Dodaj do ulubionych

OPONY zimowe/letnie - co ile wymieniacie?

17.10.09, 22:05
okazało się, że moje mają 8 lat!!!!
dla mnie wyglądają OK - nie jeźdzę dużo, więc bieżnik trzyma się
dobrze-jednak pan przy ostatniej wymianie powiedział, że obowiązkowo
mam je wymienić, bo guma zachowuje swe właściwości ok 5 lat - może
wiecie, gdzie najtaniej zakupię?
Obserwuj wątek
    • ekologik Re: OPONY zimowe/letnie - co ile wymieniacie? 18.10.09, 03:35
      W poprzednim samochodzie opony zimowe miałem tylko przez jeden sezon.

W tym samochodzie kupiłem zimówki razem z felgami używane po dwóch
      tygodniach jeżdżenia w lutym ubiegłego roku. Jeszcze ich nie
      wymieniałem.

Szukasz, gdzie najtaniej? Pewnie w internecie. smile
    • larenata Re: OPONY zimowe/letnie - co ile wymieniacie? 18.10.09, 07:46
      Co 3 - 4 lata.
      • only_marcopol Re: OPONY zimowe/letnie - co ile wymieniacie? 18.10.09, 08:29
        ja wymieniam co ok 5 lat własnie ale tez co tyle wymieniam auto takze siłą
        rzeczy ... smile

ja kupuję na opony.com wysyłka jest gratis ceny są naprawde ok. Własnie w piątek
        przyjechały do mnie 4 nowe zimóweczki smile
    • magdalaena1977 Re: OPONY zimowe/letnie - co ile wymieniacie? 18.10.09, 10:37
      frestre napisała:
      > Re: OPONY zimowe/letnie - co ile wymieniacie?
      Chciałam napisać, że co półmroku wink

Ale poważnie - w poprzednim samochodzie były kupione w 2003 i jeździłam do 2009
      r, ale letnie pojedyncze się niszczyły i kupowałam nowe.

> może wiecie, gdzie najtaniej zakupię?
      Sklepów z oponami w internecie są tysiące. Wybierz sobie model i szukaj przez
      ceneo, skąpca itp. Na moich zimówkach różnice cen sięgały 100 zł na oponie.
    • zonaniezona1 Re: OPONY zimowe/letnie - co ile wymieniacie? 18.10.09, 10:43
      Zimówek nie mam. Letnie - po 6 latach musiałam wymienić dwie z przodu .
      Pan na przeglądzie powiedział, że mi nie podpisze - bo boi się o moje
      życiesmile)).. Wymieniłam za 240 zł - dwie .

Właśnie to te( nie jedyne) dodatkowe koszty, które w tym miesiącu mnie
      dodatkowo przybiły smile)).
    • ida_listopadowa Re: OPONY zimowe/letnie - co ile wymieniacie? 18.10.09, 11:59
      Tylko pamiętaj - przed zakupem sprawdź datę produkcji opony! Data jest na każdej oponie, "odlana" w gumie, w formacie "nr tygodnia nr roku", czyli 5208 oznacza ostatni tydzień grudnia 2008.

Mówię o tym, bo ostatnio w hipermarketach jest dużo tanich, ale - uwaga - "przeterminowanych" opon. Co z tego, że teraz możesz kupić oponę o 50 zł taniej, jeżeli będziesz jej używać rok krócej?

Nota bene te opony to chyba zwroty z rynku skandynawskiego - opony mają miejsce na kolce.
      • klara_0204 Re: OPONY zimowe/letnie - co ile wymieniacie? 18.10.09, 13:19
        Jeżdżę maksymalnie 3 sezony, ale ja ja jeżdżę naprawdę dużo.
    • akjawah Re: OPONY zimowe/letnie - co ile wymieniacie? 18.10.09, 14:05
      wymieniam po 5-6 latach, ostatnio kupowałem w baloon.pl/ Uczciwie podają
      datę, która jest na oponach przed zakupem, więc trafiłem opony które miały 2
      tygodnie
      • only_marcopol Re: OPONY zimowe/letnie - co ile wymieniacie? 18.10.09, 16:39
        opony.com też mają zawsze świeże opony - zawsze sprawdzam daty - moje mają po
        dwa miesiace ale to i tak nóweczki w sumie - jak mają z zeszłęgoroku to zawsze
        pisze żę są np z 2008 roku - a co do marketó to fakt czesto promocje maja na
        "stare" opony
        • duchess85 Re: OPONY zimowe/letnie - co ile wymieniacie? 18.10.09, 18:39
          polecam sklep oponeo, mają naprawdę tanio. Co ile wymieniam, to nie powiem, bo
          to mój pierwszy sezonsmile
          • frugal Re: OPONY zimowe/letnie - co ile wymieniacie? 18.10.09, 18:56
            Ja właśnie wymieniłem na zimowe, które kupiłem w oponeo (opony Dębicy, które
            sobie upatrzyłem były tam po prostu taniej niż gdziekolwiek indziej). Auto ma 8
            lat, ja jeżdżę nim od 4 (przedtem cały czas praktycznie stało nieużywane w
            garażu, sporadyczne wyjazdy) i jak w warsztacie zdejmowali moje letnie teraz (na
            których dotąd jeździłem i zimą i latem), to powiedzieli, że absolutnie do
            ponownego założenia się nie nadają.
            • only_marcopol Re: OPONY zimowe/letnie - co ile wymieniacie? 18.10.09, 19:28
              sprawdzałam z ciekawości oponeo i opony.com i opony, które kupiłam ( Firestone
              ) są dokładnie po tyle samo smile
              • falllen_angel Re: OPONY zimowe/letnie - co ile wymieniacie? 18.10.09, 19:41
                only_marcopol napisała:

> sprawdzałam z ciekawości oponeo i opony.com i opony, które kupiłam ( Firestone
                > ) są dokładnie po tyle samo smile

Ponieważ gdyż są to dwie różne witryny tej samej firmy.

Firma ta posiada jeszcze kilka innych stron z oponami pod innymi adresami.

Dość powszechne ostatnio zjawisko...

W.
                • only_marcopol Re: OPONY zimowe/letnie - co ile wymieniacie? 19.10.09, 08:27
                  falllen_angel napisał:

> only_marcopol napisała:
                  >
                  > > sprawdzałam z ciekawości oponeo i opony.com i opony, które kupiłam ( Fir
                  > estone
                  > > ) są dokładnie po tyle samo smile
                  >
                  > Ponieważ gdyż są to dwie różne witryny tej samej firmy.
                  >
                  > Firma ta posiada jeszcze kilka innych stron z oponami pod innymi adresami.
                  >
                  > Dość powszechne ostatnio zjawisko...
                  >
                  tak juz właśnie sie zorientowałam ze to ta sama firma
    • iberia.pl wymiana opon 18.10.09, 19:17
      w zaleznosci od zuzycia bieznika i wieku opony, max co 5 lat.
      Gdzie najtaniej? Zalezy, ja kupowalam na raty w Norauto i Feuvert.
    • iza1973 Re: OPONY zimowe/letnie - co ile wymieniacie? 20.10.09, 02:22
      Ponieważ na oponach się kompletnie nie znam, wymieniam jak mi w warsztacie
      powiedzą, że już czas na to. i nie szukam najtańszych (bo wchodzi w grę kwestia
      bezpieczeństwa), ale dobrych - tzn co polecą mi w warsztacie (dodam że warsztat
      z polecenia). i z tego co polecą i mają - wybieram w miarę tanie. do tego wiem
      że mam solidny montaż, co też jest istotne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka