annst11 24.03.11, 16:21 Witam wszystkich. Może temat inny , ale chciałam się dowiedzieć czy gotujecie wodę na gazie czy w czajniku elektrycznym. Co wychodzi taniej? Średnio za prąd płace 160 zł za 2 miesiące A za gaz 130 zł. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
johana75 Re: Wodę gotować na gazie czy w czajniku elektryc 24.03.11, 16:40 Ja gotuje wodę na gazie, pewnie jest taniej chociaż nie liczyłam. Gotuje z tego wzgl. że czajniki elektrycznę często mi się psuły i teraz kupilam czajnik na gaz (Le Creuset) który jest po prostu śliczny Odpowiedz Link
27agnes72 Re: Wodę gotować na gazie czy w czajniku elektryc 24.03.11, 16:52 Nie no, oczywiście, LE CREUSET jest śliczny ale jego cena to mój rachunek za gaz za osiem miesięcy !!! Odpowiedz Link
johana75 Re: Wodę gotować na gazie czy w czajniku elektryc 24.03.11, 19:05 27agnes72 napisała: > Nie no, oczywiście, LE CREUSET jest śliczny ale jego cena to mój rachunek za ga > z za osiem miesięcy !!! To masz bardzo niskie rachunki za gaz Kupiłam go dlatego , bo jest śliczny i mam nadzieje że starczy mi na kilka lat, bo taki za 70 zł. starczał na rok...bo robił sie brzydki, a ostatnio w takim za 50zł. urwała mi się rączka (akurat jak miałam go w ręce) całe szczęście że ze zimną wodą , już kiedyś sie poparzyłam więc uważam na to strasznie! Odpowiedz Link
woman-in-the-city Re: Wodę gotować na gazie czy w czajniku elektryc 24.03.11, 19:39 Johana masz kuchnię w stylu rustykalnym? Odpowiedz Link
johana75 Re: Wodę gotować na gazie czy w czajniku elektryc 24.03.11, 20:06 Nie całkiem, mam klasyczną (biały Adel) z Ikea, z orzechowym blatem, secesyjnym stołem i krzesłami, dlatego retro dodatki pasują jak najbardziej, dojdzie jeszcze toster i ekspres do kawy, czerwony w stylu retro (De Lohghi). Ma świetny design, mam nadzieje że jakość tez będzie dobra Czekam na okazje ...może bedzie jakaś promocja A czajnik mam litrowy i fajnie się spisuje dla naszej trójki, ten: czerwonamaszyna.pl/czajnik-le-creuset-demi-1-l-wisniowy,12925,p.html?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2011-03&utm_content=12925#nclid=09d1eefc28b7e34e3fcfc96a4c592ba9 O widze że podrożał ja płaciłam o 34 zł mniej Odpowiedz Link
woman-in-the-city Re: Wodę gotować na gazie czy w czajniku elektryc 24.03.11, 20:14 Adel z tym blatem jest cudny Ja mam taka ani nie laboratoryjna, ani typowa rustykalną i nie mogę ładnego czajnika pasujacego kupic. Dodatki w kuchni mam kremowe i białe tzn ceramikę, osłonki na zioła etc. A bialy, czy kremowy czajnik chyba niepraktyczny bedzie, eh. Odpowiedz Link
johana75 Re: Wodę gotować na gazie czy w czajniku elektryc 25.03.11, 14:53 Na pewno kremowy będziesz musiała częściej myć, ale te z Le Creuset są łatwe do utrzymania w czystości, na prawde wygodne, gwizdek nie daje po uszach , a rączka jest zimna. Kremowy jest cieniowany ciemniejszy na dole. Tak samo jak mój wisnoiwy tez jest cieniowany, chociaż na fotkach tego nie widac Odpowiedz Link
mediator.org na gazie 24.03.11, 17:16 Oczywiście, że taniej na gazie. Choć mnie to akurat taniej nie wyszło, bo paliłam, średnio, jedne czajnik na dwa miesiące. Poszłam po rozum do łowy i teraz gotuję... w garnku - zanim woda się wygotuje zdążę wrócić do rzeczywistości Odpowiedz Link
happy_time Re: na gazie 24.03.11, 18:28 A te czajniki gwizdka nie miały? Co do garnka: ja kiedyś zostawiłam garnek z zupą na gazie, na całą noc więc niestety nie zdążyłam wrócić do rzeczywistości Odpowiedz Link
verdana Re: na gazie 24.03.11, 18:30 Tylko w elektrycznym. Z lenistwa, z zapomnienia itd zazwyczj nie gasilam wody natychmiast po zagotowaniu. Nie bardzo też da się ugotować równo dwie szklanki, a jesli już - to zazwyczaj gdy sie dopada czajnika pozostaje jedna. Odpowiedz Link
happy_time Re: Wodę gotować na gazie czy w czajniku elektryc 24.03.11, 18:32 Za gaz 130 zł też na dwa miesiące? To chyba zależy od czajnika. Nowoczesne elektryczne są energooszczędne i bardzo szybko zagotowują wodę. Ale jeżeli brać pod uwagę zwykły czajnik elektryczny to rzeczywiście gaz wyjdzie taniej. Odpowiedz Link
nvv Re: Wodę gotować na gazie czy w czajniku elektryc 24.03.11, 19:47 > To chyba zależy od czajnika. Nowoczesne elektryczne są energooszczędne [...] Wszystkie czajniki elektryczne 100% energii, którą pobierają, zamieniają w ciepło. Nowoczesność praw fizyki nie przeskoczy i nie spowoduje, że czajnik elektryczny bardziej energooszczędny, bo zasadniczo to już bardziej "energooszczedny" być nie może jeśli rozpatrujemy samo generowanie w nim ciepła, tj. podgrzewanie wody. (*) Jedyne (niewielkie) pole do popisu to ew. lepsza izolacja (szczególnie w przypadku czajniko-termosów), ale to przy typowym użyciu (gotujemy i zużywamy od razu całą wodę) nie ma to większego znaczenia, bo straty ciepła przez ścianki przy samym gotowaniu są pomijalnie małe, raczej termos-czajnik ma sens jeśli gotujemy więcej wody, nie zużywamy całej, ale po np. 40 minutach chcemy użyć ciepłą wodę zagotowaną 40min. wcześniej. (*) Odpowiedz Link
woman-in-the-city Re: Wodę gotować na gazie czy w czajniku elektryc 24.03.11, 18:52 Na gazie jest duzo taniej, niestety ja nie potrafię zrezygnowac z czajnika elektrycznego.Kidys wyliczyłam , ze prawie 25 zł miesięcznie mniej za prad mogłbym zaoszczedzic przechodzac na czajnik gazowy. Za gaz płacę około 70 zl za dwa miesiące, za prad z kolei za jeden miesiac płacę 120 zł, ogromna jest ta różnica. Prad jest cholernie drogi i tanszy nie bedzie, a alternatyw brak. Odpowiedz Link
ablims Re: Wodę gotować na gazie czy w czajniku elektryc 24.03.11, 19:22 na gazie, wychodzi taniej Odpowiedz Link
nvv Re: Wodę gotować na gazie czy w czajniku elektryc 24.03.11, 19:51 > Co wychodzi taniej? To pytanie było już wiele razy zadane na tym forum i wiele razy doczekało się odpowiedzi. Gotowanie na gazie jest ok. 2x tańsze (w przypadku prądu z sieci i gazu z sieci, bo jeśli ktoś ma gaz w butlach, to ponosi wyższe koszty za gaz). forum.gazeta.pl/forum/w,20012,118397564,118405490,Re_Czajnik_elektryczny_czy_na_gaz_.html www.wykop.pl/ramka/289199/gotowanie-na-gazie-2x-tansze-od-czajnika-elektrycznego/ Odpowiedz Link
annst11 Re: Wodę gotować na gazie czy w czajniku elektryc 25.03.11, 11:17 Dzięki wszystkim za odpowiedź. Spisałam prą i gaz i porównam za tydzień co bardziej się opłaca. Ale sądzę, że większość ma rację, że opłaca się bardziej na gaz. Odpowiedz Link
majka.da czajnik elektryczny 25.03.11, 11:26 A ja przeszłam z gazu na elektryczny i wcale nie powalają mnie rachunku za prąd. Gotuję tylko tyle wody, ile mi akurat potrzeba, a nie cały czajnik. Rachunki za gaz mnie niestety nadal powalają - mam piecyk gazowy do podgrzewania wody. Odpowiedz Link
spicy_orange Re: czajnik elektryczny 26.03.11, 22:05 > A ja przeszłam z gazu na elektryczny i wcale nie powalają mnie rachunku za prąd > . Gotuję tylko tyle wody, ile mi akurat potrzeba, a nie cały czajnik. Rachunki > za gaz mnie niestety nadal powalają - mam piecyk gazowy do podgrzewania wody ja też mam gazowy podgrzewacz i czajnik na gaz (właściciel mieszkania poradził, bym nie używała elektrycznego jak nie chcę by mi co chwilę wybijało korki ). Rachunek za gaz/prąd zawsze zbliżone do siebie czyli max do 130zł za 2 miesiące, w tym większa część to opłaty towarzyszące. Faktem jest że gaz teraz jakiś jest dziadowski bo woda na kubek herbaty (300ml) gotuje mi się dobre 10 minut Odpowiedz Link
cruzbos Re: Wodę gotować na gazie czy w czajniku elektryc 25.03.11, 19:14 Zawsze gotowałam w elektrycznym, szybciej i wygodniej. Czajnik mam jakiś taki z Tesco. Rachunki ok. 130 zł na miesiąc, płyta i piekarnik na prąd, zamrażarka i inne sprzęty jak u wszystkich, nie mamy tylko zmywarki i suszarki. Odpowiedz Link
finaldo.pl Re: Wodę gotować na gazie czy w czajniku elektryc 25.06.14, 10:06 Witajcie, mi wyszło zupełnie inaczej. To czajnik elektryczny jest tańszy niż gazowy Wiem, że to na opak tego, co się powszechnie sądzi, dlatego z chęcią zweryfikuję tę opinię z Wami! blog.finaldo.pl/2014/06/gotowanie-wody-w-czajniku-elektrycznym-czy-na-gazie/ Odpowiedz Link
finaldo.pl Re: Wodę gotować na gazie czy w czajniku elektryc 05.07.14, 22:29 Witajcie raz jeszcze, policzyłem koszty raz jeszcze uwzględniając całość kosztów związanych z prądem i gazem, czyli opłaty dystrybucyjne, jakościowe i inne abonamenty. Wyszło mi, że gotowanie w czajniku elektrycznym kosztuje w najgorszym razie tyle samo co na gazie, a w innych scenariuszach wyszło mi, że jest tańsze. Z chęcią poznam Wasze doświadczenia lub przemyślenia w temacie Odpowiedz Link