Dodaj do ulubionych

Gdzie kupujecie mydlo w kostce?

07.12.11, 15:47
Zawsze kupowałam Palmolive za 1.19 w Rossmanie lub Realu - nie pamiętam już. A ostatnio patrzę, że najtaniej jest w biedronce teraz za 1.59. Strasznie drogo mimo wszystko. Ogólnie mydło poszło w górę i najtańsze jakie widziałam firmowe to 1.49.
Jest gdzieś taniej?
A może jakiś dyskont oferuje coś w dobrej jakości - od dawna nie kupuję niefirmowych, bo się przejechałam, jak jest teraz?
Obserwuj wątek
    • kasia123_dwa Re: Gdzie kupujecie mydlo w kostce? 07.12.11, 17:52
      Kupuje Białego Jelenia w Rossmanie lub w Realu( najbliżej mam) cena od 2.19 do 2.30
      Ostatnio podrożało ,bo było po 1.89zł
      • hellusia Re: Gdzie kupujecie mydlo w kostce? 07.12.11, 18:01
        tylko dziecięce
        w tesco po 0,99 przynajmniej ja po tyle kupowałam miesiąc temu
        nie uczula, wszyscy się myją nim
        • monikate Re: Gdzie kupujecie mydlo w kostce? 07.12.11, 19:53
          "Biały wielbłąd"w Leclercu, ostatnio było po 1,95 zł, ale wystarcza na długo.
      • zabol58 Re: Gdzie kupujecie mydlo w kostce? 08.12.11, 12:01
        I ja też smile
        Kostka do wanny, w płynie na umywalkę. Kupuję w makro.
    • nietoperek21 Re: Gdzie kupujecie mydlo w kostce? 08.12.11, 11:33
      Mydło zBiedronki jest owszem tańsze ale za szybko się zużywa.
      • sibeliuss Re: Gdzie kupujecie mydlo w kostce? 08.12.11, 11:38
        Kupuję "Mydło szare" firmy Barwa - hypoalergiczne i twarde (starcza na długo).
        • indigoblue Re: Gdzie kupujecie mydlo w kostce? 08.12.11, 12:43
          dlaczego wybieracie mydło w kostce?? - w mojje ocenie jest ono o wiele mniej praktyczne i szybciej się zużywa jednakże mogę się mylić dlatego też z przyjemnością zapoznam się z Waszymi opiniami;
          • johana75 Re: Oszczędzanie jak hobby 08.12.11, 13:59
            ja nie lubie się myć mydłem w kostce, ale ostatnio kupiłam na Allegro przy okazji z czymś innym mydło marsylskie lawendowe ręcznie robione. Jest świetne , nawilża i nie zostawia suchej skóry.Cena jednak nie dla zbytnio oszczędnych 15 zł za 300g. ale warto.
          • joanna_poz Re: Gdzie kupujecie mydlo w kostce? 08.12.11, 14:15
            > dlaczego wybieracie mydło w kostce?? -

no ja wlasnie w ogole nie uzywam mydla w kostce.
          • zooba Re: Gdzie kupujecie mydlo w kostce? 08.12.11, 14:20
            Może jest mniej praktyczne niż mydło w płynie, ale po myciu mydłem w kostce czuję, że mam czyste ręce.
            Ciała mydłem w ogóle nie myję.
          • cruzbos Re: Gdzie kupujecie mydlo w kostce? 08.12.11, 17:43
            indigoblue napisała:

> dlaczego wybieracie mydło w kostce?? - w mojje ocenie jest ono o wiele mniej pr
            > aktyczne i szybciej się zużywa jednakże mogę się mylić dlatego też z przyjemnoś
            > cią zapoznam się z Waszymi opiniami;

U mnie na odwrót, mydło w płynie strasznie szybko zużywaliśmy i wychodziło drożej.
          • meliana Re: Gdzie kupujecie mydlo w kostce? 08.12.11, 20:34
            co do wygody i estetyki w łazience - wygrywa mydło w płynie.
            Ale jak się poczyta składy, to większość płynnych straszy. niestety.
          • lemonna Re: Gdzie kupujecie mydlo w kostce? 08.12.11, 20:40
            mydło w płynie ma okropny skład dla skóry, same SLS, żeby się pieniło, mydło w kostce ma prosty skład, tłuszcze roślinne lub zwierzęce są podstawą. polecam mydło Alterra z Maślanką lub inne w Rossmanie - genialne i są odbre ceny jak jest w promocji. super skład, nadaje się do każdej cery także myłam nim twarz.
            • indigoblue Re: Gdzie kupujecie mydlo w kostce? 08.12.11, 21:05
              za ściąga.pl - przy czym nie jest to dla mnie wiarygodne samo przez się źródło informacji, ale znalazłam coś takiego:
              cyt. · Mydło w płynie ma te same składniki myjące, co mydło w kostce. Najczęściej są to działające silnie odtłuszczająco sole sodowe siarczanu laurylu. Mniej w płynnym mydle jest tłyszczu i substancji zagęszczających, natomiast więcej wody. Dlatego mydła w płynie, żelu lub mleczku są nieco łagodniejsze dl skóry niż te w kostce. Dodawane do mydeł substancje nawilżające jak np. uszczelniające naskórek gliceryna, lanolina lub oleje roślinne oraz kremy nawilżające i miód w płynnych preparatach działają skuteczniej, bo zostawiają na skórze cienką warstwę, chroniącą ją przed nadmiernym wysuszeniem."

A więc jak to faktycznie jest?
              • przeciwcialo Re: Gdzie kupujecie mydlo w kostce? 09.12.11, 07:42
                Mydła w płynie nie sa wcale łagodniejsze, sa bardziej zchemizowane niz mydło w kostce szczególnie takie z tłuszczy roslinnych. Sa zageszczane, mają dodatki srodków zapobiegającym rozwojowi mikroorganizmów.
                Ja tam wole roslinne mydło w kostce.
                W płynnych pisza że nie zawiera mydła ale nie pisza że zawiera detergenty takie jak te stosowane w myjniach samochodowych w innych oczywiscie stęzeniach. Te wszystkie dodatki maja uzupełnic na skórze to co zmywa detergent.
                • coralin Re: Gdzie kupujecie mydlo w kostce? 09.12.11, 16:58
                  Zła fama mydeł w kostce pochodzi z lat 90, kiedy to koncerny kosmetyczne wypuszczały masę produktów płynnych (każda do innej części ciałasmile Sama przez wiele lat używałam żelu do higieny intymnej w zasadzie nie różniącego się od żelu pod prysznic (śladowa ilość kwasu mlekowego).
            • linn_linn Re: Gdzie kupujecie mydlo w kostce? 09.12.11, 08:27
              Wlasnie do twarzy mydlo w kostce nie jest zalecane: swietne siedlisko bakterii.
              • przeciwcialo Re: Gdzie kupujecie mydlo w kostce? 09.12.11, 17:05
                He, he... przez kogo nie polecane?
                Ja od kilku lat twarz myje mydłem na zalecenie dermatologa. Żele czy płyny to jak mi się jakis gratis trafi.
                • linn_linn Re: Gdzie kupujecie mydlo w kostce? 09.12.11, 19:48
                  Jesli dermatolog nie rozumie, ze kostka mydla jest hodowla bakterii, nalezy zmienic: dermatologa na innego i kostke mydla na zel lub mydlo w plynie.
                  www.wydawnictwopzwl.pl/download/fragmenty_tekstu/206530100.pdf
                  • przeciwcialo Re: Gdzie kupujecie mydlo w kostce? 09.12.11, 23:01
                    Myslisz że w mydle w płynie ich nie ma?
                  • przeciwcialo Re: Gdzie kupujecie mydlo w kostce? 09.12.11, 23:05
                    Artykuł o zakażeniach szpitalnych nijak sie ma do osobistego mydła.
                  • coralin Re: Gdzie kupujecie mydlo w kostce? 10.12.11, 14:33
                    Demonizuje się bakterie. Takie sterylne pomieszczenia czy nadmiar higieny paradoksalnie zwiększają liczbę alergików czy problemy skórne. Ja latem kiedy często odświeżam się, biorę prysznic uważam, żeby nie przesadzać z namydlaniem.
          • hela_mela Re: Gdzie kupujecie mydlo w kostce? 09.12.11, 11:18
            Nie wyobrażam sobie porannej toalety - mycie pod pachami mydłem w płynie. Gdy używałam mydło w płynie czułam się niedomyta. W nocy mocno się pocę. Ogólnie pocę się na tyle mocno, że sam antyperspirant nie pomaga rozwiązać problem i trzeba używać kilka razy na noc specjalny antyperspirant z apteki za ok 60zl.
            Ręce natomiast myję na przemian mydłem w kostce lub w płynie.
            • mama-hanki hela-mela 09.12.11, 11:25
              polecam Ziaja bloker, te same właściwości co apteczne specyfiki, a o 10 razy tańszy, dostępny w Rossmanie, link do produktu

www.ziaja-sklep.pl/index.php?p334,ziaja-anty-perspirant-bloker-01149
    • cruzbos Re: Gdzie kupujecie mydlo w kostce? 08.12.11, 17:50
      Biały Wielbłąd 200 g za 2.49, Protex 100 g też za tą samą cenę chyba i Bambino za jakieś grosze, w Tesco. Niestety nie mam w pobliżu sklepów, gdzie te mydła byłyby tańsze, a one nam najbardziej odpowiadają. Jakiś czas temu kupiłam Fa w Realu za 1.99, też były ok.
    • przeciwcialo Re: Gdzie kupujecie mydlo w kostce? 08.12.11, 20:47
      Ostatnio w Rossmanie kupowałam mydła Alterra i Babydream. Uzywam mydeł w kostce do mycuia rak, inaczej mam wysuszone na wiór.
      • i_jeszcze_jeden Re: Gdzie kupujecie mydlo w kostce? 08.12.11, 21:24
        Ja używam mydła dziecięcego, najchętniej Kajtek.
        Używam tego mydła z wielu względów - po pierwsze nie lubię zapachów kosmetycznych, a Kajtek i generalnie mydła dla dzieci są bardzo delikatnie perfumowane, prawie bezzapachowe. Poza tym modło w kostce nie zostawia osadu na ciele. Po mydłach płynnych i płynach pod prysznic mam często wrażenie, że nie spłukałam wszystkiego, ze coś mnie oblepia... Używam tego mydła do mycia rąk, twarzy i pod prysznicem. Nie podrażnia mnie, nie wysusza skóry i jest ok.
        Rodzina nie do końca podziela moje fascynacje mydlane, tzn. z tego co wiem, do twarzy i mąż i córka mają płyny specjalne. Córka też lubi żel pod prysznic.
    • anialit Re: Gdzie kupujecie mydlo w kostce? 09.12.11, 12:34
      Moje ulubione to dove. Szkoda że cena podskoczyła, w rossmanie w regularnej cenie powyżej 3 zł. Ale to jedyne mydło (z tych które znam), które pozostawia na skórze taki "śliski film" Po innych moja skóra jest, hmmm jak to by nazwać "tępa"? nie ma na niej poślizgu czy nawilżenia, a tego nie lubię.
      Znacie jakąś tańszą alternatywę dla mydła dove???
      • przeciwcialo Re: Gdzie kupujecie mydlo w kostce? 09.12.11, 17:25
        W Biedronce dostaniesz podobne do Dove mydło, przyzwoite.
    • milenamamazuzi Re: Gdzie kupujecie mydlo w kostce? 09.12.11, 14:36
      Ja jestem z frakcji tych myjących się w żelach, ale jednocześnie nie mogłabym nie miec mydła w kostce w domu.
      Mydła w kostce używam obowiązkowo do zmywania antyperpirantu spod pach. Mam wrażenie że żadne mydło w żelu nie do końca mi te antyperpiranty zmywa. Tak samo moje bluzki zapieram pod pachami kostką jeśli widzę, że pozostały na nich ślady antypers. Najczęściej kupuję mydła dla niemowląt - w moim odczuciu są delikatniejsze niż toaletowe dla dorosłych.
      Też potwierdzam że mydła Biedronkowe (kupowałam Cosmea) zużywają się szybiej niż inne.
    • hela_mela Re: Gdzie kupujecie mydlo w kostce? 09.12.11, 14:50
      Pewnie w PL dochodzi teraz do zmowy, nie rozumiem tej podwyżki:
      wyborcza.biz/biznes/1,100896,10788786,P_G__Henkel_i_Colgate_Palmolive___kolejna_zmowa_cenowa.html
      • johana75 Re: Gdzie kupujecie mydlo w kostce? 09.12.11, 17:30
        Jeśli jest zmowa cenowa to najlepiej zbojkotować te firmy i przerzucić się na inne produkty ...
        • coralin Re: Gdzie kupujecie mydlo w kostce? 09.12.11, 20:08
          Masa ludzi jest wychowana na reklamach i uznaje za lepsze produkty reklamowanych firm.
          • johana75 Re: Gdzie kupujecie mydlo w kostce? 11.12.11, 11:48
            Na mnie kompletnie nie działa reklama.
            Kupuje np. past Elmex tylko dlatego że ma aminofluorek (żadna inna nie ma ,przynajmniej nie znam takiej, może ktoś zna?) Ale elmex opatentował to więc raczej inni producenci nie mogą produkować past o takim składzie. Moja dentystka powiedziała że reszta past niczym się nie różni. Np. colgate od Lidlowskiej. Kremy kupuje ze wzgl. na skład, im mniej chemii tym lepiej. Od jakiegoś czasu wybieram naturalne kosmetyki, szampony kremy itp.
            Ekspres do kawy kupiła ze wzgl. na to że mi pasuje design. oczywiście sprawdziłam opinie i jestem zadowolona z niego. Sprzęty AGD też ze wzgl. na funkcje i opinie, dlatego mam kilka marek w kuchni a nie jedną ;P
            • przeciwcialo Re: Gdzie kupujecie mydlo w kostce? 11.12.11, 12:18
              Jest polska pasta a aminofluorkiem Adent czy jakos tak. Chynba Pollena Eva ją produkuje, czasami widze w aptece.
            • coralin Re: Gdzie kupujecie mydlo w kostce? 11.12.11, 12:19
              Ale na większosc Polaków działa. W sumie nic mi do tego co kto kupuje, ale przez to niektóre produkty są trudne do kupienia, bo półki są zawalone wyłącznie reklamowanymi produktami. Niereklamowany produkt w cenie reklamowanego nie ma szans na półce dlatego produkty Pollena Eva zamawiać muszę przez internet. A propos pasta Adent zawiera aminofluorek.
              Gama produktów Biały Jeleń jest spora, ale ich cena podobna do reklamowanych żeli, proszków, szamponów zatem jedynie można kupić mydło w kostce, a za innymi produktami się nachodzić lub zamówić. Wielu ludzi traktuje reklamę jak wiarygodną informację i ma w głowie zakodowane firmy kojarzące się z najlepszymi produktami. Jeszcze parę lat temu Hortex utożsamiano z najlepszymi sokami, potem inne firmy wkroczyły z kampaniami reklamowymi. Podobnie było z Kamisem aż do czasu kiedy przez reklamy nie spopularyzował się Prymat. Dzięki reklamom Apart uchodzi za najlepszą firmę robiącą biżuterię.
    • ladyjane Re: Gdzie kupujecie mydlo w kostce? 09.12.11, 18:53
      Bambino, ostatnio w Rossmanie po 1,19.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka