Dodaj do ulubionych

Holden Senator ?

IP: 62.233.141.* 24.09.03, 19:38
Witam
Jak to możliwe że widziałem dziś w Wawie Holdena ? Co prawda pierwszy raz
wogóle widziałem to auto w Polsce, ale chodzi mi głównie o to że kierownicę
miał normalnie - po lewej stronie. Początkowo myślałem że to Opel Senator,
ale miał znaczki i napisy Holdena no i inny gril.

Pzdr
Obserwuj wątek
    • Gość: 126p Re: Holden Senator ? IP: *.tnt39.ewr3.da.uu.net 25.09.03, 03:34
      A my mamy maluszka w New York hihih
    • Gość: A Re: Holden Senator ? IP: *.netspeed.com.au 25.09.03, 07:29
      Jest niewielki eksport Holdena Commodore z Australii, glownie do Azji, ale moga
      przeciez trafic takze do Europy bo w wielu krajach azjatyckich jezdzi sie po
      prawej stronie.
      Holden bedzie eksportowal w duzych ilosciach model Monaro do USA. To ma
      dwudrzwiowe nadwozie i 5.7 litra, V8 caly aluminiowy silnik. Kierownica
      oczywiscie jest po "wlasciwej stronie" bo model ten przygotowany byl z mysla o
      rynku USA.

Jaka mial rejestracje?

Pozdrowienia,
      A
      • x-darekk-x Re: Holden Senator ? 25.09.03, 09:52
        ale monaro nie bedzie w usa sprzedawane jako holden monaro, tylko pontiac gto.
      • Gość: Milos Re: Holden Senator ? IP: 62.233.141.* 25.09.03, 18:06
        Gość portalu: A napisał(a):

> Jest niewielki eksport Holdena Commodore z Australii,

Commodore to odpowiednik Opla Senatora, który widziałem ?

glownie do Azji, ale moga
        >
        > przeciez trafic takze do Europy bo w wielu krajach azjatyckich jezdzi sie po
        > prawej stronie.

Czyli egzemplarz, ktory widziałem mial pewnie ciekawą historię i zwiedził pół
        świata zanim go zobaczyłem na Ostrobramskiej

> Holden bedzie eksportowal w duzych ilosciach model Monaro do USA. To ma
        > dwudrzwiowe nadwozie i 5.7 litra, V8 caly aluminiowy silnik. Kierownica
        > oczywiscie jest po "wlasciwej stronie" bo model ten przygotowany byl z mysla
        o
        > rynku USA.

Przełożenie kierownicy jest pewnie trudne i nieoplacalne. W pprzypadku tego
        Holdena ktoś mógł po prostu kupić calą deskę z Senatora, ale jest jeszcze
        problem z pedalami i pewnie jeszcze szereg innych trudności...

>
        > Jaka mial rejestracje?

Normalną, warszawską, nie pamiętam dzielnicy

Pzdr
        • Gość: A Re: Holden Senator ? IP: *.netspeed.com.au 26.09.03, 01:53
          Gość portalu: Milos napisał(a):

> Commodore to odpowiednik Opla Senatora, który widziałem ?

Holden Commodore w Australii ma kilka modeli rozniacych sie silnikiem i
          wyposazeniem. Podstawowy model to Executive, pozniej Commodore, Acclaim i
          Berlina. Wszystkie one maja ten sam ksztalt nadwozia, oprocz Berliny sa
          dostepne w wersji station wagon. W Europie Opel robi Senatora w podobnych
          ksztaltach.
          Na podwoziu o ok. 20 cm dluzszym robi sie tu Statestaman i Caprice. Mozna to
          sprawdzic patrzac na tylne drzwi, ktore wyzszych modelach maja jeszcze ok. 20
          cm blache miedzy drzwiami a tylmymi kolami. W Commodorze tylne kola sa tuz za
          tylnymi drzwiami. Roznica miedzy nimi jest taka, ze w Caprice na tylnych
          siedzeniach sa twa plaskie ekrany telewizyjne a w Statesmanie telewizorow nie
          ma.

To co widziales jest chyba oryginalna wersja Berliny robiona do Azji na ruch
          prawostronny. Przerabianie jest bardzo klopotliwe. Nawet jesli cos "na oko"
          wyglada tak samo - zwykle nie jest. Przerabialem kiedyz samochod europejski
          na ruch lewostronny i chyba wiecej bym tego nie robil.

> Czyli egzemplarz, ktory widziałem mial pewnie ciekawą historię i zwiedził pół
          > świata zanim go zobaczyłem na Ostrobramskiej

Mozliwe tez, ze Holden Senator (nie ma takiej nazwy w Australii) jest takze w
          niewielkich ilosciach robioby do Europy i rozprowadzany przez Opla (GM).

> Przełożenie kierownicy jest pewnie trudne i nieoplacalne. W pprzypadku tego
          > Holdena ktoś mógł po prostu kupić calą deskę z Senatora, ale jest jeszcze
          > problem z pedalami i pewnie jeszcze szereg innych trudności...

Oprocz tego to jeszcze przekladnia kierownicy, urzadzenia hamulcow, plyta
          czolowa nadwozia, linki, instalacja elektryczna, czasem rura wydechowa i
          kolektor spalin, wycieraczki, lusterka zewnetrzne, blokada kierownicy,
          przelacznik kierunkowskazow itd.
          Pozdrowienia,
          A
          • Gość: Milos Re: Holden Senator ? IP: 62.233.141.* 26.09.03, 22:02

W Europie Opel robi Senatora w podobnych
            > ksztaltach.

Niestety, już od dawna nie robi, mniej więcej 10 lat temu Opel Senator wyszedł
            z produkcji.

>
            Przerabialem kiedyz samochod europejski
            > na ruch lewostronny i chyba wiecej bym tego nie robil.

Tak z ciekawości - jakie to było autko ?

>
            >
            > Mozliwe tez, ze Holden Senator (nie ma takiej nazwy w Australii) jest takze w
            > niewielkich ilosciach robioby do Europy i rozprowadzany przez Opla (GM).

Nie, na pewno nie i nigdy tak nie było. Tę nazwę Holden Senator to też ja
            wymyśliłem. To auto miało napisy Holden, znaczki Holdena, ale nazwy modelu nie
            było lub nie zauważyłem. Wyglądał zupełnie jak stary Senator, z wyjątkiem
            większego, chyba chromowanego grila, więc tak go nazwałem.

Pozdrawiam

BTW zawsze miałem duuuuuużą słabość do Australii. Może kiedyś tam dotrę :-)
            • Gość: A Re: Holden Senator ? IP: *.netspeed.com.au 27.09.03, 00:53

> Gość portalu: A napisał(a):
              >
              > W Europie Opel robi Senatora w podobnych
              > > ksztaltach.
              >
              > Niestety, już od dawna nie robi, mniej więcej 10 lat temu Opel Senator
              wyszedł
              > z produkcji.

Tego nie wiedzialem. GM robi samochody w kilku miejscach na swiecie i
              nieznacznie modyfikuje je na potrzeby rynku w danym kraju. To samo dotyczy
              oczywisci Forda, Nissana, Toyoty, Hondy itd.

> Przerabialem kiedyz samochod europejski
              > > na ruch lewostronny i chyba wiecej bym tego nie robil.
              >
              > Tak z ciekawości - jakie to było autko ?

To jest (nadal jezdzi) MB 230 E.

> > Mozliwe tez, ze Holden Senator (nie ma takiej nazwy w Australii) jest takz
              > e w
              > > niewielkich ilosciach robioby do Europy i rozprowadzany przez Opla (GM).

> Nie, na pewno nie i nigdy tak nie było. Tę nazwę Holden Senator to też ja
              > wymyśliłem. To auto miało napisy Holden, znaczki Holdena, ale nazwy modelu
              nie
              > było lub nie zauważyłem. Wyglądał zupełnie jak stary Senator, z wyjątkiem
              > większego, chyba chromowanego grila, więc tak go nazwałem.

Moze na tej stronie go odnajdziesz:
              www.holden.com.au/www-holden/action/vehicleentry?vehicleid=4
              Troche tego handlu autami jednak jest. Kiedys w Paryzu w salonie GM obejrzalem
              sobie ich oferte i zwrocilo moja uwage to, ze wszystkie smochody byly
              wyprodukowane w USA, miedzy innym Frontera (taki amatorski 4WD). Jesli cos
              jest sprzedawane w Europie to i do Polski dzis trafia.

> BTW zawsze miałem duuuuuużą słabość do Australii. Może kiedyś tam dotrę :-)

Jest to rzeczywiscie bardzo inny i ciekawy kraj. Sporo turystow i studentow
              przyjezda od kilku lat.

Ja mieszkalem na Afrykanskiej.

Pozdrowienia,
              A
              • Gość: Milos Re: Holden Senator ? IP: 62.233.141.* 27.09.03, 08:45

> Moze na tej stronie go odnajdziesz:
                > www.holden.com.au/www-holden/action/vehicleentry?vehicleid=4

Nie, na tej stronie jest aktualna oferta Holdena, a tamto auto już miało swoje
                lata i pewnie w Australii też już nie jest produkowane od dawna. To mógł być
                np. stary Statesman. Bo okazuje się że Commodore to odpowiednik nmiejszego Opla
                Omegi a nie większego Senatora. Nawiasem mówiąc Omega też już nie jest od
                niedawna produkowana, następna ma się podobno pojawić dopiero za 2 lata. BTW
                Commodore wygląda dużo ciekawiej od naszej poprzedniej Omegi, która była mocno
                obła, zaokrąglona i nudna.

> Troche tego handlu autami jednak jest. Kiedys w Paryzu w salonie GM
                obejrzalem
                >
                > sobie ich oferte i zwrocilo moja uwage to, ze wszystkie smochody byly
                > wyprodukowane w USA, miedzy innym Frontera (taki amatorski 4WD). Jesli cos
                > jest sprzedawane w Europie to i do Polski dzis trafia.

Tak, może niektóre modele Opla są czy były produkowane w USA, ale nie słyszałem
                nigdy żeby marka Holden oferowala swoje auta w oficjalnej sieci Opla w Europie.
                Gdyby tak było to oczywiście że trafiałyby rownież do Polski z prywatnego
                importu, a tak nie jest. To chyba pierwszy Holden którego u nas widziałem i
                jest to ogromna rzadkość. Również w żadnym innym kraju zach. Europy nie
                widziałem na ulicach aut tej marki.

>
                >
                > Ja mieszkalem na Afrykanskiej.

Na Saskiej Kępie ? To dzisiaj bardzo ładna ulica i przyjemna okolica.
                Szczególnie złotą jesienią...

Pzdr
                • Gość: robert Re: Holden Senator ? IP: *.acn.pl 27.09.03, 09:49

> > Ja mieszkalem na Afrykanskiej.
                  >
                  > Na Saskiej Kępie ? To dzisiaj bardzo ładna ulica i przyjemna okolica.
                  > Szczególnie złotą jesienią...

He he zwłaszcza Afrykańska:-))
              • Gość: Milos Re: Holden Senator ? IP: 62.233.141.* 27.09.03, 09:12

>
                > To jest (nadal jezdzi) MB 230 E.
                >

Ps. Dało się perfekt przerobić tego Mercedesa na ruch lewostronny łącznie z
                wycieraczkami, linkami, elektryką i płytą czołową (pewnie trzeba było wiercić
                dodatkowe otwory), czy jakiś problem okazał się nie do przejścia ? Jest to po
                przeróbce pełnowartościowe auto czy coś zostało skopane ? Pewnie w Australii
                takie przeróbki są dość popularne jeśli chodzi o auta przywożone z USA i Europy.

Pzdr
                • Gość: A MB na lewostronny ruch IP: *.netspeed.com.au 27.09.03, 10:21

> Gość portalu: A napisał(a):
                  >
                  > >
                  > > To jest (nadal jezdzi) MB 230 E.
                  > >
                  >
                  > Ps. Dało się perfekt przerobić tego Mercedesa na ruch lewostronny łącznie z
                  > wycieraczkami, linkami, elektryką i płytą czołową (pewnie trzeba było wiercić
                  > dodatkowe otwory), czy jakiś problem okazał się nie do przejścia ? Jest to po
                  > przeróbce pełnowartościowe auto czy coś zostało skopane ? Pewnie w Australii
                  > takie przeróbki są dość popularne jeśli chodzi o auta przywożone z USA i
                  Europy

Przerobka byla mozliwa dlatego ze w Anglii MB jezdzi po lewej stronie. Przed
                  zaladowaniem auta do kontenera we Francji pojechalem do Anglii gdzie kupilem
                  wszystkie potrzebne czesci do przerobki razem z plyta czolowa (fire wall) z
                  uzywanych samochodow.
                  Tutaj te plyte wspawali mi ciaglym szwem po wycieciu tej lewostronnej. To byla
                  jedyna robota fachowa i musiala byc zrobiona zgodnie z normami australijskimi
                  aby uzyskac certyfikat dopuszczenia do ruchu. Wymiana tej plyty nie narusza
                  struktury nadwozia, tzw. safety cage, bo plyta nie jest czescia "nosna". Poza
                  tym auto trzeba bylo rozebrac do blachy. Pozostaly tylko tylne kola i dyfer.
                  Montowanie calosci to juz sama przyjemnosc, z wyjatkiem instalacji
                  elektrycznej, ktora trzeba bylo w kilku miejscach wydluzac. Po calej robocie
                  zostal nawet oryginalny lakier, ktory nigdzie nie jest uszkodzony. Calosc prac
                  zajela mi ok. 5 tygodni. Auto w zasadzie nie rozni sie od tych fabrycznie
                  wykonanych na rynek brytyjski. Wszystkie pozostale czesci nie wymagaly napraw
                  ani specjalnej obslugi przed powtornym zamontowaniem.
                  Auto jezdzi bardzo dobrze. Poniewaz wszystkie czesci sa fabryczne "od tej
                  plyty czolowej" - nie ma problemow z niczym: linki sa wlasciwej dlugosci,
                  wycieraczka glowna jest na wlasciwa strone, slimak kierownicy jest prawostronny
                  razem z drazkami, itd.
                  W czasie tej przerobki dolozylem klimatyzator, ktory kupilem w Niemczech w
                  firmie, ktora je robi i uzywa tych samych elementow co MB, jak chlodnice,
                  wiatraki, sprezarki itd. Ich wlasne elementy to pare przelacznikow,
                  okablowanie i wymiennik. Z tym tez nie ma zadnego klopotu i chodzi od
                  poczatku.
                  Gdyby ktos chcial to zrobic a autem importowanym do Polski - to szczerze
                  odradzam: juz samo przygotowanie spisu czesci wymaga sporej znajomosci
                  szczegolow modelu, montaz jest w zasadzie bezproblemowy bo w MB
                  wszystko "pasuje" za pierwszym razem, ale naklad pracy jest jednak bardzo duzy.
                  Pozdrowienia,
                  A
                  • Gość: Milos Re: MB na lewostronny ruch IP: 62.233.141.* 27.09.03, 13:11

>
                    > Przerobka byla mozliwa dlatego ze w Anglii MB jezdzi po lewej stronie. Przed
                    > zaladowaniem auta do kontenera we Francji pojechalem do Anglii gdzie kupilem
                    > wszystkie potrzebne czesci do przerobki razem z plyta czolowa (fire wall) z
                    > uzywanych samochodow.
                    > Tutaj te plyte wspawali mi ciaglym szwem po wycieciu tej lewostronnej. To
                    byla
                    >
                    > jedyna robota fachowa i musiala byc zrobiona zgodnie z normami australijskimi
                    > aby uzyskac certyfikat dopuszczenia do ruchu. Wymiana tej plyty nie narusza
                    > struktury nadwozia, tzw. safety cage, bo plyta nie jest czescia "nosna".
                    Poza
                    > tym auto trzeba bylo rozebrac do blachy. Pozostaly tylko tylne kola i dyfer.
                    > Montowanie calosci to juz sama przyjemnosc, z wyjatkiem instalacji
                    > elektrycznej, ktora trzeba bylo w kilku miejscach wydluzac. Po calej robocie
                    > zostal nawet oryginalny lakier, ktory nigdzie nie jest uszkodzony. Calosc
                    prac
                    >
                    > zajela mi ok. 5 tygodni. Auto w zasadzie nie rozni sie od tych fabrycznie
                    > wykonanych na rynek brytyjski. Wszystkie pozostale czesci nie wymagaly
                    napraw
                    > ani specjalnej obslugi przed powtornym zamontowaniem.
                    > Auto jezdzi bardzo dobrze. Poniewaz wszystkie czesci sa fabryczne "od tej
                    > plyty czolowej" - nie ma problemow z niczym: linki sa wlasciwej dlugosci,
                    > wycieraczka glowna jest na wlasciwa strone, slimak kierownicy jest
                    prawostronny
                    >
                    > razem z drazkami, itd.
                    > W czasie tej przerobki dolozylem klimatyzator, ktory kupilem w Niemczech w
                    > firmie, ktora je robi i uzywa tych samych elementow co MB, jak chlodnice,
                    > wiatraki, sprezarki itd. Ich wlasne elementy to pare przelacznikow,
                    > okablowanie i wymiennik. Z tym tez nie ma zadnego klopotu i chodzi od
                    > poczatku.
                    > Gdyby ktos chcial to zrobic a autem importowanym do Polski - to szczerze
                    > odradzam: juz samo przygotowanie spisu czesci wymaga sporej znajomosci
                    > szczegolow modelu, montaz jest w zasadzie bezproblemowy bo w MB
                    > wszystko "pasuje" za pierwszym razem, ale naklad pracy jest jednak bardzo
                    duzy.

Nie dziwię się że odradzasz. Fajnie że efekt końcowy pozytywny ale z tego co
                    piszesz koszty, nakład pracy i czas duży. Sam miałbym ochotę pojeździć jakimś
                    fajnym japończykiem z rynku japońskiego, który nie jest oferowany nigdzie
                    indziej, np. limuzyny Nissana czy Toyoty, ale teraz widzę dlaczego nikt takich
                    aut nie sprowadza i nie podejmuje się przeróbek. W tym wypadku może to być
                    nawet zupełnie niemożliwe, bo te modele w ogóle nie występują w wersjach
                    prawostronnych i nie byłoby odpowiednich części do przeróbki, inaczej niż w
                    przypadku MB. Szkoda...

Pzdr
      • Gość: robert a gdzież to w Azji jeździ się po prawej stronie? IP: *.acn.pl 27.09.03, 09:47
        • Gość: A Re: a gdzież to w Azji jeździ się po prawej stron IP: *.netspeed.com.au 27.09.03, 10:22
          Chocby na Bliskim Wschodzie.
          • Gość: robert tzn. gdzie? IP: *.acn.pl 27.09.03, 10:34
            • Gość: Milos Re: tzn. gdzie? IP: 62.233.141.* 27.09.03, 12:44
              Sprawdź sobie jak cię to tak interesuje. Np. jest taki dość duży kraj w Azji,
              może kiedyś słyszałeś - Chiny. A co do Bliskiego Wschodu to nie widzę żadnego
              kraju na tej liście, ale może dysponujesz inną, lepszą...

Kraje z ruchem lewostronnym :

EUROPA:
              Großbritannien
              Irland
              Malta
              Zypern

AUSSEREUROPÄISCHE STAATEN:
              Anguilla
              Mosambik
              Antigua
              Namibia
              Australien
              Nepal
              Bahamas
              Neuseeland
              Bangladesch
              Pakistan
              Barbados
              Papua-Neuguinea
              Bermuda
              Salomon-Inseln
              Bhutan
              Sambia
              Botswana
              Sarawak
              Brunei
              Seychellen
              Cayman-Inseln
              Simbabwe
              Dominica
              Singapur
              Falkland-Inseln
              Somalia
              Fidschi-Inseln
              Sri Lanka
              Gilbert-Inseln
              St. Christopher/Nevis-Inseln
              Grenada
              St. Lucia
              Guayana
              St. Vincent
              Hongkong
              Südafrikanische Republik
              Indien
              Surinam
              Indonesien
              Swasiland
              Jamaika
              Tansania
              Japan
              Thailand
              Kenia
              Tonga-Inseln
              Lesotho
              Transkei
              Macao
              Trinidad und Tobago
              Malawi
              Tuvalu
              Malaysia
              Uganda
              Mauritius
              Venda
              Monserrat
              Virgin-Inseln

• Gość: Zenek Re: Holden Senator ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.03, 10:00
      a propos samochodow z kierownica z prawej strony to jezdzi tego calkiem sporo w
      Moskwie (import z Japoni via Vladivostok)

• Gość: A Re: Holden Senator ? IP: *.netspeed.com.au 27.09.03, 10:33
        Gość portalu: Zenek napisał(a):

> a propos samochodow z kierownica z prawej strony to jezdzi tego calkiem sporo
        w
        >
        > Moskwie (import z Japoni via Vladivostok)

Nie jezdzilem autem z prawostronna kierownica w ruchu prawostronnym
        ale "europejskim" autem w W. Brytanii tak. Taka jazda dostarcza kierowcy sporo
        adrenaliny, szczegolnie np. wyprzedzanie autobusu czy ciezarowki kiedy nie masz
        pasazera na prawym siedzeniu !
        Pozdrowienia,
        A
    • Gość: Sławek Re: Holden Senator ? IP: *.trzebinia.net 26.09.03, 15:06
      Nie przecadzacie z tymi trudnościami? Oczywiście coś takiego jest nieopłacalne
      ale nie zapominajcie,ze chyba kazdy samochód bez wyjatku projektowany jest z
      kierownicą na "dwie strony".

pozdr
      • greenblack Re: Holden Senator ? 26.09.03, 15:26
        Gość portalu: Sławek napisał(a):

> Nie przecadzacie z tymi trudnościami? Oczywiście coś takiego jest
        nieopłacalne
        >
        > ale nie zapominajcie,ze chyba kazdy samochód bez wyjatku projektowany jest z
        > kierownicą na "dwie strony".

Lancia w ogóle nie jest sprzedawana w UK, to samo Barchetta. W drugą stronę np.
        Nissan Skyline, Daihatsu Copen. Niby jest prawnie nakazane, by samochód był tak
        samo bezpieczny niezależnie od strony, po której ma kierownicę, ale w praktyce
        różnie bywa. Dotyczy to zwłaszcza samochodów z poprzecznie ustawionym
        silnikiem.

> pozdr

Pozdrawiam
        • Gość: bolo Re: Holden Senator ? IP: *.interprojekt.pl / *.interprojekt.pl 26.09.03, 18:20
          Daichatsu Copen jest za to sprzedawany w Niemczech i toi bez żadnych przeróbek
        • Gość: A Re: Holden Senator ? IP: *.netspeed.com.au 27.09.03, 01:04
          greenblack napisał:

> Gość portalu: Sławek napisał(a):
          >
          > > Nie przecadzacie z tymi trudnościami? Oczywiście coś takiego jest
          > nieopłacalne
          > >
          > > ale nie zapominajcie,ze chyba kazdy samochód bez wyjatku projektowany jest
          > z
          > > kierownicą na "dwie strony".

Nie jest. Np. BMW w Australii ma pedaly hamulcow po prawej stronie a glowny
          cylinder ze wspomaganiem po lewej, polaczone drazkami. Wszystko fabrycznie
          montowane.
          Pozdrowienia,
          A

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka