Gość: fan motoryzacji Re: Golf najlepszym kompaktem? IP: *.kalisz.mm.pl 07.02.09, 14:52 no własnie ciekawe czemu obyło się bez lancera Link Zgłoś
Gość: fan motoryzacji Re: Golf najlepszym kompaktem? IP: *.kalisz.mm.pl 07.02.09, 14:56 golfy bardzo często wygrywają porównania ale nie chce mi sie wierzyć ze golf rzeczywiście jest taki dobry. na marginesie mówiąc brak tu co poniektórych modeli znanych marek Link Zgłoś
Gość: QU Re: Golf najlepszym kompaktem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.09, 17:31 Czemu golf jest najczęściej kupowanym samochodem w Europie? Bo naprawdę w Europie jest wielu emerytów bez jakiejkolwiek wyobraźni a co za tym idzie tacy ludzie nie wiedzą (nie widzą, albo może ich to nie obchodzi?) np. brzydoty tego auta tylko kieruje się tym, że w '83 r. wszystko co niemieckie było dobre to pewnie i teraz jest, golf 1 i golf 2 były OK to pewnie teraz też są- tak myślą starsi ludzie i osoby wychowane na generacji golfa 2. Link Zgłoś
Gość: gosc300 Re: Golf najlepszym kompaktem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.09, 17:56 widac twoje slowa QU maja cos w sobie, zobaczcie wypowiedz pani psycholog "jak chcecie kupice sobie ładnego peugeota, ale inwestycja we francuza?" ludzmi rzadza stereotypy, jak kiedys francuskie auta sie psuly to nie znaczy ze teraz tez sie psuja! Link Zgłoś
Gość: hetzer Re: Golf najlepszym kompaktem? IP: 89.108.244.* 07.02.09, 18:59 Hey, zagłosowałem na Golfa ze względu na jego walory techniczne, szczegónlnie ze względu na skrzynię DSG i silnik 1.4 TFSI, jednakże nie kupiłbym tego samochodu, na samą nazwę Volkswagen choćby nie wiem jaką ma wartość marketingową po prostu mnie skręca - to takie pospolite nie umniejszając nic ludowi którego ma w nazwie. Osobiście wybrałbym CIVIC-a. Link Zgłoś
Gość: Hom Re: Golf najlepszym kompaktem? IP: *.centertel.pl 08.02.09, 10:42 Szczerze mówiąc, wyniki sprzedaży mówią same za siebie. Golf VI nie jest może samochodem pięknym, ale pod względem wyposażenia i ceny bije innych na głowę. Przecież za takie Audi A3 trzeba zapłacić półtora raza więcej... Link Zgłoś
Gość: Myron Re: Golf najlepszym kompaktem? IP: *.chello.pl 08.02.09, 12:27 Niektórzy konkurenci Golfa za wszelko cenę chcący budować auta kompaktowe nawet nie zauważyli, że sa pewne elementy które w porządnym europejskim samochodzie to podstawa - mam tu na myśli Lancera i Imprezę 5D które to cudeńka z plastikowymi wnętrzami z czasów Daihatsu Charade nie mają nawet dwupłaszczyznowej regulacji kolumny kierownicy. Jak człowiek nie będący japończykiem ma wygodnie i bezpiecznie zająć pozycję za kierownicą??? To pytanie jest wdać za trudne dla producentów wydawałoby się solidnych marek ;-D Link Zgłoś
Gość: heli Re: Golf najlepszym kompaktem? IP: *.winb.bialystok.pl 09.02.09, 09:24 Marketingowcy z VW byliby dumni z tych pieśni pochwalnych na temat golfa. Wydają miliony na promocję, niemieckie koncerny medialne do których należy większość gazet motoryzacyjnych na polskim rynku prasowym usilnie pracuje nad tym żeby nasza opinia na temat tego auta była niezminnie pozytywna a tymczasem "niemieccy przyjaciele z VW mają polskich nabywców w głębokim poważaniu" fundując im menu komputera pokładowego w każdym z języku oprócz polskiego" to taki specyficzny niemiecki szacunek. Link Zgłoś
Gość: bodekkk Re: Golf najlepszym kompaktem? IP: 194.117.241.* 09.02.09, 10:22 Betka potem audi i może dopiero golf!Czemu BMW kosztuje tyle ile kosztuje?! Do dzisia ciężko pojąć jak samochody w "tej samej klasie" mogą się tak różnic cenami...ale w końcu trzeba zrozumieć, że jakość, wykonanie, właściwosći jezdne, najnowocześniejsze silniki i przede wszystkim trwałość kosztują swoje! Jak fiata czy Kia porównywać do BMW wogóle...masakra;] pozdro dla wszystkich fanów BMW;] Bardzo Mądry Wybór ;) Link Zgłoś
Gość: bodekkk Re: Golf najlepszym kompaktem? IP: 194.117.241.* 09.02.09, 10:28 Fiat i Kia wiecej głosów niż BMW hehe Widać że prostaczki wozidełek potrzebują a nie samochodów;] Niedługo TATA albo dacia będa lepsze od BMW czy Audi! Ludzie nikt nie pyta co byście kupili za uciułane 40-50 tys ( ja bym nigdy nie kupił) tylko co jest najlepsze... Nigdy nie zrozumiem jak można kupic takie padła za tyle siana, gdzie za tą kase można takie autko prawie max kilku letnie kupić - ani ten fiat ford czy kia nigdy mu nie dorównają!!! Link Zgłoś
Gość: heli Re: Golf najlepszym kompaktem? IP: *.winb.bialystok.pl 09.02.09, 10:32 Gratulacje odnośnie wyboru estetycznego dla "pani psycholog" ( golf VI) - wybór nietypowy i odważny jak na kobietę. Troszkę ubawiło mnie określenie "inwestycja" w odniesieniu do zakupu auta. Gorszą inwestycją może już być jedynie GPW. Zakupu auta nie traktowałbym w kategorii inwestycji gdyż następnego dnia po zakupie zaczyna ono tracić na wartości. Ja bym to raczej potraktował jako sprawienie sobie przyjemności. Kolejną rzeczą , która mnie rozbawiła jest operowanie określeniem japończyk, francuz, niemiec itp. Rozumiem że chodzi wyłącznie o logo na masce , albowiem w dobie globalizacji to co znajdujemy wewnątrz auta zwłaszcza pod maską jest projektowane i produkowane w wielu krajach i jest własnością umysłową wielu osób, koncernów a silniki wędrują z auta marki x do auta marki y bez ograniczeń. Auto projektują osoby z wielu krajów - designerzy, inżynierowie a potem do akcji wchodzą dostawcy części a w końcu gdzieś daleko z tąd montaż. Czy wobec tego produkt finalny jest niemiecki, włoski czy wręcz czeski (np. poddostawcy VW z Czech i Słowacji). Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Golf najlepszym kompaktem? IP: *.multimo.gtsenergis.pl 09.02.09, 17:34 bodekkk, jesteś co najmniej żałosny... Link Zgłoś
Gość: R2 Re: Golf najlepszym kompaktem? IP: *.ptim.net.pl 10.02.09, 21:33 wsiadac do Civika 2,2 (diesel) i nigdy nie wysiadac. Z tego zestawienia tylko Focus ST220 i BMW1 moze sie rownac Link Zgłoś
Gość: Bejbe Re: Golf najlepszym kompaktem? IP: *.chello.pl 11.02.09, 08:40 Ej heli łyknij proszę Melisy - taki jesteś zestresowany (to nie wredny docinek tylko przyjacielska rada) Wracając do tematu - czepiasz się języka w menu pokładowym ale bagatelizujesz problem regulacji kierownicy w japońskich autach, który ktoś poruszył - co jest ważniejsze dla bezpieczeństwa jazdy? Ja zaczynam od ustawienia fotela i kierownicy. Druga sprawa - wozisz się po wpisie dot. wyboru "pani psycholog" i wskazujesz, że każde auto traci na wartości (co jest faktem) ale to że Golfy tracą relatywnie mniej juz pomijasz. Jak sądzisz co jest lepszą "inwestycją" Golf VI czy np. Kia Cee'd lub Fiat Brawo? Po trzecie nie tylko logo ma znaczenie bo jak wiesz styl pewnych producentów jest różny - jest tzw. linia niemiecka, włoska, francuska, japońska czy oststnio koreańska. Więc można założyć że część osób kupi np. Bravo tylko z powodu lini nadwozia i tak samo zrobi część nabywców Golfa VI ceniących sobie "niemiecki wygląd" - ich prawo. Daj ludziom żyć i podejmować własne wybory - po co od razu się czepiać!!! Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Golf najlepszym kompaktem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.09, 11:57 Bejbe: "ale to że Golfy tracą relatywnie mniej juz pomijasz. Jak sądzisz co jest lepszą "inwestycją" Golf VI czy np. Kia Cee'd lub Fiat Brawo?" Golfy nie tracą relatywnie mniej - a wręcz jest przeciwnie. Wystarczy poszukać rankingów wg. utraty wartości aut - poczytaj, może przestaniesz wypisywać głupoty. Link Zgłoś
Gość: Artie Re: Golf najlepszym kompaktem? IP: 93.176.240.* 11.02.09, 19:14 ja jestem za golfem a jeszcze bardziej za TORNERO kropka PL Link Zgłoś
Gość: marecki5 Re: Golf najlepszym kompaktem? IP: *.jgora.dialog.net.pl 11.02.09, 22:22 Dupa nie golf!! Tylko i jedynie AUDI S3!!! Link Zgłoś
Gość: heli Re: Golf najlepszym kompaktem? IP: *.winb.bialystok.pl 12.02.09, 08:57 Bejbe,bejbe, bejbe - to nie będzie w żadnym wypadku przytyk, ale klka przyjacielskich sugestii! Podstawą do tego aby po przyjacielsku wymienić się poglądami jest wnikliwa analiza postu a tego jednak zabrakło , więc od początku: - nie czepiam się menu w kilku wersjach włącznie z azjatycką, wskazuje wyłącznie na zjawisko pod tytułem:" robimy darmowy marketing a producent ma nas w głębokim poważaniu jako nabywcę", - trudno bagatelizować temat regulacji kierownicy w autach japońskich skoro nigdy go nie poruszałem na forum ( rozumiem taki przyjacielski cios for free), - chwalę odwagę w kwestii wyboru stylistycznego pani psycholog gdyż przyzwyczajony jestem do oryginalnych wyborów stylistycznych pań - a tu golf - czyli dość banalna typowa linia - taki wybór też wymaga odwagi, - błabam aby nie używać określenia inwestycja w Link Zgłoś
Gość: heli Re: Golf najlepszym kompaktem? IP: *.winb.bialystok.pl 12.02.09, 10:11 cd. Błagam aby nie używać określenia inwestycja w stosunku do zakupu auta - to należy traktować wyłącznie jako przyjemność. Fachowcy twierdzą że koszty użytkowania auta po pewnym czasie dorównują kosztom związanym z zakupem więc gdzie tu potencjalny zysk. Wartość auta przy odsprzedaży to zabawka wymyślona przez producentów. Tak na prawdę to tylko "lizanie obolałych łapek" po wtopieniu kasy. Jak kupuję auto żeby sprawić sobie przyjemność to chyba nie myślę o tym w czyje łapska i za ile ono trafi. Ktoś kto w sytuacji kupna myśli o odsprzedaży to lichwiarz a nie osoba która kocha swoje cztery kółka. Link Zgłoś
Gość: Bejbe Re: Golf najlepszym kompaktem? IP: *.chello.pl 12.02.09, 17:33 Do "Gość" - jeżeli Golfy tracą relatywnie więcej na wartości niż inne auta to dlaczego spośród wielu powiedzmy 3-5 letnich aut kompaktowych zawsze najdroższe są używane Golfy??? Dlaczego np. mogę kupić Fiata Stilo z 2005 roku za ok. 20 tys zł a porównywalnego Golfa V za 35 tys zł? Dlaczego Peugeot 307 z tego rocznika to max 22 tys zł? Statystyki sobie a rynek sobie. To co piszą Państwo z Eurotax Glass i Samar w swoich zestawieniach niestety nie pokrywa się z cenami na rynku. Jak nie wierzysz poszukaj w ogłoszeniach ;-) Do "heli" - cieszę się że racjonalnie argumentujesz, to cenne na forum bo ... rzadkie. Pozdrawiam. Link Zgłoś
Gość: tylko BMW Re: Golf najlepszym kompaktem? IP: 194.246.124.* 12.02.09, 18:38 BMW RULEZ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Golf najlepszym kompaktem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.09, 22:50 Do Bejbe: utratę wartości podaje się w procentach początkowej ceny auta. Golfy są generalnie jednymi z droższych kompaktów, stąd bezwzględna ich wartość odsprzedażna jest większa od większości aut konkurencji. Niemniej to nie oznacza, że Golfy trzymają wartość, a tylko tyle, że są droższe. Co dodatkowo oznacza, że kupując Golfa, w wielkościach bezwzględnych jest się bardziej do tyłu przy sprzedaży (sprzedając za 25 auto kupione za 50 jestem 25 w plecy, sprzedając Golfa za 35 kupionego za 70 jestem 35 w plecy, przy takiej samej utracie wartości). A jeżeli chodzi o statystyki i analizy rozmaitych instytucji, to oni swoje wyliczenia opierają właśnie o ceny na rynku wtórnym, a nie ssanie palucha. Link Zgłoś
carfan Re: Golf najlepszym kompaktem? 17.02.09, 23:11 Co do obliczeń procentowej utraty wartość - ok, taka logika. Co do samych cen Golfa - mitem jest twierdzenie, że Golfy są drogie i gołe. Popatrz na cennik, konfigurator i porównaj z innymi. Na Golfa chyba skończyły się teraz promocje (było do 7tyś.) - i tak nie wyrabiają z produkcją - trzeba czekać. Promocje w stylu 17,5tyś. jak przy C4 trochę rozbawiają - promocja, tyle te auta są warte ile za nie da klient. Mogą pisać i promocja 30 tyś., ale w Polsce zdaje się, że nie myślą - promocja tyle kasy mniej, trza kupować. Link Zgłoś
Gość: heli Re: Golf najlepszym kompaktem? IP: *.winb.bialystok.pl 13.02.09, 09:09 Cieszę się Bejbe że moje argumenty są przekonywujące i pozdrawiam równie ciepło. Przestroga ogólna : myśl o tym ile w danej chwili warte jest nasze auto może doprowadzić do nieodwracalnych, niekorzystnych zmian w psychice ponieważ z dnia na dzień informacje będą coraz mniej optymistyczne. Link Zgłoś
Gość: Civic Re: Golf najlepszym kompaktem? IP: *.chello.pl 13.02.09, 09:21 Mam Hondę Civic 1,8 140 koni od 3 lat, ma przejechane 114 tys km i pora rozejrzeć się za czymś nowym. Auto oczywiście bezawaryjne i ogólnie nie mam ani jednego zarzutu, może poza tym że wbrew zapewnieniom sprzedawcy nigdy sie do końca nie przyzwyczaiłem do wyglądu deski rozdzielczej, którą uważam za nieco męczącą, a moja żona dodaje nie bez racji że widoczność w Civiku do tyłu to pojęcie abstrakcyjne. Teraz musze podjąć decyzję o kupnie nowego auta tej klasy i w zasadzie wybór jest mały! Focus lada chwila będzie zmieniony na nowy model, Civica juz nie chcę, Bravo ma dobrą cenę ale nie mam zaufania do marki, Peugeot 308 jest brzydki (to moja opinia), Nissan Tiida (no cóż - bez komentarza), Koreańce - nie ta liga - chcę mieć auto choć trochę pasujące do wieku (mam 39 lat), Nowe Megane okazało się ciasne w środku, a tył mi się nie podoba. Więc tak naprawdę w grę wchodzą drogie Audi A3 i BMW 1 i Golf VI - tańszy ale porównywalnie wykończony. Wbrew pozorom w klasie kompakt nie ma zbyt dużego wyboru jeśli chce się kupić coś porządnej jakości. Macie jakiś pomysł??? Link Zgłoś
Gość: heli Re: Golf najlepszym kompaktem? IP: *.winb.bialystok.pl 13.02.09, 10:39 Jeżeli w Nowym Megane argumentem na "nie" jest zbyt mało miejsca w środku to Golf i BMW 1 mają go jeszcze mniej a bagażnik dodatkowo nie pozwala na transport dużej ilości posiłku niezbędnego dla kierowcy nie mieszczącego się w średnim aucie kompaktowym. Do tego w golfie rezygnacja z zestawu naprawczego na rzecz pełnowymiarowego koła zapasowego spowoduje dodatkowe zmniejszenie objętości bagażnika w którym będzie można przewieść jedynie kilka hot - dogów. Wniosek: - trzeba się zastanowić nad innymi kandydaturami? Link Zgłoś