Dodaj do ulubionych

nieopłacony zus help

15.04.13, 16:26
witam,
czy ktos z was wie jakie sankcje grożą za nieopłacenie zus za pare lat?powiedzmy ze dłużnik sam sie złosi (bo zus się nie zgłosił do tej pory więc nie wiem czy taka firma jest w ich bazie czy nie)i chce zapłacić nie bagatelną kwotę podejrzewam na moj gust pewnie ponad 100tyś.z odsetkami ale załóżmy że taka osoby chce to zapłacić to czy oprócz tego może grozić więzienie albo podwojona kwota zaległości?czy ktoś był w takiej sytuacji albo wie jak to wygląda?dodam że to jednoosobowa działalność bez pracowników,czyli składki tylko za właściciela firmy
Obserwuj wątek
    • Gość: Cfaniak Re: nieopłacony zus help IP: *.dynamic.chello.pl 15.04.13, 16:53
      Napiszę tak: nie płaciłem zusu przez 18 lat. Dług +/- 1,5 mln. W listopadzie ub. roku zostałem za to ukarany grzywną w wys 3.000 ( !!!!) zł z rozłożeniem na 12 rat. Ponieważ drugi raz za to samo ukarany być nie mogę więc śpię spokojnie. Mam zajęty rachunek na którym nic się dzieje. To wszystko.
      Pozdrawiam - głowa do góry....:)
      • klopsik8 Re: nieopłacony zus help 15.04.13, 19:43
        Dzieki Cfaniaku za odpowiedz:) podniosłeś mnie na duchu,tu historia jest taka ze zus od 10 lat niepłacony:/ a nie przedawniło Ci się część z tych 18lat?czy to jednak tak nie działa że wszystko powyżej 10 lat sie kasuje?pozdrawiam
        • Gość: Michał Re: nieopłacony zus help IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.13, 20:47
          A co to za różnica że się przedawni część lat jak i tak zostaje kwota kosmiczna ;)
      • Gość: Michał Re: nieopłacony zus help IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.13, 20:43
        Ja również dostałem grzywnę ale 2000zł + prace społeczne 40h/mc przez rok ale o spłacie w wyroku sądowym nie było mowy , autor wątku chce chyba urzadzić jakąś prowokacje , kto zdrowy na umyśle dał by im taką kasę ? w ZUS mam tylko 2500zł długu z odsetkami i ani zł ode mnie nie dostaną
        • Gość: Michał Re: nieopłacony zus help IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.13, 20:45
          Aaa , niedoczytałem , 3000zł na 12 rat ;) ja 2000zł również rozłożyłem na 12 rat ;) myślę że za to samo nie można być znowu ukaranym
      • Gość: beniqa Re: nieopłacony zus help IP: *.echostar.pl 15.04.13, 22:30
        chcecie powiedzieć, że można nie płacić zus-u i dostać tylko grzywnę do zapłaty , bez spłaty zadłużenia? Czy jest to możliwe???
    • Gość: xxxx Re: nieopłacony zus help IP: *.warszawa.vectranet.pl 15.04.13, 21:19
      Jak nie zgłosiłeś działalności do ZUS to ZUS o tobie nie wie nic, najlepiej byłoby zamknąć działalność i założyć spółkę, problem, że przy tkz jednym okienku,do ZUS pójdzie informacja o zamknięciu firmy i możesz włożyć kij w mrowisko
      • klopsik8 Re: nieopłacony zus help 15.04.13, 21:51
        Michał żadna prowokacja,mam w okolicy osobe która wpakowała sie w taki zusowski dół a jest w okolicach emerytury no i problem jest z ubezpieczeniem no bo jak sie leczyc czy wogole k... egzystowac w tym kraju bez tego cholernego zusu i stad pomysl zeby to uregulować bo nie ma innego wyjscia tak myśle. te prace spoleczne to mnie zmartwiły troche:/na czym to polega i czy można jakoś to ominąć?:D p.s. xxx dokładnie tak,nie da sie zamknąc firmy bez informacji zusu
    • Gość: szpak Re: nieopłacony zus help IP: *.centertel.pl 15.04.13, 22:15
      Jak na razie, to w Polsce do więzienia idzie się za przekręty gospodarcze i związane z tym wyłudzenia podatku, czy świadczeń. ZUS, jak się uprze, oprócz odsetek może naliczyć dodatkową opłatę, nawet do wysokości zadłużenia. Można się od tego odwołać.

Jak się nie odzywają, to znaczy, że nie mają ciebie w swojej bazie. Jak chcesz się ujawnić i spłacić to idź do ZUS-u i dowiedz się, co masz zrobić. Nie rozmawiaj z panienką z okienka, tylko zacznij od szefa wydziału. Nie ujawniaj ile masz kasy, bo mogą ci ponaliczać te dodatkowe opłaty. Rozłóż to na raty, doliczą ci dodatkowe odsetki od tych rat, ale to i tak będzie mniej niż te dodatkowe opłaty. Jeśli chcesz mieć pewność, żeby z czymś nie wyskoczyli po drodze, to zawrzyj ugodę, bo jednorazowa spłata może być twoim atutem. Wszystko zależy od twojego oddziału ZUS.

Jak chcesz być cwaniakiem, to po prostu zgłoś w bazie CEIDG rozpoczęcie działalności. Informacja pójdzie do US, Statystycznego i ZUS. W skarbowym i statystycznym wyjaśnisz, że to miała być zmiana danych, a nie zgłoszenie. Pomyliłeś się, zaznaczając kratki, zauważyłeś jak wysłałeś. W ZUS zarejestrują cię jako płatnika i zgłosisz swoją osobę do ubezpieczenia. Albo się dopatrzą, albo nie, ale raczej nie. Nie wdawaj się tylko w dyskusje z miłą panią z BOK, żeby nie podpaść. Jak na razie urzędy nie wymieniają się informacjami, każdy działa sam dla siebie.

Wszystkie zapłacone składki (bez odsetek) możesz odliczyć od bieżącego dochodu, a składkę zdrowotną od podatku. Liczy się data zapłaty, a nie okres za jaki jest płacona.
      • klopsik8 Re: nieopłacony zus help 15.04.13, 22:35
        dzieki szpak,widzisz ja jestem młodą osobą i dla mnie nie wybrażalne jest wpakowanie sie w cos takiego,ale ludzie ktorzy sa w tych tarapatach boją sie że stracą wszystko a maja pod 60lat i chce im pomoc i obawiam sie ze w ich przypadku robienie takiego przekretu o ktorym piszesz dopprowadziloby do zawału;).Dzieki za rade o udaniu sie do kierownika,masz racje ze mozna w taki sposob sprobowac.nie płacili bo biznes sie nie krecil,a zamknac sie nie dalo bo juz było sporo dlugow i tak minelo kilka kolejnych lat.to nie jest tak ze maja kase w gotowce i chca pedzic do zus,musieliby sprzedac mieszkanie najpierw .dlatgo też martwi mnie ta mozliwosc ze zus moze naliczyc jeszcze 100%składek w ramach "kary".sytuacja jest tak popaprana ze jak szukam w necie to mało kto miał podobną. myśle też czy w takiej sytuacji mogliby zawalczyc o ta całą abolicje,bo gdyby zgłosili sie z data wsteczna to moze mogliby sie o to ubiegac,juz sama nie wiem;/
        • Gość: szpak Re: nieopłacony zus help IP: *.centertel.pl 16.04.13, 02:02
          Każdy ma inną sytuację, więc wszystko zależy od człowieka i od urzędnika. Starszy człowiek ma większe szanse na wyrozumiałość, bo jest to pokolenie z inną mentalnością niż obecna młodzież wchodząca na rynek pracy. System urzędniczy jest mało wydolny, pełen luk, więc czasem można to wykorzystać dla siebie.

ZUS czasem korzysta z kary, jaką jest dodatkowe naliczanie opłat, by zdyscyplinować płatnika. Można się od tego odwołać i anulować taką karę. Ale czasem potrzeba do tego dużo determinacji.

Centralna ewidencja miała właśnie na celu załatanie różnych luk w ewidencji działalności, bo każdy z urzędów prowadził swoją. Jedną działalność można było mieć zarejestrowaną w różnych gminach, w różnych województwach, a działalność prowadzić jeszcze gdzie indziej. Ilu płatników uniknęło płacenia składek w ZUS, nikt dzisiaj nie potrafi policzyć. A wielu przeszło już na własną emeryturę i ma w pewnym miejscu emeryturę z ZUS, bo z odsetek od lokat, dywident i najmu nieruchomości ma wielokrotnie więcej, a firmy przejęły dzieci.
    • harczyn Re: nieopłacony zus help 16.04.13, 10:23
      Z tego co wiem to jakies kary są a wiezeieni jest za niepłacenie podtaków z zusem jak jest nie wiem
      • Gość: Cfaniak Re: nieopłacony zus help IP: *.dynamic.chello.pl 16.04.13, 14:32
        ....a wiezeieni jest za niepłacenie podtaków.
        Jakiś paragraf, przepis ???? Czy tylko "tak myślę" ???

Może w USA, ale nie w Polsce......
        Na szczęście.:)
    • klopsik8 do Cfaniaka i Michała 16.04.13, 11:32
      Mam do Was pytanie,ponieważ jesteście zaprawieni w bojach z urzednikami to może bedziecie umieli mi pomoc bo mam pytanie.
      do Cfaniaka-czy ta kwota należności wobec zus o której pisałeś to jest za 18lat jednoosobowej działalności?bo przyznam ze jest porażająca i tak sobie myśle czy ja dobrze obliczyłam zaległość-bo liczyłam ze skoro firma działa od 2000roku to część sie już przedawniła i licze 10 lat,czyli wyszło mi że ok 150tyś wyjdzie,albo max 200tyś ale może źle to licze?i drugie pytanie,w jaki sposób narobiłeś tylu zaległości?nie byłeś w zus zgłoszony czy nagle wysłali Ci rachunek wstecz za tyle lat?napiszesz mi prosze jak to było w twoim przypadku?bardzo by mi to pomogło.
      I pytanie do obu panów czy orientujecie sie jak to jest gdy nieruchomość jest z osobistego majątku żony,czy komornik lub sąd może zająć ją gdy to mąż prowadził działalność?
      bardzo bede Wam wdzieczna za odpowiedzi!
      • Gość: Michał Re: do Cfaniaka i Michała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.13, 16:34
        ''nieruchomość jest z osobistego majątku żony'' tzn ? kupiła ją przed ślubem ? dostałą w spadku ? bo jeżeli tak to nic jej / nieruchomości / nie grozi.
        Z tym długiem to z 200tyś szybko zrobi się 300tyś ale wydaje mi się że 'Cfaniak' piszę o wszystkich długach nie tylko z ZUS , jeżeli były między czasie tytuły wystawiane to 10 lat biegnie od nowa , jeżeli nic nie było to liczymy tylko okres do 10 lat wstecz , starsze się przedawniły ale jak pisałem , wystarczy jedno wszczęcie egzekucji w tym okresie 10 lat i bieg idzie od nowa
      • Gość: Cfaniak Re: do Cfaniaka i Michała IP: *.dynamic.chello.pl 16.04.13, 18:39
        Działalność jednoosobowa + pracownicy. ZUS mnie "ściga" upomnieniami i wezwaniami od +/- 12 lat. Na przedawnienie nie liczę - o nic nie zabiegam. Samych odsetek mam ok.15.000 m-c. Nie spłacę tego do końca życia. Dzieciaki już się notarialnie zrzekły spadku po mnie i żonie.

Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej. Życie toczy się dalej - głowa do góry !!!!!
        • Gość: Michał Re: do Cfaniaka i Michała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.13, 20:18
          Mnie ciąży 1/4 nieruchomości po mamie i nie wiem jak się tego pozbyć żeby US nie zakwestionował , chciał bym na córki ale to nic nie da , jak się one zrzekną spadku to co z tym 1/4 ?? najlepsze w tym jest to że nie można tej 1/4 wydzielić z całości , dzisiaj dostałem pismo z US o wczeciu egzekucji / już drugie w tym roku / tym razem nie na chybył/trafił do banku ale do mojego pracodwacy - mam 1/8 etatu i 200zł brutto- ale tytuły są na mnie i żonę mimo że długów narobiłem ja , połowa to same odsetki ;) leci to jak ten zegar długu balcerowicza
          • klopsik8 Re: do Cfaniaka i Michała 16.04.13, 22:13
            Dzieki za wasze odpowiedzi,przykro mi że znaleźliscie sie w takiej sytuacji i mam nadzieje że wygracie w lotto i wrócicie do gry;)takie akcje pokazuja ze ten kraj jest chory,jak z działających firm można zrobić bankruta.ten cały zus to jest żart z praw obywatelskich...:/
            Michał a czy nie może ktoś od ciebie z rodziny (brat,siostra itp)odkupić tej części za jakies marne pieniadze które wpłaciłbys do us,ale nieruchomość by została?a co do zajęcia pensji to chyba nie będą sie ośmieszać i zabierać ci 200zl?:D
            jeszcze zastanawia mnie jak się leczycie mając długi wobec zus,wolno korzystać ze służby zdrowia będąc dłużnikiem?
            • Gość: Michał Re: do Cfaniaka i Michała IP: *.opera-mini.net 17.04.13, 07:06
              mam ubezpieczenie z 1/8 etatu , jestem w 'grze' non stop tyle że kart nie rozdaję , na brak gotówki nie narzekam ale państwo chciało mnie wydymać więc nie ma nic ode mnie
              • klopsik8 Re: do Cfaniaka i Michała 17.04.13, 11:43
                hehe Michał,załóż jakiegoś bloga z poradami dla innych,żaden prawnik nie podnosi na duchu tak jak Ty:p
                • Gość: Michał Re: do Cfaniaka i Michała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.13, 12:52
                  Ja to jak Cfaniak , niczym się nie przejmuję , wręcz przeciwnie , nawet się cieszę że taki domiar mi zrobili , teraz nawet łapiąc mandat nie płacę , niech sobie do długu doliczą ;) zusu również nigdy nie załacę io nic od nich nie chcę , wogóle sympatyczny ze mnie facet , kto mnie nie zna nawet by nie pomyślał że mam jakiekolwiek długi ;)) więc po co się zamartwiać ? zdrowie jest najcenniejsze
                  • Gość: Cfaniak Re: do Cfaniaka i Michała IP: *.static.chello.pl 18.04.13, 14:49
                    Michał, czasami mam wrażenie jakbym sam ze sobą pisał..........:) :) :) Dosłownie - zdanie po zdaniu cały "ja"....
                    Piękna dzisiaj pogoda. Moze jakieś zimne pifffko ????He, he, he
                    • klopsik8 Re: do Cfaniaka i Michała 18.04.13, 15:06
                      heh panowie jesteście moimi ulubionymi dłużnikami;)kopalnia wiedzy w czystej postaci:D Michał i Cfaniak macie racje,chrzanić wszystko zdrowie jest najważniejsze i to zeby żadne urzedasy nie odbierały człowiekowi chęci do życia:)
                    • Gość: Michał Re: do Cfaniaka i Michała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.13, 20:51
                      Piwka nie wypiłem ale cały dzień w ogródku przesiedziałem , oczko wodne tyle mi zajęło po zimie ale humor mi dopisuje ;)
    • Gość: Goti prośba do cfaniaka i Michała :) IP: *.icpnet.pl 18.02.15, 11:05
      Cfaniak i Michał plis o kontakt meilowy g.goti@wp.pl
      MEGA WIELKA PROŚBA O TO DO WAS :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka