Dodaj do ulubionych

Olej do skrzyni biegów

03.07.09, 13:32
Przymierzam się do wymiany oleju w skrzyni biegów.
W instrukcji (S.Swift 1.0) wyczytałem, że szczególnie polecany jest olej klasy API GL-4 SAE 75w/90. Kupiłem półsyntetyk Hipola GL-5 75w/90 i obawiam się, że mógł to być błąd, gdyż po kupnie wyczytałem opinię, że oleje klasy GL-5 mają składniki, które mogą szkodzić mosiężnym elementom synchronizatora. Macie jakieś wiadomości, które mogą to potwierdzić lub zaprzeczyć lub jakieś inne informacje?
Obserwuj wątek
    • celicaman Re: Olej do skrzyni biegów 03.07.09, 14:07
      Faktycznie, są informacje, ze olej GL5 moze wpływac na korozje
      stopów miedzi:
      admoto.pl/pub/article_print.asp?g=AMT&n=467&f=kg_162.xml&artykul=Natarcie+na+tarcie&dat=
      209.85.129.132/search?q=cache:yaRm-kdhzRYJ:www.omnibus-gh.pl/plik.php%3Fid%
      3D346+klasyfikacja+api+gl&cd=2&hl=pl&ct=clnk&gl=pl
      Nie wiem ile w tym prawdy ( w końcu producent oleju nie moze
      przewidzieć jakie materiały zastosuje w przekladni producent, mogą
      się np trafic łozyska z mosiężnymi koszykami)ale jesli facet z
      Fuchsa tak mówi, to chyba bym jednak zmienił olej na GL4 lub GL4/5 i
      nie ryzykował. Cos moze byc na rzeczy.
    • 2romki Re: Olej do skrzyni biegów 03.07.09, 17:31
      Są takie opinie, że powoduje korozję przy temperaturach powyżej 120 stopni C,
      jakkolwiek zdrowy rozsądek podpowiada, że przy niższych też się utlenia, tylko
      wolniej.
      • macgregor-72 Re: Olej do skrzyni biegów 03.07.09, 23:17
        Dzięki wam za informacje.
        Szkoda, że odkręciłem korek w celu sprawdzenia "konsystencji" oleju.
        • k2ekspert Re: Olej do skrzyni biegów 23.07.09, 10:50
          Oczywiście należy trzymać się sztywno zaleceń producentów. Jeżeli w instrukcji
          jest napisane, że należy wlewać olej danej klasy jakości i lepkości API GL-4 SAE
          75w/90 to tylko taki powinno się wlewać. Producenci zawsze podają optymalne
          rozwiązanie i nie należy tego lekceważyć.
          • macgregor-72 Re: Olej do skrzyni biegów 23.07.09, 19:34
            > Oczywiście należy trzymać się sztywno zaleceń producentów. Jeżeli w instrukcji
            > jest napisane, że należy wlewać olej danej klasy jakości i lepkości API GL-4 SA
            > E
            > 75w/90 to tylko taki powinno się wlewać. Producenci zawsze podają optymalne
            > rozwiązanie i nie należy tego lekceważyć.

Gdyby w instrukcji było napisane, żeby zalewać tylko takim olejem, to nie zawracałbym gitary, ale producent napisał "szczególnie zalecamy stosowanie oleju przekładniowego API GL-4 SAE 75W-90" to takie sformułowanie wg mnie nie wyklucza stosowania innych olejów. Sprawdzałem też na stronach producentów olejów dobór do mojego samochodu i kilku producentów dopuszczało stosowanie oleju klasy GL-5. Np Valvoline podał taki olej w pierwszej kolejności jako zalecany przed olejem GL-4.
            Napisałem maila do ASO i odpisali mi, że nie badali wpływ oleju na skrzynię biegów. Ogólnie zalecali stosowanie oleju z instrukcji.
            Napisałem też do producenta oleju - Orlenu i odpisali w podobnym tonie.
            I chociaż na maile otrzymałem odpowiedzi szybko, to nie otrzymałem odpowiedzi wprost czy ten olej mogę zastosować bez uszczerbku dla skrzyni czy nie.
            • bmwracer Re: Olej do skrzyni biegów 24.07.09, 02:33
              a ile Ty tego oleju kupiles? 100L? czy moze 1L za 10 PLN? Moze czas
              nie warty kosztow? Kup wlasciwy i po problemie - nie ryzykuj tysiecy
              oszczedzajac grosze
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka