Dodaj do ulubionych

Rabaty na mandaty

IP: *.acn.waw.pl 18.05.09, 16:39
Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: misio Re: Rabaty na mandaty IP: *.ip.netia.com.pl 18.05.09, 16:50
      Popieram Prezydenta! to nie jest dobre prawo! obywatelsko się sprzeciwiam. nie po to wybierałem PO żeby wprowadzali mi nowe podatki w postaci drakońskich kar za przekroczenie prędkości i ograniczali wolność przemieszczania się. sami się nie stosują bo mają immoniuniu.... tfu, tfu, tfu! ! ! popieram wszelkie antyradary! ! !
    • Gość: d. Rabaty na mandaty IP: *.pai.net.pl 18.05.09, 17:25
      No raz kaczor cos madrego zrobil, az uwierzyc trudno. Chyba ze jak on tak wszystko wetuje, to i moze to mu sie przez przypadek udalo ;)
    • Gość: fgóchfjony Rabaty na mandaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.09, 17:44
      a kiedy zacznie karać się drogowców za krawężniki obok jezdni, za odwrotnie nachylone jezdnie na zakrętach, za brak oznakowania np dotyczącego prędkości itd,
      Te 10 km/h jest smiechu warte, skoro w Czechach już obowiązuje na nowych autostradach prędkość 160 km/h !!!!
    • Gość: gość kierowca Rabaty na mandaty IP: 80.51.186.* 18.05.09, 19:16
      Do takich przepisów i drogi i oznakowanie powinno być odpowiednie.Jeśli to będzie poprawione taki kodeks drogowy mi nie przeszkadza:)
    • Gość: 123 Rabaty na mandaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.09, 19:21
      Misiu kolorowy, powiedz to rodzinom zamordowanych przez zbyt szybko jadących dupków. Antyradar nie ostrzeże przed wbiegającym na jezdnię dzieckiem.

Nikt nie poruszył tematu, że najważniejsze jest, by przed wejściem w życie tych przepisów, upłynnić ruch. Zlikwidować, gdzie tylko można, głupie ograniczenia prędkości. Jak jedziesz przepisowo 90 :) i masz zwolnić do 50 na zakręcie, to cię cholera bierze i... nie zwalniasz. Gdyby w tym miejscu było ograniczenie do 70-80 może większość dostosowała by się doń? A tak obowiązuje, doktryna ciężarowego samochodu w deszczu, i wszyscy kierowcy, jak @misio, stosują obywatelskie nieposłuszeństwo.

Moja teza brzmi: znieść lub zwiększyć limity ograniczenia a będziemy jeździć ...wolniej.
    • savanterreal Rabaty na mandaty 18.05.09, 19:34
      Piękna prowokacja "misio", uśmiałem sie do łez :-D
      Szkoda ze tylko "d." ripostował.

Co do kar to konieczna jest zmiana mentalności kierowców.
      Mieszkam w mieście gdzie czarna cyfra w czerwonym okręgu na znaku zakazu w praktyce oznacza prędkość MINIMALNĄ. Ponad 90% procent kierowców jedzie o 10-20km/h szybciej, no bo przecież potrafią dobrze ocenić sytuacje i "nie ma potrzeby" zwalniania do 70-tki na 2- czy 3-pasmówce. Uczą tego ojcowie synów, koledzy znajomych, taksówkarze, a nawet niektórzy kierowcy autobusów.
      Każdy wie najlepiej ile ma jechać więc znaki zakazu w zasadzie są zbędne, wywołują jedynie złość i poczucie wielkiej niesprawiedliwości przy sporadycznym natknięciu się na "suszarkę".

Bo dla własnego bezpieczeństwa nikt nie jedzie zgodnie z przepisami. I w tej kwestii chyba niewiele się zmieni.
    • savanterreal Rabaty na mandaty 18.05.09, 19:51
      @Gość: 123
      Jeśli "doktryna samochodu ciężarowego w deszczu" powoduje absurdalne ograniczenia to może rozwiązaniem byłyby osobne ograniczenia dla samochodów ciężarowych i osobowych?

Chodzi mi o taką sytuację gdzie na szerokich drogach tranzytowych w miastach (bez skrzyżowań i ruchu pieszych - np estakady) inną prędkość dopuszczalną miałyby ciężarówki i autobusy a inną osobówki?

Inna sprawa że często stan techniczny ciężarowego Lublina czy nawet TIRa jest o niebo lepszy od 20letniego Passata czy "Puchatka" na taksówce. No i poza tym żeby taki podział miał sens ci "wolniejsi" musieliby się trzymać prawej strony jezdni z czym też bywa różnie.
    • Gość: pit Rabaty na mandaty IP: *.chello.pl 18.05.09, 20:25
      droga warszawa-piaseczno, dwa, trzy pasy w jednym kierunku+ subpasy do manewru w lewo = ograniczenie 50-60 km/h
      droga konstancin-piaseczno, szerokości trudnego mijania się ciężarówek/bagażówek :-) =ograniczenie 70km/h.
      Walimy mandaty równo bo z warszawy i do jest sto razy większy ruch.
      Że bezsens? ale kasa leci...
    • Gość: Poważny Rabaty na mandaty IP: 80.54.67.* 18.05.09, 20:35
      Rządząca Platformo Miłości! Dajcie mi wyższe zarobki, a będę płacił wyższe mandaty. W przeciwnym razie spier... od mojej pensji głodowej!!
    • Gość: krea Rabaty na mandaty IP: *.chello.pl 18.05.09, 20:49
      a dostanemy na osłodę trochę autostrad i obwodnic? nie? no tak myślałam...
    • Gość: f. Rabaty na mandaty IP: *.acn.waw.pl 18.05.09, 21:00
      Są dwa powody, dla których, nie mogę powiedzieć, że kocham swój kraj, i co
      gorsza oba są identyczne...
    • Gość: do f. Rabaty na mandaty IP: 80.54.67.* 18.05.09, 21:43
      Żałosne. Kopanie leżącego to coś na kształt bycia bohaterem w gronie pedofili. Polecam zająć się konkretami, dać sobie spokój z Pisem, Po, lewicą czy krzywicą, dać spokój z lizaniem dupy Po, a zacząć WYMAGAĆ od aktualnych rządzących konkretów.
    • jaac-p Rabaty na mandaty 18.05.09, 21:55
      Jak to kiedyś powiedział (przed wyborami) p. D. Tusk: tylko facet be prawa jazdy może stawiać na fotoradary zamiast zwiększać ilość autostrad. .......... No i co teraz, panie premierze?
    • pocalujta_wujta Rabaty na mandaty 18.05.09, 22:00
      Czas zaczac sprowazac Blocker w sprayu z USA. Beda mogly sobie automaty cykac zdjec ile chca a tablica rejestracyjna bedzie przeswietlona jakby ktos na nia chlusnal biala farbe.

Metoda sprzwdzona w USA - policja nie ma nia sposobu, bo warstwy tego srodka nie widac.

Z New Jersey...
    • pocalujta_wujta Rabaty na mandaty 18.05.09, 22:07
      Dla zainteresowanych:

www.photoblocker.com.au/intro%20page.htm

www.photoblocker.com/

A administracji w Polsce proponowalbym znalezs bardziej sensowne metody gromadzenia funduszy na rozbudowe drog w miejsce zautomatyzowanych "oplat fotograficznych" bo tak to nalezy nazwac.

Punkty maja sens - same automaty nie maja. Dla niektorych jest to zwykly koszt podrozy i projekt wcale nie zwiekszy bezpieczenstwa. To tak jest jak sie mysli o innym celu a publicznie wciska glupoty ze chodzi o co innego.
    • Gość: MIKE Rabaty na mandaty IP: *.acn.waw.pl 18.05.09, 22:54
      Patrząc na zdjęcie - ilu policjantów jest potrzeba do obsługi 1 fotoradaru ? Czyli do obsługi 3000 fotoradarów, które mają wyrosnąć jak grzyby po deszczu na naszych autostra... pfu rozpędziłem się, na naszych drogach potrzeba będzie 12.000 policjantów. A kto będzie pilnował ulic ??
    • xaliemorph Rabaty na mandaty 19.05.09, 00:15
      To pojadę 148 km/h i płacę 500zł z miejsca, tyle samo co ten wariat co pędzi 260km/h swoją BMW?! Przepraszam bardzo gdzie tu LOGIKA?!

Owszem plus że ma być podniesiona prędkość na autostradach ze 130km/h na 140km/h jak mniemam z artykułu, jednakże to jest kosmetyczna zmiana. 150km/h czy 160km/h byłoby naprawdę sensowną prędkością (bo szybciej już bardzo mało samochodów na polskich autostradach jeździ).
    • Gość: gold Rabaty na mandaty IP: *.adsl.inetia.pl 19.05.09, 00:33
      pocalujta-wujta
      na fotoradary działa, ale czy wymyślono coś na videoradary zamontowane w nieoznakowanym "psim" wozie?
    • Gość: action jackson Rabaty na mandaty IP: 217.98.20.* 19.05.09, 01:09
      Ten system rabatów tylko potwierdza, że nie chodzi tu wcale o bezpieczeństwo, ale o ściągnięcie maksymalnie dużo pieniędzy od kierowców.
    • pocalujta_wujta Rabaty na mandaty 19.05.09, 05:34
      gold,

Nie sadze zeby to dzialalo na videoradary. Mysle ze znajdzie sie inny patent choc w sumie nie chodzi mi o to by lamac przepisy notorycznie. Bardziej mi chodzi o to ze tworzenie "pol minowych" jak na niektorych trasach gdzie jezdzilem bedac na wakacjach w Polsce ma maly sens. Ludzie chca zyc jezdzic na tyle na ile samochod zwykle pozwala. Lepiej jest zrobic droge i walczyc o to by nic pod kola nie wlazilo niz o to by spowalniac bez sensu ruch. Tak jak pisywalem wiele razy - jedyna bezpieczna predkosc to 0km/godz, ale bardzo niepraktyczna. Poza tym jesli samochody ktore kupujemy jezdza 150km/godz to po co jes przedawac na Polske jesli i tak przecietnie sie jezdzi 50-60km/godz bo wiecej nie wolno? Zerezata i tak byloby niebezpiecznie bo "jakby wasze dziecko..." albo jakis "jelen"... w dodatku pijany. Przeciez to sie nie trzyma kupy tak jak w PRLu sie nie trzymalo. Myslalem ze jest postep drogowy. No i jest teraz mamy automaty o nam zrobia zdjecia... i nic wiecej.

W wielu stanach w USA takie radary sa zakazane i ludzie sie nie zgodzili na to by policja czy administracja ich uzywala. Sprawa jest znana od lat. Wcale nie wolno ot tak sobie oskarzac wlasciciela samochodu albo wymagac by wydal kierowce bo jest to wbrew prawu i wolnosci obywatelskiej. tego w Polsce jakby sie nie widzialo i montuje sie takie glupoty po to by sciagac pieniazki do kiezeni lokalnej administracji w najtanszy mozliwy sposob. Toz to jest biznes a nie prawo ruchu drogowego. Bzdura! Jeszcze jedna polska bzdura.

Na razie nie wracam.... ale przywiezc takich dezodorantow znajomym pare to moge :) Zreszta juz to zrobilem wiec sa w Polsce... i nie mysle ze ja jeden. Dopoki tego nie zakaza (posiadania bo jesli uzytku to moga pocalowac wujta podobnie jak za antyradar a tego nie uzywam tylko w stanie Virginia i DC bo tam nie wolno tak jak w Polsce ale ciagle mam Valentine ONE www.valentine1.com/ ;-)
    • Gość: aciuuuu Rabaty na mandaty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.09, 09:08
      brawo brawo brawo!!! podniescie podatki, skladki emerytalne, podatek drogowy, nastawiajcie fotoradarow, wprowadzajcie podatki ekologiczne, dowalajcie mandaty jak najwieksze nawet za tak smiertelnie niebezpieczne wykroczenia jak jazda 140km/h po autostradzie (platnej, a jakze). a jeszcze wiecej ludzi wyjedzie z tego kraju. kto bedzie zapychal dziure w zusie i placil podatki w tym piekle podatkowym??
    • Gość: banana muczaczo Rabaty na mandaty IP: *.xdsl.centertel.pl 20.05.09, 09:14
      Ale co z punktami - będą czy nie? Bo miało nie być.
      Chętnie będę płacił, ile zechcą, byle znieśli te kretyńskie punkty.
    • Gość: witas Rabaty na mandaty IP: *.171.36.210.static.crowley.pl 20.05.09, 09:21
      Czegoś nie rozumiem-na autostradzie nie ma widełek tylko najwyższa kara.Jakiś debil to projektował bo przecież na autostradzie jest mniejsze zagrozenie szybką jazdą.No,chyba że to autostrada w ciągłym remoncie...Eeee,chyba czas emigrować do normalności bo ten kraj składa się głównie z zakazów,ograniczeń i kar!
      A może tak wysłać na kurs fizyki tych mądrych i nauczyć że energia to prędkość razy masa?Czyli TIR przekraczający o 10km/h stwarza dużo większe zagrożenie.to samo BUSy pędzące po 150km/h.Ale tego nie ujęto w tej cudownej nowelizacji...
    • Gość: :))) Rabaty na mandaty IP: 94.75.67.* 20.05.09, 09:21
      Widzę, że nasze władze z największym pietyzmem kultywują carskie wzorce naszego państwa. Poddany ma mieć wygląd lichy i durnowaty, aby swym rozumieniem spraw nie peszył władzy. Ma się bać i ma być w pełni tego słowa znaczeniu "poddany".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka