Dodaj do ulubionych

Smietana ...

10.09.11, 19:18
Dopiero zaczynam swoją przygodę z samodzielnym gotowaniem i stąd pytanie. Jaka śmietana jest do czego. Zwykle zaopatruje się w biedronce i tam sa smietany roznego typu z rozną ilosc % ale nie znalazłam informacji do czego która jest. Czyli która bedzie kwasna np jak szczeciniecka (zdaje się), ktora do sosów, zup itd. Bede wdzieczna za pomoc. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • zosia711 Re: Smietana ... 10.09.11, 20:27
      W Biedronce do zup i sosów kupuję śmietanę Piątnicy, biało pomarańczowe opakowanie, ma chyba 200ml. Jest to słodka, gęsta smietana.
      • ewagorak Re: Smietana ... 10.09.11, 21:18
        To coś Piątnicy na pewno nie jest śmietaną, przeczytaj sobie skład produktu...
        • domini.2 Re: Smietana ... 23.09.11, 16:51
          ewagorak napisała:

> To coś Piątnicy na pewno nie jest śmietaną, przeczytaj sobie skład produktu...

Składniki dodatkowe, jogurty w kubkach też mają zagęstniki.
          • konwalia-82 Re: Smietana ... 23.09.11, 18:20
            domini.2 napisała:

> ewagorak napisała:
            >
            > > To coś Piątnicy na pewno nie jest śmietaną, przeczytaj sobie skład produk
            > tu...
            >
            > Składniki dodatkowe, jogurty w kubkach też mają zagęstniki.

nie kazde jogurty/smietany maja zagestniki, trzeba niestety sprawdzac skład
      • marianna1970 Re: Smietana ... 11.09.11, 06:18
        Piątnica nie nadaję się do potraw, do sosów i zup kupuje kremówke 30%
    • henia04 Re: Smietana ... 10.09.11, 21:48
      Generalnie: 30% i więcej to do ubijania do deserów, 18-12% to do zup i innego gotowania (chyba że ma napisane "do kawy" i jest UHT w kartoniku - to nie do gotowania), poniżej 12 % to dla tych, co teoretycznie śmietany nie używają.
      Po szczegóły najlepiej wybierz się na forum Kuchnia, a tutaj dowiesz się np. ile pojemności ma śmietana Piątnica 18% w Biedronce i w innych, normalniejszych sklepach, i jak to się ma do opłacalności kupowania wyżej wymienionej w różnych lokalizacjach.
      • zosia711 Re: Smietana ... 11.09.11, 07:10
        Dziękuję, chętnie zajrzę na forum kuchnia smile A czym jeszcze jeszcze rózni sie piatnica dla Biedronki od piatnicy nie dla Biedronki oprócz pojemności? Sprawdzałyście?
        • f.l.y Re: Smietana ... 11.09.11, 12:20
          to śmietana Piątnicy nie jest śmietaną?!?!?!

nigdy nie spojrzałam na skład, do głowy mi to nawet nie przyszło....
          • konwalia-82 Re: Smietana ... 11.09.11, 13:16
            jak dla mnie smietana nie moze miexc domieszek, a ta piatnicy ma
            efekt-sos np do curry(daje pół wody pół smietany) sie rozwadnia i trzeba zagescic np maka, bez sensu

szkoda, ze nawet smietany czy jogurtu nat trzeba sprawdzac sklady...
          • jagoda85 Re: Smietana ... 11.09.11, 13:20
            To sprawdzaj. Ja w ogóle nie używam śmietany, czasami kupuję, ale dla gości. Po oglądaniu programu "Wiem co jem" czytam etykiety. Nieraz można się mocno zdziwić i rozczarować. A jeśli chodzi o śmietanę to jak napisałam kupuję dla gości w Polo śmietanę Polana, smakuje jak śmietana i ma dobry skład. Niestety nie wiem gdzie ja można jeszcze kupić.
            • konwalia-82 Re: Smietana ... 11.09.11, 14:06
              sprawdzam od kiedy na piatnice trafiłam
    • xxxtabxxx Re: Smietana ... 11.09.11, 19:50
      Ja dodam tylko, że śmietana jest zawsze kwaśna, a słodka jest śmietanka - zwróć uwagę na nazwy na opakowaniach.
    • naomi19 Re: Smietana ... 11.09.11, 22:58
      Ok ale tłustą smietanę można użyć do sosów i zup, sa wtedy dużo smaczniejsze. Tylko ta tłusta nadaje się do ubijania do deserów. Jak dla mnie to właśnie taka jest różnica. Ja bym mogła na samej 36% jechać big_grin
      • zuzanna56 Re: Smietana ... 12.09.11, 15:42
        Czasami używam słodką śmietankę 18% do dań z makaronem i owocami, ale to latem. Kwaśnej śmietany prawie nie używam, tylko do jednej zapiekanki ziemniaczanej z boczkiem. Zup w ogóle nie zabielam, no może raz na rok pomidorową.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka