Dodaj do ulubionych

Mam w lodówce:

15.08.12, 15:06
pół śmietanki 30 % ( ok. 150 ml)
3 l mleka
2 ogórki w słoiku
pół dżemu malinowego
pół marmolady wieloowocowej
kilka plasterków polędwicy sopockiej
3 plasterki sera żółtego
4 berlinki
jajka
Poza tym dużo pomidorów, kilka ogórków swieżych, 5 bananów i parę jabłek
Na śmierć zapomniałam, że dzisiaj święto i nawet nie wiem, czy sklepy otwarte.
Na obiad zrobiłam makaron z sosem pomidorowym a na śniadanie były kanapki z polędwicą, serem i pomidorem.
Wymyśliłam więc na kolację gofry z bitą śmietaną i dżemem malinowym. Ewentualnie poprawię jajecznicą na polędwicy lub na parówkach. Przed kolacją podam jeszcze Fisiel ( znalazłam w szafce)

Macie może jakieś ciekawsze propozycje?
Rodzina 2+2
Obserwuj wątek
    • lady-magda Re: Mam w lodówce: 15.08.12, 15:29
      a moze placki z jablkami i bananami?
      robie na oko - jajko lub dwa, pokrojone owoce, troche mleka lub smietany lub kefiru, maka i lyzeczka proszku do pieczenia. konsystencja ma byc dosc gesta, zeby dalo sie nakladac lyzka. smaze na patelni na oleju ale moze wystarczy na golym teflonie.
      • wiewiorka76 Re: Mam w lodówce: 15.08.12, 15:34
        No właśnie, czy na teflonie smaży się na oleju? Ja daję odrobinkę, ale nie wiem czy to jest w ogóle konieczne.
        • joko5 Re: Mam w lodówce: 15.08.12, 15:41
          To zależy co smażysz, do naleśników nie daję oleju, do jajecznicy też nie daję tłuszczu, ale żółtka roztrzepuje jak jajecznica jest praktycznie ścięta, dzięki temu jest kremowa i nie sucha.

Jak smażę racuchy olej jest potrzebny.
          • wiewiorka76 Re: Mam w lodówce: 15.08.12, 15:46
            Dzięki, tak sobie myślę, że wszystko zależy od tego co smażymy. Nie ma sensu przecież podlewać olejem tłustej i tak karkówki.
            • joko5 Re: Mam w lodówce: 15.08.12, 16:05
              Oczywiście, ale już kotleta w panierce należy trochę potraktować tłuszczem, niestety. Wiele potraw można smażyć bez dodawania tłuszczu, ale do niektórych przynajmniej na patelni tłuszcz jest potrzebny.

Moje ostatnie odkrycie to kotlety mielone, oczywiście z mięsa mielonego w domu, zamiast smażyć na tłuszczu na patelni piekłam w piekarniku, w smaku duuuużo lepsze.
              • beatrix_75 joko5 16.08.12, 13:58
                robisz jak klasyczne kotlety mielone , tzn w panierce ?
                i jak pieczesz ?
                na brytfanie ? z przykryciem , bez
                • joko5 Re: 16.08.12, 16:07
                  Mięso mielone, sól, pieprz, cebula + ewentualnie jeśli mięso jest soczyste bułka tarta. Z tego formuję kotlety, bez panierowania w bułce, piekę je na blaszce, która jest na wyposażeniu piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, przekładam na drugą stronę celem zrumienienia. Kotlety są zarumienione jak te smażone w oleju, a zdecydowanie zdrowsze i mniej przy nich roboty. Piekę w 180 stopniach.
    • czekolada72 Re: Mam w lodówce: 15.08.12, 15:39
      Nalesniki lub omlety z dzemem, moga byc z bita smietana, i owocai - na nalesniki zejdzie mniej jajek, na omlety - w zaleznosci od "zernosci" osob - po ok 1-2 jajka.
      Aha , dla mnie omlet = klasyczny grzybek (a nie klasyczny omlet smile )
    • mamaemmy Re: Mam w lodówce: 16.08.12, 16:21
      kufferrek napisała:

> e poprawię jajecznicą na polędwicy lub na parówkach.

uwielbuiam!! mój mąz (wtedy jeszcze narzeczony) wymyslil takie sniadanie z resztek w lodowce--odtad to czeste nasze sniadanie smile
    • kufferrek Re: Mam w lodówce: 16.08.12, 17:27
      Dziękuję smile
      Placuszki z jabłkami poszły w mig. Ja nie przepadam, więc zadowoliłam się kanapką z ogórkiem.
      No i mniej roboty niż przy gofrach smile
      • lady-magda Re: Mam w lodówce: 16.08.12, 21:09
        u mnie tez ida w mig smile w sobote znowu usmaze bo mam ricotte, ktorej konczy sie termin smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka