Dodaj do ulubionych

Made in Poland

11.11.12, 12:09
Ma dla Was znaczenie przy robieniu zakupow?
wyborcza.pl/1,75248,12829000,Dobre__bo_niepolskie__Kupujemy_produkty__Made_in_Poland__.html
Ja chetnie kupowalabym, ale polskie produkty w sklepach, w ktorych robie zakupy, sa rzadkoscia. Gdybym chciala kupic jutro cos polskiego, to moge kupic:
- rurki kawowe / sezon na domowe lody raczej minal /
- sezamki

Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: Made in Poland 11.11.12, 12:19
      A ja jak mogę, staram się kupować polskie; wolę też np. nasze słodycze niż zagraniczne: np. lepsze są nasze batoniki Wawel (te z imionami) czy Wedla niż snickersy czy marsy; piękne są reklamy tych białych w kokosie kulek czy Rocher- gdy słodycze są niesmaczne. Kupuję polskie majonezy czy ketchupy- ser koryciński- u mnie wyrób regionalny nie ma sobie równych.
      • ula-35 Re: Made in Poland 11.11.12, 12:26
        Ciuchy EMC,zwłaszcza kurtki. Jakość fantastyczna jak spod igły,wszystkie sieciówki mogą się schować.Cena wcale nie wysoka.
      • przeciwcialo Re: Made in Poland 11.11.12, 18:46
        Ja zwracam uwage gdzie wyprodukowano dany produkt. Pierwszeństwo maja rzeczy wyprodukowane w Polsce.
        nabiał od lokalnego wytwórcy.
      • czekolada72 Re: Made in Poland 13.11.12, 09:05
        marzeka1 napisała:

>piękne są reklamy tych białych w kokosie kulek czy Rocher- gdy
        > słodycze są niesmaczne.

Ale nie uogolniaj - dla ciebie moga byc niesmaczne, dla innych akurat jak najbardziej pyszne.

Z polskimi firmami spozywczymi jest taki problem, ze te najwieksze, najstarsze, z tradycjami w wieksziosci powykupywaly zagranczne koncerny i teraz to... licho wie czy to polskie czy nie...
        • astrum-on-line Re: Made in Poland 13.11.12, 10:13
          Akurat te białe kulki w kokosie są świetne. I to takie w złotku, nie pamiętam jak się nazywa. A niby polskie (Wedel, Wawel) poleciały na jakości na łeb na szyję i zrobiły się mało smaczne. Wedel już dawno nie jest polski a Wawel to nawet nie wiem. Przestałam kupować produkty tych firm bo się przestały nadawać do jedzenia.
        • anetapzn Re: Made in Poland 30.11.12, 13:48
          czekolada72 napisała:

> marzeka1 napisała:
          >
          > >piękne są reklamy tych białych w kokosie kulek czy Rocher- gdy
          > > słodycze są niesmaczne.
          >
          > Ale nie uogolniaj - dla ciebie moga byc niesmaczne, dla innych akurat jak najba
          > rdziej pyszne.

Dokłądnie to samo miałam napsiać. Nam te słodycze smakują podobnie, jak wiele polskich, bez względu na to kto jest ich producentem.
    • izzunia Re: Made in Poland 11.11.12, 13:10
      jeśli mam możliwość kupuję, co więcej, jeśli jest możliwość to małych, niszowych producentów.
      wyjątek - sery - staram się kupować dobre (niestety wychodzi mi, że jednak lepsze są te zagraniczne - polskie po kilku dniach nie nadają się do niczego).
      natomiast unikam jak ognia produktów "made in china" (oczywiście poza tymi tradycyjnie chińskimi) - co jest i tyle nie fajne, że czasem muszę długo szukać produktu, którego produkcja chińska wyparła tę z innych krajów (np. w przypadku czosnku).
    • volta2 Re: Made in Poland 11.11.12, 13:49
      tak, ma zanczenie,

żyjąc za granicą - jak tylko udalo sie coś polskiego znaleźć a było potrzebne, moglam nawet przepłacić, by kupić. tak do 10% droższy produkt polski dalej był dla mnie akceptowalny.

jedyne czego nie kupowałam to polskich bułeczek mlecznych - wiele nacji sie tym zachwycało a mnie odrzucalo na myśl o konserwantach. no, ale nasze pieczywo jest dobre, wiec się ludziom nie dziwiłam, że kupują.
    • prakseda_ka Re: Made in Poland 11.11.12, 14:14
      często kupuje polskie produkty, a ostatnio się przekonałam np do jogurtów łowicz, są po 63 gr w moim realu i w różnych smakach, moje dzieci obowiązkowo po 1 dziennie zjadają, a jogurty innych firm to raczej powyżej złotówki wypadają, lubię serki homogomo rolmlecza - bardziej niż danio, a cena niższa. Często tez kupuję produkty własne różnych sieci - bo najczęściej są produkowane przez polskich producentów, a czasem nawet i lokalnych ( np. w najbliższym lewiatanie). a czosnek jak mi się skończy od teściówki ogródkowy, to kupuje u pań na rynku jeżyckim - na pewno polski wink
      • jamesonwhiskey Re: Made in Poland 11.11.12, 16:51
        to kupuje u pań na rynku jeżyc
        > kim - na pewno polski wink

z tym na pewno to ja bym nie przesadzal
        zero kontroli na tych calych bazarkach a w kacie baby zmazujace pieczatki z jajek ktore to tym magicznym sposobem staja sie jajkiem od wybieganej kurki na podworku
        po aferze solnej i zerowym zainteroosowaniem sie kogokolwiek tym procederem i wypowiedziach sanepidu ze w zasadze ta sol jest zdrowa
        polskie produkty spozywcze dla mnie nie istnieja
    • astrum-on-line Re: Made in Poland 11.11.12, 15:05
      O ile mogę i mam na to wpływ to staram się kupować polskie produkty. Zwłaszcza spożywcze.
    • coralin Re: Made in Poland 11.11.12, 15:21
      Przy spożywczych to zwracam nawet uwagę by były lokalne. Polskie kosmetyki są wspaniałe, ale w mentalności zakodowały się firmy od dawna reklamowane i są synonimem lepszego. Chyba niedawno ktoś założył watek z prośbą, gdzie kupić taniej lepsze kosmetyki i wymienił Vichy, l'Oreala, Olay. Z polskich też funkcjonują jako lepsze te reklamowane. Torebki, buty mam w większości polskie.
    • roseanne Re: Made in Poland 11.11.12, 18:34
      ma znaczenie, w zaleznosci od produktu
      np herbatki ziolowe - polskie rzafko maja domieszane niewiadomo co
      jak rumianek to rumianek, nie z dodatkiem lecytyny sojowej np

kremy, robie sobie zapas ziai
      slodycze, niestety jakosc w ostatnich latach spadla, po wykupieniu pewnych marek przez koncerny
    • zorganizowanydom Re: Made in Poland 11.11.12, 18:55
      O tym czy kupię dany produkt decyduje wypadkowa ceny i jakości. Jeśli akurat jest to produkt rodzimy to świetnie, ale zwykle nie jest to mój nadrzędny priorytet. Produkty ekologiczne (certyfikowane) kupuję wyłącznie polskie, bo nasze normy dla tego rodzaju produktów są znacznie wyższe niż czeskie, niemieckie czy amerykańskie.
      Jednak turecka chałwa JEST lepsza niż polska. Niemiecka chemia, generalnie, też jest lepsza niż nasza. Nie wykluczam, np. że jakość ubrań dziecięcych Wójcik, jest znakomita, ale wybieram tańsze ciuchy z H&M, bo ich jakość jest dla mnie wystarczająca, a cena akceptowalna.
    • virgaaurea Re: Made in Poland 11.11.12, 20:51
      o matko, ja bym chetnie i kupowala wiecej i promowala wsrod niepolskiej rodziny i znajomych;
      tylko powiedzcie mi skad te polskie wspanialosci brac (zeby nie ustepowaly jakoscia, cena troche wyzsza akceptowalna), i tak na szybko:
      - kosmetyki: inglot, kilka pharmacerisu, nic wiecej sensownego (dzialajacego) nie znalazlam; kolorowke mam poza inglotem w 100% niepolska;
      - sprzet sportowy, ciuchy sportowe - nie mam chyba NIC polskiego, a to u mnie spory wydatek
      - buty - tez chyba nic
      - staniki - sa marki w sasiednim watku, mi akurat ich estetyka srednio podchodzi, nie mam ani jednego polskiego;
      - ciuchy, torby - ok, znam sklepy, ktore szyja indywidualnie/krotkie serie; czasem kupuje, ale jednak przy ciuchach zbyt duzo jest odjechanego (dla mnie) wzornictwa, jakosc materialow czesto przecietna (nie lubie kupowac na jeden sezon);
      - chleb i inne wypieki - robie sama wszystko, nie mam juz sily na testowanie kolejnych piekarni, ktore dodaja nie wiadomo co;
      - slodycze - szczerze mowiac wiekszosc jest dla mnie niejadalna kompletnie; jak juz chce czekolade (rzadko) to kupuje 90% lindt; i robie w domu, co potrzebuje;
      - sery - poza tym co wiadomo i jest dostepne (typu bursztyn), to przeciez wiekszosc marketowych polskich jest okropna;
      - bizuteria - poza krzemieniem pasiastym i bursztynem nie mam nic polskiego; i nie bardzo wiem, co mialabym np. komus polecic;
      - ksiazki - kompletnie przestalam kupowac polskie wersje po kilku probach w polskich ksiegarniach i problemach z tym zwiazanych; wole amazon, przede wszystkim sprawnie i reklamacje zupelnie inaczej traktowane;
      - elektronika - i tak praktycznie cala jest z chin;
      - agd czy narzedzia - kupuje sie to rzadko, ale tez raczej nie nasze;
      - bilety lotnicze - no kurcze, drogi nasz przewoznik i czesto nie lata tam, gdzie tzreba;
      - wielu produktow spozywczych nie kupuje polskich bo kawy, ryzu, herbaty, cytryn, kakao polskich nie mabig_grin

kupuje takie oczywistosci: polskie warzywa (oczywiscie te, ktore u nas powszechnie rosna), owoce, miod, jajka, nabial od zaprzyjaznionego rolnika, niektore straczki, orzechy, make; mam troche naszych mebli;

chetnie przygarne wasze rady na naprawde dobre i godne polecenia polskie marki/produkty...

teraz np. potrzebuje porzadnej torby do aparatu fotograficznego, okularow do plywania z korekcja, sniegowcow; za jakis czas zegarka; no przeciez polskich nie kupie, bo skad je wezmeuncertain
      • coralin Re: Made in Poland 11.11.12, 21:19
        Upraszczasz bardzo. A kawa we Włoszech czy Niemczech też nie rośnie. Tu chodzi o palenie kawy.
        • virgaaurea Re: Made in Poland 11.11.12, 21:59
          naprawde musisz sie czepiac?
          a w herbacie (herbacie z krzewu herbacianego, nie mowie o ziolach) o co chodzi? o pakowanie? o naklejenie etykietki?
          a w cytrynach?
          a w ryzu?

mzoe jakis pomysl podrzucisz zamiast zarzucac czepianie sie?
          • astrum-on-line Re: Made in Poland 11.11.12, 22:11
            No to na przykład: Buty - Wojas i Ryłko. Torebki - Wojewodzic.
            • virgaaurea Re: Made in Poland 11.11.12, 22:20
              torebke wojewodzic nawet mamsmile ale tez pisalam, ze z torebkami i ciuchami jeszcze stosunkowo najlatwiej; jeszcze bardziej podoba mi sie sklep zuzi gorskiej;
              buty rylki (oczywiscie niektore) bardzo mi sie podobaja, niestety w zadne stopy nie wcisnelam, jak probowalam mierzyc, mam za szeroka stope na nie i za wysokie podbicieuncertain do tego chetniej kupuje buty z jakims systemem amortyzacji, bo sporo chodze na obcasach; zaluje, bo buty ladne, a ceny nie powalaja jeszcze;
              • roseanne Re: Made in Poland 11.11.12, 23:25
                z butami mam niestety tak samo
                • lucadimontezemolo Re: Made in Poland 12.11.12, 00:25
                  Spożywcze w większości polskie, kosmetyki w większości polskie (bo dobre), z ciuchami różnie, ale np. torebki kupuję u jednej projektanki z jednego ze sklepów z rękodziełem (w prawdzie 200-400 zł ale się opłaca), to samo jeśli chodzi o dodatki np.czapki, szaliki.Biżuterię (na razie tylko bransoletki) robię sama, więc też polskie tongue_out
          • coralin Re: Made in Poland 12.11.12, 15:52
            Idąc tym tropem, że jak polska biżuteria to nie może być wykonana z kruszców, których u nas nie ma to jak z Cartierem? Wyroby z bawełny tez odpadają, całe szczęście len zostajesmile
            Teraz do rzeczy, dużo tego, ale moje rady mogą być nieadekwatne do Twoich upodobań, stylu.
            Torebki: Verso, Baron, Vip collection.
            Buty: Wojas, Eksbut, But-s, Ryłko, Krimen/Baldacini, Nessi. Sportowych raczej nie kupuję, ale mam takie miejsko-sportowe z Syreny (wzornictwo tych kobiecych średnie lub brzydkie, te moje są znakomite, z miękkiej skóry czyli dowód na to, że warto zajrzeć i na takie stoiska).
            Z dostępnością polskich ubrań jest słabo (przynajmniej dla mnie, bo nie chodzę za wiele po sklepach). Zagraniczne sieciówki wyparły stoiska z Vertusem, Echo, De facto. Ostały się tylko te droższe Simple, Solar, Hexeline.Chyba wszystkie wierzchnie okrycia mam polskich firm: 2 kurtki Tatuum, płaszcz Vissavi, trencz Janbor (boski), kurtka Monnari (szyta w Polsce choć wiem , że część produkcji jest z Chin), kurtka Ochnik.
            Kosmetyki: Ava (odkryte dzięki osobie z tego forum), Bandi, Iwostin, Joko, Vipera, Pollena Eva, Pollena Ostrzeszów. Dużo by pisać, co dobrego w jakiej firmie, bo to i pielęgnacja i kolorówka i higiena.
            • virgaaurea Re: Made in Poland 12.11.12, 18:13
              dzieki za info;

z bizuteria chodzilo mi o to, ze ktos (nie Polacy) czesto mnie prosi o polecenie czegos polskiego i chetnie bym polecala, ale nie wiem, co - nie musi byc z polskich kruszcow oczywiscie, ale musi byc w jakis sposob polskie, charakterystyczne, ciekawe; chodzi o to, zeby to nie byly np. zwykle zlote kolczyki kuleczki wkrety, czegos takiego nie moge polecic, bo to nic wyjatkowego nie jest; ladnie oprawionny krzemien pasiasty jest jedynym, co mi przychodzi do glowy, ale ja sie na bizu kiepsko znam w ogole;

botow poza wojasem i rylko nie znam - wiesz moze, czy ktorekolwiek pozostale uwzgledniaja szersza i wyzsza w podbiciu stope i zapewniaja jakakolwiek amortyzacje?
              o butach sportowych pisalam w sensie "do uprawiania sportu" - czyli np. do biegania czy grania w tenisa, tak na codzien raczej w pasuje mi stylistyka typu rylko (tylko stopa nie wchodzi, jak pisalam wyzej); w tym sensie porzadnej sportowej firmy nie znam zadnej (nie tylko buty, tez ciuchy rozne funkcyjne, sprzet sportowy);

solara, hexeline i simple znam, lubie i mam troche, zwlaszcza wiele rzeczy simple pasuje mi stylistycznie; natomiast czesto mam problem z rozmiarowka - to co jest na mnie dobre w biodrach, jest neistety za male w biuscie; jak jest dobre w biuscie, ponizej robi sie worek; generalnie problem polega czesto na tym ze polskie ubrania czesto rozszerzaja sie w kazdym wymiarze (a mam dosyc typowe rozmiary, tak dla jasnosci), kupowalabym wiecej polskich np. sukienki, plaszcze, spodnie - gdybym mogla znalezc pasujace; latwo mi znalezc tam spodnice czy dzianinowe bluzki, ale te rzeczy na cala sylwetke - juz nie tak bardzo;

kolorowka - hmmm, mamy porzadne, trwale polskie podklady? z sensownym wyborem kolorow, jasnych zwlaszcza, zeby sie dalo dopasowac? (uzywam MAC poki co) i miekka kredke do oczu, ale naprawde miekka? zeby nie zlazla po godzinie, zwlaszcza ze strefy waterline? (poki co MUFE i 24ore to jedyne, ktore mi nie zmasakrowaly oczu) i trwale, dobre cienie, zeby poszly bez bazy, utrwalacza itd? sie podziel, jesli wiesz...
              • coralin Re: Made in Poland 12.11.12, 19:17
                Nie używam kredek do oczu, cieni też prawie wcale, nie mam szerokiej stopy. Myślę, że podobnie jak znalazłaś sobie swoje ulubione produkty zagraniczne można znalezc polskie z tym, że się mało szuka. Jak widać kojarzysz tylko marki reklamowane.
                • virgaaurea Re: Made in Poland 12.11.12, 21:42
                  > nalezc polskie z tym, że się mało szuka. Jak widać kojarzysz tylko marki reklam
                  > owane

nie do konca tak jest, strasznie szybko oceniasz ludzi;
                  to ze lubie estetyke marek, ktore sie reklamuja, nie znaczy ze nie sprobuje innych, jesli ktos mi je poleci;
                  uzywam po prostu najlepszych produktow jakie znalazlam i na jakie mnie jednoczesnie stac;

w przypadku kosmetykow (wymienionych) czesto rozbija sie o brak skladu na opakowaniu a nawet na stronie int. (tak mam dostep do odpowiedniej wiedzy, zeby ten sklad zrozumiec); raczej jestem zmuszona polegac na skladach i rekomendacjach, trudno kosmetyki wszystkie testowac na sobie;
                  w przypadku butow konsultowalam sie z kims, kto ma pojecie o produkcji butow w Polsce (wlasnie takiej lokalnej, ale z jednego, choc sporego rejonu PL) - i tam nie dostane niczego z systemem amortyzacji jakimkolwiek; buty na rozne tegosci nogi sa nawet produkowane, choc w odpowiadajacej raczej tamtemu regionowi estetyce;

ja mam coraz wieksze wrazenie, ze w wielu dziedzinach latwo jest znalezc polskie marki, jesli oczekujesz sredniej jakosci - przez jakosc rozumiem nie tylko jakosc surowca i wykonania, bo z tym jeszcze akurat jest w miare ok, ale takze stopien dopasowania produktu do potrzeb - chocby ta nieszczesna liczba kolorow podkladow, ktory przeciez chce dopasowac odcieniem do skory, jakosc informacji o produkcie, realizacje gwarancji, poziom obslugi klienta - itd.
                  pewnie, ze moglabym szukac wiecej, pisac maile do producentow i pytac, ale na boga - producenci tez niech sie wysila troszke, zrobienie strony i podanie skladu kosmetyku nie przerasta mzoliwosci nawet malej firmy;

a wielu rzeczy nie ma po prostu; mysle, ze ten watek przeczytala juz masa ludzi, a jeszcze nikt nie napisal firma XY robi swietne ciuchy sportowe, genialnie odprowadzaja wilgoc - wyprobowalabym na 1000%;

bardzo czesto zrobienie dobrego produktu (poza tymi najprostszymi, ale tu czesto uzywam czegos naturalnego, np. kawy zamiast pilingu czy olejku zamiast zelu pod prysznic) wymaga laboratorium i badan, a potem patentu; a nasze firmy rzadko maja taka prorozwojowa i inwestycyjna postawe; to tez jest przyczyna, o ktorej malo sie mowi;
              • xxxtabxxx Re: Made in Poland 12.11.12, 22:59
                virgaaurea napisała:

natomiast czesto mam problem z rozmiarowka - to co
                > jest na mnie dobre w biodrach, jest neistety za male w biuscie; jak jest dobre
                > w biuscie, ponizej robi sie worek; generalnie problem polega czesto na tym ze p
                > olskie ubrania czesto rozszerzaja sie w kazdym wymiarze (a mam dosyc typowe roz
                > miary, tak dla jasnosci), kupowalabym wiecej polskich np. sukienki, plaszcze, s
                > podnie - gdybym mogla znalezc pasujace; latwo mi znalezc tam spodnice czy dzian
                > inowe bluzki, ale te rzeczy na cala sylwetke - juz nie tak bardzo;

Podrzucę linka z polskim sklepem z ciuchami, które uwzględniają, że kobieta ma biust:
                Biu Biu
                • astrum-on-line Re: Made in Poland 12.11.12, 23:16
                  Genialnesmile Chyba sobie zrobię prezent z tej fuksjowej bluzki.
                  Kupowałaś u nich? Maja dobrze uszyte?
                  • xxxtabxxx Re: Made in Poland 12.11.12, 23:25
                    Osobiście nic jeszcze nie kupowałam, ale na lobby biuściastych jest pełno opinii, tu chyba najnowszy wątek z opiniami o konkretnych modelach.
                    Ja jakoś jeszcze nie odważyłam się kupić tych ciuchów bez mierzenia, bo średnio 50% moich zakupów ubraniowych przez internet to niewypały, a do sklepu w moim mieście, który ma biubiu w ofercie mam totalnie nie po drodze, ale może kiedyś się zbiorę i wybiorę, żeby pomierzyć.
                    • virgaaurea Re: Made in Poland 12.11.12, 23:45
                      biubiu znam, pepperberry niepolskie tez; z koniecznosciwink
                      od niedawna jest tez urkye i tez ma swoj watek na LB - polecam;
                      ciuchy urkye kupilam 2 i jestem bardzo zadowolona z jakosci;
                      wlasnie takie polskie ciuchy bym chcialabig_grin takie gdzie mozna napisac do producenta, poprosic o skrocenie, dopytac o cos, w miare krotkie serie itd;
                      to mi robi roznice, a nie tylko sama metka "made in Poland"
                    • astrum-on-line Re: Made in Poland 12.11.12, 23:53
                      W życiu żadnego ciucha nie kupiłam przez internet, zawsze muszę przymierzyć i pomacać czy mi w dotyku pasuje. Ale coraz mniej chce mi się łazić po sklepach i zaczynam się przełamywać, żeby jednak spróbować.
            • virgaaurea Re: Made in Poland 12.11.12, 18:15
              aaa, i jeszcze szampon bez SLES jesli znasz;
              • agusiazabrze Re: Made in Poland 13.11.12, 09:43
                szampony bez sles ma rossmann seria babydream dla dzieci i dla mam balsam do kapieli - swietnie myje wlosy Ale to chyba nie polskie ;/
                co do ubran jest jeszcze urkye
                www.urkye.pl/
                tez szyja na biust wink
    • mama2b Re: Made in Poland 13.11.12, 12:21
      ostatnio w leriy merlin kupilam chodaki gumowe meskie i zdziwiona bylam, ale made in poland.
    • linn_linn Re: Made in Poland 30.11.12, 08:58
      www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,96856,12869176,Kosmetyki_made_in_Poland.html
      Szkoda, ze w innych krajach ich nie widac. Przynajmniej ja nigdy nie widzialam.
      • linn_linn Re: Made in Poland 30.11.12, 09:00
        Zapomnialam... raz udalo mi sie kupic gabki do kapieli.
    • iberka Re: Made in Poland 30.11.12, 12:57
      nie wiem jak to jest ze słodyczami, bo przyznam, że kupuję pawełki i coś tam z batonów oraz czekoladę lindt lub jakieś belgijskie.
      Ponieważ właśnie kompletuję wyprawkę świąteczną dla mamy to słodycze tez kupię, bo ona lubi np torcik wedlowski , do tego na pewno inne "polskie" słodycze + coś polskiego z alkoholu, bo tam na prezenty będzie mieć.
      Kosmetyki kupuję w 90% polskie: dla mnie seria naczynkowa Lirene ( eris) jest zbawieniem i tylko ona sprawia, że nie wyglądam jak burak. Kupuję całą serię.
      Poza tym Soraya, Ziaja i Tołpa, dax cosmetics.
      Buty Rylko to kiedyś był hit teraz już kika par reklamowałam uncertain u nas rodzinnie ecco i clarks ( niestety nie pl zatem)
      zakupy codzienne też raczej polskie, bo pieczywo, wędliny, chemia
      Chyba tyle
      Iza
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka