Dodaj do ulubionych

Wodę gotować na gazie czy w czajniku elektrycznym?

24.03.11, 16:21
Witam wszystkich.
Może temat inny , ale chciałam się dowiedzieć czy gotujecie wodę na gazie czy w czajniku elektrycznym.

Co wychodzi taniej?

Średnio za prąd płace 160 zł za 2 miesiące

A za gaz 130 zł.
Obserwuj wątek
    • johana75 Re: Wodę gotować na gazie czy w czajniku elektryc 24.03.11, 16:40
      Ja gotuje wodę na gazie, pewnie jest taniej chociaż nie liczyłam.
      Gotuje z tego wzgl. że czajniki elektrycznę często mi się psuły i teraz kupilam czajnik na gaz (Le Creuset) który jest po prostu śliczny smile
      • 27agnes72 Re: Wodę gotować na gazie czy w czajniku elektryc 24.03.11, 16:52
        Nie no, oczywiście, LE CREUSET jest śliczny ale jego cena to mój rachunek za gaz za osiem miesięcy !!!
        • johana75 Re: Wodę gotować na gazie czy w czajniku elektryc 24.03.11, 19:05
          27agnes72 napisała:

> Nie no, oczywiście, LE CREUSET jest śliczny ale jego cena to mój rachunek za ga
          > z za osiem miesięcy !!!

To masz bardzo niskie rachunki za gaz wink

Kupiłam go dlatego , bo jest śliczny i mam nadzieje że starczy mi na kilka lat, bo taki za 70 zł. starczał na rok...bo robił sie brzydki, a ostatnio w takim za 50zł. urwała mi się rączka (akurat jak miałam go w ręce) całe szczęście że ze zimną wodą , już kiedyś sie poparzyłam więc uważam na to strasznie!
          • woman-in-the-city Re: Wodę gotować na gazie czy w czajniku elektryc 24.03.11, 19:39
            Johana masz kuchnię w stylu rustykalnym?
            • johana75 Re: Wodę gotować na gazie czy w czajniku elektryc 24.03.11, 20:06
              Nie całkiem, mam klasyczną (biały Adel) z Ikea, z orzechowym blatem, secesyjnym stołem i krzesłami, dlatego retro dodatki pasują jak najbardziej, dojdzie jeszcze toster i ekspres do kawy, czerwony w stylu retro (De Lohghi). Ma świetny design, mam nadzieje że jakość tez będzie dobra smile
              Czekam na okazje ...może bedzie jakaś promocja wink

A czajnik mam litrowy i fajnie się spisuje dla naszej trójki, ten:
              czerwonamaszyna.pl/czajnik-le-creuset-demi-1-l-wisniowy,12925,p.html?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2011-03&utm_content=12925#nclid=09d1eefc28b7e34e3fcfc96a4c592ba9
              O widze że podrożał ja płaciłam o 34 zł mniej wink
              • woman-in-the-city Re: Wodę gotować na gazie czy w czajniku elektryc 24.03.11, 20:14
                Adel z tym blatem jest cudnysmile
                Ja mam taka ani nie laboratoryjna, ani typowa rustykalną i nie mogę ładnego czajnika pasujacego kupic. Dodatki w kuchni mam kremowe i białe tzn ceramikę, osłonki na zioła etc. A bialy, czy kremowy czajnik chyba niepraktyczny bedzie, eh.
                • johana75 Re: Wodę gotować na gazie czy w czajniku elektryc 25.03.11, 14:53
                  Na pewno kremowy będziesz musiała częściej myć, ale te z Le Creuset są łatwe do utrzymania w czystości, na prawde wygodne, gwizdek nie daje po uszach wink, a rączka jest zimna. Kremowy jest cieniowany ciemniejszy na dole. Tak samo jak mój wisnoiwy tez jest cieniowany, chociaż na fotkach tego nie widac
                • johana75 woman a widziałaś ten? 26.03.11, 20:23
                  https://www.rynekagd.pl/images/thumbnails/308_images_Image_DeLonghi_delonghi_kbm2011e.jpg

Lub ten?

https://www.rynekagd.pl/images/thumbnails/308_images_Image_DeLonghi_delonghi_kbo2001_w.jpg
    • mediator.org na gazie 24.03.11, 17:16
      Oczywiście, że taniej na gazie.
      Choć mnie to akurat taniej nie wyszło, bo paliłam, średnio, jedne czajnik na dwa miesiące.
      Poszłam po rozum do łowy i teraz gotuję... w garnku - zanim woda się wygotuje zdążę wrócić do rzeczywistości wink
      • happy_time Re: na gazie 24.03.11, 18:28
        A te czajniki gwizdka nie miały?smile Co do garnka: ja kiedyś zostawiłam garnek z zupą na gazie, na całą noc więc niestety nie zdążyłam wrócić do rzeczywistości wink
        • verdana Re: na gazie 24.03.11, 18:30
          Tylko w elektrycznym. Z lenistwa, z zapomnienia itd zazwyczj nie gasilam wody natychmiast po zagotowaniu. Nie bardzo też da się ugotować równo dwie szklanki, a jesli już - to zazwyczaj gdy sie dopada czajnika pozostaje jedna.
        • mediator.org Re: na gazie 24.03.11, 19:34
          Oczywiście, że miały. wink
    • happy_time Re: Wodę gotować na gazie czy w czajniku elektryc 24.03.11, 18:32
      Za gaz 130 zł też na dwa miesiące? To chyba zależy od czajnika. Nowoczesne elektryczne są energooszczędne i bardzo szybko zagotowują wodę. Ale jeżeli brać pod uwagę zwykły czajnik elektryczny to rzeczywiście gaz wyjdzie taniej.
      • nvv Re: Wodę gotować na gazie czy w czajniku elektryc 24.03.11, 19:47
        > To chyba zależy od czajnika. Nowoczesne elektryczne są energooszczędne [...]

Wszystkie czajniki elektryczne 100% energii, którą pobierają, zamieniają w ciepło. Nowoczesność praw fizyki nie przeskoczy i nie spowoduje, że czajnik elektryczny bardziej energooszczędny, bo zasadniczo to już bardziej "energooszczedny" być nie może jeśli rozpatrujemy samo generowanie w nim ciepła, tj. podgrzewanie wody. (*)

Jedyne (niewielkie) pole do popisu to ew. lepsza izolacja (szczególnie w przypadku czajniko-termosów), ale to przy typowym użyciu (gotujemy i zużywamy od razu całą wodę) nie ma to większego znaczenia, bo straty ciepła przez ścianki przy samym gotowaniu są pomijalnie małe, raczej termos-czajnik ma sens jeśli gotujemy więcej wody, nie zużywamy całej, ale po np. 40 minutach chcemy użyć ciepłą wodę zagotowaną 40min. wcześniej.

(*)
    • woman-in-the-city Re: Wodę gotować na gazie czy w czajniku elektryc 24.03.11, 18:52
      Na gazie jest duzo taniej, niestety ja nie potrafię zrezygnowac z czajnika elektrycznego.Kidys wyliczyłam , ze prawie 25 zł miesięcznie mniej za prad mogłbym zaoszczedzic przechodzac na czajnik gazowy.
      Za gaz płacę około 70 zl za dwa miesiące, za prad z kolei za jeden miesiac płacę 120 zł, ogromna jest ta różnica. Prad jest cholernie drogi i tanszy nie bedzie, a alternatyw brak.
    • ablims Re: Wodę gotować na gazie czy w czajniku elektryc 24.03.11, 19:22
      na gazie, wychodzi taniej tongue_out
    • pulcino3 Re: Wodę gotować na gazie czy w czajniku elektryc 24.03.11, 19:49
      gaz
    • nvv Re: Wodę gotować na gazie czy w czajniku elektryc 24.03.11, 19:51
      > Co wychodzi taniej?

To pytanie było już wiele razy zadane na tym forum i wiele razy doczekało się odpowiedzi. Gotowanie na gazie jest ok. 2x tańsze (w przypadku prądu z sieci i gazu z sieci, bo jeśli ktoś ma gaz w butlach, to ponosi wyższe koszty za gaz).

forum.gazeta.pl/forum/w,20012,118397564,118405490,Re_Czajnik_elektryczny_czy_na_gaz_.html
      www.wykop.pl/ramka/289199/gotowanie-na-gazie-2x-tansze-od-czajnika-elektrycznego/
      • annst11 Re: Wodę gotować na gazie czy w czajniku elektryc 25.03.11, 11:17
        Dzięki wszystkim za odpowiedź.

Spisałam prą i gaz i porównam za tydzień co bardziej się opłaca.

Ale sądzę, że większość ma rację, że opłaca się bardziej na gaz.

• majka.da czajnik elektryczny 25.03.11, 11:26
          A ja przeszłam z gazu na elektryczny i wcale nie powalają mnie rachunku za prąd. Gotuję tylko tyle wody, ile mi akurat potrzeba, a nie cały czajnik. Rachunki za gaz mnie niestety nadal powalają - mam piecyk gazowy do podgrzewania wody.
          • spicy_orange Re: czajnik elektryczny 26.03.11, 22:05
            > A ja przeszłam z gazu na elektryczny i wcale nie powalają mnie rachunku za prąd
            > . Gotuję tylko tyle wody, ile mi akurat potrzeba, a nie cały czajnik. Rachunki
            > za gaz mnie niestety nadal powalają - mam piecyk gazowy do podgrzewania wody

ja też mam gazowy podgrzewacz i czajnik na gaz (właściciel mieszkania poradził, bym nie używała elektrycznego jak nie chcę by mi co chwilę wybijało korki big_grin). Rachunek za gaz/prąd zawsze zbliżone do siebie czyli max do 130zł za 2 miesiące, w tym większa część to opłaty towarzyszące. Faktem jest że gaz teraz jakiś jest dziadowski bo woda na kubek herbaty (300ml) gotuje mi się dobre 10 minut uncertain
    • cruzbos Re: Wodę gotować na gazie czy w czajniku elektryc 25.03.11, 19:14
      Zawsze gotowałam w elektrycznym, szybciej i wygodniej. Czajnik mam jakiś taki z Tesco.
      Rachunki ok. 130 zł na miesiąc, płyta i piekarnik na prąd, zamrażarka i inne sprzęty jak u wszystkich, nie mamy tylko zmywarki i suszarki.
    • finaldo.pl Re: Wodę gotować na gazie czy w czajniku elektryc 25.06.14, 10:06
      Witajcie,

mi wyszło zupełnie inaczej. To czajnik elektryczny jest tańszy niż gazowysmile Wiem, że to na opak tego, co się powszechnie sądzi, dlatego z chęcią zweryfikuję tę opinię z Wami!

blog.finaldo.pl/2014/06/gotowanie-wody-w-czajniku-elektrycznym-czy-na-gazie/
      • finaldo.pl Re: Wodę gotować na gazie czy w czajniku elektryc 05.07.14, 22:29
        Witajcie raz jeszcze,

policzyłem koszty raz jeszcze uwzględniając całość kosztów związanych z prądem i gazem, czyli opłaty dystrybucyjne, jakościowe i inne abonamenty. Wyszło mi, że gotowanie w czajniku elektrycznym kosztuje w najgorszym razie tyle samo co na gazie, a w innych scenariuszach wyszło mi, że jest tańsze.

Z chęcią poznam Wasze doświadczenia lub przemyślenia w temaciesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka