Dodaj do ulubionych

Dobra i tania herbata na jesienno zimowe dni

21.10.11, 18:11
jaką polecacie, potrzebuję takiej która byłaby pyszna po dodaniu cytryny. Ostatnio miałam minutkę ale była mało wydajna.
Obserwuj wątek
    • czekolada72 Re: Dobra i tania herbata na jesienno zimowe dni 21.10.11, 18:28
      No coz takie typowo jesienno-zimowe to dla mnie lipa, herbatki posti-grzaniec, i czerwona.
    • zielona-oliwka Re: Dobra i tania herbata na jesienno zimowe dni 23.10.11, 02:03
      Z cytryną to chyba czarne się pije. Ja jednak polecam zdrowe herbaty - zieloną, z kopru, z pokrzywy, rumianek.
    • mvszka Re: Dobra i tania herbata na jesienno zimowe dni 23.10.11, 09:47
      mięta z gruszką z biedronki, jak spróbowałam tej to nic innego nie piję ( w pracy, a w domu tylko czasem earl grey)
      ona ma coś kwaśnego w sobie, nie trzeba dodawać cytryny
      a z cytryną dobrze komponuje się melisa
    • ryza_malpa1 Re: Dobra i tania herbata na jesienno zimowe dni 23.10.11, 09:56
      Loyd Earl Grey
      o taka:
      img8.burak.pl/img/b/8/5/7/loyd-tea-earl-grey.jpg
      Nie wiem czy stopień taniości jest wystarczający - kosztuje w zależności od miejsca od 4,50 - 6 zł. Bardzo dobra i wydajna.
    • gooralka Re: Dobra i tania herbata na jesienno zimowe dni 23.10.11, 10:57
      Właśnie przed chwilą na TVNstyle był program : Wiem co jem 3 (odcinek 8 ) poświęcony herbatom.
      Polecam obejrzenie smile
      • sposobuzycia UWAGA NA HERBATĘ Z CYTRYNĄ 23.10.11, 13:06
        Uważajcie na herbatę z cytryną. Lekarz mi powiedział, że w herbacie jest glin, który normalnie nie wchłania się do organizmu, ale po dodaniu cytryny do napoju zmienia się w cytrynian glinu, który przenika bardzo łatwo. A to bardzo prosta droga do Alzheimera. Wiadomo, że jedna herbata nie zaszkodzi, ale pita codziennie...
        • monisia900 Re: UWAGA NA HERBATĘ Z CYTRYNĄ 23.10.11, 13:21
          co do czarnej herbaty, to b dobra i wydajna jest hebrbata w biedronce. remsey czy jakos tak.
          ja pije mocna herbate, ale torebka wystarcza mi na 2-3 herbaty. a 75 torebek kosztuje chyba 6,99 -nie pamietam bo nie patrze juz na cene, tylko biore ja w slepo.
        • agpagp Re: UWAGA NA HERBATĘ Z CYTRYNĄ 23.10.11, 17:59
          hmmma mnie na kursie o herbatach uczyli że herbata chroni przed Alzheimerem a dodanie do herbaty cytryny ( byle nie od razu bo temp. zabija właściwości cytrynowe) zwłaszcza do zielonej herbaty zwiększa przyswajalność katechin.
          Ja piję earl greya, czerwoną z cytryną , zieloną z cytryną, białą z mandarynkami i herbaty kupowane na wagę w zależności od ochoty - ma zimę eksperymentuję z cynamonem , goździkami ale te herbaty do tanich nie należą.
          • pyszczeq Re: UWAGA NA HERBATĘ Z CYTRYNĄ 09.11.11, 07:47
            To prawda dobre jakościowo herbaty zazwyczaj do tanich nie należą. Najlepiej kupować liściaste, albo na wagę. Są wydajnie i np. zieloną herbatę można zaparzać do 3 razy z tego samego suszu. Z herbatą torebkową to jest niewykonalne. Spróbuj poszukać jakiejś internetowej herbaciarni z Twoimi ulubionymi herbatami. Ja ze swojej strony mogę polecić sprawdzony przeze mnie Tekst linka. smile
            • alfa36 a jak zaparzacie herbatę? 09.11.11, 11:53
              Tą lepszą, lisciastą? Jakis czajniczek? Bo my wsypujemy bezposrednio do kubka, a to chba malo ekonomiczne. Ja z kolei wolę tanszą,a jednorazową herbatę ekspresową, bo moj mąż wyrzuca po jednokrotnym użyciu każdą torebkę, jakakolwiek by była.
              • agpagp Re: a jak zaparzacie herbatę? 09.11.11, 19:42
                to zależy jak mam ochotę - czasem w czajniczku ( zwłaszcza zieloną którą możesz użyć 3 krotnie - a 2 napar jest najlepszy) jednak częściej po prostu w kubku czy filiżance.
                Herbata krótko parzona ma działanie pobudzające dlatego jak już parzę z torebki to krótko - ok 2-3 minut.
              • daredevil83 Re: a jak zaparzacie herbatę? 12.11.11, 16:05
                herbatę zieloną można zaparzyć kilkakrotnie, pod warunkiem, że po upływie wskazanego czasu parzenia (zwykle ok. 2-4 min.) oddzielisz napar od liści. Do tego służą różne zaparzaczki, sitka, czajniczki (np. zestawy tea-for-one), etc. Liście zostają w zaparzaczu, a uzyskany napar jest o niebo smaczniejszy niż ten z moczonych liścismile. Zbyt długie parzenie powoduje, ze herbata staje się gorzka.
            • elvisso_live Re: UWAGA NA HERBATĘ Z CYTRYNĄ 09.11.11, 20:30
              z tym "Test linka" to chyba chodziło Ci o Sklep z herbatą - time4tea.pl smile (Do kitu, że nie można tutaj edytować swojej wiadomości.)

A co do tego sklepu time4tea.pl to ja też go sprawdziłem i polecam. Mają super herbatę i do tego o wiele niższe ceny niż inne znane sklepy z herbatą.
              A jak to mówią: Jeżeli nie widać różnicy to poco przepłacać? smile
        • joanna_poz Re: UWAGA NA HERBATĘ Z CYTRYNĄ 09.11.11, 12:32
          > Uważajcie na herbatę z cytryną. Lekarz mi powiedział, że w herbacie jest glin,
          > który normalnie nie wchłania się do organizmu, ale po dodaniu cytryny do napoju
          > zmienia się w cytrynian glinu, który przenika bardzo łatwo. A to bardzo prosta
          > droga do Alzheimera.

też ostatnio o tym czytałam, ale kluczowe jest to, żeby nie ZAPARZAĆ herbaty z wrzuconą cytryną, bo wydzielanie to następuje w wysokiej temperaturze.
          jak wrzucisz cytrynę do zaparzonej już herbaty, z niższa już temperaturą to nie ma tego niebezpieczeństwa.
          • linn_linn Re: UWAGA NA HERBATĘ Z CYTRYNĄ 09.11.11, 13:05
            O chorobie Alzheimera nauka i medycyna wiedza jeszcze niewiele, wie bylabym ostrozna z tymi pewnikami.
            • joanna_poz Re: UWAGA NA HERBATĘ Z CYTRYNĄ 09.11.11, 13:16
              nie dopisalam, ja czytałam ogolnie o szkodliwosci, a nie konkretnie o chorobie Alzheimera.
    • aura1508 Re: Dobra i tania herbata na jesienno zimowe dni 09.11.11, 14:26
      Polecam Sagę smile Uwielbiam czarną z wit C i dodatkami (kwiat lipy, miód, cytryna, aronia).
      Ponieważ w małej okrągłej torebce jest wszystko z dodatkami włącznie, zalewam ją wrzątkiem, jak dobrze naciągnie słodzę łyżeczką miodu i mam wspaniały napój na chłodny wieczór smile
      Ta Saga pakowana jest po 25 szt, w pomarańczowo-złotej torebce z granatową wstawką charakterystyczną dla tej marki.
      Cena ok 4zł smile
      • czekolada72 Re: Dobra i tania herbata na jesienno zimowe dni 09.11.11, 17:30
        Ja zas sie ta Saga rozczarowalam, podobniez wisniowa... (natomiast bardzo zasmakowalismy w zielonych z dodatkami, ale to insza bajka).

Co zas do parzenia herbaty - to cytryne daje sie PO zaparzeniu, bo inaczej sie herbatka... nie zaparzy smile
        • to-wlasnie-ja Re: Dobra i tania herbata na jesienno zimowe dni 09.11.11, 17:40
          A ja zasmakowalam w herbacie "Roiboos z pomarancza i cynamonem".Do kupienia w Biedronce, kosztuje 2,99 Dodaje odrobine cukru lub miodu i plasterek cytryny lub pomaranczy.
          • zuzia36 Re: Dobra i tania herbata na jesienno zimowe dni 12.11.11, 23:21
            grzaniec z imbirem z biedronki. Do tego cytryna i miód mmmmmmmm
          • jolunia01 Re: Dobra i tania herbata na jesienno zimowe dni 18.11.11, 11:13
            Lubię różne rzeczy z cynamonem, zachęciłaś mnie, ale jakoś ten napój mi "nie podszedł". Okropnie czuć jakimś innym zapachem, może to lukrecja?
          • ophelia78 Roiboos 18.11.11, 20:32
            Uwaga na herbatę Roiboos, nie jest wskazana dla osób z problemami z ciśnieniem krwi.
            Ja problemów z ciśnieniem nie mam, ale po Roiboos zaczyna mi się kręcić w głowie i się pocę.
    • duchess85 Re: Dobra i tania herbata na jesienno zimowe dni 12.11.11, 18:25
      Bardzo dobra jest herbata czarna z Lidla (chyba Sir Edward czy jakoś tak). 77 torebek ok. 6 zł.
      • fireheaven Re: Dobra i tania herbata na jesienno zimowe dni 12.11.11, 19:04
        A ja polecam Ci Earl grey. W Auchan mają ją jako swój produkt (z rączką) kosztuje dosłownie kilka złotych i jest zaskakująco dobra.
    • black_halo Re: Dobra i tania herbata na jesienno zimowe dni 12.11.11, 20:53
      Ja kupuje zazwyczaj w sklepie z herbatami pu-erh ale to jest dosc specyficzny smak i trzeba lubic. Pije sie bez cytryny i cukru ale maja rozne fajne dodatki smakowe, mnie w tamtym roku najbardziej smakowala z rumem i skorka pomaranczy. No i jest doskonale wydajna, ja parze w specjalnym eliwnym (?) czajniku, ktory ma pojemnosc 1 litr, i czubata lyzeczka starcza na 2 parzenia. W tygodniu pije nieduzo, za to w weekendy nawet i 2-3 litry tej herbaty.
      • aureliusz41 Re: Dobra i tania herbata na jesienno zimowe dni 16.11.11, 02:16
        Słyszeliście o coś o festiwalu Dni Herbaty? Bardzo chciałabym pójść na takie spotkanie ale nie wiem, gdzie można znaleźć informacje na ten temat.
        • linn_linn Re: Dobra i tania herbata na jesienno zimowe dni 16.11.11, 09:48
          W internecie szukales?
          www.swietoherbaty.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka