Dodaj do ulubionych

kawa + ekspres = dobra promocja ?

07.02.14, 07:40
Dziewczyny, doradźcie proszę. Czy to jest tanio ? Kupiłybyście ? Dotyczy tej pierwszej promocji za 599,70 zł.

www.dolce-gusto.pl/PL/Sklep/Pages/Promocje.aspx
Obserwuj wątek
    • nevada_r Re: kawa + ekspres = dobra promocja ? 07.02.14, 07:52
      Sprawdź w porównywarkach cen, ile taki ekspres kosztuje; do tego poczytaj opinie o tym modelu [bo może jest kiepski i firma się go w ten sposób pozbywa] i będziesz miała odpowiedź.

I nie, nie kupiłabym takiego czegoś. Najlepsza i najzdrowsza kawa jest z "prawdziwego" ekspresu, który ją mieli na bieżąco, a nie z tego czegoś. Zbieraj na coś lepszego. wink
    • zooba Re: kawa + ekspres = dobra promocja ? 07.02.14, 08:02
      Z punktu widzenia oszczędzania ważny jest nie tylko koszt zakupu ale też eksploatacji, ile kaw dziennie pijesz, ile kosztują kapsułki?
      Co do oszczędzania na ekspres ciśnieniowy z młynkiem do kawy - fakt, kawa pyszna, ale taki kombajn zajmuje dużo miejsca i jest o wiele droższy.
      My kupiliśmy ekspres przelewowy (około 100zł) i osobno spieniacz do mleka (70zł) - jestem bardzo zadowolona.
      • nevada_r Re: kawa + ekspres = dobra promocja ? 07.02.14, 08:17
        > Z punktu widzenia oszczędzania ważny jest nie tylko koszt zakupu ale też eksplo
        > atacji, ile kaw dziennie pijesz, ile kosztują kapsułki?

O właśnie - takie kapsułki są droższe niż kupno porównywalnej ilości kasy ziarnistej czy mielonej.

> Co do oszczędzania na ekspres ciśnieniowy z młynkiem do kawy - fakt, kawa pyszn
        > a, ale taki kombajn zajmuje dużo miejsca i jest o wiele droższy.
        > My kupiliśmy ekspres przelewowy (około 100zł) i osobno spieniacz do mleka (70zł
        > ) - jestem bardzo zadowolona.

Też dobry patent. smile
      • guderianka Re: zooba 07.02.14, 09:52
        I ja przymierzam się do takiego rozwiązania
        Co możesz polecić ?
        • zooba Re: zooba 07.02.14, 10:15
          Spieniacz mam z Rossmana, kupiony całkiem niedawno - może jeszcze są do dostania, taki:
          tablica.pl/oferta/elektryczny-spieniacz-do-mleka-ideenwelt-rossmann-CID628-ID3zVyx.html
          mam taki o pojemności 300ml, w zupełności starcza.
          Co do ekspresu, mam ten:
          www.mixelectronics.pl/electrolux-ekf5210-49641
          Ważna dla mnie jest funkcja samowyłączania, opcja 'aroma' daje kawę bardziej mocną, poza tym nie ma żadnych bajerów. Niestety już raz się zepsuł (w trakcie trwania gwarancji), naprawiono go ale nie świadczy to bardzo dobrze o jakości. Na szczęście wybór jest całkiem szeroki.
          • guderianka Re: zooba 07.02.14, 10:18
            Dzięki, będę dzisiaj w Rossmanie to spojrzę
            Akurat ta firma kojarzy mi się dobrze , może trafiłaś na taki egzemplarz
            Napisz- on jest tak jak te stare przelewowki z uzyciem filtrów z bibuły ?
            • zooba Re: zooba 07.02.14, 10:37
              Tak, używa się do niego papierowych filtrów. filtry z siateczki są bardziej wygodne ale podobno aromat kawy jest gorszy.
              • guderianka Re: zooba 07.02.14, 14:21
                a gdzie kupujesz te filtry ?
                sorry że tak męczę, wygodna jestem przyznaję-ale chcę wiedzieć wszystko od kogoś kto ma, na tu i teraz niż czytać stare opinie w necie
                • zooba Re: zooba 08.02.14, 07:55
                  Nie ma sprawy smile Filtry kupuję w Tesco (chyba 6 zł opakowanie nr4, takie wieksze), ewentualnie w Carrefourze. Nie ma ich w Lidlu i Biedronie.
                  Ostatnio kupiłam trzy opakowania w Niemczech przy okazji zakupu kawy - oczywiście taniej niż u nas.
    • johana75 Re: kawa + ekspres = dobra promocja ? 07.02.14, 08:08
      Nie kupilabym bo jest na kapsułki. Ja mam zwykły ekspres ciśnieniowy na kolbe, gdzie sama nabijasz sobie ja kawą i zaparzasz. Jest tez dysza do spieniania mleka. Mam taki i jest tańszy troszeczkę od tego na kapsułki. kawe mozesz sobie kupic jaką chcesz, a kapsulki masz od danego producenata i to on dyktuje cenę, a tanie nie są...
      www.ceneo.pl/14330252
      • j_rutka Re: kawa + ekspres = dobra promocja ? 07.02.14, 08:55
        Tak jak piszą przedmówczynie- wszystko zależy od tego ile pijesz kawy, do jakich celów potrzebujesz ekspres
        1. w pracy zrzuciliśmy się na prosty model tschibo- jak ostatnio zmieniali wygląd i wyprzedawali stare modele za 99 zł, ale kapsułki już tanie nie są, bo najtańsze wychodzą po 1,1 zł za kawę- do domu bym nie kupiła- w pracy piję jedną kawę, wiec te ok 30 zł na miesiąc nie poraża, a kawy rozpuszczalnej nie lubię żadnej
        2. w domu mamy już 10 lat ekspres saeco (prezent ślubny od braci męża- sami taki chcieliśmy) - ma młynek i spieniacz- kawa jest rewelacyjna, i jest super jak mamy gości, ale minusem jest to , że zajmuje dużo miejsca i trzeba go porządnie czyścić w środku raz na tydzień.. ale ja następny też kupię tego typu
        3. ekspres, o którym pisała johana_75- mają znajomi, kawa pyszna, mniej sprzątania, ale przy większej ilości troche trzeba sie napracować smile
        4. ekspres przelewowy- miałam w czasach młodości studenckiej- niestety to nie jest to co z ekspresu ciśnieniowego- mnie taka kawa nie smakuje, ale to rzecz gustu
        • marianna.maj12 Re: kawa + ekspres = dobra promocja ? 10.02.14, 23:23
          Ciśnieniowy ekspres Saeco ja mam w pracy od kiku lat i faktycznie jakbym miała kupić jakiś do domu to tylko taki. Kawa jest rewelacyjna smile kapsułkowy ma moja znajoma i juz po miesiacu niestety żałuje swojej decyzji
    • guderianka Re: kawa + ekspres = dobra promocja ? 07.02.14, 09:51
      DLA mnie drogo-czysto subiektywnie-
      1-kawa smaczna ale SŁABA
      2 -ekspres chyba tylko na kaspułki więc musisz je ciągle dokupować a w porównaniu z kawą tradycyjną chyba nie bardzo się to kalkuluje
      • katarzynka791 Re: kawa + ekspres = dobra promocja ? 07.02.14, 13:12
        Ekspresu na kapsułki nie wzięłabym nawet, gdyby dawali za darmo. Po prostu kawki z niego by mnie wykończyły finansowo. Nie powiem, wygodny w użyciu, ale ja piję minimum 2 kawy dziennie w domu plus mąż plus goście, przy weekendzie więcej, bo nie piję w pracy i wychodzi ich ponad 100 w miesiącu, więc po prostu drogo by było na kapsułki.

Pierwszy ekspres miałam ciśnieniowy, ręczny saeco nina ( 2razy w serwisie), trzeba było się trochę nagimnastykować, ale kawa była pyszna. Młynek miałam osobno, stary.
        Teraz użytkuję saeco syntia z młynkiem i przystawką do mleka. Mam go od 2 lat i mam nadzieję, że długo mi posłuży. Kawa pyszna. Teraz chyba bym kupiła bez tej przystawki, spieniacz wystarczający. W pracy też mam saeco syntię, bez przystawki ( 1 raz w serwisie w ciągu 3 lat użytkowania).

Moja mama ma stary ekspres przelewowy, kupiłam jej spieniacz do mleka z Tchibo i też u mamy kawa jest pyszna. W przypadku ekspresów przelewowych warto kupić taki z dzbankiem-termosem. Mama ma i kolega też sobie chwali.
        Kawę kupuję tylko i wyłącznie w cenach promocyjnych (różnice cen olbrzymie) lub znajomy przy okazji zakupów kupuje mi u naszych niemieckich sąsiadów.

• aga_martusia Re: kawa + ekspres = dobra promocja ? 08.02.14, 10:50
          Nie wzięłabym go za darmo, kawa z tych kapsułek smakuje sztucznie. Poza tym te kapsułki są drogie. My mamy młynek do kawy i kupujemy kawę ziarnistą. Mieliśmy i ekspres ciesnieniowy i przelewowy zwykły. Teraz mamy taki i nie zamieniłabym go na żaden inny. www.euro.com.pl/ekspresy-przelewowe/philips-hd-7524-20-metal-therminox.bhtml#opis
          Kawę pijemy głownie rano, parzymy dzbanek o 7ej i termos trzyma b.ciepłą do 10-11ej bez podgrzewania, więc oszczędnie.
          • joko5 Re: kawa + ekspres = dobra promocja ? 09.02.14, 17:27
            Ostatnio z ciekawości policzyłam jak się wychodzi na kawie kapsułkowej i ziarnistej. 1kg kawy w kapsułkach wychodzi 200-230zł. a ja kupuję 1 kg kawy Movenpick za 49zł, smak tej w kapsułkach nigdy nie dorówna tej ziarnistej.
            • gat_t_a Re: kawa + ekspres = dobra promocja ? 09.02.14, 19:32
              czyli licząc 8g kawy na porcję w ciągu roku przy dwóch osobach pijących średnio po jednej kawie dziennie około 800 zł rocznie, zdecydowanie ekspres na kapsułki tylko do okazjonalnego picia kawy

• chwalipieta Re: kawa + ekspres = dobra promocja ? 10.02.14, 10:24
                polecam taki: www.euro.com.pl/ekspresy-cisnieniowe/philips-hd8423-09.bhtml
          • gochalodz Re: kawa + ekspres = dobra promocja ? 26.02.14, 23:55
            aga_martusia napisała:

> Nie wzięłabym go za darmo, kawa z tych kapsułek smakuje sztucznie. Poza tym te kapsułki są drogie. My mamy młynek do kawy i kupujemy kawę ziarnistą. Mieliśmy i ekspres ciesnieniowy i przelewowy zwykły. Teraz mamy taki i nie zamieniłabym go na żaden inny. www.euro.com.pl/ekspresy-przelewowe/philips-hd-7524-20-metal-therminox.bhtml#opis
            > Kawę pijemy głownie rano, parzymy dzbanek o 7ej i termos trzyma b.ciepłą do 10-
            > 11ej bez podgrzewania, więc oszczędnie.
            My tez mamy tego Philipsa i potwierdzam- jak na przelewowy kawa super i dlugo ciepla.
            Ktory mlynek macie?
    • alpepe Re: kawa + ekspres = dobra promocja ? 10.02.14, 11:09
      Ja mam nespresso. Wychodzi koszmarnie drogo, daje dużo śmieci, jedyna zaleta to przyzwoita kawa i to nawet z kapsułek nieoryginalnych. Jeśli chcesz przywoitą kawę, a rzadko pijesz, to rozwiązanie jest ok, ale z Oszczędzaniem się to ma nijak.
      Ja maszynkę do nespresso dostałam od naszego klienta, któremu coś robiliśmy na event, do tego kilkadziesiąt sztang nespresso i tak się zaczęło. Mam doświadczenie z kawiarką bialetti, z ekspresem przelewowym, pijam kawę rozpuszczalną i największa wygoda to jednak kapsułki czy pady.
    • babka.pracujaca Re: kawa + ekspres = dobra promocja ? 10.02.14, 16:21
      Zostałam obdarowana takim prezentem - kawa w kapsułkach jest w.g okropna. Te sztuczne mleko,jakieś mieszanki brrrrr. Nie jestem fanką kawy ale zdecydowanie smakuje mi bardziej kawa z takiego imbryczka-kawiarki do której sypie mieloną kawke o różnych aromatach i stawiam na płytę.Spieniacz z Ikea za 6zl sprawdza się cudnie.
      Nie polecam kapsułek.Zbieraj na prawdziwy ekspres lub jakiś klimatyczny odpowiednik dzięki któremu picie kawy będzie rytuałem i przyjemnością.Lepiej zainwestować w dobre kawy niż w ten ekspres.
    • hermilion Re: kawa + ekspres = dobra promocja ? 11.02.14, 02:08
      Kupując ekspress na kapsułki automatycznie wybierasz, że będziesz piła tylko kawę od danego producenta - kapsułki różnią się od siebie standardami i zasadniczo będziesz miała do wyboru 5-10 rodzajów kaw, z których nie koniecznie znajdziesz te, które Ci smakują. Więc jeśli jednak zdecydujesz się na ten ekspress to najpierw sprawdz jak smakuje kawa tego konkretnego producenta.

A osobiście polecam kawiarkę - kawa z niej smakuje lepiej jak dowolna z ekspresu ...
    • tonik777 Re: kawa + ekspres = dobra promocja ? 11.02.14, 14:20
      Uważam, że ekspres na kapsułki to nie jest dobre rozwiązanie, ponieważ później człowiek ma mniejszy wybór kawy, którą może sobie zrobić. Ja osobiście preferuje ekspresy na kawę ziarnistą (z młynkiem).
      • xxxtabxxx Re: kawa + ekspres = dobra promocja ? 12.02.14, 22:46
        Skoro to forum o oszczędzaniu, to muszę to napisać: kapsułki można sobie napełniać w domu ulubioną kawą. Filmiki jak to zrobić są na youtubie. Smacznego smile
        • inez28 Re: kawa + ekspres = dobra promocja ? 13.02.14, 09:25

tak, ja dostałam taki ekspres kapsułkowy i napełniam dyskontową kawą, wychodzi tanio i wiem jaką kawę piję (tanią ale bez dodatków mleko w proszku etc. - mi smakuje). Mam też znajomych którzy płacą za kapsułki jak za zboże, bo lubią te smakowe coś no i nie chce im się bawić w recykling kapsułek.
          Profesjonalne ekspresy są super, kawa świetna, ale są drogie no i zaparzenie jednej kawy trochę trwa; nie mówiąc o kilku pod rząd; a i tak efekt końcowy zależy w dużej mierze od gatunku kawy.
          Nie miałabym tyle kasy na start no i nie jestem aż taką kawoszką.
          Kapsułkowe ekspresy są tanie zwłaszcza w promocji, ale jak się nie ma zamiaru recyklingować kapsułek to baaardzo drogo wychodzi codzienne użytkowanie a więc tak jak zwykle każdy sam musi zdecydować jakie ma priorytety i na co mu nie żal kasy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka