Dodaj do ulubionych

pytanie do użytkowników land crusera, tuarega, LR

03.02.09, 11:04
Jak oceniacie swoje samochody?
warto płacić więcej za paliwo i serwis - w stosunku do aut klasy
średniej i wyższej, ale limuzyn?
Wyzsza pozycja za kierownicą, duża masa - to zalety?
Nastepne auto to tez bedzie terenówka?
czy duża limuzyna z napędem na 4 koła typu a6, DB?
Pozdrawiam
al
Obserwuj wątek
    • wsteczny.bieg Re: pytanie do użytkowników land crusera, tuarega 03.02.09, 12:39
      mam landcruisera 120 D4D i uzytkuje od czasu do czasu tuarega v10 TDI.

1. Landek jest na pewno tańszy w utrzymaniu: średnie spalanie w LC na poziomie
      10,8l (w tym trochę jazdy w terenie), w VW ok 16l. Serwis toyoty (chociaż drogi)
      to i tak tańszy niż VW. Przytoczę ciekawostkę - komplet opon zimowych w ASO
      toyoty (felgi aluminiowe + opony zimowe)Pan serwisant wyliczył na 22800 (wymiana
      gratis) - felga 4 tys., opona 1,7tys. Grzecznie podziękowałem i zrobiłem bez
      mała 10 razy taniej.
      2. komfort jazdy zdecydowanie na korzyść VW. Toyota, jak to określa mój znajomy
      buja się jak łódka. Duży, wysoki i ciężki samochód (1990kg) trochę się
      rzeczywiście buja. VW (niższy, ale cięższy - 2600kg) zdecydowanie bardziej
      komfortowy. Przy czym oba samochody mają regulację twardości i wysokości (toyota
      tylko tył) zawieszenia.
      3. Przyspieszenie - rzędowy, 3 litrowy diesel toyoty jest raczej dychawiczny,
      natomiast diesel V10 w VW - to przy toyocie rakieta.

Czy więcej warto płacić za paliwo i serwis? Na to pytanie musisz sobie sam
      odpowiedzieć. Wcześniej jeździłem oplem vectra C i po przesiadce na LC120
      uważałem, że jednak osobówka jest zdecydowanie bardziej komfortowa i generalnie
      lepiej się prowadzi. Teraz doceniam wyższą pozycję za kierownicą. Zacząłem
      jeździć również wolniej, bo duży samochód uczy trochę pokory. Przy czym Tuareg
      to naprawdę szybkie auto. Jest co jednak SUV a nie terenówka, ale mimo wszystko
      dzielnie radził sobie w lekkim terenie (taki że np. RAV4 nie wjedzie. A może
      wjedzie tylko nie wyjedzie). Oba te samochody są podobnie wyposażone więc nie ma
      co mówić o wyposażeniu, ale na mój gust jednak w toyocie materiały i plastiki są
      lepszej jakości.
      Powiem jeszcze tyle że żonowóz (mazda323) zostanie wkrótce zamieniony na patrola
      albo pajero (krótkie).
      No i jeszcze trzeba docenić napęd na koła, ale to oferuję również osobówki.
      • al9 Re: pytanie do użytkowników land crusera, tuarega 03.02.09, 13:26
        dzięki za ciekawe uwagi...
        tuareg w wersji v10 wydaje mi się przesadny...
        v6 tdi to wersja o której myslę...
        w rodzinie zostanie auto klasy średniej (accord), ale zauważam u
        siebie dziwną tendencję: im większe auto tym bardziej mi sie
        podoba :-))
        pewnie się starzeję..
        al
    • v-6 Re: pytanie do użytkowników land crusera, tuarega 04.02.09, 16:04
      Witam!
      Rozumiem, że twój problem brzmi: luksusowy duży suv czy porównywalna pod względem obrysu i silnika limuzyna klasy wyższej. Żeby takie rozważania miały sens, musisz przyjąć trzy założenia:
      1. Pieniądze na paliwo nie stanowią problemu. Różnica w spalaniu pomiędzy suv-em i limuzyną z takim samym silnikiem i napędem na 4 koła nie będzie większa niż 2 litry. Jeśli to miałoby robić różnicę, zapomnij i o jednym, i o drugim.
      2. Masz dość miejsca, żeby takie auto garażować i nie musisz się martwić o parkowanie w śródmieściu.
      3. Nie zależy ci na wielkim bagażniku. Co prawda taki mb klasy e też ma duży bagażnik, ale niewygodny. Takie sprawy jak przesuwana tylna kanapa, kładzione oparcia czy wyjmowana roleta to domena suv-ów. Chyba że rozważysz kombi klasy wyższej.
      Przy takich założeniach sprawa robi się dość prosta: suv to wysoka pozycja za kierownicą, mocniejsze i wyższe podwozie i teoretycznie większe bezpieczeństwo przy niektórych rodzajach uderzeń (wynikające z większej masy i wysokiego siedziska). Limuzyna to większy komfort (suv-y z powodu "wzrostu" muszą być sztywniejsze) i wyrażnie lepsze prowadzenie się (o czym wielu nabywców suv-ów przekonuje sie dopiero po fakcie). Wybieraj wg własnych gustów.
      Moim zdaniem, wysoka pozycja za kierownicą (którą lubię) nie równoważy mniejszego komfortu i mniejszej przyjemności z prowadzenia. Co do bezpieczeństwa, to może jestem wyjątkiem, ale nigdy nie było dla mnie absolutnym priorytetem: dla mnie limuzyny klasy wyższej są wystarczająco bezpieczne. Wysokie zawieszenie przydaje się, szczególnie w Polsce, ale daje sie bez niego żyć. Oczywiście stały napęd 4x4 jest - moim zdaniem - niezbędny w autach tej klasy i przy tej mocy silników.
      Reasumując: osobiście wolałbym limuzynę z napędem 4x4, najlepiej z pneumatycznym zawieszeniem z regulacją prześwitu. Ale suv też daje dużo frajdy - poczucie uniwersalności pojazdu, którym się poruszasz.
      Pozdrawiam
      v-6
      • al9 Re: pytanie do użytkowników land crusera, tuarega 04.02.09, 16:25
        v6 dzięki za przemyślenia :-)
        tak - rozważam albo suva - typu LC, tuareg, xc90, albo limuzynę typu
        xc70, a6 allroad
        tak czy siak - z napędem na 4 koła, mocnym silnikiem, przestronną i
        wygodną, raczej wyżej zawieszoną niz zwykłe a6 quatro czy DB 4
        matic..
        Wiem, ze limuzyna będzie zawsze wygodniej, ale kusi mnie wielkość i
        wysokość siedzenia w suwie.. (Od razu powiem, że q7 czy X5 są nie w
        moim stylu, x3 i q5 sa za małe)
        Podoba mi się GLK, ale z silnym dieslem jest za drogi... no i to
        jednak małe auto...
        Pozdrawiam
        al
        • v-6 Re: pytanie do użytkowników land crusera, tuarega 04.02.09, 17:16
          Z aut, które wymieniasz:
          LC jeździłem przez pewien czas (z dieslem), to jednak okropne połączenie krowy z czołgiem, chyba że do prawdziwego off roadu ...
          touareg - owszem, owszem, ale nie mieścił mi się w garażu.
          xc-90 - zaliczyłem jazdę próbną, zauważyłem bardzo kiepski, jak w większości volvo, promień skrętu (znów ta próba garażowa!), a geartronic nie jest najlepszym automatem. Ale poza tym - same pozytywy.
          a6 allroad - to był mój faworyt, niestety trafiłem na okres przejściowy, stary model był już dostępny tylko z silnikiem 2,5 tdi - mającym kiepską opinię, strasznie głośnym i za słabym. Na nowy trzeba było długo czekać, poza tym okazał się bardzo drogi i bardzo duży (garaż!)
          x3 - podchodziłem dwa razy, za pierwszym żona odrzuciła z miejsca (niewiarygodnie tandetne wnętrze), za drugim (po lifcie, który zresztą niewiele pomógł) ja nie zdzierżyłem wyjątkowo twardego zawieszenia.
          q5 - znam tylko z lektur, ale myślę o nim czule :) Zastanów się jeszcze nad tym autem, ono jest sporo większe od x3, szczególnie bagażnik.
          Jest też jedno ale: jak złotówka będzie lecieć w tym tempie, to o przyzwoitych nowych samochodach będziemy tylko marzyć. Chyba, że zarabiasz w euro - ja aktualnie w złotówkach.
          Pozdrawiam
          v-6
          • al9 Re: pytanie do użytkowników land crusera, tuarega 05.02.09, 09:49
            Ha! W takim razie obejrzę raz jeszcze q5
            ale dealer w moim miescie ma 2tdi a ten silnik mnie nie interesuje..
            na razie na czele listy jest a6 allroad i xc 70
            Dzieki za uwagi
            :-)
            pozdr
            al
          • simr1979 Re: pytanie do użytkowników land crusera, tuarega 05.02.09, 10:00
            v-6 napisał:

> LC jeździłem przez pewien czas (z dieslem), to jednak okropne połączenie krowy
            > z czołgiem, chyba że do prawdziwego off roadu ...

O c z y w i s c i e ... :)

Al, jeśli wymieniasz jednym tchem landcruisera z XC90, to albo dopadła Cię pomroczność jasna, albo nie masz pojęcia o automobilach ;)

• galtom Re: pytanie do użytkowników land crusera, tuarega 05.02.09, 10:09
              Wg. mnie najfajniejszym polaczeniem terenowki, SUV'a, auta osobowego, wygody,
              bezawaryjnosci, wielkosci, itd... jest Toyota 4Runner. Bez wzgldedu na rocznik i
              buda auto zawsze wyglada super.
              W terenie poradzi sobie na pewno lpiej niz VW, a z kolei nie ma efektu jazdy
              ciezarowka jak w LC (zreszta LC Prado jest robiony na podwoziu 4R). Naprawde
              polecam - a przy okazji.... wydaje mi sie, ze image 4R jest o wiele fajniejszy
              niz Tuarega czy LC.
              • simr1979 Re: pytanie do użytkowników land crusera, tuarega 05.02.09, 10:32
                Nie mam nic naprzeciwko 4Runnerowi, ale:

galtom napisał:
                > (...) nie ma efektu jazdy
                > ciezarowka jak w LC
                To bzdura - 4runner od zarania dziejów tego modelu jest osobową odmianą pickupa
                Hi-lux, czyli właśnie cięzarówki - w PRZECIWIEŃSTWIE do Landcruisera, który od
                1985 jest - no powiedzmy "terenowym SUV'em".

>(zreszta LC Prado jest robiony na podwoziu 4R).
                Taka sama bzdura.

• galtom Re: pytanie do użytkowników land crusera, tuarega 05.02.09, 10:40
                  simr1979 napisał:

> Nie mam nic naprzeciwko 4Runnerowi, ale:

> To bzdura - 4runner od zarania dziejów tego modelu jest osobową odmianą pickupa
                  > Hi-lux, czyli właśnie cięzarówki - w PRZECIWIEŃSTWIE do Landcruisera, który od
                  > 1985 jest - no powiedzmy "terenowym SUV'em".

Z tym, ze 4R jedzi sie komfortowo a LC niestety juz mniej - ja nie pisalem, co
                  jest na czy budowane - tylko o wrazeniu za kierownica - 4R jest o wiele bardziej
                  cywilny niz LC i sympatyczniejszy do jazdy na codzien (chyba wiecej czasu jednak
                  spedzamy na drodze niz w dzungli) a rownoczesnie o wiele bardziej terenowy niz VW.

> >(zreszta LC Prado jest robiony na podwoziu 4R).
                  > Taka sama bzdura.

Tu sie akurat mylisz:

".... The 120-series Land Cruiser Prado shares the same suspension parts as the
                  current generation Hi-Lux Surf/4Runner and FJ Cruiser."

en.wikipedia.org/wiki/Toyota_Land_Cruiser_Prado szukaj na koncu

A jesli nie wierzysz wiki - napisz do toyoty i zacytuj ich odpowiedz.
                • mameja21 Re: pytanie do użytkowników land crusera, tuarega 05.02.09, 10:45
                  Przy aktualnym kursie euro, moment na zmianę auta jest mocno
                  niekorzystny.
                  Audi Polska podniosło ceny o 11%.
                  Warto popytać u brokerów.
            • al9 simr 05.02.09, 11:24
              Al, jeśli wymieniasz jednym tchem landcruisera z XC90, to albo
              dopadła Cię pomroczność jasna, albo nie masz pojęcia o
              automobilach ;)
              ------------
              aha
              nie mam
              za to ty masz
              jak będę chciał sobie pojechać w teren - to nie autem za 170 tys..
              Nie piszę w tym watku ze potrzebuje dzielnego auta na wyprawy. Jak
              będe takiego szukał - kupie starego LC czy krótkiego patrola....
              Wcale nie ukrywam ze chce auta do jazdy po szosach. Naped na 4 koła
              potrzebny jet mi do dystrybucji mocy i wjechania dwa razy w roku pod
              hotel w Dolomitach...
              al
              • simr1979 Re: simr 05.02.09, 14:44
                Odpowiedziałeś obok tematu/zarzutu.
                Nic nie mam do użytkowania LC120 (albo nawet Patrola, albo nawet Wranglera Unlimiteda) w 99,99% na drogach asfaltowych, jeśli ktoś tak chce albo lubi. Pod warunkiem, że wie co robi - bo to jeździ kompletnie inaczej niż podniesiona przednionapędowa osobówka, jaką jest XC90.
                Wymienianie z jednej strony LC razem z XC90, a z drugiej XC70 z Allroadem dowodzi tego co wcześniej napisałem, bo między XC90 a XC70 różnica jest głównie wizualna, a między XC90 a LC120 jest przepaść.
                • al9 mylisz się 05.02.09, 14:58
                  konkurentem allroada jest własnie xc 70
                  Mniej istotna (i dla mnie i dla większości uzytkowników) jest
                  informacja czy volvo ma haldex czy nie..
                  To podobne auta, podobnej wielkosci, w podobnej cenie i kupowane
                  przez podobnych klientów..
                  zapewne audi jest bardziej wyrafinowane technicznie i moze sie nawet
                  zgodze ze lepiej jeździ.. Ale volvo tez ma zalety - istotne przy
                  zakupie - np design czy image marki..
                  Podobnie LC. To konkurent xc 90. (tak -cena, masa, wyglad) Masz
                  racje - jezdzi inaczej - na co zwracaja mi tu wszyscy uwagę. Gorzej
                  jeździ
                  Pewnie - w terenie jest 3 klasy lepszy. Ale ja smigam po
                  autostradach :-)
                  al
                  • vandermerwe Re: mylisz się 05.02.09, 15:49
                    "Pewnie - w terenie jest 3 klasy lepszy. Ale ja smigam po
                    autostradach :-)"

I w tym przyslowiowy sek - po co taki samochod na codzien? A nawet
                    w przecietnym terenie wystarczy samochod z podwyzszonym przeswitem,
                    oponami AT i blokada dyferencjalu.

Pozdrawiam
                    • al9 Re: mylisz się 05.02.09, 15:50
                      ja sie nie pytam po co
                      mam ochote i koniec
                      ściski
                      al
                      • vandermerwe Re: mylisz się 05.02.09, 15:55
                        Jeden lubi wachac roze inny woli piwko duze.

Rowniez sciski

Van
                  • simr1979 Re: mylisz się 05.02.09, 16:21
                    al9 napisał:

> konkurentem allroada jest własnie xc 70
                    Oczywiście, temu nigdzie nie przeczyłem.

> Podobnie LC. To konkurent xc 90.
                    Niepodobnie, no chyba że dla zupełnego laika, na tej samej zasadzie na której np. we Francji Suzuki Jimny ST jest(był) konkurentem dla C3 Pluriela - bo to dwa najtańsze, podobnej wielkości (pseudo)kabriolety na rynku.

W rzeczywistości konkurentem dla XC90 jest ......XC70! Co zresztą widać jak na dłoni w Twoich wcześniejszych dywagacjach (i w wielu podobnych wcześniejszych topicach na tym forum). Szerokości :)
          • jacek6502 Re: pytanie do użytkowników land crusera, tuarega 05.02.09, 11:09
            Q5 sporo większe od X3 ? -niestety tak nie jest.
            • v-6 Re: pytanie do użytkowników land crusera, tuarega 05.02.09, 16:19
              jacek6502 napisał:

> Q5 sporo większe od X3 ? -niestety tak nie jest.

No, może trochę większe, ale chciałem ala zachęcić ;) Bagażnik 540:480 na korzyść audi, 6 cm dłuższe audi, w kabinie też więcej miejsca: pamiętaj, że bmw mają długie komory silnikowe (konieczność pomieszczenia rzędowych szóstek).
              Ale to oczywiście ten sam segment.
              Pozdrawiam
              v-6
    • mjf1 Re: pytanie do użytkowników land crusera, tuarega 05.02.09, 19:58
      Tribeca Cię nie kusi ?
      • al9 Re: pytanie do użytkowników land crusera, tuarega 06.02.09, 10:08
        Tribeca Cię nie kusi
        --------
        jakos nie
        nawet lubię subaru, ale ten model, podobnie jak mazda cx7 czy nawet
        cx 9 - sa bardzo amerykańskie.. Wewnątrz sie czują jak w tramwaju..
        Panowie!
        dwa słowa o LC 120
        wszyscy znamy to auto, jest klasa sama dla siebie, wiemy tez, że ma
        inny napęd i zachowanie - zwłaszcza w terenie niz np xc90
        To - teoretycznie rzecz biorąc - inna podklasa
        Niemniej - dla człowieka kupującego auto głównie do jazdy po
        normalnych drogach (a oprócz mnie takich jest wiekszość) - i
        mającego określony budżet - rozpatrywanie lc , xc90 czy pajero (to
        kolejene auto o którym nie rozmawialiśmy a szkoda) - ma sens. Ma -
        bo to pojazdy podobnej wielkosci, podobnej cenie, podobnych
        bagaznikach, podobnym wyposazeniu. Zgadzam się - w terenie okaże sie
        np ze volvo nadaje sie tylko na szosy, takim cx7 nie sposób zjechać
        na drogę gruntową, a LC przejedzie tundrę w poprzek.
        Mimo to - podkreślę - potencjalny klient, nawet mający jakąs wiedze
        o samochodach - rozpatruje wszystkie wymienione auta razem. Nie
        wnikając w w detale napędu...
        Tyle tytułem wyjaśnienia.
        Na marginesie - idę oglądać grand cherokiego :-)
        Raz jeszcze dziękuje wszystkim za wpisy - pomagacie mi porządkowac
        ssowje przemyslenia, a uwagi o LC - praktycznie powoduja, ze
        przestaje myslec o tym aucie (a był faworytem). Dziś jeszcze
        pojeżdzę LC - już sie umówiłem - wtedy podejmę decyzję...
        al
        • frax1 Re: pytanie do użytkowników land crusera, tuarega 06.02.09, 22:04
          Do tego do czego potrzebujesz auto najfajniejsze moim zdaniem będzie A6 - to
          takie coś z zaletami osobówki i terenówki - poza tym jest dość nietuzinkowe, nie
          jeździ tego b.dużo. Rozumiem że kupujesz nowe auto, to na Cayenne nie starczy.
          Za bym wziął pod uwagę tylko auta europejskie - one są projektowane na szosy i
          autostrady + względnie teren. Nie chodzi o to, że LC to złe auto, bo w terenie
          będzie najlepsze z tych wszystkich, ale w Twoim trybie jazdy może nie być tym
          czego szukasz, choć nowym LC nie jeździłem i to są moje dywagacje. Wiem jednak
          że wszystkie terenówki z Europy przodują pod względem prowadzenia. Jak dla mnie
          to Toureg lub A6, ze wskazaniem na drugiego.
          Pozdrawiam i życzę udanego wyboru!
          • al9 Re: pytanie do użytkowników land crusera, tuarega 09.02.09, 09:23
            dzieki za uwagi dotyczace volvo :-)
            umówiłem sie na jazde nowym lc (automat, pneumat, wypasiona wersja)
            Nie - to nie dla mnie. Buja, przechyla sie, wół, skrzynia miekko
            przełacza ale to nie dsg :-) Wnetrze wygodne, plastiki niezłe, ale
            to nie premium
            Pozostał allroad, xc 70 i moze xc 90
            jeep ma te same wady co mazdy i tribecca, chociaż przyznaję, że
            wnętrze sie poprawiło w stosunku do poprzedniego modelu...
            Pozdrawiam
            al
            • mameja21 Re: pytanie do użytkowników land crusera, tuarega 09.02.09, 09:48
              al9 napisał:
              Pozostał allroad

W ofercie pojawił się ciekawy silnik 3,0 TFSI (w miejsce nieciekawego
              3,2).
              • al9 Re: pytanie do użytkowników land crusera, tuarega 09.02.09, 10:45
                W ofercie pojawił się ciekawy silnik 3,0 TFSI (w miejsce nieciekawego
                > 3,2).
                -----
                dzieki, wiem
                za kilka dni pozyczam a6 z 3tdi od kolegi i troche nim pojeżdzę...
                Zobaczę - moze mi wystarczy ten silnik.
                Pozdr
                al
                • mameja21 Re: pytanie do użytkowników land crusera, tuarega 09.02.09, 11:38
                  Planujesz kupić nowy czy używany ?
                  Z wyposażenia, oczywiście między innymi, polecam łopatki do zmiany
                  biegów przy kierownicy - bardzo przydatna rzecz.
                  • al9 Re: pytanie do użytkowników land crusera, tuarega 09.02.09, 12:46
                    nowy albo roczny
                    bede kupował w Wolfsburgu - mam tam rodzinę...
                    łopatki przy kierownicy - wiem i pamietam :-)
                    al
                    • mameja21 Re: pytanie do użytkowników land crusera, tuarega 09.02.09, 19:07
                      al9 napisał:

> nowy albo roczny

Jeszcze jedna uwaga: gdyby to miało być auto używane, to naprawdę
                      warto celować w poliftingowe.
    • wsteczny.bieg Re: pytanie do użytkowników land crusera, tuarega 06.02.09, 09:36
      Jeszcze kilka słów nt. LC. To nie jest SUV jak co niektórzy tu sugerują. Nie
      wiem jak V8, ale do wersji 120 LC to typowo terenowe konstrukcje zbudowane na
      ramie.
      Alternatywą dla LC nie jest XC90 czy Tribeca, a Patrol, Defender, Dicovery, etc.
      I oczywistym jest, że komfort w terenówkach nie jest sprawą pierwszorzędną.
      A połączenie wysokiej pozycji za kierownicą, napęd na 4 koła i dobre osiągi na
      autostradzie to duże SUVy takie jak: Tuareq właśnie, mazda CX-7, Q7, X5, XC-90,
      a zapewne kompromisem będą odpowiedniki podniesionych osobówek (ale zdecydowanie
      mniejsze), A6 allroad, XC-60, X3, Q5, forester etc.
    • hitch5 Re: pytanie do użytkowników land crusera, tuarega 06.02.09, 21:15
      Myślę, że moge ci trochę pomóc, bo mamy w rodzinie limuzyne bmw 520d
      2008 i volvo xc90 2.4 d5 summum 2007, i mam jakieś
      porównanie.Zaczynając od wyglądu, to oczywiście obydwa auta mi się
      podobają(inaczej bym nie kupił), ale mimo wszystko suv jest chyba
      bardziej reprezentacyjny. Jeśli chodzi o przestronność i
      praktyczność, to xc90 nie daje 5 żadnych szans. Wogóle xc90 to
      rewelacyny samochód rodzinny na długie trasy. Wykończenie też lepsze
      w volvo. Obydwa auta mają manualne skrzynie biegów(jak volvo to
      tylko manual, bo geartronic jest do bani) i przy porównywalnej mocy
      bmw jest zdecydowanie zrywniejsze i mniej pali( przy dość
      dynamicznej jeżdzie 7.7 wobec 11.2).Największa przewaga limuzyny nad