Dodaj do ulubionych

moc Yarisa a moc Swifta

31.08.03, 21:22
Taka rozterka:

Yaris Base ma silnik 1.0, a Suzuki Swift ma 1,3.
Yaris Base ma 68 KM, a Swift w wersji 1,3 ma 85.

Jaka to robi roznice? Czy to jest roznica z zrywnosci, w przyspieszeniu - czy
samochod z wieksza iloscia KM lepiej ciagnie, lepiej i szybiej wjezdza pod
stroma gore?

Ktory byscie wybrali, uwzgledniajac w/w parametry?
Bo moze warto jednak kupic Yaris Base, biorac opd uwage, ze ma ABS, a Swift
nie ma. Roznica w cenie wynosi tylko 5 stowek.

bardzo mi zalezy na waszej radzie, dziekuje z gory!

Obserwuj wątek
    • greenblack Re: moc Yarisa a moc Swifta 31.08.03, 21:33
      rozaola napisała:

> Taka rozterka:
      >
      > Yaris Base ma silnik 1.0, a Suzuki Swift ma 1,3.
      > Yaris Base ma 68 KM, a Swift w wersji 1,3 ma 85.

Yaris ma 65 KM, ale mniejsza z tym.

> Jaka to robi roznice? Czy to jest roznica z zrywnosci, w przyspieszeniu - czy
      > samochod z wieksza iloscia KM lepiej ciagnie, lepiej i szybiej wjezdza pod
      > stroma gore?

Od papierowej mocy barzdiej liczy się moment obrotowy. Swift 1.3 ma 106 Nm @
      3000 obr., a Yaris 1.0 90 Nm @ 4100 obr. Swift będzie lepiej przyspieszał w
      każdym zakresie prędkości.

> Ktory byscie wybrali, uwzgledniajac w/w parametry?
      > Bo moze warto jednak kupic Yaris Base, biorac opd uwage, ze ma ABS, a Swift
      > nie ma. Roznica w cenie wynosi tylko 5 stowek.

Brak ABSu to poważny mankament. Silnikowo niezaprzeczalnie lepszy jest Swift,
      który poza tym jest trochę większym samochodem. Pod względem bezpieczeństwa
      lepszy jest Yaris. O Yarisie i Swifcie napisano gigabajty na Forum - skorzystaj
      z wyszukiwarki.

Pozdrawiam
      • rozaola Re: moc Yarisa a moc Swifta 31.08.03, 21:58
        greenblack napisał:

> Brak ABSu to poważny mankament.

Greenblack, wielkie dzieki za te odpowiedz. Czytalam juz sporo w archiwum forum
        o Swifcie i zdaje mi sie, ze jestes wierzacym "swifciarzem"? :-) Czy to, ze
        twoj samochod nie ma ABS-u jakos jest dla ciebie nieprzyjemnie odczuwalne?

>Pod względem bezpieczeństwa lepszy jest Yaris.

Chodzi o te miekkie blachy Swifta czy o cos jeszcze innego oprocz ABS-u?

tez pozdrawiam,

Roza
        • greenblack Re: moc Yarisa a moc Swifta 31.08.03, 22:06
          rozaola napisała:

> Greenblack, wielkie dzieki za te odpowiedz. Czytalam juz sporo w archiwum
          forum
          >
          > o Swifcie i zdaje mi sie, ze jestes wierzacym "swifciarzem"? :-)

To źle Ci się zdaje. Nie mam Swifta.

Czy to, ze
          > twoj samochod nie ma ABS-u jakos jest dla ciebie nieprzyjemnie odczuwalne?

Mój samochód ma ABS. Brak ABSu może się stać "nieprzyjemnie odczuwalny".

> Chodzi o te miekkie blachy Swifta czy o cos jeszcze innego oprocz ABS-u?

Nie wiem, czy blachy są miękkie. Crash testu nie ma, ale raczej trudno, by
          konstrukcja z lat '80 zbliżyła się do wyniku Yarisa.

www.euroncap.com/details.php3?id=toyota_yaris_2000

Pozdrawiam
    • Gość: mac Re: moc Yarisa a moc Swifta IP: *.war.gleiss 01.09.03, 08:13
      hm..... powiem ci coś, ostatnio z wakacji wracaliśmy dwoma autami, yaris(2
      latek, 45tyś. km) i swift(4 latek ale tylko 45tyś. km), przy czym ten drugi
      prowadził, jeśli chodzi o przyspieszenie to nie widziałem praktycznie różnicy,
      nie miałem problemu z wyprzedzaniem razem z nim na tzw. drugiego czy jak to
      woli trzeciego, cały czas jechalismy 1pasmówką w granicach 110 do 120 km, ale
      zauważyłem jedną różnicę na korzyść yarisy, wyższa prędkość nie jest dla niej
      problemem rzędu 130-140, swift owszem rozpędzał się ale szybko poddawał się i
      zwalniał, tyle z moich obserwacji

pozdr.
      mac
      • remo29 Re: moc Yarisa a moc Swifta 01.09.03, 08:34
        Gość portalu: mac napisał(a):

[...]
        > wyższa prędkość nie jest dla niej
        > problemem rzędu 130-140, swift owszem rozpędzał się ale szybko poddawał się i
        > zwalniał, tyle z moich obserwacji

Jako ortodoksyjny swifciarz nie mogę przejść obok twojego postu :)
        Z tego co opisujesz to był swift 1.0 To trzycylindrowa zapalniczka, dla której
        140km/h przy pełnym pokładzie to kres możliwości - choć przyspieszenie ma
        lepsze, to jednak później puchnie. Ale założyciel/ka wątku pytał/a o model 1.3
        16V, a to już inna para kaloszy. Możesz wierzyć lub nie, ale tym czymś da się
        pojechać 190km/h (sprawdzone empirycznie) - oczywiście w/g wskazań
        prędkościomierza - choć ze względów na wagę pojazdu jest to niebezpieczne, bo
        na jakimś poprzecznym garbie można... odlecieć :)
        Co do bezpieczeństwa: na pewno yaris jest bardziej zwartą bryłą; brak ABS w
        swifcie też należy zaliczyć "in minus"...
        • Gość: mac Re: moc Yarisa a moc Swifta IP: *.war.gleiss 01.09.03, 08:50
          byc może, czy wręcz za pewne masz rację, tak nie wiem jaki to był silnik chyba
          tak jak mówisz, sorry za nie porozumienie i nie doprecyzowanie

pozdr.
          mac
    • x-darekk-x Re: moc Yarisa a moc Swifta 01.09.03, 09:20
      sam jezdze swiftem. wlasnie skonczyl rok i 35.000km. musze przyznac - autko
      niezawodne, super-ekonomiczne i dynamiczniejsze niz kokurenci o zblizonej mocy.
      ale gdybym mial wybierac miedzy swiftem a yarisem, to nawet bym sie nie
      zastanawial i wybral... yarisa. swift to bardzo dobry samochod, ale
      przestarzaly, brzydko wykonczony, ciasny i glosny. szkoda, ze do europy nigdy
      nie trafil jego nastepca (vide: usa).
      • remo29 Re: moc Yarisa a moc Swifta 01.09.03, 09:52

> [...] swift to bardzo dobry samochod, ale
        > przestarzaly, brzydko wykonczony, ciasny i glosny. szkoda, ze do europy nigdy
        > nie trafil jego nastepca (vide: usa).
        >
        >
        Podpisuję się pod tym oburącz. Powiem więcej - gdyby yaris oferował taką
        przestrzeń bagażową jak swift sedan, to pewnie teraz pomykałbym yarisem ;)
    • Gość: yanik Re: moc Yarisa a moc Swifta IP: *.gpw.com.pl 01.09.03, 15:19
      jeśli potrzebujesz duży bagażnik i nic innego sie dla ciebie nie liczy to SWIFT
      (ale tylko wtedy) Miałem przyjemnosć jeździć wczoraj i swiftem i yarisem każdym
      po kilkadziesiąt km i po przesiadce ze swifta do yarisa czułem się jak w
      mercedesie;) (zadne auto nie jest moje więc opinia myśle że obiektywna) Co do
      wyższości silnika swifta nad yarisem to sie nie zgodzę - jakbym miał obstawiać
      zwycięzcę sprintu to wygrałby swift ale w miejskiej normalnej jeździe takie
      kręcenie silnika nie wchodzi w gre -swift ma bardzo długie biegi i komfort
      jazdy tym autem jest o wiele gorszy - nie mówiąc o zawieszeniu, ilości miejsca
      w środku i ogólnym komforcie... wogóle sie nie zastanawiaj
      a jak masz jakieś wątpliwości to przejedź się swiftem i yariskiem - wtedy
      bedziesz wiedzieć
      • Gość: cc Re: moc Yarisa a moc Swifta IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.03, 20:11
        Swift 1.3/85 KM 16V to najbardziej dynamiczne i ekonomiczne jednocześnie (tak,
        tak!) nowe auto za takie pieniądze.
        Poza silnikiem jest strrrrasznie przestarzały pod prawie każdym względem, choć
        optycznie aż tak nie gryzie.
        Bezpieczeństwo? Chroni przed rowerzystami i mniejszymi od siebie ;-))
        Z drugiej strony patrząc w PL sprzedaje się najlepiej Seicento (ostatnio pavia
        go wyprzedziła), czyli puszka od piwa na kołach pod względem bezpieczeństwa.
        • remo29 Re: moc Yarisa a moc Swifta 02.09.03, 09:10
          Gość portalu: cc napisał(a):

> Swift 1.3/85 KM 16V to najbardziej dynamiczne i ekonomiczne jednocześnie nowe
          auto za takie pieniądze.

Cholerka, nie mogą tego silnika opakować czymś ładniejszym i nowocześniejszym?
          Kupiłbym z miejsca...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka