25.03.12, 11:32
A jak będzie wyglądała Wielkanoc u oszczędnych?
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Wielkanoc 25.03.12, 14:46
      bedzie wiecej jakej, niz na tradycyjne sniadanie niedzielne - musza byc przeciez malowane tongue_out
      wiec potem pasty jajeczne i salatki

bedzie dodatkowe ciasto, znaczy dwa , bo moje bezgluty nie sa chetnie jadane przez reszte rodziny

to chyba tyle - biorac pod uwage ze jest nas tylko 4, mocne ograniczenia dietetyczne = alergia
      zadnych gosci sie nie spodziewamy
    • johana75 Re: Wielkanoc 25.03.12, 15:33
      U nas normalnie jajka żurek jakieś pasty z jaj no i sałatka warzywna. Jeśli chodzi o ciasta to chciałam wypróbować jedno jakąś nowość, co mogłabym na komunię upiec.
      • verdana Re: Wielkanoc 25.03.12, 15:35
        A my wyjeżdząmy na święta. Trochę drożej, ale przynajmniej odpoczniemy.
    • zuzanka79 Re: Wielkanoc 25.03.12, 15:44
      Śniadanie wielkanocne wiadomo - ze święconego, do tego barszcz biały albo żurek. Obiadu nie będzie. W Wielką Sobotę mój syn ma urodziny więc w Wielkanoc będę miała gości ( rodzice, teściowie, rodzeństwo moje i męża). Nie zamierzam zbankrutować. Jakiś tort owocowy, może ciasto cytrynowe ( więcej i tak nikt nie zje), potem jakieś przystawki z jajek, wędlin i sera,. Na kolację ze dwie łatwe i szybkie sałatki, warzywa na parze, i coś z pieczonych mięs ( karczek, kurczak, schab). Szaleństw większych kulinarnych nie będzie wink, bo zaraz w środę idziemy na wesele.
      • chill Re: Wielkanoc 26.03.12, 10:53
        Świąteczny zestaw od lat bez zmian: żurek, biała kiełbasa, kawałeczek (mały) szynki, dużo jajek malowanych. Do tego mazurki (te piekę też dla rodziny i sąsiadów), babka drożdżowa i sernik. Równie ważne dla nas są dekoracje w domu z żywych roślin-bazie już mamy w wazonie, na pewno kupimy jeszcze tulipany i hiacynty. Nie planuję wydać na całość więcej niż 150zł.
    • kugorki Re: Wielkanoc 25.03.12, 16:11
      ja robię obiad w poniedziałek-raz w życiu kończy się kolejne 18 urodziny wink
      przystawki: raz w mordeczki typu korecznki-mało, bo potem nie zjedzą obiadu wink
      zupa:rosół
      2 danie: nóżki kurczaka pieczone (w bomi zamierzam skorzystać jutro/wtorek z promocji za 3,99 i zamrozić), gulasz z indyka z wiśniami (droższe, ale pyszne). Do tego surówka z marchewki z rodzynkami (+sok z pomarańczy i imbir), por z jabłkiem, brokuły, i jeszcze jakieś gotowane warzywo; ryż lub kasza i ziemniaki.
      deser: tort domowy, ciasto drożdżowe, jakieś kupne pogryzaczki, owoce.
      To będzie wystawny obiad bo świąteczny no i moja okazja. nie robię zwykle takich imprez, więc raz na ruski rok może być więcej niż na codzień. Od dwóch miesięczy odkładam na to jakąś kasę, żeby nie zbankrutować.
      • ink-ka Re: Wielkanoc 03.04.12, 13:48
        Czy możesz podać przepis na ten gulasz z indyka z wiśniami?
        • salsadura Re: Wielkanoc 03.04.12, 14:05
          Podpinam sie pod prośbą o przepis smile
    • mrowka_r Re: Wielkanoc 25.03.12, 18:45
      U nas póki co wielka niewiadoma... Zastanawiamy się:
      czy jechać 350 km w jedną stronę do rodziców i dziadków (blisko siebie mieszkają),
      czy zostać we dwoje w domu.
      Raz jestem za pierwszą opcją, raz za drugą. Został nam jeszcze tydzień na podjęcie decyzji i ewentualne zakupy z tym związane.
      • listopad2009 Re: Wielkanoc 26.03.12, 10:34
        Sobota rano - pakowanie i pakowanie się w auto, przejazd do kościoła na poświęcenie koszyczka i ziuuuuuuu nad morze do hotelu (my z dziećmi, moja siostra i moi rodzice).

Zatem Wielkanoc spędzimy na basenie wink - zapewne dzieci będą nas ciągnąć tam ze 2 razy dziennie smile No i będziemy spacerować, jeść, chodzić na basen. Uwielbiam.
        A dzieci jeszcze pewnie w sali zabaw będą się bawić.
        A my dorośli - na pewno będziemy piwkować.
        Lubię takie święta. Wiem, są drogie, ale w zeszłym roku byliśmy i było super i wszyscy sobie obiecaliśmy, że Wielkanoc będziemy w ten sposób spędzać.
        • zuzanna56 Re: Wielkanoc 26.03.12, 11:37
          Na obiad przyjdą moi rodzice i teściowa, zostaną pewnie parę godzin. Po obiedzie pewnie pójdziemy na spacer, mamy blisko las i jezioro. Część jedzenia robimy my, rodzice coś przyniosą. Nie przesadzamy z ilością. Drugiego dnia zostajemy sami, jak będzie ładna pogoda pojeździmy na rowerach a może wieczorem odwiedzimy znajomych.
          • applebaum9 Re: Wielkanoc 29.03.12, 12:13
            Spacer na wielkanoc idealnie pasuje, bo ma być ciepło! smile smile smile
            wiadomosci.wp.pl/gid,14363805,kat,3551329,title,Prognoza-pogody-na-Wielkanoc,galeria.html
    • mrowka_r Re: Wielkanoc 01.04.12, 12:00
      Jednak zostajemy we dwoje (plus dwa koty) w domu na Wielkanoc.
      Dzisiaj planuję zakupy przez internet, żeby już sobie odpuścić chodzenie po sklepach,
      poza tym dobrze siebie znam i wiem, że na pewno kupiłabym coś "przy okazji".
      Nie mniej jednak postaram się nie szaleć z wydatkami i ilością jedzenia.
      • gingers73 Re: Wielkanoc 01.04.12, 13:50
        Oszczędnie
        jedziemy do rodziców
        ja robię jakieś mięsko + ciasto
        śniadanie - wiadomo barszcz jajka faszerowane
        ciasta - jedno sernik ja, drugie moja mama, teściowie - mazurki
        obiad w 2 dzień świąt - pewnie klasyka żeby dzieci zjadły
        już zapowiedziałam mojej mamie żeby "nie szalała" bo nikt tego na siłę jeść nie będzie
        a na po świętach do lodówki kupię ser biały i dżem
    • volta2 Re: Wielkanoc 01.04.12, 19:16
      my emigracyjni, więc śniadanie raczej w gronie 2+2; tradycyjnie, czyli:
      ukiszony żurek z jajkiem i kiełbaską(rok temu miałam i zapomniałam podać na stół)
      pasztet swojej roboty
      pieczony boczek i schab(ale po kawałeczku jak się uda kupić mięso wieprzowe)
      jajka z majonezem i dla dzieci na miękko(innej formy jajek nie dotykają)
      sałatka z jajkiem - z sieciowej restauracyjki
      no i nieśmiertelny śledzik w oleju
      potem kościół(u nas chyba nie ma rezurekcji, ale mogę się mylić)

z kościoła jak pogoda będzie dobra do zarezerwowanego domku na plaży - tam obiad i typowe plażowanie kwietniowe, czyli zamki z piasku, bez kąpieli i opalania
      tam już będzie nas ze 2-3 rodziny - rachunek do podziału.
      restauracja sprawdziła się przy komunii, na wielkanoc też dadzą radęsmile

w poniedziałek dzieci do szkoły, mąż zje ze mną uroczyste śniadanie i pójdzie do pracy
      • naturella Re: Wielkanoc 03.04.12, 07:30
        W sobotę szukanie jajek i prezentów od zajączka przez dzieci (165 zł) potem swieconka (w carrefour za ozdoby świąteczne, koszyczki serwetki i produkty na sernik zapłaciłam 150 zł). Zakupy na dwa tygodnie w biedronce 440 zł, w tym na święta. Siostrze męża która robi święta daliśmy 200 zł. Mazurki, paluszki solone dla moich rodziców 90 zł. Wysłanie paczki dla rodziców z prezentami 30 zł, zawartość jakieś 100 zł (koszula dla taty i bransoletka dla mamy). Jeszcze muszę dokupić zur dzisiaj, 20 zł. Normalnie nie kupuje tak drogiego, no ale święta, chrympf. Dzięki wam sobie podliczylam wszystko i załamka...! No ale nic.
        --------------
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/dd/qh/ddmo/KLwAqaMVGEwOdGbaIX.jpg
        • angazetka Re: Wielkanoc 05.04.12, 09:22
          Myślałam, że prezenty to się daje na Boże Narodzenie... Słyszałam o zajączku, ale nie spotkałam się jeszcze z tak poważnym jego traktowaniem.
          • pio1303 Re: Wielkanoc 05.04.12, 09:38
            U nas drobne prezenty + słodycze dostają dzieci.
          • naturella Re: Wielkanoc 05.04.12, 10:10
            U nas tak jest co roku. W związku z tym, że te święta spędzam w domu, nie z rodzicami, to rodzice wysłali nam paczkę z drobiazgami dla całej rodziny, dostałam też prezent od siostry, moje dzieci też. My z mężem ze względów oszczędnościowych prezentów sobie w tym roku nie robimy.
          • salsadura Re: Wielkanoc 05.04.12, 14:57
            Nie będę się upierać,ale to chyba nowa "tradycja"?Nigdy nie robiło się u nas prezentów,także dla dzieci,na Wielkanoc:/.
            • naturella Re: Wielkanoc 05.04.12, 15:33
              może u Was się nie robiło, u nas było tak od kiedy pamiętam. Mam 36 lat, więc będę się upierać, że nie jest to tradycja nowasmile
              • astrum-on-line Re: Wielkanoc 05.04.12, 16:15
                U nas też się dawało "na zajączka". Nie tak wypasione jak na Boże Narodzenie, ale dawało.
                • naturella Re: Wielkanoc 05.04.12, 21:49
                  Tak, u nas tez drobniejsze te prezenty. Tylko w tym roku mąż poszedł do Smyka smile
    • linn_linn Re: Wielkanoc 05.04.12, 08:41
      Moze sie pryzda:
      kobieta.dziennik.pl/wielkanoc/podpowiedzi/artykuly/383665,jak-tanio-zorganizowac-wielkanoc-2012.html
      kobieta.dziennik.pl/wielkanoc/podpowiedzi/artykuly/381900,wielkanoc-jak-nie-marnowac-jedzenia-w-swieta-zrob-liste-zakupow-gotuj-jak-najpozniej.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka