Gość: marcin IP: *.*.*.* 10.10.03, 09:12 cześć, czy Policja ściga jeszcze kierowców za brak chlapaczy ? Kuria mać, jadę sobie za takim CC lub peugeotem 206 i pryskają na mnie brudem spod kół! Mandat ! Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Niknejm Re: chlapacze IP: 5.3.1R* / *.pg.com 10.10.03, 09:59 Jeśli samochód homologowano na polski rynek bez chlapaczy (a tak ma chyba większość nowszych modeli), masz prawo ich nie montowac. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
kelo Re: chlapacze 10.10.03, 10:12 A dlaczego nie skarżysz się na TIRy, które jadą z chlapaczami, które nic nie dają. Chlapacz żeby spełnił swoją rolę, musiałby jeździć po asfalcie. To tylko kwestia odległości za samochodem. Link Zgłoś
Gość: Michal Re: chlapacze IP: *.telia.com 10.10.03, 10:42 Od roku 1984 chlapacze nie obowiazuja.Dowiedzione ze byly one przyczyna szybszej korozji w autach.Pzdr.Michal P.S Kolega Ci wytlumaczyl co trzeba robic ,trzymac wieksza odleglosc. Link Zgłoś
Gość: pepo Re: chlapacze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.03, 18:04 A czy chlapacz lub taka plastikowa kształtka za przednim kołem potrafi ochronić chociaż trochę lakier na drzwiach? P Link Zgłoś
Gość: lex Re: chlapacze IP: *.localdomain / *.kim.pl 10.10.03, 18:40 Potrafi, dość skutecznie. Z doświadczenia pozdr Link Zgłoś
Gość: frequent flyer Re: chlapacze IP: 80.241.130.* 10.10.03, 18:39 chlapacze pomagają nieco ale we współczesnych modelach, gdzie tylne koła są prawie za samochodem, na prawdę trudne je ulokować. mnie jednak bardziej przeszkadza co innego: debilne trzymanie się najgłębszych kolein przez kierowców - wszystko jedno, fabii czy E-klasy. Koleiny są wszędzie ale każdym osobowym podejmuję się jechać tak, ze niewiele wody poleci do tyłu i na boki (a weź spróbuj wyprzedzić takiego młośnika kolein - stawia obok siebie ścianę wody). Tymczasem wystarczy jechaś 20-30 cm od granicy pasa, już na "wysokim". drugie koło wtedy jedzie środkiem pasa, gdzie też jest wysoko. korzyść dla drugiego, bo go nie zalewam, ale przede wszystkim dla mnie, po mniejsze ryzyko akwaplejniningu. Czy to takie trudne?! Link Zgłoś
Gość: karburatorek Re: chlapacze IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.03, 21:37 Gość portalu: frequent flyer napisał(a): > akwaplejniningu. Czy to takie trudne?! chyba tak, sorry, ale prof. Miodek by się chyba wytarzał.....8-)))))))))))))))))) Link Zgłoś