Gość: Civic Re: Golf najlepszym kompaktem? IP: *.chello.pl 14.02.09, 13:00 Nie wiem jak z kołem zapasowym ale w Megane III jest po pierwsze mniej miejsca na szerokość (kierowca i pasażer z przodu siedza bliżej siebie) a z tyłu jest ciasno i na szerokość i na wysokość (mał miejsca nad głową) - to oczywiście moje subiektywne wrażenia po obejżeniu obu samochodów. Co do BMW 1 to się zgadzam, ale uważam że jest za drogie na moje potrzeby więc nie biore go poważnie pod uwagę. Jakie więc inne kandydatury z kompaktów jako rywale dla Golfa - prosze o podpowiedź bo sam już nie kontaktuję od tego porównywania ;-) Link Zgłoś
Gość: Garry Re: Golf najlepszym kompaktem? IP: *.chello.pl 15.02.09, 10:28 Do czasu wprowadzenia do salonów Focusa III i Astry IV moim zdaniem Golf VI jest najlepszym wyborem jeśli Audi A3 jest dla kogoś za drogie. Silniki, zawieszenie, wykończenie identyczne a cena o 30% niższa. Link Zgłoś
kkprofi21 Re: Golf najlepszym kompaktem? 15.02.09, 21:06 Myślę że Golf będzie idealnym dla Ciebie (CIVIC) wyborem. Mój brat kupił dwa miesiące temu Golfa 2.0 140 KM i jest bardzo zadowolony. Bardzo ładnie się prezentuje zarówno w środku jak i na zewnątrz. W środki jest wystarczająca ilość miejsca (spokojnie mieszą się 4 osoby i podróżują w komfortowych warunkach). Bardzo dobrze się prowadzi, jest pewny i stabilny na drodze. I faktycznie cena nowego Golfa jest bardzo przystępna. Nie patrz nawet na jakieś azjatyckie wynalazki (kia czy hyundai) Renault czy Peugeot to francuz - szybko się psują - Golf będzie najlepszy! :) Link Zgłoś
Gość: heli Re: Golf najlepszym kompaktem? IP: *.winb.bialystok.pl 17.02.09, 07:51 Zgadzam się podróż Golfem będzie komfortowa pod warunkiem że każdy z 4 podróżujących weźmie swój bagaż na kolana. Link Zgłoś
Gość: heli Re: Golf najlepszym kompaktem? IP: *.winb.bialystok.pl 17.02.09, 10:50 (To Civic) A propos wprowadzania nowych modeli to z całym szacunkiem ale nie wiadomo do końca ile jeszcze tego czasu nam pozostało (he,he) a anonsowane terminy premier są sukcesywnie przesuwane z powodu kłopotów finansowych. Z takich najbliższych racjonalnych premier proponuję nie przegapić Mazdy 3. Auto poprzedniej generacji 3 zbiera pochwały, smutnym faktem jest jedynie brak zastosowania nowych silników benzynowych w tym modelu. No cóż wyprzedaż zapasów. Link Zgłoś
Gość: Teddy Re: Golf najlepszym kompaktem? IP: *.chello.pl 17.02.09, 14:44 www.auto-motor-und-sport.de/vergleichstest/master-test-2009-vierzehn-kompaktwagen-im-vergleich-979219.html i wszystko jasne (do Civika) Link Zgłoś
Gość: Civik Re: Golf najlepszym kompaktem? IP: *.chello.pl 18.02.09, 08:28 Coż - test AMS daje do myślenia ;-) nie wiedziałem, że niemcy wolą Golfa VI od Audi A3 i BMW, Focus i Astra III siłą rzeczy są starymi modelami, ale A3? Fakt, że cena Golfa w stosunku do Audi jest więcej niz zachęcająca, a jakość bardzo podobna. Może skoro nie widać różnicy to po co przepłacać? Link Zgłoś
kkprofi21 Re: Golf najlepszym kompaktem? 18.02.09, 12:20 I potwierdza się to że Golf jest jednym z najlepszych aut w europie w klasie średniej, potwierdza to m.in test Auto Moto oraz sprzedaż Golfa w 2009 - najlepiej sprzedające się auto w europie. Chociaż spodziewałem się że wygra Audi bądź BMW, ale wychodzi na to że VW robi najlepsze auto w tej klasie. Osobiście jeżdżę VI i jestem nie zwykle zadowolony z tego auta - tym którzy tak narzekają na Golfa, racze się tylko przejechać - zaraz zmienicie zdanie. Fajnie wygląda i dobrze się prowadzi. Nic dodać nic ująć - tylko Golf :) Link Zgłoś
Gość: heli Re: Golf najlepszym kompaktem? IP: *.winb.bialystok.pl 18.02.09, 13:43 Myślę że na ocenę walorów technicznych Golfa VI trochę za wcześnie.Model nie jest jeszcze dostatecznie długo na rynku aby dokonać rzetelnej oceny. Design to kwestia preferencji każdego nabywcy jednym się podoba innym niekoniecznie.Niemal każde auto sprawuje się świetnie kilka miesięcy po zakupie. Być może "dziki zachwyt" i wypieki na twarzy rzeczywiście się potwierdzą ale na wnioski jest jeszcze trochę wcześnie. Nie zdziwił mnie natomiast fakt promowania przez niemiecki koncern wydawniczy aut niemieckich to bardzo racjonalna postawa zwłaszcza w czasach kryzysu. Trochę cierpliwości będą raporty np. Dekry i podjęcie decyzji o zakupie będzie miało racjonalne podstawy. Link Zgłoś
Gość: MarkyMark Re: Golf najlepszym kompaktem? IP: *.chello.pl 18.02.09, 15:06 Był ze dwa lata temu test długodystansowy Golfa V w Auto Świecie na dystansie 200 tys km i jednocześnie taki sam z Oplem Astrą. Szczegółów nie pamiętam ale wiem, że Golf V wypadł bardzo dobrze mimo tego, że był to egzemplarz z samego rozpoczęcia produkcji. Jeśli w Golfie VI utrzymano lub nawet poprawiono trwałość to chyba nie powinien mieć problemów? Link Zgłoś
Gość: Bejbe Re: Golf najlepszym kompaktem? IP: *.chello.pl 19.02.09, 13:41 Golf VI jest rzeczywiście na rynku niedługo, ale ja nie wierzę w "dziki zachwyt" dziennikarzy motoryzacyjnych we wszystkich krajach europy. Praktycznie wszędzie pisze się pozytywnie o Golfie, sprzedaż zdaje się to potwierdzać - a przeciez każdy klient nawet jak sie zasugeruje pozytywnym artykułem gazetowym to i tak idzie do salonu, ogląda auto, robi jazdę próbna a nawet porównuje z innymi markami w klasie, skoro wybiera jednak Golfa to widać tak chce. Co do dziennikarzy - to faceci, którzy jeżdżą setkami nowych aut i modeli i wątpię, żeby zachwycali się czymś bez powodu. Po prostu widać też doceniają Golfa i tyle. Ja osobiście gdyby nie było Golfa VI stawiałbym na Audi a potem na Mazdę ... ale Golf VI jest ;-) Link Zgłoś
Gość: dsf Re: Golf najlepszym kompaktem? IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.02.09, 16:47 na co mógł zagłosować rozmarzony właściciel golfa III i IV? a takich tu w polsce nie brakuje,,, Link Zgłoś
Gość: DSF Re: Golf najlepszym kompaktem? IP: *.chello.pl 25.02.09, 09:23 Rozmarzonego właścieciela Golfa III i IV w Polsce po prostu nie stać na Golfa VI - więc to nie oni go kupują ;-) a że kupuja to pewne - idź do najbliższego salonu i zamów Golfa - terminy są juz na początek lipca 2009 i to pomimo kryzysu. Produkcja nie nadąża z popytem. Link Zgłoś
Gość: Micro Re: Golf najlepszym kompaktem? IP: *.chello.pl 26.02.09, 08:47 www.autocentrum.pl/go/338__JATO_Dynamics%3A_Volkswagen_Golf_VI_krolem_Europy_-_Raporty__26918.html? Link Zgłoś
miettek8 Re: Golf najlepszym kompaktem? 26.02.09, 11:04 W Niemczech VW ustalil nowy, historyczny rekord miesiecznej sprzedazy. W lutym 09 sprzedano okolo 120 tys. aut tej marki. To efekt wprowadzenia premii za zezlomowany samochod. Powoli sukcesy volkswagena zaczynaja niepokoic - nie ludzmy sie, bez silnej konkurencji VW przestanie dbac o klienta i jakosc! www.welt.de/wirtschaft/article3275654/VW-stellt-in-Deutschland-Verkaufsrekord-auf.html#reqRSS Link Zgłoś
Gość: Micro Re: Golf najlepszym kompaktem? IP: *.chello.pl 27.02.09, 09:15 Sama jakość chyba nie spadnie od dużego popytu, jakiś tam reżim technologiczny jest, maszyny zaprogramowae i ciężko coś na taśmie produkcyjnej popsuć ale jedno jest pewne dealerzy Volkswagena maja złote czasy kryzysu, siedzą, nic nie muszą robić a sprzedaż rośnie i terminy odbioru aut się wydłużają ;-) Link Zgłoś
Gość: Genewa Re: Golf najlepszym kompaktem? IP: *.chello.pl 28.02.09, 09:11 Volkswagen ostatnio podniósł lekko ceny (efekt słabej złotówki) ale niewiele - na Golfie przeciętnie ok. 1800 zł, w porównaniu z podwyżkami Toyoty to wręcz symboliczne korekty. Co dziwne Golfy sprzedają się świetnie więc teoretycznie mogliby podnosić cenę więcej ale tego nie robią, zaś Toyota zdycha i sprzedaż np. Aurisa i Corolli jest fatalna a zdecydowali się na duże podwyżki. Link Zgłoś