Dodaj do ulubionych

OC dla młodego kierowcy

28.04.11, 10:00
Od niedawna posiadam prawo jazdy i przymierzam się do kupna samochodu. Będzie on mały, pojemność do 1.3 i góra 15 letni. Nie przysługują mi żadne zniżki z tytułu stażu posiadania prawa jazdy, czy wieku (mam 21 lat), dlatego chciałabym spytać jakie ubezpieczenie samochodu będzie dla mnie najtańsze?

Zastanawiam się nad Wartą, ale naczytałam się wielu negatywnych opinii o nich, ale też nad Liberty, czy innych ubezpieczycielach typu direct. Zależy mi przede wszystkim na tym, żeby było tanio...

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
Obserwuj wątek
    • myszmusia Re: OC dla młodego kierowcy 28.04.11, 13:01
      moge ci poradzic co zrobilismy kupujac samochód dla córki - tez zadnych znizek. Zostal zarejestrownay jako wspołwłasnosc moja i jej - ja mam max znizki - stawka jest liczona z moich znizek a jej sie liczy staz do znizek własnych
    • monique76 Re: OC dla młodego kierowcy 28.04.11, 13:40
      Jeżeli chodzi o OC to szukaj firmy, która Ci zaoferuje najniższą stawkę - nie zwracaj uwagi na opinie o likwidacji szkód itp bo Ty z tego ubezpieczenia korzystać tak naprawdę nie będziesz (tylko ktoś, komu spowodujesz szkodę).
      Jeżeli masz możliwość to współwlasność jest dobrym rozwiązaniem - ale istnieje ryzyko, że ktoś straci zniżki w przypadku gdy Ty spowodujesz szkodę.
      • myszmusia Re: OC dla młodego kierowcy 28.04.11, 14:00
        ale istnieje
        > ryzyko, że ktoś straci zniżki w przypadku gdy Ty spowodujesz szkodę.

jesli nawet to nie całe tylko "wskakuje sie" o jeden stopnien nizej/wyzej (nie wiem jak to okreslicwink ma sie tylko troche mniejsze znizki
        Sumam sumarum i tak mi sie to potencjalnie opłaca (tzn nie zakładam ze córka bedzie jakies stłuczki miała) Stawka na jej samochód z moimi znizkami i tak wyrównuje ewentulna mała podwyzke w stosunku do teog co zapłacilibycsmy za jej samochód gdyby był bez wspołwłasnosci.
        Acha i te ewentualne zwyzki dotycza tylko tego samochodu na wspołwłasnosc - tego , który ja uzywam normalnie i jej tylko na mnie zarejestrowany ta podwyzka nie dotyczy.
        • jamajka79 Re: OC dla młodego kierowcy 28.04.11, 16:37
          myszmusia napisała:

> Acha i te ewentualne zwyzki dotycza tylko tego samochodu na wspołwłasnosc - teg
          > o , który ja uzywam normalnie i jej tylko na mnie zarejestrowany ta podwyzka ni
          > e dotyczy

Mamy dwa samochody. Jeden cały czas ubezpieczony w PZU, przy zakupie drugiego, chcieliśmy również ubezpieczyć go w PZU, ale tego nie zrobiliśmy ponieważ na moje pytanie co się stanie jeżeli np będę miała stłuczkę pani odpowiedziała, że utrata zniżki obejmie oba auta.
          • myszmusia Re: OC dla młodego kierowcy 28.04.11, 16:46
            widocznie nie kazde towarzystwo tak ma. od PZU odczepiłam sie juz ilestam lat temu
    • lawenda1610 Re: OC dla młodego kierowcy 28.04.11, 18:11
      Witam!
      Witam u nas młody kierowca do 25 lat płacący zwyżki najtańsze ubezpieczenie miał w hdi asekuracja.Była to,zresztą jest i nadal najtańsza firma dla młodego kierowcy w naszym przypadku...
    • burza4 Re: OC dla młodego kierowcy 28.04.11, 18:15
      Rozwiązanie najprostsze z możliwych - kupić auto na kogoś z rodziny i korzystać z jego zniżek.
      Niestety większość towarzystw ma znacznie zwyżki - i to również w przypadku współwłasności, warunek wieku to jedno, a kolejny, nie mniej istotny - to czas posiadania prawa jazdy. Siłą rzeczy - masz zdublowane niekorzystne czynniki.

Właśnie ćwiczyłam taką opcję z córką - nie znalazłam towarzystwa, które by nie powaliło mnie ceną. Jeśli OC dla mnie dało się znaleźć poniżej 400 zł, to z nią - było juz od 800 w górę.
      • myszmusia Re: OC dla młodego kierowcy 28.04.11, 18:26
        a ja razem z córka na współwłasnosc własnie zapłaciłam za OC 407 zł za cały rok.Tyle,że samochód malutkie daihatsu - nie wiem o jakim ty piszesz
        • burza4 Re: OC dla młodego kierowcy 28.04.11, 18:59
          Gdzie? bo ja na razie korzystalam z netowych kalkulatorów ale takie ceny mi nie wyszły nigdzie. Nawet zbliżonesmile
          A samochód większy, owszem, silnik 1500.
          • myszmusia Re: OC dla młodego kierowcy 28.04.11, 19:06
            no to za 1500 pewnie bedzie tak jak napisałas - ten ma bodajze 800? 900? niejestem pewnawink

Acha znizki mam 60%
            • burza4 Re: OC dla młodego kierowcy 28.04.11, 19:13
              Ja teżsmile i porównywałam po prostu opcje ja i ja+córka. Co najmniej 400 zł różnicy.
    • ivoncja Re: OC dla młodego kierowcy 28.04.11, 22:48
      Też jestem młodą (stażemsmile) kierowczynią, rok temu kupiłam moje pierwsze auto (wówczas 14-letnie) i miałam ten sam problem. Najtańsze OC dostałam przez mBank (BRE Ubezpieczenia) w towarzystwie HDI Samopomoc, i o ile się nie mylę, tylko u nich można płacić składki co miesiąc, choć oczywiście wtedy koszt nieco wzrasta. W tym roku odnowiłam w tym samym TU, również przez mBank i byłam bardzo pozytywnie zaskoczona- składka wyniosła jeszcze o niemal 30% mniej! W żadnym kalkulatorze, ani nawet bezpośrednio w HDI nie miałam tak dobrej oferty- ani w tym, ani w ubiegłym roku. Więc choćby dlatego opłaca mi się mieć konto w mBanku.
      ---------------------------
      Bardzo łatwo podbić moje serce- wystarczy być kotem. smile
      ---------------------------
      ivoncja.blox.pl/html
    • duchess85 Re: OC dla młodego kierowcy 01.05.11, 18:22
      jako młody kierowca kupiłam ubezpieczenie OC za pośrednictwem Centrum Ubezpieczeń Multibanku. Można rozłożyć płatność na raty miesięczne, ale tak naprawdę działa to jak kredyt i jest trochę drożej. Ja to zrobiłam, bo byłam całkiem pod krechą. I jak już ktoś napisał, olej renomę ubezpieczalni. To nie będzie w razie czego Twój problem, tylko osobie której (tfutfu) uszkodzisz auto. Bierz tam, gdzie najtaniej.
      • magdabis83 Re: OC dla młodego kierowcy 01.05.11, 20:25
        ja mam w MTU i jest spoko ja za fabie 11 lat,prawko mam niecałe 3 lata i mó tata jako współwłaściciel ze zniżkami 60 % płacę ok 500 zł a firma jest dobra i nie ma z nią problemów,ja teraz przedłużyłam ubezpieczenie z nimi i mimo że znajomym w innych firmach podnieśli składki to mi niesmilepolecam
    • soloviev Re: OC dla młodego kierowcy 02.05.11, 15:07
      Jeśli wybierasz OC, to się w ogóle nie zastanawiaj, czy to dobry ubezpieczyciel, czy nie. Jedyne kryterium to cena! Co innego pakiet OC+AC, bo przy ewentualnej szkodzie podchodzącej pod AC, to Ty musisz walczyć z ubezpieczycielem.

Jeśli najtaniej wyjdzie w Axa, to proponuję wykorzystać mój kod do zniżki: 9429226
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka