Dodaj do ulubionych

meble sosnowe na biało, próbował ktoś?

19.09.12, 18:28
Dziecię wyrasta mi z łóżka, jako, że za rok pójdzie już do szkoły to planuję mu kupić łóżko i biurko, wymyśliłam sobie już aranżacje pokoju, ale obecnie ma meble sosnowe (w całkiem dobrym stanie), natomiast łóżko i biurko były by białe...
Nie chcę zmieniać już teraz mebli, ale chciałabym by wszystko jakoś się komponowało więc pomyślałam czy nie pomalować mebelków na biało... tak sporo z tym roboty. Zamierzam zrobić to sama, wiem, że potrwa to dłużej, ale szkoda mi pieniędzy na fachowca a mąż jest zawalony robotą!
Czy ktoś z Was się za to zabierał? Jaki był efekt, mi chodzi o całkowitą biel (jaka farba?), nie wiem czy jest to w ogóle możliwe. No i czy nie porywam się mimo wszystko z motyką na słońce?
Jak macie jakieś cenne rady to czekam na propozycje smile
Obserwuj wątek
    • johana75 Re: meble sosnowe na biało, próbował ktoś? 19.09.12, 19:27
      Pewnie ja jestem w domu od malowania. Maluje wszystko od mebli i ich restauracji po ścianysmile
      W moim linku masz meble bielone szafki i łóżko (prześwitują słoje drewna) Jeśli chcesz całkowicie na biało, to zelezy co malujesz. Do biurka polecam farbę alkidową, bo jest trwała, a biurko wiadomo jest użytkowane intensywnie. Zaś do regałów, komody czy szafy wystarczy farba na bazie wody, nie śmierdzi i schnie szybko. Jeśli meble są lakierowane to wystarczy lekko przetrzeć papierem 200- 240 i możesz malować. maluj wałkiem który kupisz specjalnie do danego rodzaju farby. Polecam farby w macie do mebli.
      • naturella Re: meble sosnowe na biało, próbował ktoś? 19.09.12, 19:52
        Ja. Latem malowalam komode sosnowa z pokoju dzieci, która chciałam wstawić do salonu, ale mamy wszystkie meble białe. Komoda była lakierowana, więc zeby nie scierac papierem sciernym to kupiłam farbe do drewna i metalu Nobiles. Kryje fajnie. Malowalam walkiem, wyszło fajnie, pokryło całkowicie i o to mi chodziło. Polecam matowe farby.
        • gwen_s Re: meble sosnowe na biało, próbował ktoś? 19.09.12, 21:15
          Dzięki za rady!!!
          Johana, pozwoliłam już sobie wcześniej Twoje mebelki obejrzeć, super wyglądają, ale mi chodzi o troszkę inny efekt, chciałabym przykryć całość bielą i do tego farbą raczej taką, która nie będzie się brudzić, zmywać i będzie dość "łatwa" w utrzymaniu czystości smile
          Naturella a masz może jakąś fotkę? Mi również chodzi o matową farbę.
          Obawiam się tylko, że z tą zabawą wstrzymam się do wiosny, by móc wynieść mebelki na dwór i tam działać.
          • johana75 Re: meble sosnowe na biało, próbował ktoś? 19.09.12, 21:25
            Nie zrozumiałas mnie. Pisząc o meblach bielonych chciałam ci tylko pokazać inna możliwość.
            A opisałam ci malowanie mebli na biało, całkiem na biało (farbą akrylową i alkidową)
            Bielenie (tak jak ja mam w linku) wyglada trochę inaczej (tego ci nie opisywałam)
            • johana75 Re: meble sosnowe na biało, próbował ktoś? 19.09.12, 21:33
              Tutaj mam parę moich przykładów:
              fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1869396,2,73,Krzesla-pomalowane-na-antyczna-biel.html
              fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1869397,2,74,diabel-siedzi-w-szczegolach.html
              fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1869398,2,75,slupek-w-antycznej-bieli.html
              fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1882210,2,72,wytapetowany-slupek.html
              I na dokładke żyrandol przemalowany z ciemego
              fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2475550,2,19,zyrandol.html
              • gwen_s Re: meble sosnowe na biało, próbował ktoś? 20.09.12, 11:24
                rewelacja smile Jestem pod wrażeniem, strasznie zdjęcia mnie natchnęły do odnowienia naszych mebleków smile
                Jeszcze raz dzięki, na pewno skorzystam!
                • gwen_s Re: meble sosnowe na biało, próbował ktoś? 20.09.12, 11:25
                  i chyba zrobię wszystko tą trwalszą farbą, są to meble dziecięce, regały na zabawki i na ciuchy, z tym, że młodziak samodzielnie z tego korzysta, do tego jeszcze młodszy się nie raz dobiera, więc chyba nie będę ryzykowała by potem robić powtórki smile
                  • johana75 Re: meble sosnowe na biało, próbował ktoś? 20.09.12, 16:02
                    Jeśli chcesz malowac alkidową to musisz to zrobic na dworze, lub w pomieszczeniu w którym nikt nie będzie przebywał i spał ok 48h i dobrze wywietrzyć. Powodzeniasmile
                    • gwen_s Re: meble sosnowe na biało, próbował ktoś? 21.09.12, 20:56
                      tak też mi mąż powiedział, więc chyba pozostanie mi czekanie do wiosny, bo noszenie mebli na strych odpada, a nie chcę pozbawiać młodego pokoju, bo pewnie będę robiła jeden mebel kilka dni smile
      • ofelia1982 Re: meble sosnowe na biało, próbował ktoś? 28.03.13, 08:51
        Johana, ślicznie masz to meiszkanko urządzone! Te bmeble to Ty sama wszystko???
    • 1monia4 Re: meble sosnowe na biało, próbował ktoś? 20.09.12, 19:41
      Malowaliśmy nie tylko sosnowe.Na poczatku zawsze przecierałam papierem sciernym-a na końcu lakierem.Duuuuzo pracy -wiele warstw farby.Ale efekt świetny
    • karioka1985 Re: meble sosnowe na biało, próbował ktoś? 20.09.12, 22:34
      niedawno malowałam mój stry sekretarzyk. przetarłam z grubsza papierem ściernym, dość drobnym. rogi i kanty malowałam małym pędzelkiem, pozostałe powierzchnie wałkiem gąbkowym. użyłam jedynki do drewna i metalu, matowej. wiem, że do wyboru jest jeszcze półmat i połysk, ale mi do pozostałych mebli pasował akurat mat.
      • kostruszka A na czerwono? 21.03.13, 19:10
        Przepraszam, że się wcinam w wątek, ale planuję pomalować sosnowe łóżko synka na czerwono.

Czy zasada jest taka sama jak przy bieli?
        Nie wiem, jaką farbę kupić, chciałabym, aby łożko było nieco błyszczące.
        • verdana Re: A na czerwono? 21.03.13, 19:22
          Trochę OT. Jako była posiadaczka dzieci szkolnych i białego biurka - wiem juz, ze to nie jest dobry pomysł. Po pierwsze biurko białe jest pare dni - potem jest w kleksach niedomywalnej farby, flamastrów, rozlanego kleju - po pół roku biurko jest ie białe, a laciate - domyć sie tego raczej nie da/
          Poza tym nie wiem , jak Wam, ale na białym biurku niezbyt dobrze sie pracuje - nie jest przyjemnie cały czas patrzeć na biuały zeszyt na białym tle. Nie bez powodu biurka w pracy raczej nie są białe. Optymalnym kolorem dla oczu jest zielony.
          • sasilla Re: A na czerwono? 28.03.13, 03:01
            Posiadam biale biurko (jak i inne meble wokol). I jestem bardzo zadowolona, nie zamienie na inny kolor. Owszem, moje biurko juz sie troche przybrudzilo, ale ja ciagle uzywam roznych trwalych mediow i preparatow.
            Dziecku wystarczy polozyc fajna podkladke w najbardziej narazonym na zniszczenia miejscu (dziecko moze wybrac swoich ulubionych bohaterow albo dac cos co moze byc przydatne np. mape, czy tabliczke mnozenia).
            • naturella Re: A na czerwono? 28.03.13, 07:28
              Moje dzieci maja białe biurka. Myjemy blat raz w tygodniu, w razie potrzeby dodatkowo w tygodniu mokra chusteczka - wystarczy. Używają juz pól roku i praktycznie nie ma śladów użytkowania. Blaty z IKEA, jak sie zniszczą to po prostu zmienię, taki blat chyba 75 zł kosztuje.
        • johana75 Re: A na czerwono? 21.03.13, 20:30
          kostruszka napisała:

> Przepraszam, że się wcinam w wątek, ale planuję pomalować sosnowe łóżko synka n
          > a czerwono.
          >
          > Czy zasada jest taka sama jak przy bieli?
          > Nie wiem, jaką farbę kupić, chciałabym, aby łożko było nieco błyszczące.

Tak taka sama, przecierasz lekko papierem ( ziarno 220 )
          Jeśli to ma byc farba do łóżeczka to polecam jakąś ekologiczną (pewnie będzie gryzł lub ślinił szczebelki). Lekko błyszczączy będzie półmat.
          • jacues Re: A na czerwono? 01.04.13, 20:47
            zajrzyj na ten blog. znajdziesz informacje na temat malowania mebli i ich zdjecia.
            jagodowyzagajnik.blogspot.co.uk/search/label/przecierki
    • zyzzia Re: meble sosnowe na biało, próbował ktoś? 21.03.13, 21:03
      Ja też wolałam kupić gotowe - niestety biały kolor jest dość trudny do położenia i łatwo sie brudzi przy malowaniu. jak się nie ma dobrych warunków do malowania to lepiej nie zepsuć.
      ja kupiłam meble sosnowe tutaj są super modele - nie spotkałam takich i uważam że ceny mają fajne jak do jakości
    • bazia8 a komoda ikea? 30.08.13, 19:18
      Mam komodę Ikea (chyba seria Malm), niestety nie jest drewniana, ale w okleinie - poradźcie, czy lepiej ją pomalować (obawiam się, że okleina ulegnie uszkodzeniu w czasie matowienia), czy okleić białą matową folią ? Nie będzie co prawda stała w eksponowanym miejscu, ale i tak chciałabym, żeby wyglądała ładnie.
      • johana75 Re: a komoda ikea? 30.08.13, 22:10
        Ja bym zaryzykowała, jeśli komoda nie jest na wysoki połysk to mozesz ją tylko odtłuścić i pomalować, koniecznie walkiem!
        • tapetawpaseczki Re: a komoda ikea? 30.08.13, 23:12
          W zeszłe wakacje właśnie przemalowywałam dwie do pokoju córy. Białe ikeowskie oklejane folią, na ecru. Dwukrotnie pomalowałam farbą i na to półmatowy lakier. Bez lakieru łatwo było ją zadrapać. Malowałam jakimiś wodnymi nieśmierdzącymi farbami i takim też lakierem. Po roku użytkowania nic się z nimi nie dzieje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka