Dodaj do ulubionych

oszczędzanie na tabletkach do zmywarki

03.01.11, 11:46
witam jestem tutaj nowa, a mam w planie zacząc oszczedzać od tego roku i postanowiłam zacząć od zmywarkiwink
Użawam zmywarki codziennie - czasem nawet kilka razy dziennie. Zmywarka bosh - klasa srednia. Przeważnie zmywam w 35 stopniach. Dotychczas używałam tabletek quantum - bez soli i nablyszczacza bo te tabletki zawieraja to w sobie. Tabletki domuwają super ale cena jest niestety dośc wysoka. Próbowałam tabletek somat i ludwik ale niestety przy tak niskiej temp. zmywania nie domywają osadu z herbaty (pijemy bez cytryny i na białych kubkach zostaje taki dziwny brązowy osad) o garnkach nie wspominając. Te tabletki porządnie domywają dopiero w temp od 65 st w górę.
I tak się zastanawiam czy sa tabletki które domywają porządnie w niskich temp a cena ich jest w miarę przystepna? Czy jeżeli kupie tabletki z lidla/biedronki i do tego sól i nabłyszczacz to nie wyjdzie na to samo jakbym kupiła quantum i czy efekt będzie zadowalający?
Prosze poradźcie cos bo nie wiem czy na tych tabletkach można zaoszczędzić?! - dziekuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • b-b1 Re: oszczędzanie na tabletkach do zmywarki 03.01.11, 12:05
      Tabletki z Lidla sa kilku fazowe-jest w nich sól, nabłyszczacz i jakas tam ochrona szkła.
      Kupuję-bo sie sprawdzają -cena za 40sztuk-ok 19zł. W temperaturze 50stopni(i wyżej) sa idealne-żadnej różnicy nie ma między nimi i calgonowymi.
      ...jednak przy 35 stopniach nie zawsze tabletka sie rozpuszcza -testowałam ostatnio na samym szkle. Całą, później połowę. Efekt- trzeba było jeszcze raz puścić program 35 stopni(bez tabletki) aby zmyć tabletkowy osad.
      • klara_0204 Re: oszczędzanie na tabletkach do zmywarki 03.01.11, 12:12
        Tabletek w programach krótkich (35 stopni bosch) nie wolno używać.
        Nalezy używać proszku (i soli oraz nabłyszczacza). To opcja tańsza, ale przede wszystkim lepsza dla zdrowia.
        • mikra11 Re: oszczędzanie na tabletkach do zmywarki 03.01.11, 12:29
          Klara, a dlaczego nie można używać? Powiem szczerze, że do głowy by mi nie przyszło, że w programie krótkim nie mozna ich używać - przeciez tabletka mi się cała rozpuszcza?! Ale ja ciemna jestemuncertain
          • klara_0204 Re: oszczędzanie na tabletkach do zmywarki 03.01.11, 12:39
            Przeczytaj na opakowaniu dowolnych tabletek.
            Powód: z uwagi na krótki czas trwania programu (i dodatkowo dość niską temperaturę) tabletki za długo się rozpuszczają i nie ulegają potem w krótkim cyklu dokładnemu spłukaniu.
            Owszem, większść tabletek się rozpuszcza do końca ale tuż przez zakończeniem programu, a zatem na naczyniach pozostaje chemia w dużym stężeniu.
            • mikra11 Re: oszczędzanie na tabletkach do zmywarki 03.01.11, 12:54
              Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Przestawię się na 50 st i spróbuję tabletek z lidla. Ciekawa jestem czy coś zaoszczędzęwink
              • gwen_s Re: oszczędzanie na tabletkach do zmywarki 20.11.11, 22:25
                ja używam tabletek z lidla, bez nabłyszczacza i soli nie ma efektu, ale sól kupuję rzadko, a nabłyszczacz jeszcze rzadziej uzupełniam zaraz po zapaleniu się lampeczek smile napewno wychodzi znacznie taniej!
            • b-b1 Re: oszczędzanie na tabletkach do zmywarki 03.01.11, 12:57
              klara_0204 napisała:

> Przeczytaj na opakowaniu dowolnych tabletek.
              > Powód: z uwagi na krótki czas trwania programu (i dodatkowo dość niską temperat
              > urę) tabletki za długo się rozpuszczają i nie ulegają potem w krótkim cyklu dok
              > ładnemu spłukaniu.
              > Owszem, większść tabletek się rozpuszcza do końca ale tuż przez zakończeniem pr
              > ogramu, a zatem na naczyniach pozostaje chemia w dużym stężeniu.

Masz rację-przejrzałam opakowanie i pisze -nie używać do "krótkiego programu".
              ...zresztą sama tez się przekonałam-osad jak najbardziej zostaje-więc bardziej opłacalnym jest mycie w proszku niż mycie powtórne 'bez tabletki"w celu wypłukania .
              • mikra11 Re: oszczędzanie na tabletkach do zmywarki 03.01.11, 13:03
                Myślałam, ze krótki program to program skrócony np. 35 st i dodatkowo opcja 1/2. No ale widac, że człowiek uczy się całe zyciewink
                Dziekuję za pomocsmile
                • johana75 Re: oszczędzanie na tabletkach do zmywarki 03.01.11, 14:35
                  Spróbuj proszku do zmywarek Domol koszt. 18 zl. na 100myć. plus sol i nabłyszczacz to i tak groszowe sprawy.
                  Na krotki program jest też żel dobry, ale drogi.
      • jamesonwhiskey Re: oszczędzanie na tabletkach do zmywarki 03.01.11, 15:30
        > -cena za 40sztuk-ok 19zł. W

masakra , kupilem wczoraj finish 86 tabletek za 8 euro
        • b-b1 Re: oszczędzanie na tabletkach do zmywarki 03.01.11, 16:44
          jamesonwhiskey napisał:

> > -cena za 40sztuk-ok 19zł. W
          >
          > masakra , kupilem wczoraj finish 86 tabletek za 8 euro

...sobie kupiłeś tylko? a my? Też chcę w takiej ceniebig_grin
          • marzeka1 Re: oszczędzanie na tabletkach do zmywarki 03.01.11, 16:47
            A może warto jednak używać proszku do zmywarek (używam wszystkiego osobno: proszek, sól i nabłyszczacz)??? Wychodzi znacznie taniej, kupuję teraz zamiast Calgonitu (3 kg -ok.27 zł), proszek do zmywarek z Tesco (3 kg za 17 zł.)- myje super, domywa wszystko. A policz sobie teraz te ceny za proszek z cenami tabletek.
            • b-b1 Re: oszczędzanie na tabletkach do zmywarki 03.01.11, 16:52
              marzeka1 napisała:

> A może warto jednak używać proszku do zmywarek (używam wszystkiego osobno: pros
              > zek, sól i nabłyszczacz)??? Wychodzi znacznie taniej, kupuję teraz zamiast Calg
              > onitu (3 kg -ok.27 zł), proszek do zmywarek z Tesco (3 kg za 17 zł.)- myje supe
              > r, domywa wszystko. A policz sobie teraz te ceny za proszek z cenami tabletek.

...a w niskich temperaturach rozpuszcza się dobrze?
              • marzeka1 Re: oszczędzanie na tabletkach do zmywarki 03.01.11, 17:19
                Tak, na co dzień myję w 40 stopniach, tylko w weekendy na wyższych- bez problemu się rozpuszcza. A jak jeszcze odkryłam, że reklamowany (bardzo dobry) Calgonit niczym (oprócz ceny) nie różni od tescowego Poppy- widzę, ILE oszczędzam na kupowaniu proszku, zamiast droższego i zamiast tabletek.
                Bo z tabletek zrezygnowałam, jak kilka razy nie do końca rozpuściły mi się w niższej temperaturze i jakoś nie tak naczynia wyglądały- teraz już wiem, dlaczego, ktoś wyżej to już wyjaśnił.
                • b-b1 Re: oszczędzanie na tabletkach do zmywarki 03.01.11, 17:41
                  marzeka1 napisała:

> Tak, na co dzień myję w 40 stopniach, tylko w weekendy na wyższych- bez problem
                  > u się rozpuszcza. A jak jeszcze odkryłam, że reklamowany (bardzo dobry) Calgoni
                  > t niczym (oprócz ceny) nie różni od tescowego Poppy- widzę, ILE oszczędzam na k
                  > upowaniu proszku, zamiast droższego i zamiast tabletek.
                  > Bo z tabletek zrezygnowałam, jak kilka razy nie do końca rozpuściły mi się w ni
                  > ższej temperaturze i jakoś nie tak naczynia wyglądały- teraz już wiem, dlaczego
                  > , ktoś wyżej to już wyjaśnił.

Dzieki! Nigdy proszku nie testowałam-spróbuję .U mnie jest odwrotnie-w tygodniu może spokojnie prać w wysokich temperaturach a w weekendy chciałabym szybciej, bo dodatkowo zawsze coś gotuję, albo piekę i wkurzają mnie piętrzące się naczynia, jak zmywarka powolutku zasuwa..mam więcej zmywania-wolałabym szybszego programu uzywac.
                  • klara_0204 Re: oszczędzanie na tabletkach do zmywarki 03.01.11, 18:02
                    Ja myję w proszku z rossmana. Tani i dobry. Do tego sól (z lidla, bo wolę grubą, a rossmann ma miałką) i nabłyszczacz.
                    • lili2006 Re: oszczędzanie na tabletkach do zmywarki 03.01.11, 21:36
                      jak to wolisz? widac to na naczyniach czy o co chodzi?
                      • klara_0204 Re: oszczędzanie na tabletkach do zmywarki 03.01.11, 21:51
                        Wolę ze względów praktycznych - łatwiej mi sie nasypuje, nie pyli przy wsypywaniu.
        • johana75 Re: oszczędzanie na tabletkach do zmywarki 03.01.11, 19:58
          he,he...chyba kupiles tam gdzie ja z tym że ja je kopiłam do zmywarki którą mamy w pracy wink
    • kaskahh Re: oszczędzanie na tabletkach do zmywarki 03.01.11, 20:51
      a ja mysle, ze to zalezy od zmywarki
      kupowalam zwykle, w testach oznaczone jako dobre badz bardzo dobre, ale naczynia byly mokre
      dopiero somat9! je jakos "wysusza"

ma ktos tak?
      • johana75 Re: oszczędzanie na tabletkach do zmywarki 03.01.11, 21:16
        Pewnie zależy i od zmywarki, ale i od tego kiedy ja otwierasz?
        natychmiast po umyciu?
        BŁĄD!!!
        Zmywarkę otwieramy 20-30 minut po usłyszeniu sygnału końcowego.
        Po umyciu naczyń w zmywarce panuje wysoka temperatura która dosusza naczynia, a wilgotność w tym czasie spada smile
        Somat 9 wygral w testach konsumenckich w De Stiftung Wahrentest, ale jest tylko o "tik" lepszy od tabletek z Aldi czy Lidl, nie wart tej ceny.
        Proszki nie byly brane pod uwagę.

ja juz kilkanaście lat myje w proszkach (15 lat temu nie bylo tabletek wink i nie zmienię przyzwyczajenia, bo tabletki to ladnie sprasowany proszek wszystkie kolorki oddzielnie żeby estetycznie wyglądało.

Zastanawia mnie jedno dlaczego tabletki do prania ubrań sa mniej popularne od proszku czy żeli a w zmywarce sie tak rozpowszechniły. Wydaje mi sie ze to wina reklam ;P
        Za bardzo Was przekonuje, no bo ja jeszcze nie widzialam żeby proszek byl reklamowany.

Uzywam proszku z niemieckiego Lidla W-5 lub z Aldi juz kilkanascie lat, teraz kupilam Domol, ale jeszcze nie wypróbowalam.
    • nvv Re: oszczędzanie na tabletkach do zmywarki 03.01.11, 22:50
      > Dotychczas używałam tabletek quantum - bez soli i nablyszczacza
      > bo te tabletki zawieraja to w sobie

Wątpie w to, że tabletki zawierają sól, ale jeśli nawet, to nie spełnia ona tego samego zadania co normalna "sól do zmywarek", bo nie trafia tam gdzie powinna
      • mikra11 Re: oszczędzanie na tabletkach do zmywarki 04.01.11, 07:04
        Bardzo dziekuję Wam za pomoc.
        Kupiłam tabletki z lidla - 2 zmywania mam za soba - i jestem bardzo zadowolona.
        Co do soli to też ja kupię bo po tym co tu przeczytałam to mam na jej temat mieszane uczucia - w końcu ta sól to nie majatek, a wystarcza na długo.
        pozdrawiam ciepłosmile
        • joko5 Re: oszczędzanie na tabletkach do zmywarki 04.01.11, 22:14
          Wyleczyłam się z tanich tabletek, a najgorsze są z Rossmana. Całą zastawę mam porysowaną.
          • ginalina Re: oszczędzanie na tabletkach do zmywarki 04.01.11, 22:21
            Kiedyś jakieś tabletki porysowały mi część szklanek, ale to była wina szkła, kiepskie było. Poza tym zastawa rysuje się także od sztućców.
            • magusia27 Re: oszczędzanie na tabletkach do zmywarki 04.01.11, 22:41
              ja używam tabletek z lidla; na co dzień używam szklanek z arcorocu takich "dymionych" i białych i wydaje mi się że te tabletki są tak silne że właśnie rysują szklanki, może i jakość szklanek nie jest najlepsza ale obstawiam raczej tabletki
              • mikra11 Re: oszczędzanie na tabletkach do zmywarki 05.01.11, 06:08

moja Mama na takie kubki-szklanki i cały czas używa quantum. kubki te wyglądają tragicznie-właśnie dzisiaj jade Jej kupic jakieś porządne bo te do takich nie należą. wydaje mi się a właściwie jestem pewna że to jest wina materiału z jakiego są one wykonane a nie tabletek.
              • johana75 Re: oszczędzanie na tabletkach do zmywarki 05.01.11, 09:53
                Też kiedyś miałam te dymione szklanki, po roku musiałam je wyrzucić, a mam takie mloczno białe tym się nic nie stało , a mam je dłuższy czas, są po prostu śliczne, jak nowe!
                • magusia27 Re: oszczędzanie na tabletkach do zmywarki 05.01.11, 11:32
                  no to utwierdziłyscie mnie w przekonaniu że jednak tabletki z lidla są ok smile tanie i dobre smile a szklanki ... do d....y , kupiłam sobie ostatnio ładne szklanki - kubki w biedronce myję je w zmywarce i nic się nie dzieje, szkoda że mam tylko cztery sad
          • zonaniezona1 Re: oszczędzanie na tabletkach do zmywarki 04.01.11, 22:24
            Ale nie rysuje od tanich tabletek smile...tylko od zmywarki. Zauważ, że wkładamy do przegródek, wyjmujemy z przegórdek i niestety po paru setkach używania - niszczy się zastawa. Tak samo zniszczyła mi się po calgonicie - jak i po rossmanie.
            Natomiast moja zmywarka odmówiła mi posłuszeństwa po tabletkach z biedronki. Ponieważ jest naładowana elektroniką , odmówiła posłuszeństwa i piszczałasmile. Za to same tabletki są doskonałe do mycia kibelka, do mycia terakoty itd. Musiałam jakoś tą setkę tabletek przrobić i znalazłam inne zastosowania.
          • johana75 Re: oszczędzanie na tabletkach do zmywarki 04.01.11, 22:33
            Żadne tabletki nie sa w stanie porysować naczyń. Naczynia rysują się od ich używania.
            A szkło koroduje, gorsze szkło szybciej lepsze wolniej. Spróbuj na szklankach od musztardy, te korodują najszybciej.
            • b-b1 Re: oszczędzanie na tabletkach do zmywarki 05.01.11, 08:07
              johana75 napisała:

> Żadne tabletki nie sa w stanie porysować naczyń. Naczynia rysują się od ich uży
              > wania.
              > A szkło koroduje, gorsze szkło szybciej lepsze wolniej. Spróbuj na szklankach o
              > d musztardy, te korodują najszybciej.

Dokładnie tak jest.
              Szkło arcoroc dymne-najszybciej sie porysowało, luminarc biały-nie ma śladów porysowania, ani tym bardziej kilka porcelanowych filiżanek, które również wkładam do zmywarki.
              ...zresztą chyba nie ma takiego naczynia, które zmywam ręcznie. big_grin

Do tabletek-mimo, że skoncentrowane-zawsze używam osobno soli. U nas twarda woda-więc jakoś tak z rozmachu przyjęłam taką opcje.
              • goodlokacja proszek domol + nablyszczacz + sól 05.01.11, 10:13
                Teraz kupilam proszek domol, zeby sprawdzic. Maz chcial wyrzucic po pierwszym myciu. Ale przekonalam go, zeby dodal nablyszczacz i sol, ktore od miesiecy lezaly nieuzywane w domu. I sie sprawdza. Bez tego - nie domywa. Chyba kupie nastepne opakowanie jak to sie skonczy.
                • mocna.herbata Co z solą? 09.01.11, 16:55
                  Chcę przejść z tabletek na proszek do zmywarek. Odkręciłam pojemnik na sól, ale jest tam woda. Czy mam wypompować tę wodę, czy wsypać do tej wody sól? I ile tej soli się wsypuje? Całe opakowanie?
                  • b-b1 Re: Co z solą? 09.01.11, 17:00
                    mocna.herbata napisał:

> Chcę przejść z tabletek na proszek do zmywarek. Odkręciłam pojemnik na sól, ale
                    > jest tam woda. Czy mam wypompować tę wodę, czy wsypać do tej wody sól? I ile t
                    > ej soli się wsypuje? Całe opakowanie?

Sól wsypujesz do tej wody-ona będzie wypływała im soli będzie w pojemniku wiecej.
                    Sypiesz do oporu-czyli do napełnienia pojemnika pod nakrętkę-nie wchodzi całe opakowanie-coś zostanie.
                    Sól radzą sypać do pojemnika tuż przed włączeniem zmywarki, aby to co się rozsypie(obok pojemnika) od razu uległo rozpuszczeniu.
                    • babeth Re: Co z solą? 10.01.11, 10:26
                      Oświećcie mnie proszę: czy każda zmywarka ma pojemnik na proszek?
                      • jagoda85 Re: Co z solą? 10.01.11, 12:11
                        To jest jeden pojemnik do którego albo wkładasz tabletkę, albo sypiesz proszek. W moim boschu w tym pojemniku jest podziałka, bo ilość użytego proszku uzależniona jest od stopnia zabrudzenia naczyń. Ja używam teraz tylko proszku, bo myję w najkrótszym programie, a tabletka nie ma szans się rozpuścić w ciągu 35 minut, przynajmniej w mojej zmywarce.
    • narancia Jakie tabletki najlepsze cenowo? 20.11.11, 18:19
      Te z Lidla chyba przestały być najtańsze - dziś widziałam, że kosztują 9,99 za 30 szt., czyli podrożały. Czy coś polecacie? Chętnie przerzuciłabym się na proszek, o którym piszecie, ale mam daleko do Tesco. Może Aldi albo Netto mają jakieś dobre cenowo tabletki?
      • marzeka1 Re: Jakie tabletki najlepsze cenowo? 20.11.11, 18:22
        Dla mnie oszczędnością jest używanie proszku, używam teraz Poppy z Tesco, 3 kg- 17 zł., starcza mi na kilka (4-5 miesięcy), w porównaniu z cenami tabletek zmywanie jest tanie, a naczynia doskonale umyte.
        Próbowałam też znacznie droższy Calgonit- różnicy -poza ceną- nie widzę.
        • anmala Re: Jakie tabletki najlepsze cenowo? 20.11.11, 18:46
          No to moje pytanie jest takie, skąd jesteś, bo w moim TESCO nie idzie kupic nic oprócz tabletek do zmywarki.... wrrrrrr w lidlu też, tylko tabletki.
          • narancia Re: Jakie tabletki najlepsze cenowo? 20.11.11, 22:06
            Ja dziś zastosowałam pół lidlowej kostki i podziałało. Na razie na tym będzie polegać moje oszczędzanie w tej dziedzinie smile
            • jagoda85 Re: Jakie tabletki najlepsze cenowo? 20.11.11, 22:38
              W Realu można dostać proszek Robot. 3 kg ostatnio płaciłam 28,15. Czasem bywa też taniej na promocji. Bardzo dobry proszek.
              • jagoda85 Re: Jakie tabletki najlepsze cenowo? 20.11.11, 22:44
                Dodam jeszcze, że czasem kupuję tabletki w Polo Market OXO, 40 sztuk za 16,99. Teraz mają na promocji za 14,99. Tyle tylko, że ja najczęściej myję w programie 30 minutowym, i wtedy tabletka nie spełnia swojej roli, bo nie zdąży się rozpuścić. Z proszkiem mycie jest ekonomiczne, do ilość proszku dostosujesz do stopnia zabrudzenia naczyń. Nigdy nie daję pełnej szufladki proszku, połowa, a czasem mniej w zupełności mi wystarczy.
    • pio1303 Płyn Tenzi do zmywarek 20.11.11, 22:49
      A ja ostatnio używam płynu do mycia w zmywarkach firmy Tenzi
      tenzi.pl/pol/products/display/gran-diw/8
      Na jedno mycie potrzeba 2,5ml płynu. Domywa doskonale. W Szczecinie dałam za litrową butelkę ok.27zł.
    • joana.mz Re: oszczędzanie na tabletkach do zmywarki 20.11.11, 23:00
      to jeszcze dopiszę- może komuś się przyda... używamy tabletek 5w1 z Lidl. Kiedyś okazało się, że mamy końcówkę a w domu była impreza, więc zaczęliśmy kroić tabletki i używać połówki - efekt - żadnej różnicy - naczynia były równie dobrze domyte co przy całej kostce smile
      • alpepe Re: oszczędzanie na tabletkach do zmywarki 21.11.11, 08:43
        ja tak robi€ w programie krótkim 40 stopni, mam bauknechta. Jak mam program długi, to całą, ale jak mam program długi, a tylko jedną półkę pełną, to też pół.
        • naturella Re: oszczędzanie na tabletkach do zmywarki 21.11.11, 08:51
          Używam tabletek z Lidla i z Rosmanna. jak włączam krótszy program przy mniejszym zabrudzeniu (u mnie jest przy 60 stopniach krótki, a przy 50 stopniach dłuższy, dziwnie jakoś, ale tak własnie jest) to dzielę tabletkę na pół.
          • grouse1 Re: oszczędzanie na tabletkach do zmywarki 21.11.11, 09:20
            Ja używam tabletek z Biedronki albo Lidla, z obu jestem zadowolona a cena nie powala tak jak Quantum. Po co przepłacać jak efekt końcowy ten sam. Dodatkowo sypię sól i nabłyszczacz.

Kiedyś też mi się szklanki porysowały, na samym początku używania zmywarki. Ustawiłam twardość wody na oko i zmywarka pobierała za dużo soli i to ona rysowała szkło. Zadzwoniłam więc do wodociągów, pani podała mi twardość wody i okazało się, że z H7 powinnam przestawić na H4. Od tamtej pory nic się nie rysuje.
            • johana75 Re: oszczędzanie na tabletkach do zmywarki 21.11.11, 11:34
              Tak sól skorodowała ci szkło
              • babiloniaa Re: oszczędzanie na tabletkach do zmywarki 21.11.11, 20:52
                Rossmanowskie 7w1 albo nowosc 11w1. Nie trzeba uzywac juz soli ani nablyszczacza skuteczne i taniesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka