienią, a dealer twierdzi, iż najprawdopodobniej będą mieli próbny egzemplarz
                  >
                  > do jazd pokazowych w marcu, a najpóźniej w kwietniu. Sprawa jest niejasna ale
                  > myślę, że dealer wie comówi, choć z tym bywa różnie. Zobaczymy. Pozdr.

W fazie II Megane nie było już wersji ECO.W starych Meganach ECO było podstawową
                  b.ubogą wersją wyposażenia(niżej niż RL)z silnikiem słabszym o 5 koni(70 zamiast
                  75).Całkiem możliwe,że juz nie ma starego 1.4 w ofercie ale kilka miesięcy temu
                  jescze był i to był(jest?) najtańszy Megane.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka