Dodaj do ulubionych

LEGO a DROMADER

16.05.12, 18:24
Czy ktoś sie może orientuje czy klocki DROMADER pasuja do klocków LEGO.
Podobno teraz, gdy skonczyla sie ochrona/licencja czy jak tam zwał - klocki "lego" moze wyprodukowac kazdy i nazwac je jak chce.
Mam mozliwosc odkupu klockow DROMADER ale nie wiem, czy one zapasuja do LEGO - moze ktos cos wie nt?
Obserwuj wątek
    • ma2ma Re: LEGO a DROMADER 16.05.12, 22:42
      Co prawda Dromaderow nie znam i nie wiem czy pasuja do LEGO, ale powiem Tobie z wlasnego doswiadczenia, ze juz wiecej nie kupie zadnych podrabianych klockow. NA swieta BN kupilismy dzieciom Best Locki-czytalam, ze najlepsze podrobki LEGO, a wczesniej nacielam sie na klocki z bierdonki-zachwalane na innych forach, te z Bierdonki nawet same siebie nie trzymaja, nie da sie do duzej plyty przyczepic klockow bo odpadaja. No, ale pomyslalm, ze skoro te BL sa super podrobka to kupie...no i kupilam kazdemu po komplecie i jeden wspolny i co-kolejna wtopa. Kolcki bardzo ciezko sie zczepiaja, a polaczenie 2 plaskiech i dlugich klockow ze soba wymaga wiele wiele ciepliwosci...a i tak po sekundzie sie rozpadna. Generalnie po zbudowaniu posterunku policji myslalam, ze rece mi odpadna-nigdy po budowaniu z LEGO nie mialam takich boli, jak po BL. I do tamtego czasu powiedzialam nigdy wiecej-wole kupic miej klockow, ale LEGO a nie tanie podrobki, ktore tak jak BL wyladuja w koszu, bo nic sie z nich nei da zbudowac-przez dorosklego, a juz o maluchu nawet nie wspominam.
    • prunio4 Re: LEGO a DROMADER 17.05.12, 09:22
      moje doświadczenie jest podobne; podróbka Lego to wyrzucenie kasy do kubła, który będzie zajmował niepotrzebnie miejsce w pokoju.

Mam takie ze 2. Wielkie dwa kosze wyrzuconych pieniędzy i żalu dziecka, że się nie skleja.

---------%---%-----@

www.youtube.com/watch?v=01_kFS45LuU&feature=related
      • czekolada72 Re: LEGO a DROMADER 17.05.12, 09:45
        Wlasnie ja tez sie tego nieco obawiam, zwlaszcza, ze ta jakas licencja wygasla i teraz kazdy moze robic jak chce i co chce bez nadzoru.
        • beatrix_75 Re: LEGO a DROMADER 17.05.12, 10:44
          spojrzałam na oferte dromadera ...no nie wygląda żle ( szczeg. że mająofertę dla dziewczynek , czego w Lego generalnie wziaż za mało )
          ale jak sie bedzie zachowywac ? Tego wolałabym chyba nie sprawdzac
          Dla mnie marka LEGO jest gwarancją dobrej jakości , fakt ,ze przesadzają niekeidy z cenami
          ale takie jest zycie , za dobra jakosć trzeba zapłacić
          miałam niedawno "faze " na lego i powiem ,ze byłam zachwycona detalami i sposobem rozwiązań "? technicznych " smile
          no , a na to składają się setki godzin pracy specjalistów , by to zaprojektowac itp .'
          no przynajmniej takie mam wyobrażenie o tym wink
          • joanna_poz Re: LEGO a DROMADER 17.05.12, 10:56
            > Dla mnie marka LEGO jest gwarancją dobrej jakości , fakt ,ze przesadzają niekei
            > dy z cenami
            > ale takie jest zycie , za dobra jakosć trzeba zapłacić

już nie mowiąc o tym, że lego jest mega trwale i ponadczasowesmile
            przetrwa nawet dla wnukówsmile

moj syn, fanatyk i kolekcjoner lego, u babci (mojej mamy) bawi się lego, kupionym ze 20 lat temu dla mojego brata.
            • reni_78 Re: LEGO a DROMADER 30.05.12, 18:11

założenie dobre, ale błędne : ))))
              Twój Syn bawi się 20letnimi klockami Wujka
              Twój Wnuk nie pobawi się 20letnimi klockami Twojego Syna
              dlatego chowaj klocki Wujka dla Wnuka ; )

dromadera nie znam
              lego ulega u nas zniszczeniu na drodze półka-zabawa
              /rozsypuje się w rękach/

osobiście polecam sluban
              jak najbardziej kompatybilne z lego, wytrzymałe
              chwaliłam już je przy innej okazji
              - tak mi się przypomniało...
              forum.gazeta.pl/forum/w,20012,117295542,117340839,Re_Nauka_gospodarowania_pieniedzmi_od_malego_.html
              widzę, że post z paźdź. 2010, teraz maj 2012,
              a samochody wciąż w użytkowaniu i zabawie, przebudowywane po kilka razy
              • joanna_poz Re: LEGO a DROMADER 07.06.12, 22:15
                > lego ulega u nas zniszczeniu na drodze półka-zabawa
                > /rozsypuje się w rękach/
                >

no ale co wy robicie z tym lego ze ulega zniszczeniu?
                chyba że rozdeptujecie z premedytacją?

gdyby moj sym nie mial ponad 50 kompletow tego lego moze uwierzylabym, ze to takie nietrwale...a tak, jakos nie wierzę
    • jamesonwhiskey Re: LEGO a DROMADER 17.05.12, 14:13
      > Podobno teraz, gdy skonczyla sie ochrona/licencja czy jak tam zwał - klocki "le
      > go" moze wyprodukowac kazdy i nazwac je jak chce.

no byc moze
      ale moga byc zrobione z jakiegos toksycznego plastiku pomalowane toksyczna farba do tego patrzac na inne wpisy slabo dzialaja i to troche loteria
      a z lego loterii nie ma wiadomoc o sie kupuje i za co sie placi
      • czekolada72 Re: LEGO a DROMADER 17.05.12, 16:25
        Chodzi o to, tak przynajmniej ja sie dowiedzialam, ze teraz kazdy moze wyprodukowac klocki i nazwac je LEGO (lub inaczej) , np firma Kowalski i Nowak moze sobie wyprodukopwac klocki z logo LEGO.
        ale to tak na marginesie/
        • prezent.urodzinowy Re: LEGO a DROMADER 17.05.12, 17:40
          Nie, to chyba jest trochę inaczej. Wygasły prawa patentowe, ale nie prawo do nazwy i logo Lego.
          Czyli: każdy teraz może zrobić klocki takie jak Lego (np. z takimi samymi wypustkami, w takim samym rozstawie, w takich samych kolorach, itd.), ale jednak nie może ich nazwać Lego, gdyż to wciąż jest zastrzeżony znak.
          technologie.gazeta.pl/internet/1,104530,10524570,Od_dzis_mozesz_robic_wlasne_klocki_Lego.html
          Tak więc Lego jest wciąż jedno i chyba najbezpieczniejsze smile
          • czekolada72 Re: LEGO a DROMADER 17.05.12, 19:53
            smile
            • margatte Re: LEGO a DROMADER 07.06.12, 20:44
              Wszyscy się pięknie powypisywali.
              Ja akurat mam to i to. Na lego wydałam dwie stówki ( zimą), teraz na dromadera 45 zł za większą paczkę. Różnicy nie widzę tylko mi tych dwóch stówek szkoda smile
    • cahir4 Re: LEGO a DROMADER 08.06.12, 10:05
      Mamy stosy Lego, Dromadera dostaliśmy w prezencie. Pozytywne zaskoczenie. Może kolorki mniej ciekawe i pewnie plastik nie aż tak dobrej jakości, ale trzymają się ładnie i bardzo dobrze łączą z Lego. Mniej mają chyba, w podobnych tematycznie zestawach, drobnych gadżecików typu walizeczki, udko kurczaka itp., ale na pudełku widać, co jest, a czego nie ma.
      • czekolada72 Re: LEGO a DROMADER 08.06.12, 10:56
        Poki co pokupilam oryginalne Lego, ale przed nami.... Mikolaj wink
    • zajacowna Re: LEGO a DROMADER 07.12.13, 17:00
      a my dzis dostalismy Dromadera... i sa naprawde super!!!!
      uwazam ze niczym nie odbiegaja od lego...
      Super sie kleja , nie odpadaja.
      Zobaczymy czy sie zuzyja.
      Cobi nie polecam.Sa gorsze jakosciowo nie chca sie kleic.. rozpadaja... biedronkowe to samo
    • aka_nina Re: LEGO a DROMADER 25.02.18, 11:48
      Właśnie otworzyłam kilka zestawów klocków i:
      - COBI są beznadziejne, słaby plastic, brzydkie figurki, ale są kompatybilne z lego
      - Dromader, bardzo miłe zaskoczenie, dobra jakość, łatwo łączą się z lego, figurki bardzo fajne no i cenowo o wiele lepsze niż lego
      - BanBao - nie łączą się z lego, więc nie ma o czym gadać.
      czy ma ktoś rozeznanie w sprawie Klocków Blocków? Lepsze od Dromadera?
      • anton1245 Re: LEGO a DROMADER 02.03.18, 01:17
        Dromader to chiński producent Ausini, Blocki to KAZI. Ten pierwszy młodszy i ma nowsze formy i wtryskarki, stąd większa dokładność wykonania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka