iskrakocia 25.03.12, 11:32 A jak będzie wyglądała Wielkanoc u oszczędnych? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: Wielkanoc 25.03.12, 14:46 bedzie wiecej jakej, niz na tradycyjne sniadanie niedzielne - musza byc przeciez malowane wiec potem pasty jajeczne i salatki bedzie dodatkowe ciasto, znaczy dwa , bo moje bezgluty nie sa chetnie jadane przez reszte rodziny to chyba tyle - biorac pod uwage ze jest nas tylko 4, mocne ograniczenia dietetyczne = alergia zadnych gosci sie nie spodziewamy Odpowiedz Link
johana75 Re: Wielkanoc 25.03.12, 15:33 U nas normalnie jajka żurek jakieś pasty z jaj no i sałatka warzywna. Jeśli chodzi o ciasta to chciałam wypróbować jedno jakąś nowość, co mogłabym na komunię upiec. Odpowiedz Link
verdana Re: Wielkanoc 25.03.12, 15:35 A my wyjeżdząmy na święta. Trochę drożej, ale przynajmniej odpoczniemy. Odpowiedz Link
zuzanka79 Re: Wielkanoc 25.03.12, 15:44 Śniadanie wielkanocne wiadomo - ze święconego, do tego barszcz biały albo żurek. Obiadu nie będzie. W Wielką Sobotę mój syn ma urodziny więc w Wielkanoc będę miała gości ( rodzice, teściowie, rodzeństwo moje i męża). Nie zamierzam zbankrutować. Jakiś tort owocowy, może ciasto cytrynowe ( więcej i tak nikt nie zje), potem jakieś przystawki z jajek, wędlin i sera,. Na kolację ze dwie łatwe i szybkie sałatki, warzywa na parze, i coś z pieczonych mięs ( karczek, kurczak, schab). Szaleństw większych kulinarnych nie będzie , bo zaraz w środę idziemy na wesele. Odpowiedz Link
chill Re: Wielkanoc 26.03.12, 10:53 Świąteczny zestaw od lat bez zmian: żurek, biała kiełbasa, kawałeczek (mały) szynki, dużo jajek malowanych. Do tego mazurki (te piekę też dla rodziny i sąsiadów), babka drożdżowa i sernik. Równie ważne dla nas są dekoracje w domu z żywych roślin-bazie już mamy w wazonie, na pewno kupimy jeszcze tulipany i hiacynty. Nie planuję wydać na całość więcej niż 150zł. Odpowiedz Link
kugorki Re: Wielkanoc 25.03.12, 16:11 ja robię obiad w poniedziałek-raz w życiu kończy się kolejne 18 urodziny przystawki: raz w mordeczki typu korecznki-mało, bo potem nie zjedzą obiadu zupa:rosół 2 danie: nóżki kurczaka pieczone (w bomi zamierzam skorzystać jutro/wtorek z promocji za 3,99 i zamrozić), gulasz z indyka z wiśniami (droższe, ale pyszne). Do tego surówka z marchewki z rodzynkami (+sok z pomarańczy i imbir), por z jabłkiem, brokuły, i jeszcze jakieś gotowane warzywo; ryż lub kasza i ziemniaki. deser: tort domowy, ciasto drożdżowe, jakieś kupne pogryzaczki, owoce. To będzie wystawny obiad bo świąteczny no i moja okazja. nie robię zwykle takich imprez, więc raz na ruski rok może być więcej niż na codzień. Od dwóch miesięczy odkładam na to jakąś kasę, żeby nie zbankrutować. Odpowiedz Link
ink-ka Re: Wielkanoc 03.04.12, 13:48 Czy możesz podać przepis na ten gulasz z indyka z wiśniami? Odpowiedz Link
mrowka_r Re: Wielkanoc 25.03.12, 18:45 U nas póki co wielka niewiadoma... Zastanawiamy się: czy jechać 350 km w jedną stronę do rodziców i dziadków (blisko siebie mieszkają), czy zostać we dwoje w domu. Raz jestem za pierwszą opcją, raz za drugą. Został nam jeszcze tydzień na podjęcie decyzji i ewentualne zakupy z tym związane. Odpowiedz Link
listopad2009 Re: Wielkanoc 26.03.12, 10:34 Sobota rano - pakowanie i pakowanie się w auto, przejazd do kościoła na poświęcenie koszyczka i ziuuuuuuu nad morze do hotelu (my z dziećmi, moja siostra i moi rodzice). Zatem Wielkanoc spędzimy na basenie - zapewne dzieci będą nas ciągnąć tam ze 2 razy dziennie No i będziemy spacerować, jeść, chodzić na basen. Uwielbiam. A dzieci jeszcze pewnie w sali zabaw będą się bawić. A my dorośli - na pewno będziemy piwkować. Lubię takie święta. Wiem, są drogie, ale w zeszłym roku byliśmy i było super i wszyscy sobie obiecaliśmy, że Wielkanoc będziemy w ten sposób spędzać. Odpowiedz Link
zuzanna56 Re: Wielkanoc 26.03.12, 11:37 Na obiad przyjdą moi rodzice i teściowa, zostaną pewnie parę godzin. Po obiedzie pewnie pójdziemy na spacer, mamy blisko las i jezioro. Część jedzenia robimy my, rodzice coś przyniosą. Nie przesadzamy z ilością. Drugiego dnia zostajemy sami, jak będzie ładna pogoda pojeździmy na rowerach a może wieczorem odwiedzimy znajomych. Odpowiedz Link
applebaum9 Re: Wielkanoc 29.03.12, 12:13 Spacer na wielkanoc idealnie pasuje, bo ma być ciepło! wiadomosci.wp.pl/gid,14363805,kat,3551329,title,Prognoza-pogody-na-Wielkanoc,galeria.html Odpowiedz Link
mrowka_r Re: Wielkanoc 01.04.12, 12:00 Jednak zostajemy we dwoje (plus dwa koty) w domu na Wielkanoc. Dzisiaj planuję zakupy przez internet, żeby już sobie odpuścić chodzenie po sklepach, poza tym dobrze siebie znam i wiem, że na pewno kupiłabym coś "przy okazji". Nie mniej jednak postaram się nie szaleć z wydatkami i ilością jedzenia. Odpowiedz Link
gingers73 Re: Wielkanoc 01.04.12, 13:50 Oszczędnie jedziemy do rodziców ja robię jakieś mięsko + ciasto śniadanie - wiadomo barszcz jajka faszerowane ciasta - jedno sernik ja, drugie moja mama, teściowie - mazurki obiad w 2 dzień świąt - pewnie klasyka żeby dzieci zjadły już zapowiedziałam mojej mamie żeby "nie szalała" bo nikt tego na siłę jeść nie będzie a na po świętach do lodówki kupię ser biały i dżem Odpowiedz Link
volta2 Re: Wielkanoc 01.04.12, 19:16 my emigracyjni, więc śniadanie raczej w gronie 2+2; tradycyjnie, czyli: ukiszony żurek z jajkiem i kiełbaską(rok temu miałam i zapomniałam podać na stół) pasztet swojej roboty pieczony boczek i schab(ale po kawałeczku jak się uda kupić mięso wieprzowe) jajka z majonezem i dla dzieci na miękko(innej formy jajek nie dotykają) sałatka z jajkiem - z sieciowej restauracyjki no i nieśmiertelny śledzik w oleju potem kościół(u nas chyba nie ma rezurekcji, ale mogę się mylić) z kościoła jak pogoda będzie dobra do zarezerwowanego domku na plaży - tam obiad i typowe plażowanie kwietniowe, czyli zamki z piasku, bez kąpieli i opalania tam już będzie nas ze 2-3 rodziny - rachunek do podziału. restauracja sprawdziła się przy komunii, na wielkanoc też dadzą radę w poniedziałek dzieci do szkoły, mąż zje ze mną uroczyste śniadanie i pójdzie do pracy Odpowiedz Link
naturella Re: Wielkanoc 03.04.12, 07:30 W sobotę szukanie jajek i prezentów od zajączka przez dzieci (165 zł) potem swieconka (w carrefour za ozdoby świąteczne, koszyczki serwetki i produkty na sernik zapłaciłam 150 zł). Zakupy na dwa tygodnie w biedronce 440 zł, w tym na święta. Siostrze męża która robi święta daliśmy 200 zł. Mazurki, paluszki solone dla moich rodziców 90 zł. Wysłanie paczki dla rodziców z prezentami 30 zł, zawartość jakieś 100 zł (koszula dla taty i bransoletka dla mamy). Jeszcze muszę dokupić zur dzisiaj, 20 zł. Normalnie nie kupuje tak drogiego, no ale święta, chrympf. Dzięki wam sobie podliczylam wszystko i załamka...! No ale nic. -------------- Odpowiedz Link
angazetka Re: Wielkanoc 05.04.12, 09:22 Myślałam, że prezenty to się daje na Boże Narodzenie... Słyszałam o zajączku, ale nie spotkałam się jeszcze z tak poważnym jego traktowaniem. Odpowiedz Link
pio1303 Re: Wielkanoc 05.04.12, 09:38 U nas drobne prezenty + słodycze dostają dzieci. Odpowiedz Link
naturella Re: Wielkanoc 05.04.12, 10:10 U nas tak jest co roku. W związku z tym, że te święta spędzam w domu, nie z rodzicami, to rodzice wysłali nam paczkę z drobiazgami dla całej rodziny, dostałam też prezent od siostry, moje dzieci też. My z mężem ze względów oszczędnościowych prezentów sobie w tym roku nie robimy. Odpowiedz Link
salsadura Re: Wielkanoc 05.04.12, 14:57 Nie będę się upierać,ale to chyba nowa "tradycja"?Nigdy nie robiło się u nas prezentów,także dla dzieci,na Wielkanoc:/. Odpowiedz Link
naturella Re: Wielkanoc 05.04.12, 15:33 może u Was się nie robiło, u nas było tak od kiedy pamiętam. Mam 36 lat, więc będę się upierać, że nie jest to tradycja nowa Odpowiedz Link
astrum-on-line Re: Wielkanoc 05.04.12, 16:15 U nas też się dawało "na zajączka". Nie tak wypasione jak na Boże Narodzenie, ale dawało. Odpowiedz Link
naturella Re: Wielkanoc 05.04.12, 21:49 Tak, u nas tez drobniejsze te prezenty. Tylko w tym roku mąż poszedł do Smyka Odpowiedz Link
linn_linn Re: Wielkanoc 05.04.12, 08:41 Moze sie pryzda: kobieta.dziennik.pl/wielkanoc/podpowiedzi/artykuly/383665,jak-tanio-zorganizowac-wielkanoc-2012.html kobieta.dziennik.pl/wielkanoc/podpowiedzi/artykuly/381900,wielkanoc-jak-nie-marnowac-jedzenia-w-swieta-zrob-liste-zakupow-gotuj-jak-najpozniej.html Odpowiedz Link