Dodaj do ulubionych

jak dlugo sprzedaje sie mieszkanie?

14.03.14, 23:51
dalam ogloszenia sprzedazy mieszkania wlasnosciowego, spoldzielczego jakies 3 tyg temu.
Nie wiem zupelnie, jak dlugo sprzedaje sie takie mieszkanie.
po jakim czasie trzeba obnizyc cene?
a...i czy lepiej sprzedac przed remontem (taniej), czy lepiej wyremontowac kosztem wyzszej ceny?
Obserwuj wątek
    • mea8 Re: jak dlugo sprzedaje sie mieszkanie? 15.03.14, 09:35
      2 lata temu w czerwcu wystawilam mieszkanie na sprzedaz. We wrzesniu podpisywalismy akt notarialny. Jak dla mnie poszlo blyskawicznie zwazywszy ze tylko 2 osoby byly ogladac. Sprzedawalam przed remontem, chociaz w bardzo dobrym stanie. Z ceny zeszlam okolo 2%.
    • marzeka1 Re: jak dlugo sprzedaje sie mieszkanie? 15.03.14, 11:49
      Sprzedawałam już 2 mieszkania- trwało to ok. 6 miesięcy (wg znajomego, który zajmuje się sprzedażą nieruchomości, do 6 miesięcy to tzw. szybka sprzedaż).
      Skorzystałam z podpowiedzi z programów o urządzaniu i sprzedaży mieszkań/domów, np. porządek, brak wywalonych rzeczy na zewnątrz, co można- pochowane itp. Trochę zeszłam też z ceny, ostatnie mieszkanie sprzedawałam 5 lat temu.
      • tiszantul Re: jak dlugo sprzedaje sie mieszkanie? 15.03.14, 12:36
        > Sprzedawałam już 2 mieszkania- trwało to ok. 6 miesięcy (wg znajomego, który zajmuje się sprzedażą nieruchomości, do 6 miesięcy to tzw. szybka sprzedaż).

3.bp.blogspot.com/-BJapaUnjy0k/UxtkNyXlZLI/AAAAAAAAAso/D4x_fxDQ2dI/s1600/nbp+-+czas+sprzeda%C5%BCy.PNG
    • coralin Re: jak dlugo sprzedaje sie mieszkanie? 15.03.14, 14:08
      Jeśli remont dotyczy instalacji to ok. Chciałabym zamienić mieszkanie ( mam za wysokie piętro, bez windy). Niestety styl tych wyremontowanych jest kompletnie nie dla mnie.
    • beverly1985 Re: jak dlugo sprzedaje sie mieszkanie? 15.03.14, 16:45
      Takich mieszkań remontowanych specjalnie pod sprzedaż, po taniosci, nikt nie chce. Wlasciciele bardzo zawyżają ich cenę a od razu widac, że za kilka lat potrzebny będzie remont.

Juz lepiej odswieżyć- odgracić, odmalować sciany na biało, wyczyscić wszystko, co na wierzchu pochowac/wyrzucić.

Umiescic porządne ogłoszenie, z dobrymi zdjęciami (może zainwestowac w fotografa?), z planem mieszkania, ewentualnie zrobic wizualizację jak salon moze wygladac po remoncie (czesto ten myk stosuja agencje nieruchomości). Ogloszenie na najpopularniejszych portalach, zaplacic kilkanascie złotych za wyróżnienie- i da radę.
    • zazou1980 Re: jak dlugo sprzedaje sie mieszkanie? 15.03.14, 17:29
      4,5 m-ca od pierwszego wystawienia na ogólnodostępnym portalu minęło do momentu podpisania aktu. Było by szybciej, ale sprzedająca celowo opóźniała transakcję...
      • eo_n Re: jak dlugo sprzedaje sie mieszkanie? 15.03.14, 17:35
        Jedno sprzedawałam pół roku, drugie - dwa lata (nie chciałam zejść z ceny i nie zeszłam, chociaż zaczął się wtedy kryzys).
        • mama_dorota Re: jak dlugo sprzedaje sie mieszkanie? 15.03.14, 21:13
          Póki co u nas jest podobnie. Od roku nie udalo sie nam sprzedać, choć ogladajacych bylo kilkunastu, ale moj maz uparl sie na wysoka cene. Dwa razy omal nie doszlo do sprzedazy, tylko kupujacy sam sprzedawal i jemu rozmyslil sie klient, jeden dowiedzial sie o tym juz u notariusza. Starszy pan, nie wzial od kupujacego zadatku. My mozemy poczekac jeszcze ze 2 miesiace, do skonczenia pewnego etapu budowy domu.

Mozesz powiedziec, jak ostatecznie doszlo do sprzedazy? Trafil sie amator, ktoremu tak pasowalo, ze nie dyskutowal, czy obnizylas w koncu cene?
          • eo_n Re: jak dlugo sprzedaje sie mieszkanie? 16.03.14, 19:48
            mama_dorota napisała:
            Trafil sie amator, ktor
            > emu tak pasowalo, ze nie dyskutowal,

Dokładnie tak. Pani pasował rozkład - bo był identyczny jak w jej poprzednim mieszkaniu w innym mieście.
    • sno_oki Re: jak dlugo sprzedaje sie mieszkanie? 15.03.14, 18:01
      jak jest dobra cena to ze 2-3 dni ( ja tak sprzedałam jedno mieszkanie). Każdy sprzedający różnie interpretuje okreslenie DO REMONTU. Ja widziałam do remontu takie mieszkania, że bardziej nazwałabym je ruiną. Jeżeli remont jesteś w stanie wykonać własnymi rękami to lepiej wyremontować- sprzeda się za większą cenę.
      • sno_oki Re: jak dlugo sprzedaje sie mieszkanie? 15.03.14, 18:02
        Mówię o porządnym remoncie a nie o pochlapaniu ścian farbą... Takiego remontu w ogóle nie warto robić. Na zdjęciach jak najmniej mebli i bibelotów.
        • coralin Re: jak dlugo sprzedaje sie mieszkanie? 16.03.14, 12:31
          2 lata temu szukałam mieszkania dla osoby z rodziny. Znalazłam ogłoszenie w dniu kiedy zostało opublikowane. Umowa została podpisana 10 dni pozniej. Zaletą była cała kuchnia z meblami i sprzętem, ale to chyba już standard. Poza tym znaczenie miała lokalizacja i piętro. Kiedy dawno temu kupowałam swoje mieszkanie było mocno zapuszczone, ale dla mnie to, że nie było kafelek w łazience to była zaleta (zaoszczędzenie na skuwaniu).
      • 70upartykrasnal Re: jak dlugo sprzedaje sie mieszkanie? 15.03.14, 19:44
        ja swoje wraz z meblami sprzedawałam rok.
        • zuzanna56 Re: jak dlugo sprzedaje sie mieszkanie? 15.03.14, 20:01
          Teraz chyba długo. Sprzedawałam 2 mieszkania, jedno prawie 7 a drugie kilkanaście lat temu. Trwało to nie dłużej niż 2 miesiące.
    • johana75 Ja sprzedałamw grudniu 2013 r. 15.03.14, 20:47
      Na kupca czekałam 3 miesiące. Bylo dużo oglądających, umawiałam ich 1na 1 dzień w tygodniu. Mieszkanie było po remoncie w 2009 r., uządzone w stylu skandynawskiem co okazało sie plusem, podloga była oryginalna sosnowa deska na legarach. Wiem jak mieszkanie zaprezentowac do oglądania, jak zrobic dobre zdjecia ( jestem fotografem). Myśle że jak na mieszkanie w kamienicy do remontu to szybko sprzedałam. Wychodzi na to że wiem jakwink

Jesli chodzi o cenę to podałam zawyżoną, aby móc opuścić do ceny która mnie interesowała ;P
      Był jeszcze jeden minus dla kupujących, długi okres wydania nieruchomości 3 miesiące, ponieważ remontowałam nowo zakupione

Nie remontowałabym mieszkania specjalnie na sprzedaż, ale poddała je tzw. homestaging
    • kura28 Re: jak dlugo sprzedaje sie mieszkanie? 16.03.14, 13:51
      W zeszłym roku kupowaliśmy mieszkanie. Sprzedający mieli nie lada szczęscie, bo im sprzedanie mieszkania zajęło równy tydzień. Mam tu na myśli czas od wystawienia ogłoszenia, do otrzymania telefonu od nas, że się decydujemy, bo oczywiście dalsze formalnosci trwały kilka miesięcy.

------
      tanie ubranie
      • kostruszka Re: jak dlugo sprzedaje sie mieszkanie? 16.03.14, 14:10
        Niecały miesiąc - szybko poszło smile
    • barbie4 Białystok - ciężko 16.03.14, 15:17
      ja próbuję sprzedać 2 pok mieszkanie w Białymstoku - od miesiąca,
      zainteresowanie niewielkie niestety.....
      • cherrie Re: Białystok - ciężko 16.03.14, 15:27
        U mnie niewielkie miasto. Cene ze wzgl na to, ze maly remont potrzebny mam nizsza niz inni.
        Problem w tym, ze od miesiaca (od wystawienia) zadnego zainteresowania nie ma. Nic, zero.
        Z cena nie chce nizej zejsc, bo podobne mieszkania ludzie za 170tys i wiecej wystawiaja.
        Ja oferuje za 155tys. Pol roku to chyba dla duzych mniast. Musze sie w takim razie na dluzej nastawic. Koszmar.
      • mama_dorota Re: Białystok - ciężko 16.03.14, 15:30
        Na temat poprawy zainteresowania warto poczytac watek chill sprzed ponad roku. Jako ze sprzedaje, to i podgladam konkurencje. Widzialam i mieszkanie z niedokonczonym remontem, do ktorego weszlabym z przyjemnoscia, tak bylo czysto i estetycznie, i 3-letnie, nawet niezle urzadzone, ktore ledwie bylo widac, tak duzy byl balagan. No i nie wszedzie jest takie samo zainteresowanie. Miesiac to jeszcze krotki czas.
        • ani_chybi Wawa tez cięzko:) 16.03.14, 17:03
          Od roku szukam malego mieszkania . I kupilabym go szybko , bo płacę gotówką. Ale jakos nie mogę trafic na nic ciekawego. Zżymam sie czesto ogladając zdjęcia na ktorych doskonale widac zniszczoną szafę ,a nie widac pokojusmile Ale to inny temat .Na rynku wtórnym prawie wszystkie mieszkania są sprzedawane z umeblowaniem i wyposazeniem ,ktore mi sie nie podoba i ktorego nie chcę ,wiec czemu mam za nie placic? Mieszkania do tzw "wejścia" są juz wyremontowane, kafelki , panele ,terakota , zabudowane szafy zupelnie nie w moim guscie .
          Johana75 , pamiętam zdjęcia z Twojego mieszkania ,śni mi się do dzissmile
          • johana75 do ani_chybi 16.03.14, 17:10
            Mojego mieszkania nie było ( o ile wiem) w "Twoim mieszkaniu". Chyba mnie z kimś pomyliłaś?
            Fakt że wysyłałam fotki do "Mojego mieszkania" ale potem nie miałam czasu sie tym dalej zająć i sprzedałam je dość szybko, chyba że cos wykorzystali a ja o tym nie wiem? Nie kupuje wszystkich pism, jeśli możesz napisz jaki to był numer, to zobaczę czy to nie pomyłka...
            Fotki sa na wnętrzach mieszkań z mojego poprzedniego M i teraźniejszego ( które powstaje w bólach)
            • ani_chybi Do Johany75 16.03.14, 22:18
              To nieporozumienie.
              Oglądałam je tutaj ,na tym forum. Zamiescilas je w wątku o sprzedazy swojego mieszkania.
              Uwielbiam skandynawski styl i od tych zdjęć oka oderwać nie moglamsmile
              Cieszę się ze znajdę kolejnesmile Zaraz poszukamsmile
              • johana75 Re: Do Johany75 16.03.14, 22:42
                Tak, masz racje źle zrozumiałam;P
                "Twoje mieszkanie" wzięłam za miesięcznik wnętrzarski hahaha
                A fakt że wysłałam do jednego fotki ...no i jakoś sie tak mi skojarzyło. następne mieszkanie jest jeszcze w fazie urządzania, ale cos tam już widać. pozdrawiamsmile
              • johana75 ps. dziękuje za komplement :) 17.03.14, 08:44

• birkin-bag Re: jak dlugo sprzedaje sie mieszkanie? 16.03.14, 18:33
      sama jestem ciekawa, bo właśnie wystawiliśmy na sprzedaż swoje mieszkanie. zależy nam na szybkiej sprzedaży, więc jeśli w ciągu miesiąca nie będziemy mieli przynajmniej 10 oglądających, obniżamy cenę. w tej chwili jest porównywalna do mieszkań w tej samej lokalizacji i tej samej wielkości, ale przed remontem. miasto małe, więc nie nastawiamy się na błyskawiczną sprzedaż, wyprowadzić się możemy dopiero na przełomie lipca i sierpnia.
      • birkin-bag Re: jak dlugo sprzedaje sie mieszkanie? 16.03.14, 18:35
        aha, i nie liczę, że komuś spodobają się nasze płytki czy krany, ale liczę, że ktoś uzna wymienione instalacje, okna, drzwi, kaloryfery itd. za plus
        • ani_chybi Re: jak dlugo sprzedaje sie mieszkanie? 16.03.14, 22:40
          Zdecydowanie uznalabym za plus wymienione instalacje , kaloryfery , okna . Drzwi wewnętrzne tez gdyby byly białesmilesmile
          Widzę w ofertach sporo tych samych mieszkan ktore wisiały rok temu. Czasem z tą samą ceną ,czasem ciut nizszą. Niektorym sprzedającym pewnie się nie spieszy , podaż wydaje sie spora ,mam nadzieję w koncu trafic na cos ciekawego. I wtedy juz pojdzie szybkosmile
          • only_marcopol Re: jak dlugo sprzedaje sie mieszkanie? 18.03.14, 19:24
            Ja sprzedawałam jedno 4 m-ce a drugie 6 m-cy - teraz sprzedaje dom wystawiłam w pażdzierniku zobaczymy kiedy sie sprzeda smile ale zainteresowanie jest spore smile
            mieszkannie kupiłam miesiac temu - po 3 miesiacach od wystawienia smile
    • nives1 Re: jak dlugo sprzedaje sie mieszkanie? 28.03.14, 13:32
      Ja sprzedawałam w 2009 - od wystawienia na sprzedaż do podpisania aktu notarialnego minął tydzień, kupi ła go pierwsza para która oglądała. Fuks i tyle! Szczególnie ze koleżanka sprzedaje już z pół roku.
      Bardzo chyba zależy od kwoty którą chcesz uzyskać - my wystawiliśmy nieco powyzej średniej bo kuchnia była po solidnym remocie i tyle dostaliśmy.
      • johana75 Re: jak dlugo sprzedaje sie mieszkanie? 28.03.14, 15:26
        roku 2009 nie można porównywać z 2014. Wtedy na kupca nie trzeba było długo czekać...
    • seidthe Re: jak dlugo sprzedaje sie mieszkanie? 29.03.14, 09:24
      Pozwolę sobie napisać z punktu widzenia osoby zajmującej się Home Stagingiem oraz projektami wnętrz. Zdarzało mi się pomóc w sprzedaży mieszkań które wydawały się beznadziejne (widok na obwodnicę Trójmiasta, na przykład). Sposoby, które się sprawdzają:
      - odmalowanie ścian na biało - będzie wyglądać świeżo
      - POSPRZĄTANIE!!!! Chodzi o to, aby kupujący miał wrażenie, że w tym mieszkaniu po pierwsze jest sporo miejsca na przechowywanie, a po drugie że oto cudownym sposobem po przeprowadzce będzie sam miał w domu ład i porządek. Sprawa dotyczy także pokojów dziecinnych - pochowanie połowy zabawek, reszta ładnie ustawiona.
      - oświetlenie - często mamy w domach lampy które nie dają fajnego światła, np zabudowana góra "odcina" sufit strefą cienia. Polecam najtańszą lampę Melodi z Ikea - świeci cała, daje łagodne światło, koszt całe 17 złotych. Dodatkowo ewentualne lampy stojące doświetlające wnętrze - kilka punktów świetlnych optycznie powiększa pokój. W Ikea również lampy NOT (stojące podłogowe) oraz Lampan (małe nocne) świetnie się nadają.
      - doczyszczenie fug w łazience - zamiast kafelkowania. Jeśli są w tragicznym stanie to można przejechać specjalnym pisakiem do fug, ale zazwyczaj wystarczy doszorować, by łazienka zyskała ładny wygląd. Domycie kranów, jeśli gdzieś jest pleśń pod silikonem - wymiana silikonu. Natomiast zazwyczaj nie opłaca się robić remontu całej łazienki.
      - odświeżenie podłóg - nie chodzi mi o lakierowanie czy cyklinowanie, ale np umycie, wypastowanie, pozbycie się śmierdzącego, rozpadającego się chodnika.
      - ewentualnie wymiana włączników na świeże (plus wspomniane wcześniej malowanie).
      - starą kanapę wystarczy nakryć narzutą (Ikea Indira) i położyć kilka poduszek by odświeżyć wnętrze
      - ściany można udekorować kanwami, w Leroy Merlin ładne kanwy z nadrukami do kupienia już od 5 zł.
      - Okna w zależności od widoku można przesłonić mleczna firanką - jeśli widok nie jest zbyt ciekawy (przefiltruje łagodnie światło, a zasłoni np niezadbany parking przed domem), jeśli zaś widok jest świetny to warto przyciągnąć uwagę, stawiając np wazon z kwiatami lub wieczorem lampkę.
      - ZAPACH!!! jeśli mieszkamy podczas pokazywania to warto powstrzymać się przed gotowaniem bigosu tuż przed oględzinami (świeża kawa lub kilka kropel wanilii na rozgrzaną blachę piekar nika są jak najbardziej wskazane). Jeśli nie mieszkamy to warto do umywalki, zlewu w łazience i odpływu wanny/brodzika wlać trochę oleju (zablokuje nieprzyjemny zapach typowy dla pustych mieszkań), do WC wrzucić specjalną tabletkę (np seria W z Lidla) oraz rozstawić np patyczki zapachowe. Przestrzegam przed mocnymi zapachami np kadzidełka - nie każdy lubi
      - świeże białe ręczniki w łazience.Jeśli mieszkamy to warto mieć takie i wieszać gdy ktoś przychodzi oglądać. Niedroga sprawa,a potęguje wrażenie świeżści. Świeża zaslonka prysznicowa jeśli taką mamy.
      - odpersowalizowanie wnętrza - pochowanie bibelotów, części zdjęć rodzinnych (nie trzeba wszystkich, ale chodzi o to żeby oglądający mógł sobie wyobrazic siebie/swoją rodzine w danym wnętrzu)

To tylko kilka porad, można poszukać zdjęcia przed i po stagingiem. Proszę pamiętać że staging zasadniczo różni się od projektowania czy urządzania wnętrza i z założenia nie ma pochłaniać zbyt wysokich środków. Z doświadczenia widzę że orientacyjny koszt stagingu wnosi tyle, ile mniej więcej chcemy uzyskać za 1-2 m2 mieszkania.
      • jdylag75 Re: jak dlugo sprzedaje sie mieszkanie? 30.03.14, 15:36
        To naprawdę działa. Warto te zasady zastosować przez zrobieniem zdjęć do ogłoszenia.
        • seidthe Re: jak dlugo sprzedaje sie mieszkanie? 30.03.14, 23:28
          To prawda. A co do samych zdjęć - warto zrobić obiektywem z szerokim kątem, lub wręcz poprosić fotografa. Często studenci bądź młodzi ludzie szukają możliwości zrobienia zdjęć do portfolio i mają naprawdę dobre stawki, a oddadzą zdjęcia ostre, z liniami pionowymi trzymającymi pion, z odpowiednim balansem bieli. No i uwaga na błąd, który notorycznie robią agenci nieruchomości - zdjęcia strzelają tam gdzie stoją, nieważne że z połowy pokoju, który drastycznie przez to maleje...
    • kol.3 Re: jak dlugo sprzedaje sie mieszkanie? 29.03.14, 13:35
      W jakim mieście to mieszkanie sprzedajesz?
    • kol.3 Re: jak dlugo sprzedaje sie mieszkanie? 29.03.14, 18:06
      A ja chcę kupić i nic sensownego nie mogę znaleźć. O !
      • agnesia86 Re: jak dlugo sprzedaje sie mieszkanie? 02.04.14, 13:48
        a w jakim mieście chcesz kupić
        • kol.3 Re: jak dlugo sprzedaje sie mieszkanie? 05.04.14, 16:50
          Już prawie kupiłam. W Łodzi.
          • chill Re: jak dlugo sprzedaje sie mieszkanie? 06.04.14, 19:52
            Hmm, ja swoje mieszkanie sprzedawałam przez 8 miesięcy. Wystawione zostało w na początku października, ale ogłoszenie "zginęło" na portalach ogłoszeniowych. Dzięki radom z Forum od grudnia bodajże zaczął się większy ruch... W styczniu podpisana pierwsza umowa przedwstępna-niestety zainteresowani nie dostali kredytu. Druga umowa podpisana miesiąc później-tym razem z pozytywnym finałem, ale akt notarialny podpisany dopiero w maju-tak długo trwały wszelkie kredytowe procedury...
            • agnesia86 Re: jak dlugo sprzedaje sie mieszkanie? 06.04.14, 20:35
              ja próbuje sprzedac juz ponad rok i lipa
    • verycherry Re: jak dlugo sprzedaje sie mieszkanie? 06.04.14, 22:41
      Kupiłam mieszkanie od ludzi, którzy sprzedawali ponad 2 lata. Fajne przedwojenne mieszkanie, świetna lokalizacja, tylko zaczęli od ceny z kosmosu. Owszem, ludzie przychodzili, oglądali, mówili, że super, ale potem kontakt się urywał. Obserwowałam to ogłoszenie, bo bardzo podobała mi się ta okolica. Po 2 latach obniżyli cenę o 10%, wtedy pojawiliśmy się my. Od tej nowej niższej ceny ogłoszeniowej jeszcze opuścili nam 10% i już szybko poszło smile
      Moim zdaniem szybka sprzedaż to jedynie przy sensownej cenie, a nie przy upieraniu się przy umyślonej, ale rynkowo mało realnej kwocie. No i trzeba sobie założyć jakąś elastyczność przy negocjacjach, jako kupujący mogę powiedzieć, że chociaż byłam gotowa zapłacić cenę ogłoszeniową, to "znegocjowanie" jeszcze trochę przyspieszyło decyzję.
      Aha, transakcja była w 2009, a mieszkanie raczej do remontu (ale nie tragiczne, można było mieszkać i jednocześnie oszczędzać na remont po swojemu). Uważam, że nie należy remontować mieszkania na sprzedaż, bo każdy ma inny gust, jedynie posprzątać i doczyścić to co jest.
    • nuova Re: jak dlugo sprzedaje sie mieszkanie? 23.04.14, 20:45
      Będę kupowała kawalerkę, która jest do wprowadzenia i nie wymaga remontu poza przedpokojem (jest z innej epoki).
      Ogłoszenie wisiało plus minus miesiąc, ale właścicielka sprzedawała je od roku, a w międzyczasie wynajmowała.
      Sprzedająca ma szczęście, że kawalerka jest urządzona w moim stylu, co przyspieszyło moją decyzję o kupnie.
      Gdybym kupowała inną kawalerkę, to wolałabym do odświeżenia lub małego remontu, bo wyremontowane mieszkania często mają ceny zaporowe lub są wyremontowane nie w moim stylu.
      Inna sprawa, że kupując mieszkanie zwracałam uwagę na instalacje - jeśli są wymienione to lepiej (jestem singielką która nie zna się na prądzie czy gazie smile ).
    • birkin-bag Re: jak dlugo sprzedaje sie mieszkanie? 29.04.14, 08:37
      jutro podpisujemy umowę przedwstępną. znalezienie chętnego zajęło nam więc 6 tygodni. rynek mały - miasteczko poniżej 20k mieszkańców w pobliżu większego miasta
      • bo76 Re: jak dlugo sprzedaje sie mieszkanie? 29.04.14, 22:32
        My już co prawda od ponad roku po transakcji (3 miesiące od wystawienia, do umowy przedwstępnej), ale chcę Wam opisać rekord szybkości :
        - u moich teściów pojawiło się na klatce ogłoszenie, wisiało dwa dni - tyle zajęła nam narada rodzinna, po czym szwagierka, która je kupuje, umówiła się ze sprzedającymi i dogadała cenęsmile Teraz tylko czeka na wywóz rzeczy i sprzątnięcie.
        W międzyczasie mieli już kilka telefonów i pytających - także podejrzewam, że i tak poszłoby szybko. Spokoje, zielone osiedle blisko centrum, standardowe 40m/2 pokoje, ocieplony blok, wspólnota z niskimi opłatami eksploatacyjnymi, także ideał najczęściej szukany na rynkuwink no i do remontu, ale bez powalającego syfu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka