Dodaj do ulubionych

oszczedzamy w sierpniu

31.07.12, 22:24
zapasy "suchej" zywnosci i chemii zrobione, zatem zaczynamy smile

przewidziane "ekstra" wydatki - 2 przeglady samochodow (ok. 200zl)
zakup jesiennych butow dla calej 3-os. rodziny - ???
zrobienie zapasow - mrozenie, sloje - ok. 100zl
naprawa samochodu - ok. 1600-1800 sad

poza tym jak zwykle - rozne raty do bankow ok. 2000
rachunki ok. 1000

planuje intensywnie wyczyscic szafy z niepotrzebnych i nieuzywanych ubran i za uzyskana kwote kupic cos dziecku np. jakis mebel do pokoju. albo fajna zabawke.

to do dziela!
Obserwuj wątek
    • solejrolia Re: oszczedzamy w sierpniu 31.07.12, 23:08
      Muszę spłacić kk, ale to mała kwota, więc bez problemu, problemem będzie zlikwidowanie tej karty (bo nie jestem przekonana,czy powinnam likwidować- może jeszcze przyda się, ale jak będę ją miała nadal, to będzie kusić...no i muszę to przemyśleć)
      dziś po raz pierwszy zatankowałam gaz do samochodu, zamiast wlać benzyny za 250zł, to zatankowałam gaz za 86zł. ach jak cudnie, w rok instalacja gazowa ma się zwrócić- sporo jeżdżę samochodem, więc wierzę, że tak się staniesmile
      akcja robienia przetworów trwa, co dzień po kilka słoiczków, i nie odczuwam jakoś mocno dodatkowych zajęć w kuchni- dziś zawekowałam kilka słoików musu jabłkowego (papierówka obrodziła), a np jutro zrobię ogórki musztardowe.
      • skarbonka-bez-dna Re: oszczedzamy w sierpniu 31.07.12, 23:58
        czarny miesiąc. dwa wesela, z trzeciego się wymigałam, alei tak pasują nam tylko IC, więc się już boję. Poza tym szkolenie zagranicą. Niby fajnie, ja się odprężam w takich sytuacjach (namiastka wakacji - zmiana miejsca), mam za nie jakiś tam zwrot z pracy, ładny wpis do cv, ale i tak pociągnie budżet. Obiecałam też sobie, że w tym miesiącu pójdę w końcu do co najmniej dwóch lekarzy lub dentysty, u których wizyty ciągle odkładam. Poza tym, może sobie wmawiam, ale chyba lepiej się czuję od kiedy dbam co jem (czyt. kosztuje drożej...). I będę musiała zrobić jedną elegancką kolację.
        To tyle z kategorii rozchody. Boję się tego wszystkiego.Z kategorii przychody też przecholowałam. Nabrałam zleceń i teraz realnie boję się, że się nie wyrobię. Jedyny plus taki, że jeśli się wyrobię, to powinno sie domknąć w budżecie, z lekarzami i ze wszystkim.
        Akcja denko, akcja tylna ścianka w toku. Dołaczę chyba też do sierpniowej setki, choć może póki co na zasadzie wrzucania tego co do sprzedania/oddania/ wyrzucenia do osobnych kartoników, bo nie wiem kiedy bym jeszcze miała wystawiać te rzeczy.
        • lenawawa Re: oszczedzamy w sierpniu 01.08.12, 07:06
          nie wchodzę do żadnego sklepu z odzieżą
          nie klikam w żadne aukcje na allegro

idę do biblioteki wypożyczam gazety i kryminały
          segreguję ubrania swoje/syna/męża wystawiam na allegro/idę sprzedać na bazarek

co muszę: kupić synowi adidasy/półbuty do przedszkola
          ciuchy dla syna do przedszkola - NIE KUPOWAĆ,dwie pełne szuflad ubrań nosić,nosić aż się zrobią za małe
          sprzedać łóżeczko syna, kupić mu nowe łózko
          za zaoszczędzone w ten sposób pieniądze wyjechać na 6 dni nad morze

• finka9 Do solejrolia 12.08.12, 12:34
        Czy mogłabym prosić o przepis na te ogórki musztardowe .smile
    • atteilow Re: oszczedzamy w sierpniu 01.08.12, 07:30
      Ja mam wyjazd rodzinny, więc to raczej czas na wydawanie, ale zabieram ze soba takze zdrowy rozsądek. Poza tym będę w lesie, zadnych glupich straganików trzy knajpki do wyboru gdzies nieopodal i dwa sklepy spozywcze, reszta to... kajaki, żagłówki i rowerki wodne, wypozyczanie wliczone w cenę. smile
    • johana75 Re: oszczedzamy w sierpniu 01.08.12, 08:34
      U nas wydatki w normie w sierpniu.
      Staram się nie kupować ciuchów, bo mamy nadmiar a i tak zawsze coś się przyda, wiec zakupy ubraniowe robie wtedy gdy sa super przeceny.
      Dla młodego musze kupic książki i uzupełnić przybory. Tornister kupiłam porządny w 1 klasie, więc do trzeciej sie spokojnie nadaje jeszcze.
      Akcja denko w kuchni trwa, a kosmetyki już prawie wszystkie mi sie zużyły.
    • malwina.113 Re: oszczedzamy w sierpniu 01.08.12, 12:03
      sierpień zapowiada się bardzo pod kreską
      czeka nas opłata ubezpieczania samochodu, przegląd samochodu

poza tym jakieś ubranka dla dziecka, no i prywatne wizyty (tyle już odwlekane) są na mej liście sierpniowej, aaa, i żelazko nowe

pesymistyczna wersja wygląda tak, że wszystkie tegoroczne oszczędności nam się w sierpniu rozpłyną, optymistyczna, że może chociaż 500zł na koncie zostanie
      • birkin-bag Re: oszczedzamy w sierpniu 01.08.12, 12:23
        nie wiem, czy jestem w stanie zaplanować budżet sierpniowy - ze względu na koszty leczenia i badań. na pewno sporo znów zostawię w aptece, muszę znów iść na przegląd do dentysty, a to i tak wersja zakładająca, że nie będzie dużych komplikacji.
        wydam pewnie do końca fundusz wyprawkowy.
        poza tym ubezpieczenie auta i chcemy spłacić do końca kredyt samochodowy. ja już nadpłaciłam 400 zł, może mężowi wystarczy, by spłacić ponadprogramową resztę.
        powinnam dostać kasę za dodatkowe zlecenia, której nie chcę ruszać. podobnie u męża, ale u niego z wypłatami prowizji na czas ostatnio cienko.
        czeka nas jeszcze malowanie, a ja muszę się oddać w ręce specjalistki przy zabiegach kosmetycznych, które normalnie wykonuję sama, a teraz przez brzuch nie daję rady smile no i póki możemy, chcemy trochę powychodzić do ludzi.
        założenie więc następujące: odłożyć dodatkową kasę, spłacić kredyt samochodowy, z resztą zmieścić się w budżecie smile
    • solejrolia Re: oszczedzamy w sierpniu 01.08.12, 12:54
      zapomniałam, ze sierpień to miesiąc wydatków na szkołę.
      mamy na stanie zaledwie strój galowy, strój sportowy i plecak.
      Lista zakupów- podręczniki (auć!), zeszyty, to na szczęście groszowa sprawa, nowy piórnik, wyposażenie i różne akcesoria, kapcie i tenisówki.
      no, chyba w 350 zł nie zamknie się uncertain
    • dynia.marynia Re: oszczedzamy w sierpniu 01.08.12, 13:06
      U mnie lipiec popłynął. Jestem za to na siebie wściekła. Z nowymi siłami wchodzę w sierpień i mam nadzieję na poprawę...
    • lady-magda Re: oszczedzamy w sierpniu 01.08.12, 13:20
      przypomnialo mi sie, ze musze isc jeszcze do ginekologa -120zl z cytologia
      • re_ni73 Re: oszczedzamy w sierpniu 01.08.12, 13:49
        Sierpień w tym roku spokojniejszy jeżeli chodzi o szkołę.
        Książki praktycznie kupione.

Niestety to na tyle.Czekają mnie urodziny córki i męża więc ok 100-150 nie moje.
        Zostają jeszcze do kupienia zeszyty,buty i spodnie dla syna oraz torba do szkoły dla córy tu koszt ok 400 .
        Niestety najgorszy koszt to meble dla córki do pokoju.
        Czyli w tym miesiącu nie oszczędzę a nawet wyciągnę z konta oszczędnościowego,trudno. W końcu rok oszczędzałam abym mogła poszaleć wink
    • majowa_kotka Re: oszczedzamy w sierpniu 01.08.12, 13:53
      U mnie, niestety, też krucho z oszczędzaniem. Dwa wesela... ech, żebym chociaż je lubiła, to nie byłoby żal jechać.
      • skarbonka-bez-dna Re: oszczedzamy w sierpniu 02.08.12, 16:26
        majowa_kotka napisała:

> U mnie, niestety, też krucho z oszczędzaniem. Dwa wesela... ech, żebym chociaż
        > je lubiła, to nie byłoby żal jechać.

smile) popieramsmilesmile
    • wanielka Re: oszczedzamy w sierpniu 01.08.12, 14:14
      u nas w sierpniu wydatki średnie - w niedzielę roczek młodszego, więc trochę kasy pójdzie (obiad w restauracji, potem tort i zimna płyta w domu) wink poza tym muszę starszemu dokupić kilka ubrań do przedszkola + buty na jesień.

- spisałam dzisiaj na kartce to, co mam w zapasie w domu (sporo tego!)
      - zrobiłam tygodniowe menu
      - zrobiłam listę zakupów
      - dołączyłam do "sierpniowej stówki" smile

lubię oszczędzać smile
    • agpagp Re: oszczedzamy w sierpniu 01.08.12, 19:05
      sierpień to finansowa porażka
      auto: wymiana przednich tarcz i klocków, przegląd ( z gazem ) ubezpieczenie
      nowe miejsce: zakup łóżka , wyrobienie nowego dowodu, przerejestrowanie auta i kupa różnych rzeczy związana z przeprowadzką
      szkoła: zakup książek

a pracy już nie ma
    • pindzia.lindzia Re: oszczedzamy w sierpniu 01.08.12, 19:17
      Kolejny miesiąc masakry się szykuje: druga połowa sierpnia - wyjazd wakacyjny i modły, żebym się zmieściła w 1600 zł ze wszystkim. Pierwszą połowę też trzeba przeżyć, mam na to 1400 zł (wakacje czy nie, za wynajem trzeba zapłacić). Jak nie przekroczę budżetów to zostanie mi 300 zł (oby, oby).

Kurcze, tak się oszczędza na te wakacje żeby odpocząć, ale jak się już wyjedzie, to jest się w stresie, żeby budżet się dopiął sad
    • czekolada72 Re: oszczedzamy w sierpniu 01.08.12, 19:26
      Ja zakladam srednie wydatki - tyle ze jak gdzie brakuje to "przekladam" - wiec wirtulanie niby jest a realnie.....
      Moim celem jest wyprostowanie tego do konca roku, bardzo bym chciala by sie udalo...

Poki co na sierpien , pomijajac ostatnie bardzo duze rachunki za prad
      mamy tak:
      ostatnia wizyta Malej u dentysty - ok 150zl, moze uda sie przesunac na poczatek wrzesnia?
      szczepienia kudlatych p. wsciekliznie - 40zl
      moje leki podstawowe 40 zl
      MPK Malej - 184 zl, ale zstanawia sie czy jeszcze nie odsunac na wrzesien, moze nawet pazdziernik
      telefony - 180 zl
      zarelko psie - 95 zl

jedzenie - mamy bardzo duzo mrozonego i zapasow, wiec chcialabym zmiescic sie w 400 zl - wiem, ze napiszecie, ze niemozliwe, ale ja uwazam, ze 100 zl na tydzien na pieczywo i swieze owoce, warzywa (pomijajac kapuste i ziemniaki oraz ogorki i cukinie), ewentualnie piatkowa ryba - wystarczy, tyle, ze.... do dnia dzisiejszego wydalismy - 150 zl.... i tu MUSZE dopilnowac!

chemia, kosmetyki - konczy sie Ludwik

ciuchy - ja dopiero na wrzesien planuje zakup adidasow i w sumie tyle.
      Przez maj i czerwiec stosowalam radykalny plan - moge kupic sobie cos nowego gdy w kubel pojda, lub sprzedam 2 sztuki tego samego typu. I - udalo mi sie to idealnie, nawet zmiescilam sie w kwocie, ktora uzyskalam ze sprzedazy.
      Tyle, ze w lipcu moj punkt zbytu byl nieczynny, i przynajmniej do polowy sierpnia nadal tak bedzie sad(

A, jeszcze na przelomie sierpnia /wrzesnia 400zl ubezpiecenia za auto.

Caly czas wisi nade mna niczym miecz Damoklesa 2000 zl pozyczki, im wiecej sie uda w tym iesiacu - tym lepiej....

Ogolnie bede wniebowzieta gdy uda sie wyjsc na zero....
      • czekolada72 Re: oszczedzamy w sierpniu 17.08.12, 09:22
        OK, polmetek:

> Poki co na sierpien , pomijajac ostatnie bardzo duze rachunki za prad
        > mamy tak:
        > ostatnia wizyta Malej u dentysty - ok 150zl, moze uda sie przesunac na poczatek
        > wrzesnia?
        Na samym poczatku wrzesnia, niestety takze do tego bedzie moj zabek, czyli + 200,-

> szczepienia kudlatych p. wsciekliznie - 40zl - odfajkowane

> moje leki podstawowe 40 zl - przelozone na wrzesien

> MPK Malej - 184 zl, ale zstanawia sie czy jeszcze nie odsunac na wrzesien, moze
        > nawet pazdziernik - no jednak nie oplaca sie, trzeba bedzie teraz

> telefony - 180 zl , jeszcze polowa przed nami

> zarelko psie - 95 zl - odfajkowane
        >
        > jedzenie - mamy bardzo duzo mrozonego i zapasow, wiec chcialabym zmiescic sie w
        > 400 zl - wiem, ze napiszecie, ze niemozliwe, ale ja uwazam, ze 100 zl na tydzi
        > en na pieczywo i swieze owoce, warzywa (pomijajac kapuste i ziemniaki oraz ogor
        > ki i cukinie), ewentualnie piatkowa ryba - wystarczy, tyle, ze.... do dnia dzis
        > iejszego wydalismy - 150 zl.... i tu MUSZE dopilnowac!
        >
        Jest niezle, w sumie wydalam 240 zl.
        Naprawde wychodzi mi, ze kasa tegomiesieczna idzie glownie na pieczywo, wedliny do niego, sery.

Ale mamy w planach zakup miesa do zamrazalki, za ok 200, tylko, ze to na zas.

> chemia, kosmetyki - konczy sie Ludwik - odfajkowane

> ciuchy - ja dopiero na wrzesien planuje zakup adidasow i w sumie tyle. - ciagle przede mna

> Przez maj i czerwiec stosowalam radykalny plan - moge kupic sobie cos nowego gd
        > y w kubel pojda, lub sprzedam 2 sztuki tego samego typu. I - udalo mi sie to id
        > ealnie, nawet zmiescilam sie w kwocie, ktora uzyskalam ze sprzedazy.
        > Tyle, ze w lipcu moj punkt zbytu byl nieczynny, i przynajmniej do polowy sierpn
        > ia nadal tak bedzie sad(
        >
        > A, jeszcze na przelomie sierpnia /wrzesnia 400zl ubezpiecenia za auto.
        >
        > Caly czas wisi nade mna niczym miecz Damoklesa 2000 zl pozyczki, im wiecej sie
        > uda w tym iesiacu - tym lepiej....
        >
        > Ogolnie bede wniebowzieta gdy uda sie wyjsc na zero....

Przed nami oplata za net - 50 zl, prad na przelomie VIII/IX i opłata studencka.
        • czekolada72 Koniec sierpnia 30.08.12, 09:22
          W plecy 250 zl
          Fakt, byl b. duzy rachunek za prad, ostatni taki, ufff
          szczepienia kudlatych p. wsciekliznie - 40zl - odfajkowane
          najwazniejsze leki na wrzesien juz - wykupione! nastepna porcja - dopiero w pazdzierniku smile
          telefon zaplacony
          zarelko psie juz zdazylo sie skonczyc, zamawiamy kolejny wor, ale to juz z puli wrzesniowej

Jedzenie, o - duzo za duzo sad
          W sumie 970 zl, w tym 300 zl na mieso - do zamrazalnika i do wedzenia, jest spory zapas, gdyby nie to - byloby niezle - 670zl - ok 20 zl/dzien.
          Zapasy jak dla wojska...

Wino, piwo, pigwowka - 165 zl, wiem, ze oblewanie nie jest usprawiedliwieniem, wyszlo 5 zl/dzien, hmmmm

chemia gospodarcza, srodki opatrunkowe, 2 garnki, i pare drobiazgow szmacianych do domu - i w plecy 100,-, bo o nia za duzo! sad

Dentysta, mój i Malej, na wrzesien
          MPK Malej - 184 zl, na wrzesien
          ubezpiecenia za auto - 400 zl - wrzesien

Caly czas wisi nade mna niczym miecz Damoklesa 2000 zl pozyczki, im wiece
          > j sie uda w tym iesiacu - tym lepiej....
          Guzik sie udalo sad(

> > Ogolnie bede wniebowzieta gdy uda sie wyjsc na zero....
          Jakie wniebowzieta, guzik!

Jedyne co - to wiem dokladnie ile potrzebuje na miesiac; no i niestety wyraznie widac, ze dokad nie splace kredytu, czyli do przyszlych wakacji - bedzie od pierwszego do pierwszego i to jeszcze mocno naciagane sad
    • marcelina4 Re: oszczedzamy w sierpniu 01.08.12, 20:27
      to i ja się wpiszę!
      sierpień u nas spokojniejszy o wiele niż lipiec kiedy było ubezpieczenie auta i mieszkania oraz wyjazd nad morze, dlatego udało mi sie już przelać na oszczędnościowe 1/3 dochodu
      z wydatków większych mam do opłacenia rzeczoznawcę za wycenę mieszkania ( jakieś 700 zł )
      ciuchy i buty dla córki na jesień kupiłam na wyprzedażach, więc tylko kapcie do przedszkola zostają oraz wizyta u zębologa i lakierowanie ząbków ( pewnie 100 zl )
      na wrzesień planuję wymianę kompa, bo mój stary lapek już kończy swój długi żywot i czas pomyśleć o wymianie kuchenki gazowej i wyciągu kuchennego, ale to dopiero zimą
      ciuchów i butów dla siebie teraz absolutnie nie kupuję, dopiero co sie pozbyłam sterty ubrań, muszę odetchnąć od tego
      niestety nie mam żadnych zapasów na zimę (przetworów ), ale trudno w tym roku nie wyszło
      chemiczno-kosmetyczne zapasy jako takie są, więc przez miesiąc raczej nic nie musze kupować, więc sytuacja w sierpniu wygląda całkiem nieźle

aha, byłam dzisiaj w home&you i kupiłam prześliczne trzy kubasy po 6,50 każdy, z których bardzo się cieszę, zgodnie z zasadą jedno przyszło, jedno wyszło trzy stare kubki wywaliłam bez żalu, niby małe nic, a jak cieszy smile
    • twitti Re: oszczedzamy w sierpniu 02.08.12, 15:34
      Sierpień będzie beznadziejny u nas, bo jedziemy na wakacje (żałuję za wpłaciłam zaliczkę, bo bym jednak zrezygnowała), do dentysty trzeba iść i na pewno pójdzie na to trochę pieniędzy. W zasadzie to co zaoszczędziłam pójdzie w sierpniu. Może uda mi się chociaż na wakacjach mniej wydać na jedzenie, jeśli sami będziemy gotować.
      • 1.kassia1 Re: oszczedzamy w sierpniu 07.08.12, 21:29
        Dziś wpłynęła pensja, więc startujemy z oszczędzaniem.
        Opłaty zrobione. Przelałam na konto oszczędnościowe 500 zł, liczę, że jeszcze trochę uda mi się tam wpłacić, jeśli zmieszczę się w wydatkach szkolnych w kwocie 500 zł. Jestem na razie sama, więc mam nadzieję, że zmieszczę się w zaplanowanych 600 zł na jedzenie.
        Na razie nie mam potrzeby kupować nowych ubrań i butów, poza tenisówkami szkolno/przedszkolnymi, tak więc dopiero na październik planuję takie zakupy.
        No to zaczynam miesiąc z ołówkiem w ręku.
    • miziu_miziu Re: oszczedzamy w sierpniu 07.08.12, 21:36
      u nas w tym miesiącu zrobiona została połowa opłat (niestety wypada akurat prąd)... czeka mnie jeszcze trochę zakupów do przedszkola, wizyta u lekarza, naprawa jesiennych butów, to taka wersja - minimum. 2/3 spodziewanych środków poszło właśnie na opłaty i raty. spodziewamy się gościa na kilka dni, więc budżet będzie raczej mocno napięty sad póki co ściskam portfel ile się da. najgorsze, że jak w tym miesiącu na czymś zaoszczędzę, to w przyszłym będę musiała wydać podwójnie sad
      • agpagp Re: oszczedzamy w sierpniu 07.08.12, 22:40
        ja dziś zostawiłam 200 zł u ortodonty uncertain a miał to być wydatek wrześniowy
        • glodnyzycia Re: oszczedzamy w sierpniu 08.08.12, 07:25
          w sierpniu płacimy za prąd i gaz, ale i tak na oszczędnościowe przelewamy około 20% kasy.
          • agusiazabrze Re: oszczedzamy w sierpniu 08.08.12, 18:59
            duzo posprzedawałam na Alle gro, więc zaoszczędziłam na tym Poza tym założyłam sie z koleżanką, ze przez miesiac, do 2 września, nic sobie nie kupujemy, więc choć kuszą przeceny, to i tak nie wydaję Chcę odłożyć w tym mies 500 zł a mam już 300 smile
    • akacjax Re: oszczedzamy w sierpniu 11.08.12, 20:46
      Sierpień mam zamiar nie tyle oszczędzać, ile jeszcze oszczędniej prowadzić budżet. Jest to o tyle trudne, że raczej jedzenie drożeje, a my jednak mięsożerni jesteśmy. Niestety na razie pozostaję w grupie osób, dla których wydatki na jedzenie stanowią zdecydowanie przeważającą część dochodów.( Liczę, że to się zmieni).

W sierpniu mam też zamiar każdego dnia ocenić, czy zrobiłam jakiś niepotrzebny zakup. Ale faktycznie niepotrzebny, a nie taki z pogranicza skąpstwawink I zobaczę, czy z tego można jakieś wnioski wysnuć.
      • lady-magda Re: oszczedzamy w sierpniu 11.08.12, 21:41
        haha no z tymi niepotrzebnymi zakupami to jest klopot...
        chyba zaloze nowy watek pt. do konca wrzesnia nie kupie sobie wiecej [tu nalezy wstawic odpowiednie slowo] - w moim przypadku szeroko pojete KOSMETYKI ze szczegolnym uwzglednieniem lakierow do paznokci i balsamow do ciala
        • birkin-bag Re: oszczedzamy w sierpniu 11.08.12, 23:32
          ja zrobiłam sobie listę rodzajów kosmetyków, których nie mogę kupić do końca roku i zabieram na każde zakupy smile
    • johana75 Re: oszczedzamy w sierpniu 11.08.12, 22:43
      Wpadl mi dodatkowy wydatek walizka ok 300zł Stara zepsuła sie juz po gwarancji.
      Mandat 100zl.
      naprawa hamulców 280zl
      rozrząd w aucie ...jeszcze nie wiem ile. Sporo jak na jeden miesiąc

Ksiązki kupiłam młodemu za 270zł.
      Oszczędności będa mniejsze...kurcze jakos ciazko mi zaoszczędzic tyle co zawsze...coraz ciezej...
      • agpagp Re: oszczedzamy w sierpniu 12.08.12, 11:12
        u mnie naprawy+ przegląd + ubezpieczenie zamknęły się w 1250 zł ( dostałam rabat 30 zł u mechanika big_grin )
        nadal nie mam kupionych książek dla córki
        ale w nowym domu łóżko już stoi
        zanim wyjadę w nowe miejsce chcę jeszcze obskoczyć znajome lumpki i zrobić mały zapas
        • skarbonka-bez-dna mój półmetek 16.08.12, 09:17
          to o łóżku w pustym domu fajnie zabrzmiałosmile my na początku mieliśmy tylko materac... jej jak tu było pusto jak się wprowadzaliśmy, jak mało mieliśmy rzeczy, a teraz? eh... ale to nie ten wątek.

Mój sierpniowy półmetek:
          bardzo dobrze stoję z wydatkami żywnościowymi - coraz kreatywniej gotuję, ale i z wesel dostaliśmy wałówkę. Zero kupnych słodyczy - piekę (z tego co w domu)+ciasta z wesel.
          Niestety inne wydatki... klapa... ubezpieczenia, komoda, mój wyjazd, jakieś ciuchy do pracy (musiałam - rozmiar...), dojazdy weselne, a poza tym zgrzeszyłam na pierdółki kuchenne (szczelne pojemniki - walczę z molami - wstyd mi...) i nowy kostium na basen.

rozbię zlecenia, P nadgodziny, więc powinniśmy wyjść z tego miesiąca z twarzą. Miejmy nadzieje.
          Z lekarzy został mi już tylko gin i alergolog.
          Oby nie było upałów, a będzie dobrze.

• mrowka_r Re: oszczedzamy w sierpniu 16.08.12, 09:38
      Niestety w sierpniu popłynęliśmy z wydatkami.
      Jestem na dwutygodniowym urlopie, w poniedziałek wracam do pracy.
      Wcześniej chcę jeszcze kupić sobie spodnie, może jakiś sweterek, bo zrobiło się chłodniej
      i jakoś tak nie mam co na siebie włożyć... (poza bluzą z kapturem).
    • lady-magda Re: oszczedzamy w sierpniu 16.08.12, 20:55
      a u nas na polmetku lipa!
      naprawiony samochod, zaplacone prawie wszystkie rachunki i raty, ale:
      - gosc w dom na 3tyg
      - zakup wyprawki do przedszkola jeszcze nas czeka
      - zakup butow jesiennych dla calej trojki
      - przeglady samochodow - tez nie zrobione
      - ginekolog nie odwiedzony
      - prezent na urodzinowa impreze do kupienia
      - uzupelnienie garderoby przed przedszkolem tez
      - farbowanie wlosow konieczne
      - itd....

na dzien dzisiejszy do konca miesiaca mamy 15 dni a na koncie juz pustki sad
    • birkin-bag sierpień na półmetku 17.08.12, 07:59
      u mnie kiepskawo. mąż się rozchorował, co oznacza większe wydatki na lekarza i leki i mniejsze przychody za miesiąc. na szczęście już się dobrze czuje.
      dodatkowa kasa, która miała się pojawić w pierwszej połowie miesiąca, się nie pojawiła
      • kasia111177 Re: sierpień na półmetku 18.08.12, 20:14
        Z wydatków niejedzeniowych zostały mi tylko kapcie do szkoły/przedszkola.
        Nie uda mi się zaoszczędzić nic ponad wyznaczoną kwotę, ale po raz pierwszy w połowie miesiąca mam i gotówkę i zapasy w lodówce, zaczynam widzieć korzyść z racjonalnego zarządzania budżetem (nawet jeśli oznacza to rezygnację z fajnej kiecki i nowej bluzki).
        • lady-magda Re: sierpień na półmetku 18.08.12, 21:16
          ooo to fajnie
          chcialabym miec juz wydatki niejedzeniowe za soba smile
          • lady-magda Re: sierpień na półmetku 20.08.12, 16:19
            jeszcze 1/3 miesiaca...
            - kupilam farbe do wlosow - chyba w tym tygodniu pojade do mamy i mi pomoze pofarbowac.
            - dziecku do przedszkola kupilam dresy x2, kapcie, mam chyba prawie wszystko na ta chwile oprocz przyborow do mycia zebow (i nie wiem co tam jeszcze w przedszkolu wymysla, okaze sie na zebraniu)
            - trampki dla mlodego na jesien kupione, polbuty ma z wiosny, mierzylismy i kto wie - moze wystarcza do zimy? zobaczymy jak noga bedzie rosla
            - ginekolog w najblizszy czwartek - 120zl ubedzie
            - kawa do ekspresu sie konczy sad
            - goscia mam tylko do najblizszego weekendu UFF
            - przeglad 1 samochodu juz zalatwiony, jeszcze drugi
            - uzupelnienie apteczki chyba przeloze na wrzesien...
            - no i najwazniejsze - za tydzien kupujemy meble do pokoju syna. i pewnie jakies bzdety tez.
            wydaje mi sie, ze nie ogarniam sytuacji sad
            • lady-magda Re: sierpień na półmetku 23.08.12, 20:17
              dzis okazalo sie, ze ginekolog z cytologia kosztowal 150 a nie 120 sad
              poza tym jak mysle o wrzesniu to mi slabo
              • lady-magda Re: sierpień na półmetku 25.08.12, 18:43
                wlosy pofarbowalam z pomoca mamy
                przeglad auta zrobiony smile

do przedszkola musze kupic posciel... okazalo sie wczoraj
                • toskania1978 Re: sierpień na półmetku 28.08.12, 06:43
                  Zobacz w Biedronce. Z dwa tygodnie temu kupiłam pościel dzieciecą za 10 zł (przecieniona z trzydziestu kilku złotych) w bardzo fajne pojazdy. Moje BoBo jest zachwyconebig_grin Prałam już, jakoś nie wygląda, żeby miała być jakościowo gorsza od innych które mam.
                  • lady-magda Re: sierpień na półmetku 28.08.12, 11:51
                    patrzylam w 2 Biedronkach i nie bylo sad
                    poza tym niech to wszyscy diabli! dziecko mam znowu chore, prawie 100 zostawilam dzis w aptece.
                    drugie tyle poszlo w tesco. w tym miesiacu nie odlozylam znowu nic. i jeszcze pewnie bedzie trzeba wziac z karty sad
                    • kasia-1971 do lady-magda 28.08.12, 12:56
                      mam taką POŚCIEL DO PRZEDSZKOLA
                      Cena 35zł z przesyłką
                      • lady-magda Re: do lady-magda 29.08.12, 07:20
                        Dzieki, kasia-1971, stwierdzilam, ze dam mlodemu jego stara kolderke (mam do niej 3 komplety poscieli) a od soboty bedzie spal juz pod normalna duza koldra
    • czekolada72 blog - inspiracja: 20.08.12, 10:06
      finansekobiecareka.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?2
      Ktos niedawno zarzucil mi, ze podaje link i... co dalej?!
      Ano dalej - ja go czytam i wybieram te okruszynky, ktore sa dla mnie uzyteczne, przydatne.
      Moze kogos innego tez zainspiruje?
      • 70upartykrasnal Re: blog - inspiracja: 20.08.12, 11:40
        też go lubię czytać . To bardzo dobry blog o oszczędzaniu. Kobieta ma doświadczenie.
    • miziu_miziu Re: oszczedzamy w sierpniu 20.08.12, 15:58
      chyba w tym miesiącu nawet 10zł nie odłożę sad
      nawet rachunki (na szczęście nie wszystkie) jeszcze mam do zapłacenia,
      dziecko mi chorowało, mieliśmy jeszcze prezent do kupienia dla kogoś z rodziny, na domiar złego zrobiła mi się dziura w torbie. w zasadzie więcej spraw do załatwienia jest przede mną niż za mną, a czas jakoś się rozpływa. jeszcze to przedszkole zaraz sad
      • birkin-bag Re: oszczedzamy w sierpniu 28.08.12, 14:57
        zapowiadało się w miarę optymistycznie, a tu na koniec klops na minusie.
        mąż trzy razy chory [prywatne wizyty u specjalistów, leki, mniejsza pensja za miesiąc ] plus trafił się mandat na prawie 1000 zł
        no i kolejne opóźnienie w wynagrodzeniach za dodatkowe roboty. bo kryzys
    • johana75 Re: oszczedzamy w sierpniu 28.08.12, 19:08
      w tym miesiącu zaoszczędziłam ok 250 zł na jedzeniu, bo jestem na wyjeździe w pracy i mam wyzywienie całodobowe zapłacone. wink
    • malwina.113 Re: oszczedzamy w sierpniu 01.09.12, 10:14
      wrzesień zakończony

myślałam, że całe nasze tegoroczne oszczędności znikną z konta z powodu ubezpieczenia i przeglądu samochodu ale jednak jedna-trzecia się została smile

poza tym : na jedzenie, chemię, aptekę budżet przekroczony o 300zł - mam wrażenie, że wegetariańska dieta nie jest wcale taka tania (a w tym miesiącu taką sobie serwowaliśmy)

na ubrania i in budżet przekroczony o 60zł, mąż kupił sobie spodnie, synkowi kupiłam kilka bluzeczek z przecen na przyszły rok, kilka spodni (dresowe, dzinsowe) na teraz bo juz nie miał w czym chodzić, i coś z agd do domu bo sie stare popsuło

po podsumowaniu wyszło, ze od przychodu odejmując wydatki jesteśmy jeszcze 210zł na plusie (nie wliczam w to wydatków na samochód - na to oszczedzaliśmy cały rok, poszło z odzielnej "puli")... więc w sumie nie jest tragicznie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka