i_jeszcze_jeden 22.01.12, 15:58 Muszę podjąć decyzję, co wykupuję w tym roku. - OC i AC płatne jednorazowo - OC i AC płatne w ratach - tylko OC. Zawsze kupowałam OC i AC, płacąc jednorazowo. No ale teraz nie mam za bardzo pieniędzy... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
johana75 Re: OC i AC 22.01.12, 20:49 Chyba zależny jaki rocznik samochodu masz. ja płace tylko OC mam "stare" auto jeżdżę ostrożnie ale wiadomo zawsze może sie coś przytrafić, najwyżej nie wyklepie Odpowiedz Link
ulla79 Re: OC i AC 22.01.12, 21:20 Ja w kwietniu to samo do przemyślenia. .. auto mam z 2002 wiec chyba postawimy tylko na oc. Odpowiedz Link
zosia711 Re: OC i AC 22.01.12, 21:43 3 dni temu miałam ten sam problem... po róznych przemysleniach za i przeciw wykupiłam oc i ac w liberty. mieli dla mnie najkorzystniejszą oferte, jestem u nich ubezpieczona chyba już 4-ty rok. 2 razy musiałam korzystać z odszkodowania i za kazdym razem byłam bardzo zadowolona ze współpracy. tez nie mam za bardzo kasy, ale jednak wykupiłam całość od razu, raty wychodzą drożej... zeby było smieszniej rano wykupiłam nową polisę i w ten sam dzień wybito mi tylną szybę o godz. 15 zgłosiłam, a na drugi dzień o 8 rano bylam juz umówiona na wymianę. byłam ogromnie zaskoczona szybkim działaniem. Odpowiedz Link
johana75 Re: OC i AC 22.01.12, 22:31 Ja tez miałam OC w Liberty, jednak w tym roku przeszłam do Link4 oszczędność to 200zł Odpowiedz Link
zosia711 Re: OC i AC 23.01.12, 08:17 Jestem ciekawa jak oni to przeliczają... analizowałam dokładnie warunki w jednej i drugiej ubezpieczalni, Pan z Link4 bardzo mnie namawiał na przejscie do nich, jednak warunki jakie mi proponował za nic nie chciały byc lepsze. Nie ukrywam, że liczyłam, że gdybym zmieniła ubezpieczalnię, to miałabym jakis zysk... Auto mam 2003. Też zastanawiałam się nad rezygnacją z AC, ale trochę boje się zimy. 3 lata temu wpadłam w poslizg, uszkodzenia nie były duże, a koszt naprawy i tak większy od składki AC. Teraz mieszkam na wsi, gdzie co prawda odśnieżaja, ale nigdy tak, żeby jechało się po czarnym... Zawsze jest śnieg, ubity i śliski Odpowiedz Link
johana75 Re: OC i AC 23.01.12, 20:32 Jeśli chodzi o OC to nie ma polis lepszych i gorszych. Wszystkie sa takie same tylko roznia się ceną. Oczywiście AC to jest całkiem inna bajka, bo trzeba patrzec na warunki. ja po wypowiedzeniu OC w Liberty dostałam od nich telefon i składka została obniżona o prawie 100zł, wiec nawet ze swoim Ubezpieczycielem można negocjować Odpowiedz Link
zabol58 Re: OC i AC 23.01.12, 21:14 My mamy w MTU. Nie wiem jak z wypłacalnością bo nie mieliśmy szkody, a w zasadzie to jest najważniejsze w ubezpieczeniu. Przekroczyliśmy magiczny wiek zniżkowy więc chyba powinniśmy się rozejrzeć bo może znajdziemy coś korzystniejszego... Odpowiedz Link
ktozajalzyzyrafe Re: OC i AC 02.02.12, 16:02 A ja sie dziwie, ze tyle z osob oszczedzajacych kupuje AC. My mamy 2 samochody, jeden 3, drugi 5 lat. W zyciu nie kupowalismy AC, szkoda nam kasy. Jak zarysuje lekko o kraweznik czy przy parkowaniu to jezdze dalej, nie przejmuje sie mala ryska, przeciez to tylko auto. Odpowiedz Link
monique76 Re: OC i AC 02.02.12, 16:08 A jak Ci ukradną ten 3 letni samochód? Albo wpadniesz w poślizg i skasujesz auto z własnej winy? Odpowiedz Link
araceli Re: OC i AC 02.02.12, 17:43 ktozajalzyzyrafe napisała: > jeden 3, drugi 5 lat. W zyciu nie kupowalismy AC, szkoda nam kasy. Jak zarysuj > e lekko o kraweznik czy przy parkowaniu to jezdze dalej, nie przejmuje sie mala > ryska, przeciez to tylko auto. No wszystko fajnie dopóki: - nie będziesz mieć wypadku z własnej winy - zdarza się najlepszym - nie będziesz mieć szkody gdzie sprawcy nie ustalą, bo np. ucieknie. - samochodu Ci nie ukradną. Wtedy wszystkie 'oszczędności' szlag trafi Znam kilka takich przypadków - koleżanka wpadła w poślizg i do rowu, kolega zaparkował samochód przed marketem by po wyjściu zobaczyć, że koś przeorał mu cały bok (kamery monitoringu parkingu nie obejmowały, 'nikt nic nie widział'), ciotkę jakiś wariat staranował na drodze - nie zdążyła zapisać numerów. Niestety jak to mówią - wypadki chodzą po ludziach Odpowiedz Link
zosia711 Re: OC i AC 02.02.12, 19:31 Paradoksalnie to własnie oszczędzający ubezpieczają auto... Odpowiedz Link
ksiezniczkaa Re: OC i AC 03.02.12, 12:48 w tym roku zmieniam AC i OC na liberty, pomimo ze auto z 2002 roku to tylna szyba kosztuje 2500!!! w tamtym roku mi wybito, wiec nie będę ryzykować ... Odpowiedz Link
mirka_sm Re: OC i AC 03.02.12, 16:41 najlepiej oc i ac jednorazowo, do tego jakies nnw i oczywiscie assistance (grosze kosztuja te ostatnie dwa). ale jak nie masz kasy, to wez na dwie raty, im wiecej rat, tym drozsze ubezpieczenie. mnie sie zdarzylo nie miec assistance (kupuje w necie i czegos tam nie odznaczylam) i zaplacic za lawete 800 zl po kolizji ze zwierzyna lesna na szczescie koszty naprawy pokryto z ac, bo inaczej pozegnalabym sie z samochodem. mysle ze AC mozna odpuscic tylko jak masz starego grata, ktory i tak ledwo zipie i za chwile sie z nim rozstaniesz. Odpowiedz Link
super_bartnik Re: OC i AC 23.01.13, 19:28 Ja zawsze płacę jednorazowo. Wychodzi taniej. W HDI policzyli mi w ubiegłym roku trochę ponad 300zł z NNW itd. Weź w pakiecie - zawsze jest taniej niż u różnych ubezpieczyli. Możesz też pokusić się zapłacić kredytówką wtedy też czasami można dostać zniżkę. Odpowiedz Link