sylwka29 25.08.12, 12:41 Czasami trudno jest oszczędzić nawet gdy za horyzontem czeka wymarzony cel. Jakie są wasze sposoby na uniknięcie pokus na zakupach?? Czy latwiej jest wam zaoszczędzić np. gdy odkładacie pieniądze na jakis wymarzony cel?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marzeka1 Re: sposoby na oszczędzanie 25.08.12, 13:06 Nie stwarzam sobie pokus; czyli jak wiem,że nie powinnam wydawać, nie chodzę po sklepach, zakupy podstawowe robię koło domu, a mąż z synem jadą z listą do biedrony czy lidla. Zrobiłam jakiś czas temu porządek w ubraniach, butach czy kosmetykach- mam zasadę: kończy się coś- kupuję; wyrzucam jakąś rzecz - na to miejsce kupię nową. Ograniczyłam w ten sposób nadmiar, który mnie w pewnym momencie przytłoczył: 5 kremów, 10 par dżinsów, tony ubrań, z których tak naprawdę nosiła 30%- mam luźniej w szafie i więcej w portfelu; nigdy też nie załapałam bakcyla allegro; co najwyżej książki czasem kupuję w necie. Odpowiedz Link
lili.lolo Re: sposoby na oszczędzanie 06.09.12, 23:40 Z tymi pokusami to przewrotnie może być, bo nie ulegniesz pokusie ale stracisz okazję. Dziś kupiłam letnie ubrania na wyprzedaży. Zapłaciłam 70 zamiast 190. Lubię mieć zapasy, gdy potrzebuję nie muszę w popłochu latać po sklepach i kupować w cenie normalnej. Dla mnie to oszczędność. Fakt faktem, nie kupię n-tej pary spodni jeśli nie ma takiej potrzeby ale w tej chwili zrobiłam letni remanent i wiem co mniej, wiecej mi potrzebne na przyszły rok. Odpowiedz Link
marzeka1 Re: sposoby na oszczędzanie 07.09.12, 08:36 No ale takie podejście, jak opisałaś, jest dla mnie całkowicie zrozumiałe Odpowiedz Link
ofelia1982 Re: sposoby na oszczędzanie 02.11.12, 12:37 Tak, ale można wpaść w drugą stronę i wydawać dużo na..promocjach. Więcej niżby się wydawało bez nich. Był tu ostatnio właśnie wpis jednej z dziewczyn, która pisała, że jak widzi promocje to kupuje i nadal dużo wydaje. Warto oczywiście kupować jak się wie, że niedługo się coś kończy nam w domu, ale jeśli nie - to nie ma co na zapas. Bo potem się ma zagracone mieszkanie i kasy jak nie było tak nie ma.. Odpowiedz Link
linn_linn Re: sposoby na oszczędzanie 07.09.12, 12:59 ...czyli nie nalezy ulegac bezmyslnie pokusom. Byc czujnym wtedy, gdy nadarza sie okazja, jak najbardziej. Poczynajac wlasnie od przejrzenia szafy i sporzadzenia listy tego, co nam jest naprawde potrzebne i do czego ma pasowac. Odpowiedz Link
patriszja9 Re: sposoby na oszczędzanie 31.10.12, 15:01 Sugeruje założenie sobie skarbonki w getinbanku, co miesiąc, kwartał czy raz do roku ( w zależności od możliwości i chęci) wpłacacie 100zzł, 200zł, 300zł... i odkładacie na swoją emeryture lub dziecko czy coś tak innego (fajna sprawa przy hipotekach) po danym okresie- fajna sumka się uzbiera! pozdr Odpowiedz Link
disco-ball Re: sposoby na oszczędzanie 08.09.12, 14:32 lili.lolo, są jeszcze gdzieś w ogóle przeceny?? Odpowiedz Link
lili.lolo Re: sposoby na oszczędzanie 08.09.12, 16:30 zapolowałam w reporter young, mały slepik - dwie bluzeczki i spodenki, największe hit to spodenki z 87 na 30zł Odpowiedz Link
tomasz876 Re: sposoby na oszczędzanie 06.09.12, 22:42 Przychodzi wypłata odkładasz 10-20% w ramach oszczędności i żyjesz za to co ci zostało. Czyli traktuj oszczędzanie jak kredyt który musisz miesięcznie w dzień wypłaty spłacać proste i skuteczne. Odpowiedz Link
poziomek86 Re: sposoby na oszczędzanie 06.09.12, 22:55 Strach przed biedą też bywa dobrym motywatorem Odpowiedz Link
roseanne Re: sposoby na oszczędzanie 06.09.12, 23:46 cele: edukacja dzieci wygodne mieszkanie - usprawnienie posiadanego, kupionego rok temu z czasem wymiana samochodu - rzecz nie do unikniecia odlozenie na emeryture wakacje, osobne dla calej 4 i osobne dla nas , rodzicow - chocby ze dwa wyjazdy za miasto weekendowe Odpowiedz Link
misiu.stefan Re: sposoby na oszczędzanie 07.09.12, 08:27 Dla mnie najłatwiej jest oszczędzić, gdy narzucam sobie określony limit wydatków na miesiąc/dzień. Bardzo bym chciała przeżyć miesiąc z mężem tylko za 1 pensję - jest to bardzo trudne, ale się staramy. Nie chodzi o to, żeby dziadować i odmawiać sobie wszystkiego. Jednak, gdy wiem, że na zakupy mam określoną kwotę na dzień, to staram się kupować produkty rozsądnie. Planuję menu na kolejne dni, gotuję w domu Dzięki temu unikam wyrzucania jedzenia i marnowania różnych produktów. Poza tym rezygnuję z drogich, a bardzo niezdrowych produktów - np. chipsów i fastfoodów Odpowiedz Link
solejrolia Re: sposoby na oszczędzanie 07.09.12, 08:39 -unikanie pokus, czy ograniczam wyjścia na zakupy. -branie na zakupy gotówki, nie karty, wiem ile mam przy sobie pieniędzy, w tej kwocie muszę zmieścić się. kropka. -tworzenie list zakupowych, np zakupy kosmetyczno-chemiczne-stworzyłam listę co kończy się w domu i teoretycznie powinnam jechać i jednorazowo nakupić np.w rossmanie, ale pamiętam co wypisałam i to co mogłam to przy okazji kupiłam w biedronce (zel pod prysznic dla męża może być taki za 4zł, nie wymaga droższego)gdybym była w markecie i były jakieś promocje, to również coś bym tam kupiła, skoro jest na liście . -jeśli chodzi o ciuchy z wyprzedaży, bo koniec sezonu, kupuję tylko to, co mogę ewentualnie zwrócić. w tej chwili to warunek u mnie niezbędny. np. w c&a mam na zwrot 30 dni, kupiłam letnią bluzeczkę,w sklepie podobała mi się, a w domu już mniej, stwierdziłam, że kupiłam ją bez sensu. będę w galerii to przy okazji wejdę do c&a i oddadzą mi te pieniądze. ale np w 5-10-15 nie mogę oddać ciucha z letniej kolekcji, jedynie wymienić na inny. i tak: kupiłam spodnie za 9,99zł dla córki, okazało się w domu, że nie do końca leżą, zwrócić ich nie mogłam, musiałam wybrać coś innego, więc dopłaciłam 15zł, i ma bluzeczkę (i zła jestem, bo 25zł za szmatkę letnią to już sporo, zła jestem bo bluzeczek to ma dużo, a spodnie przydadzą się w każdej ilości, i w SH łatwiej za grosze kupić fajną bluzkę, niż spodnie na nią). dlatego z wyprzedażami- jestem ostrożna. Odpowiedz Link
lady-magda Re: sposoby na oszczędzanie 07.09.12, 09:53 unikam chodzenia po sklepach, czytania (ogladania) magazynow o modzie i kosmetykach. czego oczy nie widza itd. jesli chodzi o wymarzone cele - na dzien dzisiejszy niestety bardziej skupiam sie na tym jak zwiazac koniec z koncem ale liste zyczen i marzen od dawna mam sporzadzona i mam nadzieje, ze za rok czy dwa bede mogla cokolwiek z niej zrealizowac Odpowiedz Link
70upartykrasnal Re: sposoby na oszczędzanie 07.09.12, 10:04 lady-magda to dokładnie tak jak ja. Jakbym czytała swoje słowa. Odpowiedz Link
newyork32 Re: sposoby na oszczędzanie 07.09.12, 11:35 cóż, u mnie najlepszym rozwiązaniem jest zestaw: lista zakupów+ mąż. On się trzyma literlnie tego, co jest na liście. Jeśli 4 ogórki kiszone, to przyniesie 4- niezależnie od wielkości Odpowiedz Link
astrum-on-line Re: sposoby na oszczędzanie 07.09.12, 11:54 On się trzyma literlnie tego, co jest na liście. Jeśli 4 ogórki kiszone, to przyniesie 4- niezależnie od wielkości Jakbym widziała mojego męża Chociaż czasem może kupić z czterech różnych firm, bo nie wie które dobre Odpowiedz Link
beatrix_75 Re: sposoby na oszczędzanie 07.09.12, 12:22 ja mam podobnie , jak Marzeka1 , ...z tym tylko wyjątkiem ,ze złapałam bakcyla Allegro mam jednak na siebie taki oto sposób : ..." poluje" , zapisuje w ulubionych , porównuje , zastanawiam sie , czy mi to naprawde potrzebne ..no i kupuje dopiero po paru dniach ...albo nie kupuje ( i za to lubie sie najbardziej Generalnie przy ograniczeinu kupowania różnych pierdółek (rzeczy niekoniecznie w tym momencie potrzebnych ) niezwykle wazne jest uświadomienie sobie , PO CO TO ROBIMY Ja np. wiem ,ze jadąc od czasu do czasu do marketu ,potrzebuje wydac troche kasy ...ot tak bez szczypania sie ...to taki .....wentyl bezpieczenstaw mysle . Ogolnie staram sie nie wydawac nadmiernie , pilnuje sie, ale trzebe miec świadomosc ,ze pieniadze są dla ludzi , a ani odwrotnie .... Odpowiedz Link
pindzia.lindzia Re: sposoby na oszczędzanie 08.09.12, 01:01 Polecam odkładanie każdego większego (od nas zależy co w ten sposób nazwiemy) zakupu o co najmniej 24 godziny. Jakoś tak się dzieje, że człowiek przestaje się wtedy podniecać jak głupi i potrafi obiektywnie przeanalizować swoje potrzeby. Odpowiedz Link
akacjax Re: sposoby na oszczędzanie 08.09.12, 12:43 W sklepie sztab ludzi pracuje nad tym by wyciągnąć nasze pieniądze. Próbują działać na naszą nieświadomość. Stosują różne sztuczki i manipulacje. Wejście do sklepu z pełną tego świadomością chroni trochę mój portfel. A i tak, co pewien czas muszę się przywoływać do pionu Oto gapię się z zachwytem na filiżanki z przezroczystego szkła. Mam fioła na tym punkcie. I tylko świadomość, że mam prawie identyczne w domu stopuje mnie przed zakupem kolejnych. Itd. Unikam wycieczek po sklepach. Idę kupić konkretne rzeczy. To ułatwia oszczędzanie. Zero newsletterów z nowościami wydawniczymi...w necie tak łatwo się kupuje. Odpowiedz Link
linn_linn Re: sposoby na oszczędzanie 08.09.12, 13:33 Podobnie nie nalezy ulegac np. tzw. promocjom dnia / watek nizej albo wyzej /. Ja rozumiem sprzedawce, ale nie chce byc traktowana jak dziecko w handlowej mgle. Chcesz mi dac znizke, daj przez 2 tygodnie na wiele produktow / ja tylko z takich promocji korzystam /, ale nie kus mnie codziennie czyms innym. I ja, i handlwocy, doskonale wiemy, ze na jednym zakupie sie nie skonczy. X kupie po cenie dnia, a y po cenie podwyzszonej. A jeszcze produkt z kupie tylko dlatego, ze byl w promocji dnia: zylam bez niego i w ogole mi nie jest potrzebny. Ale jak tu nie skorzystac... W sumie: strace czas, nic nie zaoszczedze, a moze i strace. No chyba ze mieszkam kolo Biedronki i wchodze z opaska na oczach: ide po promocje dnia i wychodze. Kto tak ma? Lepiej w tym czasie poczytac ksiazke. Im czesciej robimy zakupy, tym wiecej pokus, tym wiecej zakupowych wpadek, plus strata czasu, benzyny itp. To, ze handlowcy maja swoj marketing nie znaczy, ze ja nie moge MOJEJ polityki handlowej. Wypracowanej m.in. na podstawie rad zebranych na tych forum. Odpowiedz Link
linn_linn Re: sposoby na oszczędzanie 08.09.12, 15:20 No i mialam racje: nie dac sie glupim promocjom dnia. www.hotmoney.pl/artykul/lidl-rzuca-cenowe-wyzwanie-biedronce-27243 Odpowiedz Link
psotkasia Re: sposoby na oszczędzanie 08.09.12, 15:48 Ja mam blisko do biedronki i do jeszcze kilku innych sklepów. Na bieżąco przeglądam promocje i jeśli coś faktycznie mi pasuje, to potrafię iść specjalnie po to. Z wyprzedzeniem kupuję prezenty, gdy trafię na coś fajnego i dobrego w cenie, dzięki czemu w ostatniej chwili nie kupię byle czego dwa razy droższego. Ciuchy kupuję w sh, ale też z umiarem - przegladam na bieżąco szafy, zwłaszca dziecięcą i dzięki temu wiem, czego potrzebuję. Wymieniamy się ubraniami z siostrą - ja jej daję te, których już sama nie noszę, a ona mi swoje - tych, które nie pasują, pozbywamy się. Czasem korzystam z grouponów itp. Szukam tańszych zamienników (ale sprawdzam skład), dużo rzeczy potrafię zrobić sama... Odpowiedz Link
akacjax Re: sposoby na oszczędzanie 08.09.12, 17:19 linn_linn napisała: To, ze handlowcy maja swoj marketing nie znaczy, ze ja nie > moge MOJEJ polityki handlowej. Popieram! To zdanie bardzo mi się podoba. Gdy obserwuje ludzi stojących od rana przed sklepem, by coś tam kupić taniej....sama nie wiem, czy to, to spryt, czy tylko bieda. Choć wiem, że przy okazji padną łupem manipulacji. I żal mi ich i nie żal. Odpowiedz Link
nbartek79 Re: sposoby na oszczędzanie 24.09.12, 13:55 Jednym ze sposobów na oszczędności mogą być bezpłatne koncerty i inne wydarzenia. W moim wypadku się to sprawdziło bo najwięcej wydawałem na na koncerty i imprezy. Od niedawna wpadłem na pomysł z darmowymi imprezami. Po co płacić za wejściówki skoro są imprezy i koncerty otwarte. Znalazłem portal gromadzący takie wydarzenia Teraz na bieżąco wiem gdzie i co się dzieje i wszystko za free. No i więcej kasy w kieszeni zostaje Gorąco polecam dla osób lubiących takie atrakcje free-fun.pl/ Pozdrawiam Odpowiedz Link
eli.73 Re: sposoby na oszczędzanie 24.09.12, 22:33 Jestem tu nowa, witam wszystkie Panie i Panów.Też mocno oszczędzam. Robię przegląd stanu domowych zasobów - zapasy żywności, ubrania dla dzieci i siebie. Kosmetyki i chemia - to co najbardziej potrzebne. Zrobiłam akcję denko, zużyte zostały wszystkie próbki i reszki. Efekt - mniej rzeczy, więcej miejsca oraz mniej wydanych pieniędzy na zbędne rzeczy i odgruzowany dom. A wszystko zaczęło się, ze zmęczenia nadmiarem klamotów, ciuchów, czasu który musiałam temu poświęcać. Potem przeczytała "Sztukę prostoty" i to było to dzięki czemu wiedziałam,że jestem na właściwej drodze. Odpowiedz Link
malwina.113 Re: sposoby na oszczędzanie 31.10.12, 16:25 ja cały rok stosowałam taką metodę oszczędzania (m.in), że oszczędzałam na wydatkach na siebie, ale to dobry pomysł nie jest, bo już naprawdę nie mam co na siebie włożyć nie chodzi o to, że rezygnowałam z drugiej pary butów, ja starałam sie po prostu kreatywanie wykorzystywac to co mam mimo, że coś potrzebowałam... ale moja kreatywność się kończy a szafa świeci pustkami bo pomijając fakt, że po przyjściu na świat mojego dziecka zmieniłam styl ubierania, polubiłam zupełnie inne kolory to jeszcze zmieniłam rozmiar na przyszły rok zamierzam co miesiąc przeznaczać jakąś kwotę na siebie, bo chyba lepiej kupić jedną rzecz co miesiac niz w jednym kupowac trzy i nie mieć czasu na zastanowienie się czy faktycznie to to czego szukam, czy moze nie przezjść sie po innych sklepach łatwiej jest oszczedzać, tym którzy mają na czym oszczedzać: kupują piątą parę kozaków, miesięcznie nabywają średnio trzy ksiażki, jadają na mieście... ale jeśli ktoś zrezygnował z powyższych przyjemności wtedy oszczędzanie wymaga większej kreatywności oraz wprowadzenie takich prostych sztuczek w stylu: nie marnuję jedzenia, robię zakupy z listą, układam jadłospis, analizuję paragony (pomysł Ablimsa) itp... hm, no wiec jednak ci których zupełnie nie stać na tę piątą parę kozaków jakieś sposoby na oszczedzanie mogą znaleźć dla siebie też takie tam moje przemyślenia Odpowiedz Link
d.d.00 Re: sposoby na oszczędzanie 02.11.12, 12:15 Ja właśnie jestem w 9 ms ciąży i zamierzam na macierzyńskim znosić trochę ciuchów i butów (i się ich pozbyć), tym samym zaoszczędzając co nieco ...na sobie Odpowiedz Link