Dodaj do ulubionych

Który wybrać: Reanult Laguna czy Peugeot 307 SW

04.09.09, 10:49
Witam
Mam prośbę do osób bardziej znających sie na samochodach który
samochód wybrać z samochodów podanych w temacie.
Biorę pod uwagę samochód ok 5-6 letni, diesel kombi.
Jeśli ktoś miał doczynienia z tymi samochodami będę wdzięczny za
podpowiedź.
Mam tez pytanie czy ktoś jeździł samochodem z szyba panoramiczna w
dachu czy jest to pozytywne wrażenie.
Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam
Adam
Obserwuj wątek
    • znam-sie Re: Który wybrać: Reanult Laguna czy Peugeot 307 04.09.09, 10:59
      ZAWSZE MNIE ZASTANAWIAJA LUDZIE KTORZY DECYDUJA SIE NA FRANCUSKIE,KOREANSKIE I
      PODOBNE AUTA ... BRAK KASY NA LEPSZY WOZEK?

CZEMU NIE FORD MONDEO? BEZKONKURENCYJNY POD WZGLEDEM CENA/JAKOŚĆ . O AUDI NIE
      WSPOMINAM BO TO JUZ DROZSZE , ZRESZTA MOJE GADANIE CHYBA MIJA SIE Z CELEM,
      CHCESZ FRANCUZA TO I TAK BEDZIESZ MIAL FRANCUZA

JA BYM NIE KUPIL ANI RENO ANI PEUGEOTA ALE TWOJA SPRAWA .

RENO JEZDZI MOJ SZWAGIER I CHCE SIE GO POZBYC ZE WZGLEDU NA WYSOKIE SPALANIE ...
      NO NIE WIEM ,AWARYJNOSC I RENO I PEUGOTA JEST POROWNYWALNA ... O ZAKUPIE NIECH
      ZDECYDUJE BARDZIEJ ZADBANY MODEL , TAKI KTORY BARDZIEJ CI SIE PODOBA
      • programistajava Re: Który wybrać: Reanult Laguna czy Peugeot 307 04.09.09, 11:03
        A Mundeo to szczyt osiągnięć technocznych świata i innych samochodów na świecei już nie ma? Daj poskój, w środku Mondeo jest bezpłciowy ale przyznam że mniej niż octavia :D
        • bassooner Re: Który wybrać: Reanult Laguna czy Peugeot 307 04.09.09, 11:06
          weź pewniejszy, a panoramiczny dach jest głośniejszy przy większych prędkościach
          niż normalny.
          • nerudo Re: Który wybrać: Reanult Laguna czy Peugeot 307 04.09.09, 11:10

to może zapytam inaczej - co kupić w przedziale kasowym 20-25 tyś.
            • znam-sie Re: Który wybrać: Reanult Laguna czy Peugeot 307 04.09.09, 11:27
              SAM MUSISZ ZDECYDOWAĆ, W TYM PRZEDZIALE TO MOZNA KUPIC JUZ CALKIEM SENSOWNE
              UZYWANE AUTKO

ZALEZY GDZIE MASZ TYM JEZDZIC, CHCESZ KOMBI , DIESLA ... TO WSZYSTKO ZALEZY OD
              TEGO JAKIE MASZ POTRZEBY, TO TAKIE AUTO WTEDY KUPUJESZ ... CIEBIE MOŻE JUZ
              ZADOWALAŁBY OPEL KTOREGO JA OSOBISCIE NIE POLECAM?

TAK TO MOZNA SOBIE TYPOWAĆ, JA BYM SIE ROZGLADAL TAK NA ZDROWY ROZSADEK MIEDZY:

FOCUS, MONDEO , AUDI A4 WCIAZ JEST WARTE UWAGI , OCTAVIA , MOZE VOLVO?
        • znam-sie Re: Który wybrać: Reanult Laguna czy Peugeot 307 04.09.09, 11:12
          SA INNE SAMOCHODY. LEPSZE I GORSZE. MONDEO ZALICZA SIE DO TYCH LEPSZYCH...
          MONDEO BEZPŁCIOWY? BZDURA. ALE O GUSTACH SIE NIE DYSKUTUJE

A SKODA AKURAT MA PRZYCHYLNE OPINIE , W NIEMCZECH SKODE DOCENIAJĄ A NIEMIECKI
          NAROD WIE CO DOBRE .

"PROGRAMISTA" , CIEBIE BYLOBY WOGOLE STAC NA TAKA OCTAVIE ? JAKOS MAM WRAZENIE
          ZE MLODY CZLOWIEK Z CIEBIE I NIESPECJALNIE WIESZ CO PISZESZ .

• bassooner Re: Który wybrać: Reanult Laguna czy Peugeot 307 04.09.09, 11:21
            A NIEMIECKI NAROD WIE CO DOBRE

ehe... i wcina kiełbaski o smaku plastiku... ;-)))
            • znam-sie Re: Który wybrać: Reanult Laguna czy Peugeot 307 04.09.09, 11:26
              BARDZIEJ WIERZE WIESZ, BOGATSZEMU CO MA WYBÓR ANIZELI BIEDNEMU CO JAK KUPUJE
              LANOSA TO TYLKO DLATEGO ZE GO NIE STAC NA LEPSZE

AKURAT SKODA TO CONAJMNIEJ DZIWNIE NIEDOCENIANE AUTO NA TYM FORUM
              • nerudo Re: Który wybrać: Reanult Laguna czy Peugeot 307 04.09.09, 11:32

oj nie krytykujmy ludzi którzy nie mają pieniędzy.. to też ludzie.
              • ciezkocoswymyslic Do nerudo i znam-sie 04.09.09, 11:36
                Po pierwsze znam-sie zaprzecza sam sobie. Polecam zajrzec na strone
                ADAC z testami (zakladka Autotest-Archiv). Jesli brac po uwage
                opinie Niemcow to Peugeot 307 SW ma takie same (wysokie) noty jak
                Golf. Peugeot zostal doceniony przez ADAC wiec znam-sie nie pisz ze
                to dziadostwo. Ja osobiscie wybral bym dobrze wyposarzona wersje
                307SW ze wzgledu na ilosc miejsca, duzy bagaznik i 3 osobne fotele z
                tylu (+ opcionalne 2 w bagazniku). Peugeot jest ladniejszy w srodku
                jak i na zewnatrz - ale to moja opinia.
                Aha i czy mozna traktowac powaznie opinie osoby piszacej z
                wcisnietym Caps Lockiem... ;)
                Pzdro
                • znam-sie Re: Do nerudo i znam-sie 04.09.09, 11:48
                  PEUGEOT JEST TO PRZECIETNE AUTO I JESLI TY BYS JE WYBRAŁ ZAMIAST GOLFA TO CIEBIE
                  TRAKTOWAC POWAZNIE SIE NIE DA

I CO DO PIENIEDZY, NIKT NIKOGO NIE KRYTYKUJE ... ALE TO ŻE MNIE STAĆ NA NOWEGO
                  FOCUSA STAWIA MNIE TROCHE W INNYM ŚWIETLE , JA MOGE KUPIĆ AUTO ZA 60 TYSIECY JAK
                  I MOGE KUPIC AUTO ZA 30 TYSIECY, MAM WYBOR , NIE JESTEM FINANSOWO OGRANICZONY I
                  WYBIORE TAKIE AUTO KTORE UWAZAM DLA SIEBIE ZA NAJLEPSZE ... W NIEMCZECH JEST
                  WIECEJ OSÓB TAKICH JA JA CO NIE JEST OGRANICZONA FINANSOWO, W POLSCE JEST
                  ODWROTNIE, ABSOLUTNIE KRÓLUJA TAŃSZE I GORSZE MARKI .... WYSTARCZY POJECHAC DO
                  MONACHIUM, TAM NAJNOWSZY MERCEDES MERCEDESA POGANIA, AUDI ZA AUDI, NATURALNIE
                  MNOSTWO BMW (DUZO MODELI 116) ... ZA TO W POLSCE FRANCUZ FRANCUZA POGANIA ,
                  PUNTO BRAVA I ZABAWA
                  • nerudo Re: Do nerudo i znam-sie 04.09.09, 12:01

a znasz takie powiedzenie
                    KROWA KTÓRA DUŻO RYCZY MAŁO MLEKA DAJE.. :-)
                  • bassooner Re: Do nerudo i znam-sie 04.09.09, 12:03
                    Aha i czy mozna traktowac powaznie opinie osoby piszacej z
                    wcisnietym Caps Lockiem... ;)

___________________________________________________________________

nie róbmy mu zagadek, chłopak zestresuje...

caps lock to ten trzeci klawisz od dołu po lewej stronie, prawdopodobnie go
                    przez przypadek wcisnąłeś, jeśli tak to będzie zapalona taka kontrolka (środkowa
                    po prawej stronie od góry), no więc jeśli się pali to wciśnij (ale tylko raz,
                    nie jak myszką) ten przycisk i wtedy wszystko będziesz pisał z MAŁEJ LITERY!!!
                  • znam-sie Re: Do nerudo i znam-sie 04.09.09, 12:03
                    A PAN NERUDO SOBIE WYBIERZE TAKIE AUTO JAKIE MU NAJBARDZIEJ ODPOWIADA ... JESLI
                    BEDZIE TO PEUGOT, TO SA PRZECIEZ JEGO PIENIADZE.

JA SAM MAM AUDI A6 Z 2006 ROKU, ŻONA MA MINI COOPERA ... I TERAZ JESLI JA
                    MIALBYM MNIEJ PIENIEDZY I NIE MIALBYM AUTA TO I TAK NIGDY NIE KUPILBYM FRANCUZA
                    , ZA 20 TYSIECY WOLALBYM NP. AUDI A3
                    • znam-sie Re: Do nerudo i znam-sie 04.09.09, 12:06
                      A JA LUBIE PISAC Z DUZEJ LITERY, PRZYZWYCZAJENIE Z AMERYKI DO DUZYCH RZECZY
                      • ulubiony19 Re: Do nerudo i znam-sie 04.09.09, 12:50
                        Tylko głowa mała...:( Kolego,ja kupiłbym Lagune,bo to jest super
                        samochód.Sam ma taką Renówkę(3.0 V6 Initiale Paris z 2001) i narazie
                        wymieniłem sobie tylko czujniki ciśnienia w oponach(3x chyba:)),bo
                        kocham ten samochód:) Co do panorama-dachu(ja mam szyberdach,ale
                        panoramy dobrze znam):nie zauważyłem wyczuwalnej róznicy w
                        wyciszeniu samochodu,tak samo przy wyższych prędkościach.Właściwie
                        każdy diesel mogę polecić,bo to zależy od Twoich oczekiwań co do
                        dynamiki.Za pieniądze,które możesz przeznaczyć,starczy na ph1,gdzie
                        najmocniejszy dCi to 2.2 150KM,trochę słabszy(i ciut oszczędniejszy)
                        jest 1.9 120KM,właściwie to nie ma co kupywać odmiany 100KM i 107KM
                        silnika 1.9,bo mocniejsze są w tych samych pieniądzach,a i dynamika
                        tych słabszych jest zwyczajna.Żeby kupić Lagune,warunek jest jeden-
                        auto musi być od osoby,która to auto lubiała i szanowała,egzemplarz
                        musi być idealny.Polecam szukać ofert na stronkach fanklubu,bo
                        najlepiej kupić właśnie auto od miłośnika.
                        Co do 307 to ja uważam go za bardzo przyjemny samochód,dla mnie jest
                        lepszy od Golfa 4,ale już od piątki jest obiektywnie ciut
                        gorszy,subiektywnie wolał bym go od piątki.Peugeot SW jest
                        rzeczywiście bardzo praktyczny,ale w porównaniu z Laguną to w ogóle
                        inna klasa,a i sam wygląd odmiany SW w porwnaniu do Grandtoura jest
                        dla mnie kiepski(ale to moja opinia).Jak chcesz się jakichś
                        szczegółów dowiedzieć,to pisz.
                    • bassooner Re: Do nerudo i znam-sie 04.09.09, 12:36
                      JA SAM MAM AUDI A6 Z 2006 ROKU, ŻONA MA MINI COOPERA

_________________________________________________________________

napisz więcej co tam w domu macie? jaki TV, sprzęt AGD, audio, meble - chętnie
                      poczytamy... ;-)))
                      • sowizdrza Re: Do nerudo i znam-sie 04.09.09, 13:26
                        a teraz znam-sie czy jak Ci tam najważniejsze pytanie
                        czy jeździłeś kiedyś francuskim samochodem?
                        takie fundamentalne pytanie powinieneś sobie postawić przed
                        napisaniem odpowiedzi dla osoby zakładającej ten wątek

ps za włączonego Capcs Locka mozna wylecieć z pracy

gazetapraca.pl/gazetapraca/1,67738,6998745,Zwolniona_za_CAPS_LOCK.html

ps 2 francuskie samochody maja bardzo dużo niemieckiej elektorniki,
                        kótra najcześciej pada we francuskich samochodach
                        • nerudo Re: Do nerudo i znam-sie 04.09.09, 13:32

Ja aktualnie jeżdze stara Meganka i jestem zadowolony ale trzeba
                          zmienić na coś nowszego.
                        • ulubiony19 Re: Do nerudo i znam-sie 04.09.09, 13:33
                          Na wiatr Twoje pytanie... Na pewno nie jezdził.Tylko takie osoby
                          uważają wybór francuskiego auta za zły tylko z powodu jego rzekomej
                          awaryjności(bo to jakie auto jest samo w sobie,ich już nie
                          interesi).A na ujeżdzanie prawie nowej A6 jest za głupi, jego
                          kobieta ma coopera,ale takiego do miziania:)
                        • persnkp Re: Do nerudo i znam-sie 04.09.09, 13:34
                          ja śmigam francuzem Megane II i cieszę się z jazdy kazdego dnia tym
                          wygodnym i komfortowym samochodem o bardzo bogatym wyposażeniu
                          którego u konkurencji brak albo za wysoką dopłatą. Laguna jest
                          awaryjna, więc trzeba się liczyć z tym. Megane II jak na razie
                          bezawaryjny. Prawda jest taka że zależy na jaki egzemplarz się trafi.
                          Kupisz Toyotę i będzie co chwilę stać w ASO. Skody ponoć nie
                          doceniane auta a sąsiad ma Fabie i już nie ma siły do tego auta bo co
                          chwile sie coś psuje. Kup sobie Mercedesa W124 w super stanie, dbaj o
                          niego a gwarantuje Ci ze przeżyje niejedną Lagunę czy 307. Pozdr.
                          • persnkp moja wypowiedz nie była do nerudo tylko do autora 04.09.09, 13:36
                            j.w.
                          • persnkp czyli do nerudo, zamotałem się hahaha 04.09.09, 13:37

:)
                          • ulubiony19 Re: Do nerudo i znam-sie 04.09.09, 13:38
                            Wiesz co,jednak bym tak nie generalizował o tych Lagunach;) Dużo
                            moich znajomych ją ma,rodzice mają i to jeszcze z tym dieslem,w
                            którym turbosprężarka zawsze jest zepsuta... Kochany egzemplarz
                            będzie super:)
                            Pozdrawiam
                            • macgregor-72 Re: Do nerudo i znam-sie 04.09.09, 13:48
                              Skoro są brane pod uwagę P307 i Laguna to wziąłbym pod uwagę P407 (po dołożeniu z 5tys). Tylko, że jest już kilka lat produkowany a jeszcze nie ma następcy (i pewnie z tego powodu cena jest wyższa) a pewnie lada rok pojawi się i wtedy ceny używanych powinny sporo spaść, więc będzie gorzej z odsprzedażą.
          • programistajava Re: Który wybrać: Reanult Laguna czy Peugeot 307 05.09.09, 13:09
            > "PROGRAMISTA" , CIEBIE BYLOBY WOGOLE STAC NA TAKA OCTAVIE ? JAKOS MAM WRAZENIE
            > ZE MLODY CZLOWIEK Z CIEBIE I NIESPECJALNIE WIESZ CO PISZESZ .
            Ma mój kierownik Octavie poprzedniej generacji w srodku beznadzieja a to dla
            mnie osobiście ważne, włąśnie w tym się mój gust różni od innych osób. Czy mnie
            stać to nie wiem bo nie lubie przepłacać jak tu koleś na forum co Fabiede za
            56tys kupił. Ja mam Bravo i jestem bardzo zadowolony :D
            • nerudo Re: Który wybrać: Reanult Laguna czy Peugeot 307 05.09.09, 15:37
              Dziękuje wszystkim za podpowiedź
              • jestklawo Re: Który wybrać: Reanult Laguna czy Peugeot 307 07.09.09, 10:39
                znam-sie napisał:
                >BARDZIEJ WIERZE WIESZ, BOGATSZEMU CO MA WYBÓR ANIZELI BIEDNEMU CO
                >JAK KUPUJE LANOSA TO TYLKO DLATEGO ZE GO NIE STAC NA LEPSZE
                >AKURAT SKODA TO CONAJMNIEJ DZIWNIE NIEDOCENIANE AUTO NA TYM FORUM

hihihi, jak gościu jest bogaty, to kupuje Cktawię, bo może wybrać
                między nią i Astonem :)))

U Polaków mnie to nie razi, ale mam uczucie współczucia dla Niemców
                jeżdżących Oktawią albo FAbią. Niemieckie rejestracje nie pasują do
                tych marek

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka