Dodaj do ulubionych

marcowa setka

07.03.14, 21:25
kto ze mna?
jak wszystko pojdzie dobrze to jutro robie zdjecia a w niedziele wystawiam aukcje i ogloszenia na tablicy. uparlam sie, ze w ten sposob zaczne tzw. wiosenne porzadki. pieniadze ze sprzedazy wplace na karte kredytowa a gdyby cos zostalo to kupie sobie krem ;p
Obserwuj wątek
    • martini-7 Re: marcowa setka 07.03.14, 21:41
      jestem w miarę nowa, więc przybliż proszę mi zasady owej setki, szukałam coś tam w archiwum forum, ale jakoś nie bardzo mi szło uncertain
      • jestem.aniolem Re: marcowa setka 07.03.14, 21:55
        pozbywamy sie z domu w ciagu miesiaca 100 niepotrzebnych rzeczy - mozna sprzedac albo oddac albo wyrzucic albo przerobic. korzysci to wolne miejsce i nieraz jakies pieniadze, ktore potem mozna przeznaczyc na co innego
        • jasmin80 Re: marcowa setka 08.03.14, 12:24
          Ja też muszę trochę ubranek dziecięcych wystawić na all.
          • jasmin80 Re: marcowa setka 19.03.14, 20:34
            Trzy pary butów po małym sprzedane, duża reklamówka ubrań odłożona do Pck, sterta ubrań naszykowana do wystawienia na all.

Jak was tak czytam to natchnienia dostaję, żeby pozbywać się zbędnych rzeczy. smile
        • martini-7 Re: marcowa setka 09.03.14, 11:28
          o to ja jak najbardziej się piszę na taką akcję, po zmianie mieszkania wiele nie potrzebnych gratów przeniosło się z nami, więc ja się podpisuję pod tą akcją obiema rękami smile
        • karolajna83g Re: marcowa setka 10.03.14, 15:24
          100 rzeczy to raczej nei znajde...
    • volta2 Re: marcowa setka 08.03.14, 12:22
      Ja muszę wystawic rower dziecięcy, na jesien nie zdążylam k za chwile wiosne tez przegapie, dzieki za przypomnienie.
      • nataasha Re: marcowa setka 08.03.14, 14:06
        U mnie też nazbierało się dużo rzeczy do oddania w dobre ręce - książki, gazety, ubrania, suknia ślubna i trochę okołoślubnych gadżetów typu podwiązka, stroik itp. Dobrze że część rzeczy mam już pofotografowanych i opisanych.
        • 70upartykrasnal Re: marcowa setka 10.03.14, 08:09
          U mnie się coś trochę ruszyło ze sprzedażą
    • mjermak Re: marcowa setka 10.03.14, 15:34
      Ja wczoraj spakowalam 12 workow roznosci, ktore "wyszly" podczas przemeblowania dolnego poziomu w domu. Czesc jeszcze po tesciach a czesc niestety nasza-czasem na prawde sie zastanawiam, po co cos tam kupilam i trzymalam tyle lat . Nie sprzedaje nic bo nie mam na to kompletnie czasu, ale niewiele wyrzucam bo wszystko, co jest w stanie uzywalnym oddaje do lokalnego second handu prowadzonego przez organizacje charytatywna.
      Spakowalam tez dwa pudelka ksiazeczek po polsku do wyslania do kolezanki w innym stanie, pudelko fajnych edukacyjnych lekkich zabawek dla kolezanki w Polsce. Ksiazek juz jej nie wysylam bo poczta tak podrozala, ze strach.
      Oproznilam tez dwa duze kartony w ktorych trzymalam kolorowe sfilcowane swetry, ktore kiedys przerabialam na torebki, zabawki, podkladki i co tam jeszcze. Wypchalam nimi worki po ryzu z Himalajow i beda sluzyly jako poduszki i pufy do siedzenia (zaskakujaco wygodne). Na razie czasu ani weny na dalsze tworzenie z filcu nie mam. Kartony wykorzystalam do schowania rzeczy, ktore wczesniej byly, w uzyciu a ktorych nie chcemy sie pozbywac.
      Czeka mnie jeszcze czystka na polce w spizarni z roznymi foremkami, patelniami, garnkami i innymi akcesoriami do pieczenia, gotowania i grillowania.
      • martini-7 Re: marcowa setka 10.03.14, 17:03
        tak przy temacie tej marcowej setki, powiedzcie mi na jakiej zasadzie pozbywacie się zalegających szafach ubrań?
        ja co jakiś czas robię przegląd, w to co się nie mieszczę i wiem, że bez użycia chirurgii plastycznej już się nie zmieszczę oddaję bez wahania, ale czasem są rzeczy, że ich nie widziałam od miesięcy zapomniałam, że mam, potem oglądam i wydaje mi się, że będę w nich chodzić, a potem zwykle i tak zalegają... przeważnie są to prezenty od kogoś.
        Jakie kryteria przyjmujecie przy wywalaniu ubrań, jak unikacie pokusy zostawienia czegoś? koniecznie muszę szafę przerzedzić...
        • akjawah Re: marcowa setka 10.03.14, 19:50
          martini-7 napisała:
          > Jakie kryteria przyjmujecie przy wywalaniu ubrań, jak unikacie pokusy zostawienia czegoś?

Wszystkie ubranie nie noszone w czasie ostatnich 1, max 2 lat wędrują do domu samotnego rodzica/kontenera na szmaty. Jedyny wyjątek to ciemny garnitur trzymany na pogrzeby.
          • mjermak Re: marcowa setka 11.03.14, 16:02
            U mnie podobnie, jesli cos przekladam tylko w szafie lubz szafy do pojemnikow gdzie czekaja na nastepny sezon to oddaje.
            Zastanawiam sie tez czasami dlaczego czegos nie nosilam. Wyciagam z szafy, usiluje stwierdzic, ze ta konkretna rzecz ma pasujaca gore czy dolm, buty i doatki i jesli nie to czy az tak mi sie podoba, zeby te rzeczy do niej skompletowac. Zazwyczaj jednak okazuje sie, ze jaka sbluzka pasuje do posiadanej spodniczki, ktora nosze ale...nie z ta bluzka. Czesto ubieram na siebie te ciuchy co zalegaja i zastanawiam sie, czemu ich nie nosze. I zazwyczaj jednak laduja w torbie do oddania.
            Bardzo tez uwazam robiac zakupy ciuchowe czy nowa rzecz pasuje do czegos co juz mam. I jesli nie to nie kupuje albo kupuje z pasujacym dolem/gora.
            • jasmin80 Re: marcowa setka 16.03.14, 09:06
              Dwie pary butów po synu, prawie nowych , sprzedałam, a trochę ubrań oddałam do Pck, więc coś się ruszyło. Musiałabym jeszcze swoją szafę trochę opróżnić.
    • agnieszka_mmm Re: marcowa setka 11.03.14, 09:23
      Przyłączam się do akcjismile

Mam worek ubranek po córce, do tego nową torebkę Batyckiego i jeszcze parę innych ubrań, których nawet raz nie założyłam i powystawiam za grosze aby się ich pozbyć z domu.

Takie czystki działają na mnie jak kathrasis smile
    • coralin Re: marcowa setka 11.03.14, 16:23
      Też chciałabym oczyścić teren. Cześć rzeczy jest bardzo porządna, ale niekoniecznie znanych powszechnie firm.
      • guderianka Re: marcowa setka 16.03.14, 06:41
        a my płyniemyyyyyyyy tongue_out
        zaczęło się od naprawy auta kolejnej-kilka stówek poszło, kilka jeszcze pójdzie, kilka większych niezaplanowanych wydatków i brak pola do popisu wink
    • dansch Re: marcowa setka - ceny przesyłek 15.03.14, 22:07
      dziewczyky! Jak najtaniej wysłać książkę?? Mam możliwość odsprzedania książki ale z przesyłką. To byłaby moja pierwsza sprzedaż. Książka waży ok 0.7kg i mierzy 18cm na 23cm na 2cm
      • martini-7 Re: marcowa setka - ceny przesyłek 15.03.14, 23:00
        na necie jest cennik usług poczty polskiej, w sumie jak coś wysyłałam to za ich pośrednictwem i całkiem nie najgorzej było, ale teraz podrożało coś, chyba paczkomatem InPost wyszłoby taniej
      • k_masny Re: marcowa setka - ceny przesyłek 24.03.14, 16:11
        Mini paczka 8,5
    • jestem.aniolem Re: marcowa setka 16.03.14, 08:05
      i jak to wyglada w polowie miesiaca? u mnie kiepsko. sprzedalam tylko jedna rzecz, wyrzucilam tylko 6 ale nie trace zapalu...
      • cobrastic Re: marcowa setka 16.03.14, 09:33
        wczoraj sprzedalam ogromną paczkę ubrań po synu,które zajmowyły sporo miejsca (100szt)
        chciałam za nie 100zł,więc tyle wpadłowink
      • martini-7 Re: marcowa setka 16.03.14, 11:53
        A no połowa miesiąca wygląda tak, że parę rzeczy do PCK (czy jak to się w DE nazywa), karton zabawek z których córa "wyrosła" spakowany i czeka na narodziny drugiego dziecka, więc zmienia miejsce, a nie opuszcza dom, no i część zabawek uszkodzonych poszło do kosza, jeszcze muszę dobrze garderobę przeczesać, tam pewno kolejne do PCK rzeczy będą. Niestety na sprzedaż raczej liczyć nie ma co, no chyba, że na najbliższym USG okaże się, że bobas to syn, wtedy wystawię na sprzedaż za małe ubranka córki.
    • igia_pieniska Re: marcowa setka 19.03.14, 13:27
      ja!

jestem.aniolem napisała:

> kto ze mna?
      > jak wszystko pojdzie dobrze to jutro robie zdjecia a w niedziele wystawiam aukc
      > je i ogloszenia na tablicy. uparlam sie, ze w ten sposob zaczne tzw. wiosenne p
      > orzadki. pieniadze ze sprzedazy wplace na karte kredytowa a gdyby cos zostalo t
      > o kupie sobie krem ;p
    • mjermak Re: marcowa setka 19.03.14, 17:27
      Dalsza czystka na dole wiec kolejne 5 workow badziewia czeka na wywiezienie do charity. Do tego pozegnamy domowa mala kopiarke, toner do niej, rolki papieru do maszynki liczacej, ktorej na razie jeszcze nie znalazlam ale druga podobna oddaje. Zniknela tez z dolu gora pudelek, ktore niemal wpisaly sie w krajobraz, bo przy okazji jakiejs domowej imprezy zostaly okryte piekna ceratka i tak sobie staly. W nich byly rozne akcesoria po likwidacji sklepu, z dziesieciu pudel zostaly 2, ktore zostaja w domu, ale przeniesione zostaly do czesci gospodarczej, a 2 juz M wywiozl do sklepu, w ktorym aktualnie pracuje. Reszta powedrowala do smieci lub na recycling.

Oproznilam tez kosz na za male/nie noszone rzeczy w pokoju malej, czesc wyslemy kolezance, ktora ma mlodsza corke, czesc powedruje do charity (w sumie 2 worki).

Zrobilam zaplanowana czystke na polce z akcesoriami kuchennymi, pozbylam sie kilku foremek do ciast, kilku garnkow, jakichs pojemnikow i misek na cos, wymienilam w kuchni 2 patelnie teflonowe na jedna z nierdzewki a tych 2 sie pozbede, poukladalam reszte tak, ze latwo mozna cos wyjac bez narazania sie, ze reszta poleci lawinowo.

Spakowalam 10 starych pustych albumow na zdjecia, bo teraz raczej rzadko zdjecia wywolujemy a jak juz to mam segregatory i plastikowe koszulki, albumy powedruja do charity. M zrobil przeglad kaset video, DVD i CD, 3/4 oddamy do charity (my nadal korzystamy z video).

Wynioslam z kuchni 20 ksiazek okolokucharskich, z ktorych nie korzystam ani nawet nie przegaldam dla przyjemnosci-tez oddamy w to samo miejsce.

Jako, ze przestawilismy meble zeby dziecko mialo fajniejsze miejsce do dzialanosci artystyczno-tworczej przy okazji zrobilysmy przeglad i wszystkie wyschniete pisaki, puste farbki, jakies niekompletne juz zestawy do rekodziela itp powedrowaly albo na recycling albo do smieci.

Fajnie mi ten marzec mija smile
      • 70upartykrasnal Re: marcowa setka 19.03.14, 19:43

>
        > Fajnie mi ten marzec mija smile

a w kwietniu zaczniemy od nowa _)))
        • mjermak Re: marcowa setka 20.03.14, 15:45
          W kwietniu to ja bede zajeta w ogrodzie a w weekendy pewnie bedziemy sobie gdzies jezdzic bo juz bedzie cieplo. Glownie dlatego wszelkie zmiany domowe robimy zima i wczesna wiosna. W tym roku wiopsna pozno przychodzi wiec mamy wiecej czasu.
    • iwoniaw Brakuje mi czegoś na kształt charity shopów w PL 19.03.14, 20:36
      O ile na ciuchy i inne tekstylia są kontenery, o tyle przydałoby mi się miejsce, gdzie można odstawić np. nieużywane utensylia kuchenne czy jakieś ozdoby do domu albo nietrafione prezenty różnej maści, nowe - w dobrym stanie i czyste, ale niepotrzebne. Do śmietnika mimo wszystko "szkoda", a na allegro znów się bujać z wystawianiem i prowizją to niekoniecznie biznes, z kolei wśród znajomych nie ma akurat chętnych na coś konkretnego. Zazdroszczę tym, które mają to gdzie oddać z poczuciem, że komuś jeszcze może posłuży.
      • sokzburakow Re: Brakuje mi czegoś na kształt charity shopów w 22.03.14, 06:40
        A ja wygrzebałam ze strychu stare biurko w bardzo dobrym stanie, troszkę je odnowię i wystawię. Mam też do sprzedania nowiutkie, składane schody na strych - mam nadzieję uzbierać parę groszy na rośliny do ogrodu.
      • agnzimka Re: Brakuje mi czegoś na kształt charity shopów w 24.03.14, 18:26
        iwoniaw-zajrzyj na gratyzchaty.pl
      • kok.10 Re: Brakuje mi czegoś na kształt charity shopów w 24.03.14, 22:43
        a dzieci/wnuki masz? ja wydaje takie rzeczy na fanty na festyny do przedszkola/ szkoły + również na festyny na cele charytatywne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka