Dodaj do ulubionych

Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ cena!

22.07.11, 08:57
Jestesmy ok 30-ki, od lat wspieramy polską gospodarkę wybierając swiadomie polskie produkty, są o wiele tańsze i świetnej jakości, chcemy aby nasze pieniądze pozostawały w Polsce. Zapewniam was, ze tak samo myśla ludzie na zachodzie i wybierają rodzime produkty, oni nawet w szkole są tego uczeni, u nas wręcz przeciwnie, ośmiesza się polskie i zniechęca do kupowania polskich produktów. Na pewno macie świadomosc, ze wybierając zachodnie przyczyniacie się do bogacenia tamtych krajów a wasze pieniądze opuszczają naszą gospodarkę, zapraszam do rekomendowania Polskich sprawdzonych produktów Hitowych z kazdej dziedziny ! Tak niestety jest że naszych krajowych producentów nie stać na reklamę, ładne opakowanie, co nie znaczy ze produkt jest gorszy, jest po prostu tańszy i często świetnej jakości, dlatego my musimy sami przyczynić się za pomocą REKLAMY szeptanej do ich rozpowszechniania. Teraz giganty zachodnie stawiają na reklamę szeptaną, bo ludzie już nie wierzą w propagandę telewizyjną, dlatego piszcie co się u was sprawdziło. I bardzo zachęcam was do tego samego, zadbajmy o nasz kraj, tak czy inaczej musimy kupić całe spectrum produktów, niech to będą produkty polskie, poki jeszcze te firmy istnieją na rynku, niedługo może nie być juz takiej mozliwosci i tych produktów,koncerny dążą do likwidacji małych firm, przejmują np polskie znane marki, już niewiele pozostało, sprawdzajcie produkty i producentów i wzbudzcie w sobie świadomosc zakupów, my nie chcemy aby nasze pieniądze przyczyniały się do bogacenia zagranicznych gospodarek, więc staramy się, aby każdy grosz był inwestycją w naszą gospodarkę, gdyby wszyscy tak myśleli Polska juz dawno bylaby bogatym krajem !
Obserwuj wątek
    • trypel Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 22.07.11, 09:10
      nie wierze w tego typu działania na skalę kraju.
      To może się udać jedynie na skalę lokalną. Granice kraju już od paru lat nie mają znaczenia. Patriotyzm lokalny (w pozytywnym znaczeniu) moze pomóc dużo ale musi być dwustronny czyli np lokalna mleczarnia angażuje sie w lokalne akcje społeczne, pomoc itp a ludzie w zamian wybierają jej produkty bo wiedzą że to "ich firma"
      • jagusiia Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 22.07.11, 09:24
        Granice kraju moze nie mają znaczenia, ale gospodarki krajów jak widać nie zaniknęły !
        I niedługo moze nas czekać bankructwo Grecji, wtedy wszyscy Polacy będą solidarnie obciążeni dodatkowymi podatkami i ciężarami. Przymusowo
        Nie warto juz dzisiaj przyczyniać się do bogacenia naszego kraju ? Do tego, aby nie doszło do takiego krachu. Przeciez te produkty i tak musimy kupic ! Mozemy kupic dobre i tańsze i w dodatku wspomóc samych siebie, bo ludzie nie mają poczucia, ze wydaje pieniądze dalej pracują, albo na nich albo na obcych ludzi z innego kraju.
        Potem i tak będziemy zmuszani ratować te gospodarkę, gdy ona niebawem padnie.
        Jak nie my, to nasze dzieci.
        Własnie przez takie myslenie jak Twoje nic się w Polsce nie udaje.
        Albo bardzo niewiele.
        My tak juz kupujemy od wielu lat i jestesmy zadowoleni.

• trypel Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 22.07.11, 09:44
          jesteś tak zacietrzewiona i nastawiona na to że Twoja prawda jest prawdziwsza od innych że nie czytasz dokładnie tylko walczysz z inną opcją z automatu.
          w takiej sytuacji dyskusja nie ma sensu

Wy sobie tak kupujcie jak od wielu lat a ja bede wspierał lokalnych producentów.
          • bella96 Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 05.09.11, 12:39
            Słuszna postawa, popieram.
            Tylko sprawdź jeszcze na 100% czy Twój lokalny producent/usługodawca zostawia lokalnie (albo choć w skali kraju) podatki. Bo częstokroć zyski z produkcji / usługi wyjeżdżają do Luxemburga, Monaco czy też innych krajów, w których obciążenia podatkowe są mniejsze niż w PRLu. No i sprawdź też, gdzie on tak na prawdę produkuje. Przejechałem się ostatnio na AGD - niby marki polskie, ale i tak wszystko Made in P.R.C.

P.
        • martialis Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 22.07.11, 10:00
          Jagusiia, to może zamiast wypisywać swoje teorie o gospodarce, spełnisz podstawowe założenie swojego wątku?
          • miguell Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 05.09.11, 11:18
            Ale nie jedźcie po dziewczynie.
            Ja także kupuję produkty wyprodukowane w Polsce.
            Głównie dlatego, że już dużo z nich trzyma wysoką jakość ale także dlatego, że produkcja w Polsce to gwarancja na miejsca pracy i rozwój naszego kraju

Razi mnie gdy w otoczeniu dużo ludzi snobuje się na produkty sprowadzane z Niemiec, Francji, Włoch

Dużo producentów zrozumiało już swoją lokalną odpowiedzialność i prowadzi masę akcji charytatywnych oraz sponsoruje kulturę, sport.
            Minie pewnie dużo czasu nim będą większość swoich zysków przeznaczały na takie kampanie ale to my także musimy ich do tego przekonać
            • miguell Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 05.09.11, 11:24
              Ja polecam mało znany produkt z sieci piekarni LUBASZKA - Chleb razowy
              Prawdziwy razowiec, na zakwasie, po zamknięciu bardzo długo świeży

www.lubaszka.pl/czytaj/193
              www.lubaszka.pl/1005/chleby
      • q-ku Patriotyzm to kupowac DOBRE. Żeby była konkurencja 05.09.11, 11:14
        to żaden patriotyzm kupować "polskie bo polskie"
        trzeba kupować dobre - by firmy konkurowały i się coraz lepiej starały. Wychowywanie partaczy, którzy zawsze się sprzedadzą bo są "polscy" to szkodnictwo
    • bwportal.pl Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 22.07.11, 09:58
      Generalnie popieram.
      Ale przydałoby się zrobić listę dobrych i polskich produktów, bo sporo marek zostało już wyprzedanych (np. słodycze).
      Ja np. kupiłem olej silnikowy Lotos Quazar zamiast np. Castrola czy Shella. Bardzo dobre opinie ma ale tani nie jest.
      • trypel Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 22.07.11, 10:04
        czy Litwin albo Niemiec nie powinien tankować na Orlenie bo to obca marka czy powinien ?

Czy Bułgar, Rumun nie powinien pić Tymbarka albo Kubusia bo to obce marki i bogacą obce państwa? A moze Rumun powinien kupować polskie drzwi bo np fabryka Porty w Rumunii zatrudnia 300 osób i daje i sporą jak na rumuńskie warunki kasę.

tak jak to ejst z tymi granicami?
        • bwportal.pl Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 22.07.11, 12:25
          Najlepiej, żeby i Polacy, i Niemcy, i Rumuni itp. kupowali polskie produkty wink
      • jagusiia firmy juz wyprzedane NIE polskie 22.07.11, 19:11
        Juz nie polskie
        WEDEL, WINIARY, OLEJ KUJAWSKI, LAJKONIK, GOPLANA (bardzo duzo w ogóle firm wykupiło NESTLE), NAŁĘCZOWIANKA

NESTLEnałeczowianka goplana nescafe winiary-zniką!

forum.gazeta.pl/forum/w,58,13767890,,NESTLEnaleczowianka_goplana_nescafe_winiary_znika_.html?v=2
        Nestlé to jeden z największych na świecie koncernów spożywczych,
        skupiających łącznie ok. 140 zakładów. W ponad 90% są one zlokalizowane w
        krajach poza rodzimą Szwajcarią. Łączna suma obrotów koncernu jest dużo
        wyższa niż wynosi polski budżet. W Polsce znamy tego producenta z takich
        wyrobów jak baton Lion, płatki śniadaniowe Nestlé Pacyfic, kawa Nescafé,
        woda mineralna Nałęczowianka, wreszcie czekolada Golpana czy koncentraty
        spożywcze Winiary.

Firma Nestlé pojawiła się w Polsce w 1993 roku. Pierwszego roku
        działalności, jak sama podaje, odnotowała obroty rzędu 8 mln. złotych. W
        2003 roku obroty te wyniosły już blisko 1 miliard 400 mln. złotych. Wdrażany
        od wielu miesięcy program Globe, który - jak utrzymują władze koncernu - ma
        "polepszyć funkcjonowanie firmy poprzez ujednolicenie" ma przynieść całemu
        koncernowi Nestlé (w skali globalnej) 3 miliardy franków szwajcarskich
        oszczędności! Jednocześnie na przestrzeni ostatnich lat Nestlé zwolniło w
        Polsce tysiące pracowników. Na przykład w poznańskiej Goplanie pracę
        straciło dwa tysiące ludzi, w kaliskich Winiarach również dwa tysiące, w
        leżącej pod Słupskiem Kobylnicy dwieście osób. Coraz częściej słychać, że
        Nestlé do 2006 roku generalnie chce się wycofać z działalności produkcyjnej
        w Polsce, ale oczywiście zachowa zdobytą, dominującą pozycję na rynkach
        dystrybucji.

Taka taktyka władz koncernu jest charakterystyczna w odniesieniu nie tylko
        do Polski. Od początku 2002 roku do końca 2003 w sumie zamknięto lub
        sprzedano 23 zakłady pracy na całym świecie. Wywołało to spore protesty
        związkowców. W Hiszpanii i Korei Południowej wybuchły strajki. Na dorocznej
        Europejskiej Radzie Nestlé, miejscu spotkań związkowców i przedstawicieli
        dyrekcji koncernu, która odbyła się na początku września 2003 roku,
        przedstawiciele związków z zakładów europejskich nie pozostawili na swojej
        firmie suchej nitki. Za największy problem uznano oczywiście alokację i
        zamykanie kolejnych zakładów pracy. Szczególne ostre sądy ferowała delegacja
        z Francji określając Nestlé jako potentata przemysłu spożywczego, ale karła
        dialogu społecznego. Stwierdzono, iż oczekuje się od pracowników, że będą
        bezkrytycznie akceptować to co szefostwo Nestlé powie, a kto ma inne zdanie
        powinien się pożegnać z pracą. Jorg Lindner z Niemiec zarzucił, że w firmie
        uzyskuje się zyski przede wszystkim dzięki redukcjom kosztów. "Osiąga pan
        zyski - grzmiał na Wiceprezesa Nestlé Larsa Olofsson'a - jeśli koszty
        obetnie lokalnym firmom". Przedstawiciel Polski Jan Feter z "Solidarności"
        (Zakłady Winiary - Kalisz) powiedział sarkastycznie, iż w wyniku takiej
        polityki firmy, Nestlé jest postrzegane jako biuro obrotu nieruchomościami,
        a nie koncern spożywczy. Zarzucił także stosowanie mobbingu wobec
        pracowników, dręczenie i zarządzanie przez stres. Przedstawiciele z Danii w
        ogóle zbojkotowali posiedzenie Rady.

Dodajmy że katolickie Stowarzyszenie "Maitri" zarzuca Nestlé, że w pogoni za
        zyskami i oszczędnościami koncern ten jest odpowiedzialny za zatrudnienie
        dzieci w warunkach pracy niewolniczej na Wybrzeżu Kości Słoniowej - głównego
        (60% rynku) eksportera kakao - poprzez narzucanie producentom niskich cen
        tego surowca. Władze Nestlé w sprawie tej odmawiają komentarza.

BOJKOT Nestlé za nieodpowiedzialne promowanie substytutów naturalnego mleka
        matki. Nestle rozpowszechnia pokarmy sztuczne dla niemowląt i zniechęca do
        karmienia piersią przez nieuczciwe praktyki jak rozdawanie darmowych próbek,
        nie informowanie o szkodliwości stosowania pokarmu sztucznego i częste nie
        umieszczenie informacji na metkach w języku kraju, w którym sprzedawane są
        produkty. Wg danych UNICEF odwrócenie spadku karmienia piersią uratowałoby
        życie 1,5 mln dzieci rocznie. Ponadto w krajach, gdzie występują trudności z
        wodą pitną, niebezpieczeństwo śmierci z powodu zatrucia jest 25 razy wyższe
        w przypadku pokarmów sztucznych. Nestle zajmuje 1 miejsce na liście
        najczęściej bojkotowanych kampanii opublikowanej przez Ethical Consumer
        Magazine.

Nestle, światowy potentat w produkcji artykułów spożywczych, w tym żywności
        dla niemowląt i małych dzieci (40% udziału w rynku mieszanek mlecznych),
        jest uważany za firmę, która absolutnie nie respektuje przepisów
        Międzynarodowego Kodeksu i jej praktyki marketingowe zostały uznane za
        nieetyczne. Od wielu lat brytyjska organizacja Baby Milk Action organizuje
        na całym świecie kampanie bojkotu Nestle. Aktualnie do kampanii dołączyły
        organizacje społeczne z 20 krajów, a w Wielkiej Brytanii akcja ta ma
        poparcie kościoła, związków zawodowych, organizacji studenckich, organizacji
        przedsiębiorców, organizacji konsumenckich i niektórych polityków. Bojkot
        polega na niekupowaniu produktów firmy, nie tylko żywności dla niemowląt,
        ale również innych wyrobów, takich jak: słodycze, kawa, woda mineralna,
        kosmetyki i żywność dla zwierząt, czyli ogromnej oferty rynkowej Nestle.
        Organizatorzy i uczestnicy tej akcji mają nadzieję, że wieloletni nacisk
        opinii publicznej zmusi w końcu koncern do zmiany swoich praktyk
        marketingowych.

• elaichi Re: firmy juz wyprzedane NIE polskie 30.07.11, 14:02
          mieszkam w Azji Poludniowej i jakos jestem sklonna zgodzic sie z tym, co powyzej czytam o Nestle
          produkty Nestle dla dzieci zalewaja rynek i w kazdym jest cukier (nie ma w zasadzie kaszek bez cukru)
          ba, jest bardzo duzo cukru, tak, ze niektorzy kupuja Cerelac jako "cos slodkiego"
          do niedawna N. nie informowalo na opakowaniach, ze mieszanki i kaszki nie zastepuja w pelni mleka matki
          mleko Nido jest WSZEDZIE - doslownie w kazdym domu
          karmienie niemowlat piersia jest w naszym kraju bardzo rzadkie, a statystyki smiertelnosci niemowlat zatrwazajace
          oczywiscie, to nie tylko przez Nestle, ale na pewno karmienie piersia pomaga uniknac biegunek i zatruc

• volta2 Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 22.07.11, 10:26
      ostatnio mało bywam w europie, ale jak bywałam, to zaobserwowałam, że:
      samochody na niemieckich numerach to były głównie ople i merolki
      na francuskich - renówki i cytrynki
      czesi pomykali fabiami
      rumuni - daczkami
      włosi - fiatami

w naszym bloku swego czasu mieszkali koreańcy - mieli oczywiście dełuuuusmile

zdarzały się wyjątki, ale poweiedzmy - 1 na 20 aut
      (mam hopla na punkcie rejestracji, zawsze je sobie obserwuję, nawet w czasie zwykłego spaceru)

sama mieszkam teraz za granicą - i kupuję polskie produkty jeśli je tylko zobaczę, i wiem, że potrzebuję. wynika to może po części i z patriotyzmu, ale też i dlatego, że nasze produkty są po prostu dobre. głównie spożywka. wybieram polski produkt nawet, jeśli obok stoi nieco tańszy lokalny - wiem, że nasz będzie lepszy.

pojawiły się np. bułeczki maślane, moim dzieciom to początkowo smakowało, potem się znudzili i już nie kupuję(dla mnie zresztą niezjadliwe, do tego sporo konserwantów tam jest), za to bułeczkami zajadają się dzieci ze szkoły - od japończyków, przez niemiaszków po turków i amerykanów. strasznie mi miło, że tak dzieciom smakuje.

a zauważyłam też, że szkoła żywi dzieci naszymi mrożonkami z siemiatycz -i też mam z tego jakąś tam radość, że te siemiatycze zarabiają. no i cieszę się że weszli na rynek. sama nie kupuję bo ceny absurdalne, ale na tle innych mrożonkowych kompanii są dalej tańsi.
    • sparkley78 Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 22.07.11, 13:26
      Wybieram polskie produkty bo są dobrej jakości i smaczne! Bez głębszej ideologii i zacietrzewiania się - jak akurat mam ochotę na Zotta zamiast Piątnicy to tragedii nie ma i pokuty nie odbywamwink
      No to Jagusiaa podziel się swoją listą zakupów - nie bądź wiśnia (polska oczywiście wink
      • verdana Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 22.07.11, 13:31
        Rozumiem, ze to wszystko napisałas na polskim kompuerze, z polskim oprogramowaniem. jesli nie - po prostu się wstydź, przez takich jak Ty Polska ginie.
        Proponuję takze rozszerzenie tej idei np. na Ropsję - to bnaprawdę niepatriotyczne, aby jedli polskie warzywa.
        • bwportal.pl Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 22.07.11, 13:41
          To chyba oczywiste, że wybiera się polskie produkty z tego, z czego można? Jeśli nie odstają za bardzo jakościowo i cenowo.
          Jeśli chodzi o komputery, to można wybrać np. ArcaVir'a zamiast Norton'a.
          • sparkley78 Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 22.07.11, 14:04
            Albo można klikać z Aristo zamiast z Sony Vaiowink
      • jagnaborynowa Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 24.07.11, 13:05
        Jak mam kupić naszpikowaną skrobią i mączką chleba świętojańskiego śmietanę Piątnicy i śmietanę homogenizowaną Zotta, to zgadnijcie co wybiorę? (Oczywiście jeśli akurat nie ma na półce obok śmietany homogenizowanej z Krasnegostawu). Mimo, że według mnie akurat ta z Piątnicy smakowo jest najlepsza. Mogli by się postarać i zrezygnować z zagęstników...
        • pavvka Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 28.07.11, 10:39
          jagnaborynowa napisała:

> Jak mam kupić naszpikowaną skrobią i mączką chleba świętojańskiego śmietanę Pią
          > tnicy i śmietanę homogenizowaną Zotta, to zgadnijcie co wybiorę? Mimo
          > , że według mnie akurat ta z Piątnicy smakowo jest najlepsza.

Ale co jest takiego strasznego w tej skrobi i mączce? Reagujesz jakby chodziło o trutkę na szczury, a to przecież całkowicie naturalne i nieszkodliwe składniki.
          • michalng Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 05.09.11, 11:33
            > Ale co jest takiego strasznego w tej skrobi i mączce? Reagujesz jakby chodziło
            > o trutkę na szczury, a to przecież całkowicie naturalne i nieszkodliwe składnik
            > i.

Podobnie jak piasek, tez jest naturalny i nieszkodliwy wink
            Tylko ze jak chcę kupić śmietanę to chce kupić śmietanę a nie inne naturalne i nieszkodliwe składniki wink
    • coralin Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 22.07.11, 14:03
      Dla mnie to oczywistość i to co mogę kupuję nie tylko polskich, ale regionalnych producentów. Oczywiście możecie podchwytliwie pytać jakiej produkcji mam np. telewizor, komputer, aparat foto. Owszem zachodniej, ale masa produktów agd w moim domu to wyroby polskie: lodówka, pralka, roboty kuchenne. O żywności to nawet nie wspominam, bo bliska mi idea slow food i w tym przypadku wybieram jeśli tylko mogę wyroby lokalne, a nie ogólnopolskie. Nie zawsze są one tańsze, ale smakują mi, są dobrej jakości. Dla mnie to oczywiste, że wspieram też w ten sposób pracujących tam ludzi.
      • jamesonwhiskey Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 22.07.11, 14:34
        w moim odczuciu polskie produkty zywnosciowe sa dramatycznej jakosci z powodu slepej pogoni za zyskiem, maslo czy ser ktore z prawdziwym maslem i serem nie ma nic wspolnego, czy pyszne polskie wedliny z constaru
        o produktach przemyslowych to raczej mozna zapomniec no chyba ze ktos chce jezdzic syrenka i miec czarnobialy odbiornik neptun i wzmacniacz diory
        • bwportal.pl Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 22.07.11, 14:46
          Sera faktycznie nie znalazłem jeszcze dobrego, żółtego, wyleżanego. Ani polskiego, ani zagranicznego. Ale z tym masłem to ciekawe. Jakie masło polecasz, a jakie jest złe? Ja kupuję zwykłe z Warlubia, czy jakąś osełkę... patrzę tylko by było to prawdziwe masło czyli 82% tłuszczu. A nie jakiś mix mleczny czy inny wyrób masłopodobny. I nie widzę różnicy pomiędzy naszymi masłami Lurpakiem.
          • pieskuba Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 22.07.11, 15:34
            To idź do Biedronki i "Stary Olęder" kup. Żółty, wyleżany i pyszny.
            • wojo.b Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 05.09.11, 13:09
              Podobnie z maslem - w Biedronce jest świetne, i w kostce i osełka, bez sztucznych dodatków. Poza tym cena kasuje wszystkie inne wink
              • 4791kemot Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 05.09.11, 13:48
                Bzdura - rzekoma osełka z biedronki to oszustwo. Dowód - wycieka z piekarnika olej, jesli się uzyje tego masła do pieczenia.
                • wojo.b Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 07.09.11, 10:54
                  Z piekarnika olej wycieka powiadasz... to pewnie masz jeszcze podłogę upapraną?
        • sparkley78 Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 22.07.11, 14:48
          jamesonwhiskey napisał:
          > o produktach przemyslowych to raczej mozna zapomniec no chyba ze ktos chce jezd
          > zic syrenka i miec czarnobialy odbiornik neptun i wzmacniacz diory

Jameson, chyba hibernowałeś się niczym Louise de Funes w latach 80-tych i dopiero co obudziłeś wink Od czasów syrenki i Neptuna polska myśl techniczna poszła jednak trochę do przodu wink
          • jamesonwhiskey Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 22.07.11, 17:51
            > Od czasów syrenki i Neptuna polska myśl techniczna poszła jednak trochę do przodu wink

to pokaz mi wytwory tej polskiej mysli technicznej w postaci polskiego samochodu czy telewizora
            • sparkley78 Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 22.07.11, 18:07
              jamesonwhiskey napisał:

> to pokaz mi wytwory tej polskiej mysli technicznej w postaci polskiego samochod
              > u czy telewizora

Polska firma Manta produkuje min. telewizory LCD, jeli chodzi o samochody to np. Leopard jest potwierdzeniem tego, że jednak ,,polska myśl techniczna" poszła o przodu big_grin
              • coralin Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 22.07.11, 19:23
                Jak zwykle takie wątki idą w ekstrema czyli w wynajdowanie rzeczy, które Polakom niekoniecznie wychodzą lub ich nie wytwarzają.
                To teraz konkrety:
                - lodówkę i pralkę mam Polar od 1996 roku bez napraw (znudziło mi się wzornictwo lodówki, ale jakoś żal wyrzucić). Tu uwaga: moja mama ma najstarszy model Polaru (koniec lat 70) i też działa. Ma też polską suszarkę otrzymaną na ślubny prezent (co prawda jest ciężkawa) i też działa
                -roboty agd, czajnik: Zelmer i drobniejsze gadżety(wyciskarka do cytrusów) -MPM
                -baterie Armatura Kraków
                -"ceramika" łazienkowa Cersanit
                -okap kuchenny Ciarko

Z żywności to jasne, że kupuję niepolską oliwę,oliwki, wino (wiem że są polskie, ale mało dostępne), sery dojrzewające, ale podstawa to produkty blisko zrobione. Czyli nawet nie gdzieś daleko w Polsce, ale w regionie, okolicy. Ostatnio odkryłam świetną piekarnię 3 minuty drogi od domu.
                Nabiał to przede wszystkim Trzebownisko, czasem Jasienica Rosielna i Sanok, czasem twarożek kozi z Zabratówki. Mrożonki głównie Poltino (choć oczywiście jeśli w danym sklepie nie ma tego, co potrzebuję kupuję innej firmy, ale też polskiej). Wędliny Górno, Jodłowa, Widełka. Ubolewam, że mało dostępne są w okolicznych sklepach wody z regionu. Akurat jedna z takich rozlewni mieści się blisko miejscowości, z której pochodzi część mojej rodziny i wiem, że dla mieszkańców było to ważne miejsce pracy.
                • bwportal.pl Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 22.07.11, 21:34
                  To, że stary polski sprzęt jeszcze działa, to nie cecha tego, że polski i dobry, tylko dlatego, że stary i dobry. Kiedyś produkowało się inaczej niż dzisiaj. Produkty były prostsze (brak elektroniki), bardziej "masywne" (mniej plastiku) i mniej ekologiczne (luty czy lakiery ołowiowe).
              • jamesonwhiskey Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 22.07.11, 19:24
                > Polska firma Manta produkuje min. telewizory LCD,

nie znam, widizalem tylko ich stronke, jesli ich produkty sa takiej samej jakosci,
                to bym od nich wiklinowego koszyka nawet nie kupil,
                poza tym z tego co znalazlem w necie ich "produkcja" to import z chin brandowanych telewizorow

> . Leopard jest potwierdzeniem tego, że jednak ,,polska myśl techniczna" poszła
                > o przodu big_grin

tak poszli do przodu ze im pary zabrako zeby silnik zrobic (wstawiaja amerykanski)
                jak z reszta nie wiem , ale nie zdziwilbym sie jakby "polskie" w tym samochodzie bylo powietrze w kolach

takze te dwa przyklady imprtera i producenta pinciu samochodow rocznie jakos mnie nie powalily na kolana
                • sparkley78 Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 22.07.11, 20:10
                  Oj Jameson, nie liczyłam na to, że będziesz zbierał szczękę z podłogi wink Poza tym nie napisałam nigdzie, że Polska jest tygrysem światowej techniki tylko, że od czasów syrenki i Neptuna polska technika poszła nieco do przodu, co oznacza, że jednak podejmowane są próby wprowadzenia innowacyjnych rozwiązań smile
        • trypel Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 22.07.11, 14:53
          jamesonwhiskey napisał:

> w moim odczuciu polskie produkty zywnosciowe sa dramatycznej jakosci z powodu s
          > lepej pogoni za zyskiem, maslo czy ser ktore z prawdziwym maslem i serem nie ma
          > nic wspolnego, czy pyszne polskie wedliny z constaru

wykorzystuje jeden z niewielu plusów chwilowego pobytu na Podlasiu i mam wszystko o czym piszesz w najlepszej jakosci - wędliny i masło z Litwy, sery od lokalnych producentów (a raczej z lokalnych gospodarstw), grzyby z lasu, jaja od chlopa, chleb od takiej babki ze wsi do której raz na tydzień jadę albo z Litwy, nawet bimber (pierwsza klasa !) i nalewki kupuje w sąsiedniej wsi i eksportuje po znajmych w całej Polsce

a co do reszty kraju mam radę tylko co do mleczarni - należy znaleźć na tyle małą i biedną żeby nie było jej stać na maszyny i dodatki wspomagajace smile
          na razie znalazłem taką tylko jedną ale nie powiem jaka bo jak bedzie miała dużo klientów to zaraz zainwestuje i zacznie syf produkować smile
          • jagusiia Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 22.07.11, 22:36
            A ja czasem jadę na wieś w poszukiwaniu wiejskich jajek
            Niestety. Cięzko tam uświadczyć jakąkolwiek kurę a jajko jest na wagę złota.
            Naprawdę czasem zmarnuję pół dnia na te poszkiwania.
            Trudno spotkać choćby 1 kurę nie wspominająć o kogucie wink
            ale to zachód Polski
            • ivoncja Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 30.07.11, 18:51
              jagusiia napisała:

> Trudno spotkać choćby 1 kurę nie wspominająć o kogucie wink

Co Ty gadasz, przyjedź do mnie... mieszkam 2 km od granic dużego miasta i budzą mnie codziennie o świcie te cholerne koguty hodowane na ogródkach działkowych po drugiej stronie ulicy. wink
        • coralin Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 22.07.11, 18:21
          Te reklamowane być może. Kefir, śmietana, twaróg i masło lokalnej mleczarni są doskonałej jakości. Jest masa masarnismile i mleczarni regionalnych, lokalnych i tam należy szukać dobrych produktów, a nie wśród reklamowanego Sokołowa czy Constaru czy Mlekowity.
      • bwportal.pl Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 22.07.11, 14:37
        Za zakupem polskiego AGD przemawia jeszcze jeden argument. Cena i dostępność części zamiennych. Ja polecam kuchenki gazowe firmy Mastercook lub Amica, a tzw. "junkersa" firmy Termet. Konkurencja w postaci firmy Junkers-Bosch ma koszmarnie drogie części i ciężko dostępne poza serwisem, gdzie chcą wcisnąć część z usługą.
        • lenawawa Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 22.07.11, 14:44
          Jestem patriotka,kupiłam dzisiaj polskie obuwie i polskie pidżamki dla synawink
          • goodlokacja Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 22.07.11, 15:17
            Fajny wątek.
    • black_halo Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 22.07.11, 15:38
      Kiedys chetnie kupowalam polskie obuwie (Rylko i Wojas), skorzana galanterie lubie nawet teraz ale np. skorzana torebka ma juz kilka lat i nie chce sie zniszczyc wiec predko nowej nie zakupie. Lubie lokalny pariotyzm, co roku w Polsce zakupuje na biesiadzie miodowej na Podlasiu prawdziwy miod itd. Ale to drobne rzeczy. Niestety ostatnio stwierdzilo, ze w pogodni za szybkim zyskiem jakosc butow drastycznie spadla. Pierwsze buty Wojasa nosilam 4 lata i nosilabym dalej gdyby nie byly takie zuzyte z wierzchu, kolejne nadawaly sie do wyrzucenia po zaledwie dwoch latach a aktualne, kupione pol roku temu wlasnie maja popruty szew. Tak wiec zasadniczo moje ostatnie.
    • jagusiia lista 22.07.11, 18:41
      Sprzęt AGD - Amica, Eldom, Zelmer,
      mixer kupiłam w zeszłym miesiącu Zelmer/ bardzo duży popyt na allegro, tanie niemieckie z wyprzedazy juz nie idą, ludzie już zrozumieli ze za jakosc trzeba zapłacić i że polskie jest dobre - bardzo duzo ich tam sie przedaje,
      kołdry posciele ZSwit bardzo dobrej jakosci wełniane (maja tez sztuczne, wszelkie rodzaje)
      Leki, herbaty z Herbapolu, Polfy (bardzo dobre i tanie, jak przychodzi do płacenia to 3,5 czy 4,5 smieszne ceny tyle co samo opakowanie w porownaniu do leków zagranicznych)
      jedzenie polskie jest akurat bardzo dobre i cenione zagranicą,
      Lubella: mlekołaki, makarony, płatki kukurydziane, owsiane, przetwory (groszek, kukurydza, inne warzywa)
      Konpack, Kupiec, Rolnik, cukier tylko z Torunia (Krajowa Spółka Cukrownicza) , miody od znajomych pszczelarzy, ziemniaki, mąka polska (babuni), kasze, kiełbasy, szynki, kurczaki, indyki - z jak najmniejszych firm, czym wieksze tym większa oszczędnosc i więcej dodatków.
      Masło akurat polskie bardzo dobre, min 82 % tłuszczu
      Mlekowity lub Łowickie (w Biedronce) lub Osełkowe Sobik, poza tym dużo innych dobrych z lokalnych mleczarni, mleczarnie małe mają bardzo dobry nabiał, sery Piątnica twarogowe lub inne (duzy wybor), Ser Gouda lub inny polski (ogromny wybór, większy niż w Holandii) nie mylic z seropodobnym wyrobem, duże zaufanie do mleczarni, oni nie dają tyle chemii i dodatków co spółki czy koncerny, i cena zwykle niższa, sery żółte mleczarnie zwłaszcza te z płn Polski mają bardzo dobre,
      Mamut ciastka, sucharki,
      Beskidzkie paluszki
      Kawa Mokate
      jogurty Bakomy biedronkowe (nazwa WYSMIENITY) zott się chowa ( nie kupuję zott czy jogobella, smietana czy jogurty z Niemiec ? nigdy, chocbym miała nie jesc przez miesiąc), smietana Piątnica lub inna polska (mam zaufanie do wszytkich z mleczarni),
      kosmetyki Pollena Ostrzeszów, i inne polleny, polskie firmy Eris, Miraculum, i inne (duzy wybór)
      Hit Żel pod prysznic w płynie Biały Jeleń (pieknie pachnie) do skóry alergicznej
      płyn do mycia naczyń tylko Ludwik lub (tańszy) Tymek
      płyn antykomarHerbapol z geranium, z lawendą,
      buty dla dzieci Kornecki, Ryłko, Lasocki itp
      torebki skórzane polskie i galanteria skórzana, duzo na allegro, szyją na zamówienie, niedrogo, ładne skóry, duży wybór kolorów,
      Sokopol Polskie soki bardzo dobre i tanie 100% soki (Riviva w biedronce)
      Konfitura babuni, Konfitury Łowicz
      Słodycze bombonierki Solidarnosc w ciemnej czekoladzie
      słodycze Kaliszanka, mniejsze zakłady cukiernicze, malaga tiki taki i kasztanki, czekolady nadziewane malaga, rafaello, advocat, czekolady baron,
      Grzeski Kaliszanka
      lody Koral
      lody familijne
      lody calypso
      lody śnieżyczka Nordis
      mrozonki Nordis zimą
      dziękuję

• coralin Re: lista+pytanie 22.07.11, 20:17
        Poprzypominały mi się tez inne produkty:
        -ręczniki Greno
        -płatki owsiane Stoisław
        -pomidory w puszce Dawtona (inne puszkowe jem bardzo rzadko i np. kukurydzę wybieram Pektowinu, jeśli uda się kupić)
        -kasza pęczak i ryż Bafra z Łańcuta
        -kawa, herbata najczęściej Astra, Herbapol
        -dużo kosmetyków Pollena Ewa (szampony, odżywki, krem z filtrem 50) choć miałam tez wspomniany tu Biały jeleń i był świetny
        -płyn Ludwik i generalnie środki czystości chyba też mam polskie
        - buty mam w 95% polskie- Ryłko, Wojas, But s, Baldaccini
        -lody Grycan
        -mam większość odzieży uszytej w Polsce, myślę,że to 80% mojej szafy, a może więcej: Tatuum, De facto, Vissavi, Cross, Vertus, Solar, Greenpoint. Część to firmy polskie szyjące niestety w Chinach: Mohito, Monnari.

Torebki mam firm Batycki, Baron, Wojewodzic (oczywiście wiecznie dobre), ale przyznaję, że te ostatnio używane nie są polskie wiec byłabym wdzięczna na namiary, bo tamte zaczęły mieć ceny zaporowe.

> torebki skórzane polskie i galanteria skórzana, duzo na allegro, szyją na zamów
        > ienie, niedrogo, ładne skóry, duży wybór kolorów,
        • jagusiia Re: lista+ odpowiedz 22.07.11, 22:12
          Hej
          nie wiem jakie Cię fasony interesują, mnie najbardziej odpowadają torebki Batycki, ale nie kupowałam dawno ze względu na cenę, natomiast obkupiłam się na wyprzedaży w jakiejs firmie szyjącej torebki, ale niestety nie pamietam nazwy (firma składała się z Imienia i Nazwiska producenta smile, były bardzo tanie ok 25 zł średniej wielkosci, ze skóry i szyli mi 2 kolory, a taka duża torba kosztowała skórzana, też wybierałam kolor 79 zł. Na całosc dostałam jeszcze zniżkę. Ale nie pamietam ani nazwy firmy (cos z północy Polski). Poszukaj na allegro interesujących Cię fasonów ze skóry, (Sprzedaz bezposrednio od firmy, która szyje torby i rózne wyroby ze skóry i jeszcze negocjacja ceny, ja to lubię i zazwyczaj cena idzie jeszcze w dół).

1.tu np skórzana torba męska firmy TOMSKÓR jakosc I na dokumenty w hitowej cenie - 17 zł skóra naturalna - ale to raczej wklejam jako humoreska ( w każdym razie mozna tanio wink
          allegro.pl/torba-teczka-oficerska-czarna-skorzana-wyprzedaz-i1730384498.html
          SLUPEX TORUŃ - ciekawa oferta !!
          ta firma ma ciekawą ofertę
          2. tu za 100 pln SKÓRA NATURALNA firma SLUPEX Toruń, szyje na zamówienie, mozna wybrać kolor, fason, za 100 - A 4, polska skóra (w sklepach cena za taki wymiar ok 200-300)
          fason worek
          allegro.pl/duza-torebka-skorzana-a4-worek-polska-skora-tswr-i1719237479.html
          fason elegancka
          allegro.pl/torebka-skorzana-a4-polska-skora-ts-ww-elegancka-i1719237477.htmlokazja
          allegro.pl/torebka-damska-skorzana-a4-ts-ob-skora-okazja-i1719237471.html
          mają rózne fasony, modne, worki, plecaczki, listonoszki, na dokumenty - od ok 60 zł skórzane, wybór kolorów
          allegro.pl/listing.php/user?us_id=22217263
          Uwazam, ze atrakcyjna oferta.
          Ja akurat kupowałam torebki w innej firmie na allegro, ale w tej chwili ich nie widzę
          nie ma ich z ofertą na allegro na dzien dzisiejszy, tylko trzeba pytać o zapach, bo raz gdy kupowałam bardzo intensywnie skóra pachniała, ale to niestety minus zakupów wysyłkowych (nie da się powąchać na odległosc)
          • coralin Re: lista+ odpowiedz 22.07.11, 22:46
            Wielkie dzięki! Szukam też paska w kolorze camelowym i spasowałam, bo przez allegro ciężko się przekopać.
        • jagusiia Re: lista+pytanie 22.07.11, 22:18
          allegro.pl/torebka-skorzana-a4-polska-skora-ts-ww-elegancka-i1719237477.html
          mnie się akurat ta podoba
          w licytacji mozna tez kupic firmowe Batycki czy inne polskie taniej niz w sklepie, nawet ponizej 100 zł jak ktos lubi polować
          • trypel Re: lista+pytanie 22.07.11, 22:24
            od co najmniej 10 lat żadna polska duza firma nie szyje skór w Polsce big_grin
            wiec kupując batyckiego czy wittchena tak naprawdę wspieramy małe fabryczki w Chinach smile

uroki globalizacji.
            z drugiej strony jak polska firma przejmuje za bezcen zachodnią to dobrze czy źle?
            • jagusiia Re: lista+pytanie 22.07.11, 22:34
              Hej
              no to moze warto wybierac małe ...?
              firma, w której zamawiałam uszyła mi 3 torebki i przysłała w ciągu 1 tygodnia, więc raczej niemożliwe, aby były szyte w Chinach smile w dodatku dzwonili uzgadaniali szczegóły, dlatego naprawdę polecam wyszukiwać samemu dobre oferty. Małe firmy często bardziej się starają
              smile
            • coralin Re: lista+pytanie 22.07.11, 22:44
              trypel napisał:

> od co najmniej 10 lat żadna polska duza firma nie szyje skór w Polsce

Myślę, że kluczowy jest tu wyraz DUŻA. Duża mleczarnia dodaje syf do jogurtów i robi chemiczne serki smakowe. Mała robi max. 4 podstawowe produkty. Wydaje mi się, że w tym wątku sporo osób operuje markami czyli jeśli buty polskie to kojarzy 2 markowe firmy, jeśli torebki podobnie, jeśli biżuteria to Apart i Kruk. Ale to nie jest tak , że w danej branży są 2 reklamujące się firmy. Istnieją inne, do których trzeba dotrzeć. Zawsze niezmiernie dziwiło mnie na forum kuchnia, że ludzie ubolewają na jakość śmietany i masła, ale zawsze operowali ogólnopolskimi markami. Nie wierze, że w żadnym regionie poza moim nie ma lokalnych mleczarni.
      • aneczkai1 Re: zelmer 22.07.11, 20:23
        2 miesiące temu musiałam wymienić mikrofalę. Upatrzyłam sobie w sklepie euro rtv zelmera i boscha. W stacjonarnym upatrzonych modelów brak a przez neta zelmer dostawa od 14 dni do 30 a bosch 48 godzin. Pytam się więc sprzedawcy dlaczego na polski produkt trzeba czekać tak długo. No i dostałam odpowiedź, że zelmer nie jest polską firmą .
        I teraz nie wiem czy wierzyć sprzedawcy czy nie?

Muszę się wybrać do innego sklepu i dopytać.
        • bwportal.pl Re: zelmer 22.07.11, 21:00
          Akcjonariat (właściciele) Zelmera:
          PEF V Zelmer Holdings, Luxemburg 48,63%
          OFE PZU Złota Jesień 9,60%
          Aviva OFE 7,83%
        • jagusiia Re: zelmer 22.07.11, 21:01
          możliwe ze czesciowo juz jest sprzedany, sprawdziłam akcjonariat Zelmera i jest jakis akcjonariusz z Luksemburga Holding 48 % akcji,
          duzo typowo polskich marek zmieniło w ostatnich latach właciciela - zachodnie koncerny poprzejmowały za bezcen i korzystają z przywiązania do polskiej marki i wysokiej renomy wielu produktów, kto jeszcze by wiedział o przjęciach innych polskich firm - proszę powiadomić.
        • coralin Re: zelmer 22.07.11, 21:13
          Mieszkam w mieście Zelmeru. Ostatnio zbudowano nową fabrykę Zelmeru w Rogoznicy.
          • adwach Re: zelmer 05.09.11, 14:33
            Część produktów Zelmer produkuje u na s w kraju (np. odkurzacze), część importuje z Chin (np. suszarki, wypiekacze do chleba itp.). Ale i tak wolę Zelmera niż jakieś dziwne marki.
      • bezzebnypirat Jestes skrajnie niekonsekwentna... glupota^n 05.09.11, 11:19
        Kobieto! Wymieniasz polskie produkty, a swoimi zakupami niszczysz polski biznes! Doloz te 50zl miesiecznie do zakupow i rob je w polskiej sieci handlowej (Piotr i Pawel przykladowo) zamiast w portugalskim sklepie dla ubogich, ktory wykancza zarowno polskich poddostawcow jak i polska konkurencje w coraz mniejszych miastach. O tym, jak te Twoje groszowe oszczednosci na zakupach wplywaja na traktowanie personelu (polskiego - a jakze!) nawet nie wspomne, bo bylo na ten temat naprawde wiele artykulow w mediach.

W kazdym razie gratuluje dobrego samopoczucia, w koncu jestes taka zaradna, roztropna i oszczedna, prawda?
      • zupelnie_nowy Re: lista 05.09.11, 14:32
        Cześć,

popieram sam pomysł. To byłoby bardzo fajne zrobić listę polskich produktów, które stanowią albo zamiennik czegoś co kupić trzeba, albo same w sobie stanowią wartość przy proporcjonalnej cenie.

Odradzam natomiast zakup mikserów ZELMER, odkurzaczy ELEKTORLUX - tandeta i buble. Musiałem nabywać nowe PHIlPSA, które chodzą jak złoto. Pralki AMICA - również szmelc.
        • babiloniaa Re: lista 05.09.11, 17:03
          zupelnie_nowy napisał:
          Odradzam natomiast zakup mikserów ZELMER, odkurzaczy ELEKTORLUX - tandeta i bub
          > le. Musiałem nabywać nowe PHIlPSA, które chodzą jak złoto. Pralki AMICA - równi
          > eż szmelc.

Szmelcem okazała się pralka Whirpool, która w ciągu 3 lat trudnej używalności psuła się co rusz. Kupiona na gwałt, tuż po niej Mastercook bezawaryjna 2 rok.
      • zzz.pl Re: lista 05.09.11, 14:42
        Zott ma mleczarnię w Opolu ul.Chłodnicza 1
      • tangerka a co z jakością? 05.09.11, 15:17
        o ile nie mam nic do płynu Ludwika, makaronów Lubella, mozarelli Mlekowity i jogurtów Bakoma - kupuję, używam i jestem zadowolona, to herbat Herbapol, wyrobów Kupca i Rolnika, polskich serów żółtych (wszelakich poza Rubinem), pseudokawy Mokate i soków z Sokopolu nie tykam, bo to badziewie fatalnej jakości udające tylko produkt, pod który się podszywa i generalnie przeznaczone dla najbiedniejszych i najmniej wymagających klientów. i nie ma w tym momencie dla mnie znaczenia skąd jest producent, po prostu nie interesuje mnie ten segment rynku!
        jeżeli chodzi o elektronikę i agd, to w życiu nie kupię Amica i Zelmera (miałam kuchenkę i mikser - oba do du.py), kupuję Siemensa i Boscha, są chyba ciągle niemieckie, choć nie sprawdzam listy akcjonariuszy aby się w tym mniemaniu utwierdzićsmile nie stać mnie na wyrzucanie pieniędzy w błoto i kupowanie rzeczy na rok czy dwa, pralkę Boscha ma 10 lat i wciąż ma doskonałe walory użytkowe, nie wiem czy ktoś ma jakąś 10-letnią i sprawną Amicę? szczerze wątpię! podobnie jest z elektroniką - dobrej polskiej po prostu nie ma!
        • konwalia-82 Re: a co z jakością? 05.09.11, 19:14
          bosch produkowany jest pod łodzią
          • uknown Re: a co z jakością? 05.09.11, 21:47
            ale nie pralki akurat.
            po za tym to tylko potwierdza tezę, że nie ma co się uprzedzać i zacinać narodowo - świetne niemieckie agd produkują pod Łodzią czyli Polak potrafi choć now how jest niemieckie ... świat jest mały a firmy globalne, idąc na zakupy nie bedę studiował rejestrów i wyciągów giełdowych aby wiedzieć kto akurat zarobi na szynce, którą kupie ...
    • miska_malcova Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 23.07.11, 21:51
      Wątek poszedł w złym kierunku, więc odniosę się tylko do tego pierwszego posta...
      mam przykład z podwórek: włoskiego i austriackiego. W obu krajach przeważają ich rodzime produkty i baaardzo mi się to podoba. Ja sama staram się kupować polskie produkty, ale jednak najważniejsza jest dla mnie jakość niż kraj pochodzenia. Jednakże, jeśli mam 2 produkty o zbliżonej jakoś i w tym jeden z nich jest polski - wybieram ten polski. Lubię polskie kosmetyki, ciuchy, obuwie, w większości żywność chociaż niestety nigdy nie wiadomo na ile one polskie, a na ile chińskie sad
      Jeśli o mnie chodzi, to większość polskich produktów mogłaby być sprzedawana bez otoczki kolorowych opakować, jeśli to tylko obniżyłoby cenę produktu.

Warto kupować polskie rzeczy, lubię mieć świadomość, że wspieram polską gospodarkę.
      • babeth Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 24.07.11, 00:26
        Jak mam wybór pomiędzy zagranicznym producentem a polskim zawsze wybieram polski produkt:

1. Ziaja - kosmetyki do pielęgnacji;
        2. Eveline- kosmetyki kolorowe;
        3. Ludwik- chemia do zmywarki;
        4. Befado- pantofle dziecięce, sandałki.

• uknown befado 05.09.11, 21:58
          właśnie się prywatyzuje ... ciekawe kto kupi akcje, zakładam że raczej nie polski rdzenny kapitał ale jakieś ECO albo inny Salamander ...
    • johana75 jagusiia 24.07.11, 00:15
      Sory jagusia, ale masz jakaś schizę...niemiecką ?
      Szkoda mi nie polskiego laptopa do pisania...big_grin
      • verdana Re: jagusiia 24.07.11, 13:37
        A ja się zastanawiam, jak by Polska wyszła na rosyjskim patriotyźmie ekonomicznym. Jesli wzywa się do nie kupowania importowanych rzeczy, to trzeba liczyć sie z tym, ze eksport padnie.
        • wiatro-dmorza Re: jagusiia 26.07.11, 15:23
          Zieja
          Ludwik
          woda mineralna Muszyna
          płyn do szyb Świt
          mydła biały jeleń
          buty Lasocki
          przetwory mleczne Maluta - pyszny jogurt bułgar
          warzywa, ziemniaki, jaja, mleko i wędliny od chłopa
          kawa Inka i Anatol
          herbaty Herbapolu - nawet leki - pytam o nasze zamienniki
          książki po polsku smile i chętnie polskich autorów wink
          więcej grzechów nie pamiętam, ale staram się na to zwracać uwagę tzn wybierać polskie - nie zawsze się da
          wiele firm zmieniło własciciela
          ale i importowane kupuję - wszystko w granicach rozsądku
          • wiatro-dmorza Re: jagusiia 26.07.11, 15:24
            ZIAJA oczywiście sad
    • ruda_henryka Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 26.07.11, 21:56
      pierwsze co muszę absolutnie polecić to płyn do prania biały jeleń i inne produkty z tej serii. tanie, dobre i niealergiczne. a płyn do płukania Bambi z POlleny tez jest super - tani i nie śmierdzi jak te perfumowane Lenory ( oczywiście co kto lubi ). używamy tego od lat, przy małych dzieciach też i wszystkie proszki typu Jelp itd się nie umywają.
      Kosmetyki Ziaja, zwłaszacza do mycia i dla dzieci - Ziajka ( pasty do zębów, oliwki, szampony ), a szampon dla dzieci Bambino jest bezkonkurencyjny ( tani w porównaniu z innymi i wydajny ) zarówno do włosów jak i do ciała ( krem też super ). W ogole polskie kremy i kosmetyki są świetnej jakości a cenowo też jeszcze atrakcyjne w porównaniu np do Koncernów L'Oreal itd, np właśnie Ziaja, Bielenda, Farmona itd
      ja jestem w krakowa i polecam przetwory mleczne ze Skały, bardzo dobre w smaku i nie tylko,
      dla dzieci: buty befado, zetpol i renbut, bielizna firmy Almar ( na allegro )
    • fruzia01 Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 27.07.11, 09:48
      no dobra, a zagraniczne firmy, które mają fabryki w Polsce i dają Polakom zatrudnienie?
      a firmy takie jak ENDO (ubranka dziecięce)?
      produkują w całości w Polsce, zatrudniają polskich projektantów i artystów, polskie wzornictwo, ale inwestor zagraniczny?

wybieracie takie firmy czy nie?

swoją drogą do listy polskich świetnej jakości marek dodam INGLOT i COCODRILLO
      • trypel Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 27.07.11, 10:59
        to jest własnie dylemat:

2 firmy:
        pierwsza, własciel Polak, kapitał polski, produkcja w Chinach a gość przeniósł siedzibe firmy na Cypr i tam płaci podatki

druga, kapitał zagraniczny (nie ważne skąd), produkcja w Polsce, podatki w Polsce.

To co - nabijamy kasę obcemu kapitaliscie czy dajemy zarobić swojakowi?
        • jagusiia Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 27.07.11, 11:17
          1. Od wytworzonych w Chinach mnie odrzuca, wszystko stamtąd zionie chemiczno gumowym smrodkim chińskim poczynając od ubrań, butów (strasznie smrodliwe, całe sklepy niesamowicie odurzają "zapachem" chińskich wyrobów), zabawek, plecaków, torebek, portfeli, nawet sprzęt agd "smierdzi", powąchajcie czasem, nie trzeba się zbytnio wczuwać, wystarczy wejść do taniego sklepu chińskiego, współczuję tym ekspedientkom (szczerze).
          Choćby to polska firma zlecała - w Chinach to takie własnie omijam.
          To jest przejaw dla mnie akurat "lenistwa producenta" i taniej słabej jakosci.
          Takiego czegos NIGDY nie kupuję. Jak pisałam, wolę dopłacić za polskie (wyprodukowane u nas, z droższych materiałów).
          Na chińskim zawsze jest się stratnym.
          Jest to wprawdzie tanie. Ale albo zaraz się psuje i trzeba kupić nowe, albo nie da się tego używać, bo jest strasznie uciążliwe (np. śmierdzi, wydziela toksyczne farby i chemiczne srodki)

Firm polskich zarejestrowanych na Cyprze - to teoria i wprowadzanie w błąd, moze są jakies firmy Krzak, ale to domena nie polskich tylko zagranicznych inwestorów.
          Polski producent jest zmuszany płacić podatki tu.

2. Natomiast wprowadzaniem w błąd jest tez informacja, jakoby zagraniczne koncerny płaciły u nas podatki. Własnie sieci handlowe, które zamawiają np produkt specjalnie produkowany dla nich i w ogole zagraniczni inwestorzy są zwalniani z podatków przez wiele lat. Oni praktycznie tylko tutaj zarabiają (100% zysku). Nie płacą żadnych podatków. Giganci mają takie przepisy, ze wszystko wyprowadzają z Polski nie płacąc tu żadnych danin. Polskie firmy nie mają takich przywilejów. Sieci handlowe, koncerny jak Ikea i inne wielkie mają wieloletnie zwolnienia, oni nic tutaj nie płacą. Więc o czym ty mowisz ????

to klasyczne odwracanie kota ogonem
          • joanna_poz Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 27.07.11, 11:27
            > 2. Natomiast wprowadzaniem w błąd jest tez informacja, jakoby zagraniczne konce
            > rny płaciły u nas podatki. Własnie sieci handlowe, które zamawiają np produkt s
            > pecjalnie produkowany dla nich i w ogole zagraniczni inwestorzy są zwalniani z
            > podatków przez wiele lat. Oni praktycznie tylko tutaj zarabiają (100% zysku). N
            > ie płacą żadnych podatków. Giganci mają takie przepisy, ze wszystko wyprowadzaj
            > ą z Polski nie płacąc tu żadnych danin. Polskie firmy nie mają takich przywilej
            > ów. Sieci handlowe, koncerny jak Ikea i inne wielkie mają wieloletnie zwolnieni
            > a, oni nic tutaj nie płacą. Więc o czym ty mowisz ????
            >
            > to klasyczne odwracanie kota ogonem

czyli we francuskim Auchanie czy niemieckim Realu POLSKIEJ śmietany czy POLSKIEGO mleka też nie kupiszwink?
          • trypel Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 27.07.11, 11:29
            jagusiia napisała:

>
            > Polski producent jest zmuszany płacić podatki tu.

HAHAHAHAHAHAHA

reszty nie skomentuje bo takich głupot dawno nie czytałem

a źli niemieccy rolnicy gdzie w tym wszystkim?
          • jamesonwhiskey Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 27.07.11, 11:32
            > Firm polskich zarejestrowanych na Cyprze - to teoria i wprowadzanie w błąd, moz
            > e są jakies firmy Krzak, ale to domena nie polskich tylko zagranicznych inwesto
            > rów.
            > Polski producent jest zmuszany płacić podatki tu.

moze sie rozejrzyj wokolo bo narazie to masz jakies urojenia
            firmy solorza to raczej nie zaden krzak a zarejestrowane na cyprze
            ty myslisz sobie ze jak ktos moze placic mniej podatku to bedzie placil wiec od tak sobie zeby ci bylo lepiej ?
            • falllen_angel Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 27.07.11, 14:41
              jamesonwhiskey napisał:

> moze sie rozejrzyj wokolo bo narazie to masz jakies urojenia
              > firmy solorza to raczej nie zaden krzak a zarejestrowane na cyprze
              > ty myslisz sobie ze jak ktos moze placic mniej podatku to bedzie placil wiec od
              > tak sobie zeby ci bylo lepiej ?

Dużo wody w wisle upłynie zanim jagusia zakąsa, że kapitał nie ma narodowości...

W.
          • martialis Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 27.07.11, 11:43
            Świadomie kłamiesz, by wprowadzić w błąd, czy jesteś niedoinformowana?
            Polecam jednak doinformować się, a nie przepisywać teorie niektórych ugrupowań.
            • jagusiia do Whiskey 27.07.11, 12:23
              Nie promuję konsorcjów wyrosłych na tradycjach SB, komuny, złużące do ogłupiania ludzi, nie kupuję pakietów telewizyjnych, bardzo dużo imperiów wyrosło na komunistycznej przeszłości, (przejęte) nie czują więzów z krajem - nie wspomagam !

cos co ma związek z komuną, nigdy nie kupuję
              ja takich firm w moim odczuciu nie uwazam za polskie

ktos kto płaci podatki czy nie płaci (zagranicą) świadomie sam zrywa związki z krajem (finansowe), moze jest nadal Polakiem (z nazwy), choc jak widać często zmieniają nazwiska - 3- 4 razy zmiana nazwisk na ładne czy klasyczne polskie. Jak widać domena ludzi zarejestrowanych w aktach SB, aktualnie imperia w róznych dziedziach (zwłaszcza media)
              nie dokładam do tego, omijam, zal mi złotowki każdej na cos takiego

Przepraszam, ze nie wspomniałam wczesniej.
              smile
              • sparkley78 Re: do Whiskey 27.07.11, 14:51
                jagusiia napisała:

> Nie promuję konsorcjów wyrosłych na tradycjach SB, komuny, złużące do ogłupiani
                > a ludzi, nie kupuję pakietów telewizyjnych, bardzo dużo imperiów wyrosło na kom
                > unistycznej przeszłości, (przejęte) nie czują więzów z krajem - nie wspomagam !
                >
                > cos co ma związek z komuną, nigdy nie kupuję
                > ja takich firm w moim odczuciu nie uwazam za polskie
                >
                > ktos kto płaci podatki czy nie płaci (zagranicą) świadomie sam zrywa związki z
                > krajem (finansowe), moze jest nadal Polakiem (z nazwy), choc jak widać często z
                > mieniają nazwiska - 3- 4 razy zmiana nazwisk na ładne czy klasyczne polskie. Ja
                > k widać domena ludzi zarejestrowanych w aktach SB, aktualnie imperia w róznych
                > dziedziach (zwłaszcza media)
                > nie dokładam do tego, omijam, zal mi złotowki każdej na cos takiego
                >
                > Przepraszam, ze nie wspomniałam wczesniej.
                > smile

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaa wink
                • jagusiia Re: do Whiskey 27.07.11, 15:19

> >
                  > > Przepraszam, ze nie wspomniałam wczesniej.
                  > > smile
                  >
                  > Aaaaaaaaaaaaaaaaaaa wink

Wiedziałam, że was tym podkręcę cool
                  • sparkley78 Re: do Whiskey 27.07.11, 15:51
                    oj tam, oj tam wink
              • miska_malcova Re: do Whiskey 27.07.11, 17:01
                jagusiia napisała:

> Nie promuję konsorcjów wyrosłych na tradycjach SB, komuny, złużące do ogłupiani
                > a ludzi, nie kupuję pakietów telewizyjnych, bardzo dużo imperiów wyrosło na kom
                > unistycznej przeszłości, (przejęte) nie czują więzów z krajem - nie wspomagam !

wobec takich argumentów... nie podejmuję dyskusji. Nie mój poziom
              • ivoncja Re: do Whiskey 30.07.11, 19:02
                A jakiego radia słuchasz?
              • tangerka co ty wogóle jesz i pijesz? 05.09.11, 18:21
                wymieniłaś już tyle firm, których produkty omijasz, że nie wiem czy zdołasz przeżyć w oparciu o produkty rdzennie polskie i słuszne ideologicznie, z firm należących do prawdziwych Polaków z odpowiednim życiorysem smile komicznie się zapluwasz czego nie kupujesz, tymczasem na twojej liście firm "dozwolonych" mnóstwo farbowanych lisów, o czym nawet nie wiesz ... czy za każdym razem jak idziesz kupić chleb czy buty, to sprawdzasz listę akcjonariuszy producenta albo czytasz prospekt emisyjny aby upewnić się czy aby nie wspomagasz zachodnich kapitalistów? wybacz ale komiczna jesteś w swoim zacietrzewieniu i braku zrozumienia, że biznes nie ma narodowości, a skórę zedrze z ciebie również polski przedsiębiorca po to, aby kupić sobie willę w Toskanii i tam wydawać swoje pieniądze ... lepiej ci tylko z tego powodu, że jest z Polski czy też naprawdę naiwnie sądzisz że coś z tego masz?
                • uknown otóż to! 05.09.11, 21:49
                • pppopularna Re: co ty wogóle jesz i pijesz? 06.09.11, 07:45
                  to samo mi się nasunęło ... pracowałam kiedyś w dużym koncernie FMCG, który był kompletnie międzynarodowy i wielokulturowy, zarząd był ze wszystkich stron świata, produkcja również globalna i fakt, że wywodził się z USA już dawno nie miał żadnego znaczenia, bo podatki płacili na Cyprze ... a karmią całe miliardy ludzi i trudno znaleźć sklep, gdzie nie ma ich produktów i doprawdy ciężko je ominąć, bo nawet o zamienniki w niektórych asortymentach trudno ... od tego się nie ucieknie i nie ma sensu uciekać, bo nasze decyzje konsumenckie mają niewielki wpływ na globalną gospodarkę, nie sprzedadzą u nas, to sprzedadzą gdzie indziej a ich miejsce zajmie inny światowy potentat ... małe polskie firmy mogą jedynie zdobywać sobie jakieś lokalne nisze i sprzedawać to czego akurat giganci nie robią, bo im się nie opłaca i można u nich kupować, czemu nie, ale ma ogólną sprzedaż w Polsce ma to taki wpływ jak kąsanie komara na konia ...
      • mama_poziomki Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 27.07.11, 14:28
        Niestety, Endo szyje w Chinach.
        • fruzia01 Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 28.07.11, 07:46
          endo.pl/o_sklepie/historia.html
          a to kłamczuchy, na swojej stronie piszą że szyją u nas
    • rekkoon Każdy kij ma dwa końce 05.09.11, 11:12
      Wspieranie polskich produktów jest dyskusyjne, nawet biorąc pod uwagę kwestie patriotyczne. Jeżeli zaczniemy wybierać produkty nie ze względu na ich jakość ale ze względu na kraj pochodzenia, producenci otrzymają wyraźny sygnał, że jakość jest sprawą drugorzędną. Tak samo było z ceną - niska cena stanowiąca podstawowe kryterium wyboru Polaków sprawiła, że na rynku wśród polskich produktów jest cała masa towarów beznadziejnych ale tanich. Dodatkowo - wspierając kogoś tylko dlatego, że jest Polakiem, to często wspieranie cwaniaczka, który własnych produktów w życiu by nie spożywał, nie używał ani nie kupił. Jeżeli więc ktoś jest prawdziwym patriotą to musi wziąść pod uwagę, że konsumentów jest 99% a producentów 1% z czego ten 1% stanowi najbogatszą grupę, która wciska byle co owym 99%. Tak więc popieranie badziewia tylko dlatego, że jest polskie, niekoniecznie jest patriotyczne. Ja wolałbym żeby Polacy jedli dobre zachodnie wędliny i sery, niż żeby wspierali polskich bogatych oszustów nazywając to patriotyzmem.
    • awprawo Środki przeciwbólowe 05.09.11, 11:16
      KOchani,

w aptece pytac np o specyfiki polskiej produkcji zawierajace 200mg ibuprofenu - są TAŃSZE od szeroko reklamowanych w TV specyfików i zarabiają na nich polskie firmy!

Tak samo z witaminą C czy rutinoskorbinem...

Kupujmy polskie tam gdzie można - nasze dzieci będą miały lepiej!
    • przygodnywiatr Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 05.09.11, 11:37
      Generalnie kupuje tylko to co mi smakuje, mniej szkodzi i na co mnie stac.
      Olewam Lidla bo nie lubie wedlin niemieckich, woleod czasu do czasu te z Biedronki wlasnie dlatego, ze sa smaczniejsze, nawet jesli pakowane prozniowo. W sumie nie da sie ominac tego co importowane i moze warto wspomniec jak to Polska walczyla o produkty z importu. Generalnie wole wspierac lokalnego producenta i od niego kupic wedliny i warzywa oraz owoce niz te oferowane w sklepach, pakowane prozniowo, czy zagraniczne ale chemie do gospodarstwa kupuje tylko niemiecka, jest duzo bardziej soncentrowana, ekologiczna i naprawde dziala, czego o rodzimej juz powiedziec nie mozna.
      A tak jeszcze zapytam: komputer masz polski a system w nim tez PL?
      Samochod, komorke, lodowke, kuchenke, robota kuchennego polski ?

Starajmy sie nie zwariowac, wszystko rownowazyc na ile nas stac.
      • angharad Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 05.09.11, 12:58
        Olewasz niemieckiego Lidla i kupujesz w portugalskiej Biedronce? Ależ w Lidlu jest większość POLSKICH (!) wędlin i innych produktów spożywczych! Przejdź się raz patriotycznie i przeczytaj etykietki.
        • przygodnywiatr Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 05.09.11, 22:42
          Czytalam, serio, dlatego nie kupuje niemieckich, kiedys z musu odwiedzilam Lidla w Kraku, tam regionalnych bylo wiecej niz u nas, ale i tak wole ewentualnie Sokolow czy Morliny kupione w Biedronce.
          • konwalia-82 Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 06.09.11, 12:42
            sokołów czy morliny cięzko nazwa ć wyrobami regionalnymi wink
            • wojo.b Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 08.09.11, 12:55
              Co gorszą Morlin nie można nazwać polską firmą - należy do grupy Animex, a ta z kolei należy do Smithfieldfoods www.smithfieldfoods.com/our_company/view.aspx. Zbrodnicza organizacja, odpowiedzialna za niszczenie lokalnego rolnictwa, drobnych, tradycyjnych producentów, zniszczenia środowiska, okrutny i przemysłowy tucz zwierząt... itd... poczytaj, dowiedz się, zanim zaczniesz chwalić "polskich" producentów.
    • exotique Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 05.09.11, 11:52
      Od jakiegos czasu miszkam w Szwajcarii- i tu widac roznice. ludzie duzo chetniej wybieraja produkty krajowe niz zagraniczne-i uczeni sa tego od dziecka.
      nawet jesli owoce czy warzywa sa drozsze- sa wykupywane bez problemow.
      jest tu np oriflame-ale nie jako oriflame-tylko wsio jest pod marka krajowa- bo ludzie sa przywiazani do tego, ze uzywaja tego, co wyprodukowane w CH (mimo ze juz na licencji Szwedzkiej).
      spolecznosc ma wyrobiony zdrowy odruch.
      no i firmy temu sprzyjaja-dbaja o dostepnosc i jakosc.

a w temacie- jak jestem w PL to zawsze kupuje kosmetyki ZIAJA. nie przeszkadza mi plastikowy sloiczek- plus taki ze jak spadnie to nie mam szkla do sprzatania smile i jakosciowo sa ich kosmetyki rewelacyjne.
    • ramirez Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 05.09.11, 12:17
      Szkoda, że większość konsumpcyjnej tłuszczy to bezrozumne matoły, które szukają co tańsze wspierając gospodarkę, ale Chin. I nic im do mało lotnych umysłów nie jest w stanie zaaplikować, że kupując szmelc za małą kase niec nie oszczędzają, tylko płaca 2, a nawet 3 razy bo szmelc szybko trzeba zastapic nowym szmelcem.
      Kupujmy Polskie, kupujmy Europejskie. Odsiewajmy chińskie kiedy tylko jest taka możliwość.
    • malwa51 Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 05.09.11, 12:29
      Alez jak najbardziej partiotyzm lokalny smile Ja polecam i uzywam (mieszkam poza granicami PL):

- Ziaja, Ziololek i Flos lek - dla mnie rewelacyjne kosmetyki i farmaceutyki
      (jakosciowo i cenowo)
      - serie Bialy Jelen - maja teraz wiecej niz tylko mydlo
      - dla dziecka proszek i plyn do plukania Dzidzius (serio, wydajny jest i dobrze pierze, plyn slicznie pachnie)
      - farby do wlosow Joanna
      - produkty, soki, przyprawy, miod, ziola ze skepiku zielarskiego - nie napisze dokladnie co, bo duzo tego jest. Sprowadzaja od malutkich producentow, typu pasieka´Malinowski smile
      - w Polsce jedzenie polskie, chleb z rodzinnej piekarni, wedliny z masarni lokalnej - facet
      cieszy sie wielka popularnoscia, przed Swietami ledwo wyrabia smile
    • mcgi Ale która firma jest polska 05.09.11, 12:39
      AMICA i ZELMER które produkują swój sprzęt w Chinach, czy SAMSUNG i CANDY produkujący go we Wronkach.
    • lee-aa Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 05.09.11, 12:51
      Tak się poskładało, że często podatki płacę w Polsce, a pracuję i wydaję poza jej granicami. Z takiej perspektywy patriotyzm ekonomiczny wygląda nieco inaczej. Polskie produkty niestety ustępują jakością zagranicznym. Nie oczekuję polskich oliwek czy krewetek, ale nie chcę jeść pangi kupionej w polskiej sieci, czy płacić 30 złotych za małą butelkę oleju rzepakowego produkowanego lokalnie. Wątki o chemii gospodarczej i kosmetykach pojawiały się wielokrotnie, nie będę się rozwodzić. Ubrania - te, szyte w Polsce są niewspółmiernie drogie do jakości. Żywność ekologiczna w niektórych miastach praktycznie nieosiągalna - na Zachodzie mogę w zwykłym supermarkecie kupić mięso z kurczaka fermowego, zagrodowego przemysłowego lub z hodowli eko, podobnie jest z innymi gatunkami mięsa i wędlin. Tyle z punktu widzenia konsumenta.

Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę z tego, że wiele zachodnich marek sprzętu RTV i AGD w Polsce ma centra dystrybucyjne i montażowe (ewentualnie korzysta z usług firm ulokowanych na terytorium Polski lub odprowadza podatki lokalne) ? Podobnie jest z wielkimi koncernami produkującymi żywność - Danone, Nestle - zakłady produkcyjne mieszczą się w Polsce, dają zatrudnienie setkom, pośrednio tysiącom osób i w ten sposób napędzają rozwój gospodarki. Branża nieco inna - Procter&Gamble - jeden z największych pracodawców w woj.łódzkim, podobnie Dell, Bosch, Indesit - podatki lokalne umożliwiają dalszy rozwój regionu, stabilne zatrudnienie wpływa na wzrost popytu i zwiększa możliwości nabywcze mieszkańców.
      Tak się składa, że we współczesnym świecie są gospodarki wyspecjalizowane w świadczeniu usług innym - polska (gospodarka) zaczyna się do tej grupy zaliczać i nie ma w tym nic złego - przykład giganta ekonomicznego Chin.
      Twój post świadczy o ignorancji współczesnych trendów gospodarczych i braku podstawowej wiedzy ekonomicznej.
      Nie wiem, czy wiesz, że 'polskie marki' sprowadzają półprodukty z zagranicy - np koncentrat soku pomarańczowego, wsad owocowy do jogurtów, zagęszczacze, opakowania. Często są to produkty gorszej jakości, bo niewielkie firmy nie są w stanie wynegocjować globalnych kontraktów na warunkach choćby zbliżonych do Nestle, czy Danone i nie ma w tym nic dziwnego.
      • marajka Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 05.09.11, 13:35
        > Tak się składa, że we współczesnym świecie są gospodarki wyspecjalizowane w świ
        > adczeniu usług innym - polska (gospodarka) zaczyna się do tej grupy zaliczać i
        > nie ma w tym nic złego - przykład giganta ekonomicznego Chin.

Z tego akurat bym się nie cieszyła. I nie mów, że to nic złego, bo to oznacza po prostu tanią siłę roboczą. Nie mówię, że inwestycje zagraniczne są złe, ale czy opieranie gospodarki na usługach dla innych (czyt. Holendrzy coś wymyślą, opatentują, sprzedadzą i zarobią kokosy, Polacy im to zmontują za 1/5 ceny, za jaką zmontowałby Holender) nie może nikogo daleko zaprowadzić. Wystarczy, że gdzie indziej zrobią taniej i do widzenia... I nie porównywałabym Polski z Chinami - Chiny są gigantem nie dlatego, że Chińczycy za 2 dolary dziennie zrobią 10 podkoszulków.
        • lee-aa Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 05.09.11, 15:13
          Jeśli uważasz, że Chińczycy pracują za 2 dolary dziennie to się bardzo mylisz.
          Świadczenie usług przemysłowych jest naturalnym stadium rozwoju gospodarczego - zwróć uwagę, że Chiny obecnie świadczą raczej usługi biznesowe, a produkcja jest wydzielana do np. Korei, czy Wietnamu.
          Oczywiście, że super byłoby móc zlecać usługi innym, ale ze względu na naszą przeszłość nie jest to możliwe. Nie ma też realnej możliwości i środków na wielką odbudowę polskiego przemysłu i wskrzeszanie polskich marek, więc musimy póki co specjalizować się w usługach.
          • exotique Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 06.09.11, 10:08
            Chinczycy teraz zlecaja produkcje fabrykom czy zrzeszeniom w Afryce. bo tam jeszcze taniej. Zostawiaja biuro w swoim kraju-a linia produkcyjna przenoszona jest do Afryki-gdzie pracownicy sa jeszcze tansi.
          • marajka Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 06.09.11, 15:31
            > Jeśli uważasz, że Chińczycy pracują za 2 dolary dziennie to się bardzo mylisz.

Nie wiem za ile, ale stawiam diamenty przeciwko orzechom, że za mniej niż Niemcy czy Norwedzy. Zresztą napisałam, że NIE DLATEGO Chiny są giganetm.

> Świadczenie usług przemysłowych jest naturalnym stadium rozwoju gospodarczego

Toż napisałam, że nie ma w tym nic złego. Wiadomo, że jak powstała III RP to bez inwestycji i usług pozostałoby jej umrzeć z głodu. Ale przychodzi czas, kiedy powinno się również inwestować w swoje. W swoje pomysły, w swoje firmy, w swoje technologie. Inaczej dalej będzie płacz, że w Polsce tylko praca przy taśmie a inżynierowie uciekają za granicę.

Piszesz PÓKI CO - to jest słowo klucz. Tylko ,że od transformacji minęło 21 lat, więc człowiek po cichu marzy, że coś się w końcu ruszy.
      • pppopularna dokładnie tak jest 06.09.11, 08:48
        dodam jeszcze, że nie ma nic złego w kupowaniu u lokalnych producentów wysokogatunkowej tradycyjnie produkowanej żywności, choć to zabawa dla zamożnych i wybrednych klientów, natomiast masówka dla ogółu najlepsza jest właśnie od wielkich producentów, bo tylko oni są w stanie uzyskać najlepszą jakość za najmniejszą cenę, produkt lokalny zawsze będzie droższy albo gorszej jakości - cudów w gospodarce i na rynku nie ma.
    • mirafas Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 05.09.11, 13:28
      Polskie piwa regionalne! Dobry smak i polski kapitał.
    • kerkopithekion i taka jesteś z tego dumna... 05.09.11, 13:32
      ... że aż się postanowiłaś na forum pochwalić...? hmm

ja kupuję to, co jest dobre
      jeśli jakiś polski produkt dobry nie jest, to wspieranie jego producenta uważam za niezbyt patriotyczne
      jeśli produkt jest dobry - po prostu go kupuję
      patriotyzm nie polega na katowaniu się paskudztwami i przechwalaniu się tym na forum, zapewniam cię
      • daga_1 Re: i taka jesteś z tego dumna... 05.09.11, 14:01
        Może nie do końca ma rację. Ale to, że się chwali na forum jest akurat dobre. Mogą inni poczytać, nie tylko jej posty i trochę się dowiedzieć. O dobrych produktach albo tanich, Polskich i zagranicznych. Które kupią, sami zdecydują. Czyżbyś oczekiwał na forum tylko górnolotnych dyskusji na górnolotne tematy?
    • robmar2007 Re: Patriotyzm ekonomiczny POLSKIE HITY, jakosc+ 05.09.11, 14:15
      Nawoływanie do kupowania produktów polskich to utopia. Bo za tym kryje sie nawoływanie do kupowania produktów z własnego regionu, miejscowości, od rodziny. A przecież to myslenie kategoriami nieekonomicznymi. O zakupie powinna decydować cena, jakość, dostępność i inne cechy towaru. Logo "Polska" i "patriotyzm" jest tu na dalszym planie.
      Zastanówmy się teraz, na czym, od setek lat, opiera się rozwój gospodarki. Czy na umacnianiu lokalnych więzi gospodarczych miedzy producentem (sprzedawcą) a konsumentem? Nie. Rozwój opiera się na eksporcie. Chcemy, by nasze produkty były kupowane w świecie? To działajmy na rzecz ich konkurencyjności a nie pielęgnujmy swojskości.
      Bo polska gospodarka nie będzie silna, gdy nakieruje się na naszych obywateli, ale zyska, gdy dalej będzie rozwijać eksport.
      Ja kupuję towary lepsze, tańsze i inne z końcówką wskazującą na przewagę nad konkurencją. Polskość produktu, sama w sobie, to słaba przewaga...
    • adwach Jagusiia ma rację 05.09.11, 14:38
      ja też kupuje tylko polskie produkty l(tj. wyprodukowane w Polsce) - buty np. Wojas, kosmetyki np. Pollena Eva, AGD - Zelmer, Mastercook lub Amica itd. Gdybyśmy kupowali tylko nasze produkty bezrobocie wynosiłoby teraz ok. 4% a nie 12 % a pensje byłyby wyższe (niskei bezrobocie = wyższe zarobki) smile
      • lee-aa Re: Jagusiia ma rację 05.09.11, 15:16
        Agd jest montowane z podzespołów sprowadzanych z np. Chin, firmy kosmetyczne bardzo często kupują receptury od popularnych marek zagranicznych i sprzedają pod własną marką - warto czytać opakowania
      • bwportal.pl Re: Jagusiia ma rację 05.09.11, 15:40
        > (niskei bezrobocie = wyższe zarobki)

Dodam do tego jeszcze jedną równość (niskei bezrobocie = wyższe zarobki = wyższa inflacja) wink
    • framp i jak ty to sprawdzasz? 05.09.11, 14:55
      większość koncernów spożywczych, AGD, elektroniki użytkowej to spółki akcyjne, które mogą mieć akcjonariuszy dowolnych narodowości, skąd wiesz jaka nacja przeważa? fakt rejestracji spółki w Polsce nie gwarantuje jeszcze, że kapitał jest polski a zyski nie są transferowane za granicę, chyba że chodzi o firmę typu "Miecio i spółka s.c.", ale nie polecałbym w ciemno wyrobów takich producentów ... tradycyjne polskie marki już dawno zostały wykupione przez zachodnią konkurencje a dawne logo utrzymuje się właśnie ze względu za sentymenty nabywców takich jak ty, żeby podać najoczywistszy przykład Wedla, który tak naprawdę był Cadburry, a teraz Kraft ... polskie nie równa się dobre, często wyroby polskie ustępują jakością zagranicznym i żaden patriotyzm nie zmusi mnie do kupna bubla. więc twój hurra optymizm co do polskich wyrobów tchnie gorliwością neofity i kompletną nieznajomością biznesu, poza tym po to żeśmy walczyli o wolną konkurencję, aby mieć wybór a nie ograniczać się tym razem narodowościowo. dobre produkty polskie (wódka, żywność, meble) sprzedają się w kraju i za granicą znakomicie i bez twojej agitki, marne produkty (jak chociażby wspomniana tutaj Dawtona - ohydne pomidory w puszce, których nigdy więcej nie kupię) niech umrą śmiercią rynkową!
      • uknown można brać na zakupy "Parkiet" 05.09.11, 21:52
        i studiować przed włożeniem czegoś do koszyka składy zarządów (czy aby sami Polacy), listy udziałowców i akcjonariuszy (czy większość jest polska) albo wrogie przejęcia i fuzje (aby nie kupić u farbowanej międzynarodowej finansjery) ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka