ashraf Re: ile miesięcznie wydajecie na dziecko ? 15.05.13, 17:53 800 zł to moje marzenie Napiszę Wam dla porównania ceny w Niemczech (zakupy) i w Szwajcarii (kasa chorych, basen, opieka nad dzieckiem). Synek ma 11 tygodni. Pieluchy (ok 8-9 dziennie): 8*30*0,9 zł = 216 zł Mleko: 7*90 zł = 630 zł chusteczki (ok. 1 paczka tygodniowo): 4 x 16 zł = 64 zł wkłady do kosza na pieluchy: ok. 3-4 miesięcznie, razem ok. 130 zł jakaś zabawka, 2-3 ubranka, nowa butelka czy smoczek ze dwa razy w miesiącu: 2*100 zł = 200 zł kasa chorych: 375 zł + 10% każdej wizyty (25-60 zł) do kwoty 1000 zł rocznie, wszystkie szczepionki, leki na receptę, witaminy, rehabilitacja bez kolejek i ubezpieczenie za granicą itd. w cenie. Nie liczę kosztów proszku dla niemowląt (niedużo schodzi), ubranek - synek ma kuzynkę starszą o kilka miesięcy, dostał też mnóstwo nowych ubranek w prezencie, ale lada moment z nich wyrośnie (no i ciuszki dla dziewczynki nie nadają się dla chłopca poza domem, nie te kolory), zabawek (dostaliśmy całą masę) ani kosmetyków, bo kupiliśmy wszystkie w wyprawce i jeszcze nie zużyliśmy nic poza oliwką po kąpieli (nie smarujemy i nie sypiemy niczym pupy), a tej nie dokupujemy, bo mamy sporo olejków w domu. Od przyszłego miesiąca dojdzie jeszcze basen ok. 250 zł/mies. (kurs dla niemowląt). Razem ok. 1865 zł, a na razie nie liczę kosztu au-pair (3100 zł z zamieszkaniem) lub żłobka (od 6000 zł w górę). Odpowiedz Link
ofelia1982 Re: ile miesięcznie wydajecie na dziecko ? 15.05.13, 22:03 By porownanie bylo sensowne dodaj zarobki w Niemczech i Szwajcarii.. Odpowiedz Link
dansch Re: ile miesięcznie wydajecie na dziecko ? 15.05.13, 22:41 5,5 miesiąca: jedzenie podstawowe /pierś/: 0zł rozszerzanie diety: jeśli słoiczki to pewnie ok 35-40zł /mies. Kaszek instatnt, soczków, herbatek nie kupuję. Trudno mi liczyć warzywa na zupkę, jeśłi gotuję sama. Podobnie płatki ryżowe czy jaglane bo syn nas objada z "dorosłego jedzenie" leki i szczepionki: 0zł (zdrowy, nie szczepiony z zasady) pediatra co 2 mies profilaktycznie: 100zł kosmetyki tj. bambino i linomag co 2 mies ok 15zł + płyn do kąpieli za 15zł / mies papmersy ok 200zł płatki kosmetyczne do tyłeczka do 100zł (największa moja bolączka!) ubrania: 0zł (starsze rodzeństwo i znajomi) Odpowiedz Link
guderianka Re: ile miesięcznie wydajecie na dziecko ? 18.05.13, 13:30 ashraf-te ceny nic nie mówią jeśli nie podasz swoich zarobków-nie widać proporcji Odpowiedz Link
ashraf Re: ile miesięcznie wydajecie na dziecko ? 18.05.13, 19:15 Ok. Nikt (poza nielegalnymi imigrantami tudzież Polakami, którym "fuchę życia" sprzedali usłużni rodacy) nie zarabia raczej mniej niż 3000 chf (ok. 10 000 zł). Średnia gdzieś ok. 6000 chf. Koszmarnym wydatkiem jest żłobek, bo dla tych zarabiających najmniej może stanowić prawie równowartość pensji. Przy dwójce dzieci opłaca się w zasadzie albo tylko niania, albo rezygnacja z pracy. Odpowiedz Link
guderianka Re: ile miesięcznie wydajecie na dziecko ? 18.05.13, 21:26 Koszmarnym wydatkiem jest żłobek, bo dla tych za > rabiających najmniej może stanowić prawie równowartość pensji. Przy dwójce dzie > ci opłaca się w zasadzie albo tylko niania, albo rezygnacja z pracy To akurat tak jak u nas Reszta wygląda na to, że tańsza niż u nas Wyjeżdzam i robię sobie kolejną dwójkę! Odpowiedz Link
ashraf Re: ile miesięcznie wydajecie na dziecko ? 21.05.13, 17:16 Chyba nie do końca - w państwowym żłobku można chyba znaleźć miejsce za mniej niż 500 zł (liczę połowę najniższej pensji), ale może się mylę. Wiem, że o miejsce trudno, ale u nas pod tym względem nie jest lepiej. Co do pozostałych kosztów masz rację, ich relacja do zarobków jest zupełnie inna niż w Polsce Odpowiedz Link
guderianka Re: ile miesięcznie wydajecie na dziecko ? 21.05.13, 21:44 Czy można znaleźć miejsce-to kwestia do dyskusji-w moim mieście na 500 tys mieszkańców jest 8 żłobków- czyli mniej więcej na 400 dzieci przy założeniu że w każdym są trzy grupy wiekowe po 20 osób, Odpowiedz Link
guderianka Re: ile miesięcznie wydajecie na dziecko ? 21.05.13, 21:44 Czy można znaleźć miejsce-to kwestia do dyskusji-w moim mieście na 500 tys mieszkańców jest 8 żłobków- czyli mniej więcej na 400 dzieci przy założeniu że w każdym są trzy grupy wiekowe po 20 osób, koszt -ok 350zł/mc Odpowiedz Link
only_marcopol Re: ile miesięcznie wydajecie na dziecko ? 21.12.14, 19:34 W moim małym 50 tys mieście żłobki są tylko prywatne za ok 500-600 zł te dofinansowane - niby nie dużo ale patrząc na to że zarobki sa ok 1000-1500 dla kobiet to masakra Odpowiedz Link
ashleenc Re: ile miesięcznie wydajecie na dziecko ? 16.05.13, 09:47 Mam dwoje dzieci chłopca 7 lat i dziewczynkę 15 miesięcy. Stwierdzam ze utrzymanie dwójki dzieci tej samej płci jest tańsze, ponieważ jeden po drugim wynosi ubranka, u nas nawet rower nie pasuje. Warto też mieć dzieci w niedużym odstępie czasu, tzn. ma się ten sam wózek itp. po 6 latach wszystko oprócz łóżeczka dawno wydaliśmy i trzeba było kupić nowe. Taniej jest chyba przesiedzieć kilka lat na wychowawczym niż zatrudnić jedną opiekunkę na kilka lat a potem drugą. Wszystko co możesz kup używane, ja tak zrobiłam i zaoszczędziłam naprawdę sporo. Odpowiedz Link
ashleenc Re: ile miesięcznie wydajecie na dziecko ? 16.05.13, 09:58 Słoiczki 200 zł? O ja pierniczę! Dawałm tylko na początku, potem robiłam miksy w słoiczki po keczupie do zamrażarki i za 40-50 zł miało jedzenia na cały miesiąc. teraz gotuję zdrowiej i jemy wszyscy to samo. Odpowiedz Link
ninkacelinka Re: ile miesięcznie wydajecie na dziecko ? 18.05.13, 13:25 zgadzam sie z przedmowcami, ze male dziecko to male wydatki a czym dziecko wieksze tym wydaje sie wiecej. Wole nie liczyc dokladnie, za same wakacje letnie wydam 2500 euro na 3 dzieci. Dlatego jak czasami nachodzi mnie mysl, ze moze by tak czwarte dzieciatko, po szybkim przeliczeniu stwierdzam, ze jednak mnie nie stac. Sprawdzilam eksperymentalnie, ze jednak wydatki wzrastaja z wiekiem, ze nie da sie na dluzsza mete posilkowac domowymi sloiczkami i ubraniami/zabawkami z drugiej reki. Trzeba liczyc sily na zamiary. Odpowiedz Link
ninkacelinka Re: ile miesięcznie wydajecie na dziecko ? 18.05.13, 13:27 dopisek: 2 dzieci w podstawowce, jedno w przedszkolu Odpowiedz Link
fregata Re: ile miesięcznie wydajecie na dziecko ? 21.05.13, 12:58 nosz, wydaję na 1.5 roczniaka nie licząc prądu i wody 300-800 zł. Niemowlak ma tę uroczą zaletę, że zanim stanie się mowlakiem trzeba będzie mu zmienić garderobę przynajmniej 3-krotnie. Mojemu aż 4, tak szybko rósł. Głupotą jest mówić, że koszt utrzymania to tylko koszt pieluch i mleka, bo je to co my a więc gratis. To nie jest jedna z drugą gratis tylko trzeba wziąć ołówek i policzyć dokladnie. Na co wydaję? Mleko 280 /miesięcznie. Pije Bebilon, 6-8 puszek. Kupuję w promocyjnej cenie u znajomej mającej zniżki pracownicze bo cena sklepowa to 46 x 8 co daje 368 zł. I już samym mlekiem jest wypełniona kwota 300 zł Pieluchy 80/miesięcznie. Kupuję premium care w promocji za 39.99 bo są lepsze niż dady Woda do mleka i picia ok. 40 zł/miesięcznie Kaszki, 13 zł/mies - je Holle, wystarcz mu bo je milion innych rzeczy Serki 30 zł Obiadki w słoiku. Ma jeden ulubiony i je go wtedy gdy sami mamy ochotę na wyjątkowo niedzieciowe jedzenie, lub gdy jesteśmy poza domem, 20 zł Soczki, herbata, też 20 zł Chusteczki 20 zł - 4pak papmersów lub 2xpromocyjne bambino Krem do pupy - 36-40 zł Płyn do prania - 7zł płyn do kąpieli 7 zł witaminy, np. cebion czy wit D (cebion starcza na 2 mies 16 zł, wit D na miesiąc 19 zł) Ale cebion można pominąć paracetamol czy inne p.bólowe. 5zł/10 szt. Gdy idą zęby niezastąpiony, wychodzi z 1-1.5 zł/mies a 3 razy w roku ubrania: kupowane na allego to wydatek ok. 200 zł bez butów i kurtek półbuty ze znakiem zdrowa stopa to min. 100 zł, trampki ok. 30 zł, kozaki 140 kurtki nawet z allegro to min. 30. Naturalnie można iść do sklepu i wydać tysiaka na same szmatki szczepionki: infarix 140 (w ciągu 1.5 roku podawany 4 razy) premumokoki 220 (w ciągu 1.5 roku też 4 razy) rota 320 (2 razy) ospa wietrzna Zabawki: można liczyć na prezenty, ale często sprezentowane zabawki są ładnymi, ale kompletnie nieprzydatnymi w rozwoju barachłami. Plastikowy grzmot z setką melodyjek kosztuje 100 zł. Chcąc kupić nieco inną jakość płaci się odpowiednio więcej. Nie można policzyć ile się wydaje? Ja w styczniu i lutym wydałam po ok. 15 zł wlicząc w to jazdę autem w cetrum handlowym. W tym miesiącu poszło 300, bo 220 kosztował rowerek. Do tego trzeba doliczyć urządzenie pokoju lub kąta latorośli. Każda firanka czy ochraniacz na szczebelki to też jest wydatek na dziecko. I kiedy to się wszystko zsumuje, wydatki nie comiesięczne także dzieląc przez liczbę miesięcy, to wtedy dopiero można mówić o jakimś obrazie. Odpowiedz Link
katja75live Re: ile miesięcznie wydajecie na dziecko ? 08.12.13, 22:01 Mieszkam w kraju zachodnioeuropejskim, mam 2 dzieci w wieku 9 i 11 lat. Srednie wydatki na 2 dzieci u mnie to gdzies 550-600 EUR na miesiac. Wliczam w to wydatki tylko na dzieci czyli szkola (86 Eur) na miesiac, zajecia dodatkowe,sport, ubrania, prezenty itp. Nie wliczam w to: jedzenia, kredytow, benzyny (chociaz uzywam samochodu wlasciwie wylacznie do wozenia dzieci), kosztow wakacji itp. Wydawalo mi sie to bardzo duzo, ale widze ze Volta2 w Polsce ma podobne dzieci i podobne wydatki i jak dla niej to ok. Moje dzieci maja duzo zajec dodatkowych, sportow itp. wiec teraz mysle, ze nie jest zle Odpowiedz Link
ashleenc Re: ile miesięcznie wydajecie na dziecko ? 12.12.13, 14:53 12 par butów? mój trampki na wiosnę, jedna para sandałów latem, adidasy na jesień i 1 zimowe Odpowiedz Link
upartamama Re: ile miesięcznie wydajecie na dziecko ? 16.12.13, 14:01 Dwoje dzieci 4,5 i 5,5 liczę miesiąc listopad/grudzień Przedszkole w tym rytmika angielski - 380 Balet córki- 42 zł Piłka syna - 10 zł Dentysta córka - 50 zł Prezenty na mikołaja dla dwojga (tesco połowa oddana w bonach liczę już po upuście czyli nie wliczam bonów co mi oddali) - 250 zł baletki - 30 zł Kurtka córka z tesco - 69 (syn miał zakupioną miesiąc wcześniej) kozaczki - 79 Buty syn - 85 dodatkowa składka w przedszkolu na wyjazd i paczki mikołajowe dla dwojga - 80 zł skarpety dla syna w c%A 5 par - 20 zł fryzjer syn - 10 zł ozdoby choinkowe kupione w przedszkolu, które sami robili - 23 zł pasta do zębów 2 sztuki - 12zl Razem:1050 zł na dwoje Specjalnie wybrałam miesiąc rozliczeniowy listopad / grudzień bo wtedy na dzieci idzie mi dużo kasy. Dzieci były zdrowe więc nie ma tu kosztów ich kupuję. Odpowiedz Link
upartamama Re: ile miesięcznie wydajecie na dziecko ? 16.12.13, 14:07 > Dzieci były zdrowe więc nie ma tu kosztów ich kupuję. Miało być: Dzieci były zdrowe więc nie ma tu kosztów leków, przekąsek jakiś specjalnych nie kupuję. Acha - kaszki bobovita lub nestle bo to jedzą ok 80 zł/miesięcznie. Odpowiedz Link
tol8 Re: ile miesięcznie wydajecie na dziecko ? 19.12.14, 11:31 Rozumiem, że twoje dzieci: -nie jadły, nie piły -nie korzystały z prądu i wody -nie odłożyłaś nic na ich wakacje -nie planujesz zakupu prezentów urodzinowych, gwiazdkowych itp - Odpowiedz Link
mama.olgi Re: ile miesięcznie wydajecie na dziecko ? 21.12.14, 17:52 O matko, rachunki wystawiasz dzieciom za prąd i wodę ze tak przeliczasz dokladnie?? Odpowiedz Link
ikka135 Re: ile miesięcznie wydajecie na dziecko ? 02.01.14, 20:06 Niemowlak 6 mc. - pieluchy - 120 zł+ chusteczki 5zł. Myję wodą. Kosmetyki - żel starcza na 2-3 mc za 15 zł. Innych kosmetyków nie używamy. Ciuchy mam po córce, czasami z lumpeksu ok. 20-30 zł. za mc. Dużo dostaje. Devikap na receptę za 4 zł. starcza na pół roku. Zabawki, wózek, maty, pościel po straszaku. Nie zamierzam kupować słoików, będę gotować. Lekarz na NFZ, do tej pory widzimy się z nim tylko na szczepieniach. Szczepionki to jedyny koszt (Infanrix Hexa za 180 zł). Karmię piersią, nie używamy smoczków, butelek i tym podobnych gadżetów). W 200 -250 złotych się mieszczę. Przedszkolak - przedszkole 400 zł, ubrania odkupuje od koleżanek lub lumpeksu, dużo dostaję. Nie choruje, więc leki odpadają. Słodyczy, gum, żelków, i innych pierdoł córka nie jada. Książki, artykuły papiernicze góra 50 zł. Zabawki dostaje a okazji urodzin, świat albo dostaje od sąsiadki. Jedzenia nie liczę, je to co my. Przedszkolak kosztuje mnie góra 600 - 700 zł. Najwięcej przedszkole, bo jest tylko niepubliczne. Niemowlakiem zajmie się moja mama jak pójdę do pracy. Odpowiedz Link
bazia8 Re: ile miesięcznie wydajecie na dziecko ? 02.01.14, 21:46 jedno dziecko, 8 lat, klasa druga, szkoła publiczna obiady szkolne 120-130 zł/mc składki szkolne (RR, ubezpieczenie, "klasowe", wycieczki) średnio 35 zł/mc (oczywiście bez miesięcy wakacyjnych) dodatkowe zajęcia językowe 180 zł/mc zajęcia sportowe ok 150 zł/mc kino/ teatr / książki ok 60-70 zł/mc jedzenie: powiedzmy, że to 30% wydatków w rodzinie 2+1 ok 400 zł/mc ubrania/buty 100-150 zł/mc leki: średnio ok 60 zł/mc (alergia) tutaj na szczęście tendencja malejąca stomatolog fluoryzacja co 6 mcy 50 zł, (czasem coś ekstra np. lakowanie szóstek 50zł/ ząb) kosmetyki: 20 zł/mc fryzjer 15 zł/ raz w miesiącu poza tym półkolonie latem i zimą (ceny od 150-350 zł/ tydzień), wakacje z nami Odpowiedz Link
d.d.00 14 ms 03.01.14, 10:42 Syn 14 ms Wydatki listopad / grudzień żywność 280 zł/123 zł - w XI mleko było w promocji w Biedronce a w XII w Rossmanie, dużo kupiłam na "zaś" ubrania 48 zł / 177 zł -w XII wpadłam na wyprzedaże pieluchy,chusteczki,kosmetyki 155 zł/142 zł - syn ma przymieszkowe zapalenie skóry -używa emolientów, po za tym w Rossmanie były promocje na pieluchy i znowu mam na "zaś", myślę, że w styczniu nie będę kupować pieluch ani chusteczek zabawki 60 zł / 100 zł leki 0 zł / 15 zł W XI syn nasz kosztował 548 zł a w grudniu 561 zł. Plan mam na styczeń zejść poniżej 300 zł. Chociaż a w styczniu mamy alergologa (koszt 150 zł) Odpowiedz Link
azja001 Re: ile miesięcznie wydajecie na dziecko ? 03.01.14, 15:55 Nie prowadzę super dokładnych zapisków więc tak mniej więcej: 14 latek jedzenie + chemia+kosmetyki ok 400 zł, angielski 150, telefon 50, kieszonkowe 80, ubrania i buty gdybym uśredniła cały rok ok 100-150 , opłaty szkolne, wyjścia wycieczki, obozy wakacyjne ok. 200 apteka niewiele bo nie choruje(odpukać) W sumie ok. 1030 A nie policzyłam jeszcze fryzjera i dentysty Sporo, jednak starsze dziecko więcej kosztuje Odpowiedz Link
ameliawaw Re: ile miesięcznie wydajecie na dziecko ? 07.01.14, 00:39 Przecież samo leczenie zęba to 500 pln kanałowego a jak dziecko ma kilka ubytków ? Odpowiedz Link
murwa.kac Re: ile miesięcznie wydajecie na dziecko ? 07.01.14, 08:13 nie kazda wizyta u dentysty to leczenie kanalowego od razu. kilka ubytkow? samym cukrem dziecko karmisz, ze ma juz kilka ubytkow? Odpowiedz Link
ameliawaw Re: ile miesięcznie wydajecie na dziecko ? 07.01.14, 00:49 Piszecie takie bzdury, a później dostaje taka mama dziecka 500 PLN alimentów ( niby 50 % kosztów) i nie wie na co ma jej starczyć. Chyba tylko na leczenie tego nieszczęsnego zęba. 14 latek i 1000 PLN to sporo ? Policz dokładniej, bo nie chce mi się wierzyć. Wiem od koleżanek, że to kilka tys. Odpowiedz Link
azja001 Re: ile miesięcznie wydajecie na dziecko ? 07.01.14, 09:33 > 14 latek i 1000 PLN to sporo ? Policz dokładniej, bo nie chce mi się wierzyć. > Wiem od koleżanek, że to kilka tys Gdybym kilka tyś wydała na mojego nastolatka to reszta rodziny chodziłaby głodna i goła. U dentysy w zeszłym roku poszlo 130 zł prywatnie, a raz był na kasę chorych. Ma raczej zdrowe zęby, a jak chodzi się regularnie na kontrolę to kanałowe leczenie nie jest potrzebne. Rzeczywiście 1000-1300 na dziecko to raczej standard a nie sporo, myśle że przeciętna polska rodzina tyle na dziecko wydaje. Odpowiedz Link
darek9634 Re: ile miesięcznie wydajecie na dziecko ? 07.01.14, 11:38 "Wiem od koleżanek, że to kilka tys" Wiem, że jakaś pani powiedziała innej pani ... Jeżeli je stać i mają tak wysoką stopę życiową to chwała im za to. Każdy ma określony budżet i wydaje tyle na ile go stać. A pani sędzia i tak powie : z doświadczenia życiowego Sądu wynika, koszt utrzymania dziecka w wieku ... wynosi .... . Odpowiedz Link
beatrix_75 Re: ile miesięcznie wydajecie na dziecko ? 07.01.14, 12:45 "doświadczenie sądu " mnei rozwaliło ... To prawda , tyle rodziny wydają , na ile moga sobie pozwolic . Jesli do powyższej listy dopiszemy jeszcze prywatne lekcje tenisa , korepetycje z innych przedmiotów oraz ubrania z "górnej półki " ,obóz zagraniczny itp... to sie uzbiera kilka tys. Sa rzeczy niezbędne -okulary ,wizyty u specjalistów itp. oraz takie , z których mozna zrezygnować . Odpowiedz Link
olewka100procent Re: ile miesięcznie wydajecie na dziecko ? 14.06.14, 10:53 na 5 miesięczne dziecko wydaję 300 zł miesięcznie, ubranek nie kupuję wszystkie mam po poprzednim dziecku i dostałam od znajomych Odpowiedz Link
krewetka Re: ile miesięcznie wydajecie na dziecko ? 16.06.14, 18:29 4 latka: ok 250zl miesięcznie ( w tym państwowe przedszkole z wyżywieniem , ok13 dni w miesiącu) + jedzenie w domu ale tu nie jestem w stanie wyliczyć bo je tylko kolacje ( pon-pt) ( reszta posiłków w przedszkolu)+ weekendy - ubrania kupuje w komisie lub ciucholandzie, rzadko w sklepie bo drogie chyba ze jakieś super wyprzedaże, gdy sa za małe staram się odsprzedać lub daje do komisu -zabawek nie kupuje ( dostajemy w prezencie) Odpowiedz Link
eo_n Re: ile miesięcznie wydajecie na dziecko ? 16.06.14, 21:38 Uśredniając roczne wydatki, wychodzi około 1,5 tysiąca miesięcznie. Dziecko 5-letnie. Odpowiedz Link
kaaatiee Re: ile miesięcznie wydajecie na dziecko ? 06.10.14, 20:56 4 miesięczne dziecko; Żywienie: Mleko- 230 zł z tym, że jesteśmy na Bebilonie, po innych mlekach był u nas dramat Kaszka - 18 zł woda Baby do gotowania mleka -12 zł herbatka - 12 zł Art. higieniczno-kosmetyczne; Pampersy- 120 zł miesięcznie, z reguly dady, chyba, że uda mi się trafić na pampersy w fajnej cenie Chust nawilżane- 30 zł Ręcznik papierowy- 5 zł Emolium do ciała - 38 zł/ 3 mies= ok 12 mies Emolium do kąpieli- 34 zł/ 3 mies= ok 11 mies Emolium krem na niepogode 25 zł/ 3 mies= ok 8 mies Proszek do prania - biały + kolor 44 zł/ 3 mies= 14 zł mies Mamy problemy ze skórką, stąd te emolienty, gdyby nie to pewnie prałabym w naszym proszku. Witamina D- 12 zł Bio gaja- 2 buteleczki 68 zł W tym miejscu wyszło mi 552 zł. Szczepie Pentaximem koszt 150 zł. Dziecko w tym wieku bardzo szybko wyrasta z ubrań, nie dostałam ubranek od nikogo także kupuje ciuszki w ciucholandach ok 50 zł mies. No i niedlugo zaczynamy rozszerzanie diety. Coś będę gotować na pewno ale ze słoiczków też bd korzystać, powiedzmy poł na pół, zakładając 3 słoiczki tygodniowo -miesieczny koszt 70 zł, domowego jedzenia nie licze. Soczki powiedzmy też trzy tygodniowo- miesieczny koszt 40 zł = 762 większe zużycie wody, prądu, gazu (gotowanie wody na mleko na pewno też kosztuje, kapiele, pranie, mycie, parzenie butelek, nocna lampka nocą świeci się u nas bardzo często) ogrzewanie, dotychczas kiedy w ciągu dnia byliśmy w pracy paliło się dopiero po południu, przy małym dziecku trzeba to robić już od rana, więc zużycie węgla też wzrośnie. Myśle, że wydatki na dziecko to sprawa indywidualna rodziców i dziecka przede wszystkim, może trafić się maluch z alergia na to na tamto, dziecko często chorujące i już koszta większe. Odpowiedz Link
hellusia Re: ile miesięcznie wydajecie na dziecko ? 07.10.14, 11:38 2 miesieczne dziecko karmione mlekiem modyfikowanym z górnej półki (ale są droższe) plus zagęszczać (starsznie ulewało) = 350zł/miesiąc pampersy schodzi 5-6szt dziennie czyli 3 średnie paczki koszt to zależy od firmy ostatnio była super promocja i kupiłam huggiesy 19/paczka czyli 60zł na miesiąc kosmetyki do mycia to mydło plus szampon w małych ilościach groszowe sprawy chusteczki mokre 20zł/mc witamina D 10zł żelazo ze wzgledu na anemie po porodzie 10zł ciuchy po starszakach, lumpeks plus coś kupię nowego = 50zł wyszło jakieś 500zł plus butelki,smoczki,proszek dla dzieci, wózek, bujaczek, nosidełko, pieluchy tetrowe, pozytywka, łóżeczko i akcesoria do niego, wanienka to koszt jednorazowy i tu mogą być rózne rozbieżności ja miałam albo po pozostałej dwójce albo kupuje nowe i potem odsprzedaję więc dużo nie stracę Odpowiedz Link
mama.olgi Re: ile miesięcznie wydajecie na dziecko ? 07.10.14, 20:51 2 miesięczne dziecko karmione piersią - Pampersy - teraz schodzi ok 7 szt. na dobę, ok 150 zl - ubranka- kupuję trochę nowych na większe rozmiary, bo często dostaję od znajomych albo za male, albo niepraktyczne, albo za duze wiec muszą przeczekać, albo 10tą czapeczkę... teraz kupilam Malej zestaw potrzebnych ubranek na kolejny rozmiar za ok 250 zl no ale to starczy nam na myslę dobre 2 miesiace a moze nawet 3, choc pewnie i tak bede dokupowac bo ciezko sie oprzec - platki kosmetyczne - uzywam zamiast chusteczek nawilzanych, 5 zl x ok 5 opakowan daje 25 zl - komestykow nie liczę bo tego sie uzywa malo wiec sie koszty rozkladają - witaminy dostalam z zakladu pracy ale to koszt ok 20 zl - witaminy omega3 dla mnie 92 zl Suma ok 400 zl Odpowiedz Link
stokrota113 Re: ile miesięcznie wydajecie na dziecko ? 08.10.14, 08:08 W ramach wydatków na dziecko to tutaj wrzucane są rabaty i informacje o promocjach. Raz lepsze, raz nie a czasem spojrzeć można promocjeblog Odpowiedz Link
tol8 aktualnie: 19.12.14, 11:24 czynsz, media itp opłaty to 260 zł od dziecka jedzenie ok. 500 zł szkoła ok. 200 zł wakacje, wyjazdy w rozbiciu rocznym ok. 200 zł ciuchy, buty 100 zł kieszonkowe, bilety, zajęcia dodatkowe, prezenty 300 zł inne- remonty, zakup pościeli, dywanu itp ok. 200 zł w sumie ok. 1800 zł jak nic Odpowiedz Link
bea_safir Re: aktualnie: 23.12.14, 09:20 miesięcznie? ja-przedszkolak -240 przedszkole jedzenia nie liczę ubrania nie są kupowane co miesiąc czyli koszt niewielki Odpowiedz Link
mast2 ile kosztuje na obecną czas niemowlę/ dziecko do 1 29.12.14, 16:35 a) karmione piersią.. takie minimum... bez szczepień bo wiadomo jest wybór nfz i odpłatne b) karmione sztucznie mam świadomość ze dziecko od 7-8 mies. może już się stołować z rodziną np. zupki domowe Odpowiedz Link
dk-db Re: aktualnie: 08.01.15, 15:15 ok 3000k na 3 latke raz wiecej raz mniej 1500 przedszkole 100 opłaty (woda, śmieci itp) 150 dodatkowe zajęcia 300 jedzenie 150 wakacje 200 ciuchy buty 200 inne (remonty , pościel,chemia, meble itp.) 300 leki I lekarze 100 zabawki Odpowiedz Link
misiald Re: aktualnie: 10.01.15, 16:21 Co miesiac wydajesz stowe na zabawki i dwie stowy na ubrania? Nie chce mi sie wierzyc..... Ja nie mialabym tego wszystkiego gdzie trzymac. Nie martwisz sie, ze rozpiescisz dzecko kupujac mu co miesiac nowa zabawke? Dla mnie to brak szacunku do pieniedzy. Odpowiedz Link
alin9 Re: aktualnie: 10.01.15, 18:52 Szczęściarze co miesiąc jeżdżą na wakacje i robią remont. Niektórzy traktują dzieci jak dorosłych Jak można rozliczać z czynszu(woda ,śmieci itp.?).Podobno to rodzic ma zasmarkany obowiązek zapewnić dziecku podstawy.Rozumiem kieszonkowe czy wakacje ale reszta? Odpowiedz Link
agni71 Re: aktualnie: 10.01.15, 20:38 alin9 napisała: > Szczęściarze co miesiąc jeżdżą na wakacje i robią remont. to zapewne kwota uśredniona, czyli w ciągu roku wydają tyle i tyle, więc na miesiąc wychodzi tyle i tyle. Ja nop. nie kupuję zabawek co miesiąc, ale jesli na Gwiazdkę każde dziecko dostało prezent o wartości np. 500 zł, a są jeszcze inne okazje w roku (urodziny, imieniny, Dzień Dziecka i Mikołaj), to usredniona kwota w miesiącu wychodzi nawet wyższa niz wspomniane 100 zł. I nie chodzi tu o ilość, tylko o cenę kupowanych rzeczy. Odpowiedz Link
alin9 Re: aktualnie: 10.01.15, 21:06 To te 3000 też uśrednione?Pewne kwoty dla mnie są śmieszne.Np. jedzenie.Dziecko ma osobną lodówkęTo tak jak bym dziecku każdy ołówek liczyłaJak ktoś napisał da się Odpowiedz Link
agni71 Re: aktualnie: 10.01.15, 21:47 alin9 napisała: > To te 3000 też uśrednione?Pewne kwoty dla mnie są śmieszne.Np. jedzenie.Dziecko > ma osobną lodówkęTo tak jak bym dziecku każdy ołówek liczyłaJak ktoś napis > ał da się No, ale w tym momencie kwestionujesz nie te konkretne koszty, tylko w ogóle sens takich wyliczeń. Jesli u mnie na rodzine 5-osobową idzie 2500 na jedzenie, to jak mam podzielić ten koszt na poszczególnych członków rodziny? Szczególnie, że dzieci w takim wieku, że po trafią zjeść więcej niz dorosły? Podzieliłabym na 5 i wyszłoby mi 500 zł na dziecko. I nie muszę miec do tego oddzielnej lodówki dla każdego. Podobnie inne koszty, typu wywóz śmieci, ogrzewanie, opłata za zuzycie wody - po prostu koszt dzieli sie na liczbę członków rodziny i to akurat łatwo wyliczyć. Niektóre koszty mam niższe niż post, do którego się odnosisz (np. leki, raczej nie wydaję tyle, zeby mi wyszło 300 zł miesięcznie), ale inne, np. wakacje - zdecydowanie wyższe na członka rodziny. W tym roku planuję zapisywac wydatki na ubrania i buty dla dzieci, bo np. w tej chwili nie potrafiłabym podać kwoty. Odpowiedz Link
alin9 Re: aktualnie: 11.01.15, 19:12 To załóżmy wątek ile kosztuje mąż,ile kosztuję ja.Wszystko Rozdzielasz czy masz na życie?W tym momencie mijamy się z określeniem "po opłatach mam na życie".Każdemu po równo.Czy ludzie świadomie zakładają rodziny?Dzieci mają z miłości?Wychodzi,że po to by być domowym księgowym hahahah Odpowiedz Link
agni71 Re: aktualnie: 11.01.15, 20:04 weź ty sie zdecyduj, czego sie czepiasz - kwot podawanych w tym wątku, czy zasadności zakładania takowego. Z mojej strony EOT z tobą, bo mam wrażenie, że się zafiksowałaś. Odpowiedz Link