Dodaj do ulubionych

ogrzewanie pradem

13.06.12, 14:43
witam
mam mieszkanie, ktore wynajmuje, bardzo ladne i fajnym miejscu, jednak jego minusem jest ogrzewanie elektryczne
chcialbym jakos zmniejszyc rachunki najemcom i zastanawialem sie nad piecami akumulacyjnymi
czy ktos z oszczedzajacych ma na ten temat jakas wiedze? oplaca sie to? z tego co wiem koszt wymiany bylby dosc spory, a co z pozniejszymi oszczednosciami? sa jakies w ogole?

z gory dzieki za wszelkie porady
Obserwuj wątek
    • ewa.venge Re: ogrzewanie pradem 13.06.12, 19:29
      a masz prad dwu-taryfowy? montaz piecy akumulacyjnych tylko wtedy ma sens
    • beverly1985 Re: ogrzewanie pradem 13.06.12, 23:46
      Ja mialam piece akumulacyjne w domu rodzinnym, i nigdy więcej. Piec grzeje się w nocy (na 2 taryfie) czyli najcieplej masz wtedy, gdy śpisz (czytaj: rano jest ci za gorąco). W dzień oddaje ciepło, po południu robi się zimno (ale nie włączysz pieca, bo prąd drogi),
      • czekolada72 Re: ogrzewanie pradem 14.06.12, 08:40
        mozesz sobie ustalic/zaprogramowac, by w ciagu dnia rowniez na tanim nagrzewal sie.
      • bwportal.pl Re: ogrzewanie pradem 14.06.12, 10:20
        > Piec grzeje się
        > w nocy (na 2 taryfie) czyli najcieplej masz wtedy, gdy śpisz

Może miałeś piec z rozładowywaniem statycznym, a nie dynamicznym? Może nie miałeś programatora do pieca?
        • beverly1985 Re: ogrzewanie pradem 15.06.12, 23:28
          Nie wiem, jakie to sa piece, bo dom nie mój, tylko rodziców. Stare są. Działają (nic sie nie przepala), ale grzeja zawsze nie wtedy gdy potrzeba. Zapamiętalam jedno: piec= zło.

Moja mama ma okropny zwyczaj układania prania na tych piecach, aby schło w zimie. Schnie rzeczywiście błyskawicznie, tylko trzeba co 30-40 minut zdejmować jedna bluzkę i układać druga. I tak cały dzień dom bywa obwieszony praniem...

• aurinko Re: ogrzewanie pradem 14.06.12, 12:25
      Moja mama rok temu wymieniła stare piece akumulacyjne na nowe dynamiczne z programatorem temperatury. Mieszkanie ma zimne, budynek parterowy, nieocieplony, z jednej strony domu wchodzi się bezpośrednio do kuchni, z drugiej strony malutki przedpokój i wejście do pokoi, okna stare i bardzo nieszczelne. Temperaturę ma ustawioną na dzień 19 stopni, w nocy 17 stopni. Mieszkanie 52m2, kuchnia i łazienka nieogrzewane. Ma tańszą taryfę w dzień przez 2 godziny, w nocy w godz. 22-6 oraz w weekendy. Średni rachunek miesięczny za ogrzewanie w połączeniu z podgrzewaniem wody i z kuchenką elektryczną wynosił około 350zł miesięcznie (2 osoby dorosłe). W tym roku będą wymienione okna i drzwi wejściowe plus docieplenie ściany szczytowej więc może się okazać, że rachunki będą niższe.
      Ja mam ogrzewanie elektryczne - nowoczesny kocioł grzewczy Kospel + kaloryfery na całe mieszkanie, w miarę nowa instalacja (ma 5 lat). Mieszkanie 59m2, na 2 piętrze, stara kamienica, nieocieplony budynek, okna pcv. Temperatura w dzień ustawiona na 20 stopni, w nocy na 17. Taryfa taka sama jak u mojej mamy. Rachunki za ogrzewanie w połączeniu z kuchenką elektryczną (ciepłą wodę mamy na junkers gazowy) wynosiły od 1000zł do 1200zł miesięcznie (rodzina 5 osobowa).
      Gdybym miała wybór wybrałabym nowe piece akumulacyjne (te dynamiczne). To już nie to co kiedyś, że piec był gigantycznych rozmiarów i słabo oddawał ciepło albo grzałki się co rusz przepalały. Piec nagrzewa się w nocy, w dzień oddaje ciepło, jak jadę zimą do mamy to przyjemnie się siedzi w ciepłym mieszkaniu, bez porównania do naszego mieszkania, gdzie kaloryfery błyskawicznie stygną i niemalże natychmiast jest odczuwalny chłód a piec włącza się i wyłącza praktycznie co kilka minut.
      • beverly1985 Re: ogrzewanie pradem 15.06.12, 23:24
        19 stopni nie nazwałabym "przyjemnym ciepłym" a przy 17 w nocy rozbolałoby mnie gardło.
        • aurinko Re: ogrzewanie pradem 15.06.12, 23:33
          beverly1985 napisała:

> 19 stopni nie nazwałabym "przyjemnym ciepłym" a przy 17 w nocy rozbolałoby mnie
          > gardło.

Kwestia gustu, każdy ma swoją temperaturę w której dobrze się czuje.
    • johana75 Re: ogrzewanie pradem 14.06.12, 16:03
      Nie lubię miec ciepło w nocy wiec takie ogrzewanie to bez sensu.
      Jesli policzyc jak ktos pisał koszty na miesiąc to u nas 47m2 3 osoby:
      gaz w lutym 220 zł (C.O. ciepła woda i gotowanie)
      prąd 90zł (sprzęt AGD)
      więc w sumie porównywalne, tylko ze u nas w dzień 21 stopni w nocy 17.
      • johana75 Re: ogrzewanie pradem 14.06.12, 16:07
        Auriko sorki ale 19 st. C w dzień to nie jest ciepłe mieszkanie. Poza tym Kuchnia i łazienka nieogrzewane. Wiem co to znaczy w zimie, bo dokładnie takie mieszkanie wynajmowałam kiedyś.
        Wychodzi na to ze nawet najnowocześniejsze ogrzewanie elektryczne jest droższe od gazu (nie porównując kosztów założenia)
        • czekolada72 Re: ogrzewanie pradem 14.06.12, 16:50
          Hmmmmm
          ja tez mam kuchnie nieogrzewana, co wiecej ciagle jeszcze stare, nieszczelne juz drewniane okna, w tym olbrzymie balkonowe - i jest to chyba najcieplejsze pomieszczenie zima.
          Lazienka ma tylko elektryczny "recznikowiec" wlaczany zima na "chwilki" - spokojnie wystarcza.
          Natomiast koszty samego montazu - noooo o ile sie orientuje wsrod rodziny i znajomych to jednak te na prad sa sporo tansze.
          • johana75 Re: ogrzewanie pradem 14.06.12, 18:10
            hmmm u mnie było tak "ciepło" zima w kuchni ze szyby były często pieknie pomalowane mrozem. Okna stare skrzynkowe. W sumie nie wiem jak nieogrzewane pomieszczenie moze byc najcieplejszym w domu? Tak logicznie myśląc?
            Troche dogrzeje się podczas gotowania obiadu, ale nie na tyle aby mozna było porównywać to z ogrzewanym pokojem np. piecem kaflowym. Przynajmniej takie sa moje doświadczenia w dodatku z małym dzieckiem. Mieszkanie - parter, stary nieocieplony budynek . klatka nieogrzewana, stare drzwi i okna. Brak izolacji podłogi...
            • czekolada72 Re: ogrzewanie pradem 14.06.12, 20:11
              Coz - wspolczuje.
              Ja tez nie staram sie naukowo okreslic zjawiska - ale faktow nie zmienie okna typu Twojego, cala jedna sciana to one, kuchnia sasiaduje z nieogrzewana lazienka i pokojem, w ktorym jest piec kaflowy przerobiony na elektryczny, zas ciagle otwarte drzwi kuchenne lacza ja z... tak, tak! nieogrzewanym przedpokojem, z ktorego dalej - klatka, strych (oba nieogrzewane), lazienka, o ktorej pisalam i pokoj o powierzchnie praktycznie polowy mieszkania.
              W obu pokojach piece takie same, drzwi laczace duzy pokoj z przedpokojem a przedpokoj z kuchnia sa non stop otwarte. Gotowanie ok, nazwijmy to oglednie obiadu jak widac jest wystarczajace do ogrzewania kuchni - ok 12m2 - tak, bym co chwile uchylala drzwi balkonowe.
              A, w kuchni podloga - xylolit.
        • aurinko Re: ogrzewanie pradem 14.06.12, 18:56
          johana75 napisała:

> Auriko sorki ale 19 st. C w dzień to nie jest ciepłe mieszkanie.

Wg mnie jest.
          Jeśli ktoś lubi to może sobie i 30 stopni zrobić w pokoju, tylko po co? Przegrzewanie wcale nie jest zdrowe. Bywałam u mamy nawet w największe mrozy i przekonałam się na własnej skórze, że te 19 stopni spokojnie wystarcza, jest przyjemne ciepło, nie zmarzłam tam ani razu mimo, że jestem zmarźluchem. Maluchy też tam nie marzły, a nie ubierałam ich zbyt grubo.
      • aurinko Re: ogrzewanie pradem 14.06.12, 18:50
        johana75 napisała:

> Nie lubię miec ciepło w nocy wiec takie ogrzewanie to bez sensu.

Od tego jest właśnie regulator temperatury, ustawiasz na ile chcesz stopni i tyle masz, piec nie odda więcej ciepła tylko do zaprogramowanej temperatury. Sam fakt nagrzewania się pieca w nocy nie oznacza, że w pomieszczeniu będzie więcej stopni niż sobie ustawisz.
        • johana75 Re: ogrzewanie pradem 14.06.12, 21:45
          > > Nie lubię miec ciepło w nocy wiec takie ogrzewanie to bez sensu.
          >
          > Od tego jest właśnie regulator temperatury, ustawiasz na ile chcesz stopni i ty
          > le masz, piec nie odda więcej ciepła tylko do zaprogramowanej temperatury. Sam
          > fakt nagrzewania się pieca w nocy nie oznacza, że w pomieszczeniu będzie więcej
          > stopni niż sobie ustawisz.

A chyba że tak, to wtedy fajne rozwiazanie.

Ja jestem zmarzluchem i 19 stopni jest dla mnie mało. Mam 20 w dzień a wieczorem jest mi zimniej to ustawiam 21 i jestem grubiej ubrana...rozumiem ze każdy woli inaczej i ma inna własna temperature przy której jest mu ciepło smile
          • naturella Re: ogrzewanie pradem 15.06.12, 13:27
            Dla mnie 19 stopni oznacza awarię ogrzewaniasmile Mnie przy 21 stopni jest chłodno i ubieram bluzę. Zimą mamy 22 stopnie do godz. 22, później 21 aż do 6 rano.
    • konto_calkiem_nowe Re: ogrzewanie pradem 15.06.12, 11:56
      dzieki wszystkim
      mam prad dwutaryfowy

jak rozumiem piece ten w nocy magazynuja energie a pozniej caly dzien ja oddaje? no do tego laduje sie te 2 h od np 12 do 14?

to brzmi niezle, jednak nie bardzo jednak rozumiem roznice miedzy piecami dynamicznymi a statycznymi
    • acid_rain88 Re: ogrzewanie pradem 15.06.12, 21:30
      Mam stary, statyczny piec akumulacyjny - rzeczywiście nie jest to najlepsze rozwiązanie, bo lwią część ciepła oddaje nad ranem (no, to akurat jest spoko, jak się nie trzeba rano w ziąb z łóżka wynurzać), a wieczorem, gdy wszyscy siedzą w domu potrafi być bardzo zimno.
      Niemniej nowoczesne, dynamiczne piece (czyli takie, które pobierają energię w taniej taryfie, a oddają ją w formie ciepła wtedy, gdy Ty tego chcesz smile ) to fajne rozwiązanie. Nie jest zbyt drogi (chyba 2-3 tys), nie trzeba rozprowadzać żadnej instalacji (zrobienie w mieszkaniu instalacji pod CO gazowe + piec to bardzo duże koszty).(pamiętam, że kalkulowałam na swoim mieszkanku (małym i dobrze zaizolowanym) ewentualne przejście na gaz i wyszło mi, że inwestycja zwróci się na rachunkach po ponad 10 latach).
      Także polecam nowoczesny, wydajny piec akumulacyjny.
      • mirolor76 Re: ogrzewanie pradem 05.02.13, 09:54
        Statyczne piece akumulacyjne są dobre ale nie do ogrzewania domów. Najlepszym sposobem ogrzewania mieszkań i domów są dynamiczne piece akumulacyjne. Jeśli ktoś jest zainteresowany to polecam stronę pod tym linkiem ja osobiście polecam ta firmę , kupiłem u nich piece i dobrze mi doradzili co kupić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka