Dodaj do ulubionych

Sprzedawanie

02.07.15, 13:16
Pod wpływem lektury forum zaczęłam robic porządki w szafach i uznałam, że zamaist wystawiać koło śmietnika, niektóre rzeczy mogłabym sprzedać. Problem to brak chętnych. Rzeczy niezniszczone, ładne, ubrania, używany telefon. Wrzucam na allegro, OLX i żadnego zainteresowania. Macie jakąś lepsza metodę? Czy ciuchlandy kupują coś od prywatnych osób?
Obserwuj wątek
    • mocno.zdziwiona Re: Sprzedawanie 02.07.15, 18:23
      Jeśli zależy Ci po prostu na pozbyciu się rzeczy to wystawiaj od 1 zł albo rób mega paki po kilka, kilkanaście rzeczy w tym samym rozmiarze. Bo sprzedać i zarobić na używanych ciuchach jest bardzo ciężko. Ja nówki z metkami wystawiałam nieraz przez wiele miesięcy żeby jakąś w miarę ludzką cenę osiągnąć (ludzką czyli nie 2 zł za nowy komplet biurowy z Mango).
      • medvetka Re: Sprzedawanie 07.07.15, 13:37
        ja wychodzę z założenia, że skoro te wszystkie rzeczy przeleżały rok, dwa, 10 w szafie to mogą sobie leżeć dalej (np. na strychu) i czekać aż je ktoś wreszcie kupi za tyle ile są one warte. Nie sprzedaję za 5zł, no chyba, że coś mi ewidentnie zawadza w mieszkaniu. Raczej czekam. Jestem ze 2 lata na olx i sprzedałam chyba tylko z 6rzeczy (nie były to ciuchy) ale za cenę, która mnie zadowoliła.
        • agni71 Re: Sprzedawanie 07.07.15, 15:00
          Jesli to są ubrania, to po 10 latach nikt juz ich nie kupi wink Moda sie jednak zmienia.

>i czekać aż je ktoś wreszcie kupi za tyle ile są one warte.

Ja wole sprzedać więcej tanio, w sumie uskłada się konkretna kwota, a przy okazji odzyskuję miejsce w domu. Szczególnie dotyczy to ubrań (sprzedaję praktycznie tylko po dzieciach, bo wydaje mi się, że na uzywane dla dorosłych jest jeszcze mniejsze zapotrzebowanie niż na dziecięce). Moim motywem jest pozbycie sie niepotrzebnych rzeczy (przechowywanie na strychu latami uwazam za słaby pomysł) i odzyskanie trochę pieniędzy. Wierz mi, że sprzedając nawet po kilka zł za sztukę jestem w stanie z jednej "akcji wyprzedazowej" wyciągnąc od kilkuset zł do 2 tys. zł (nie na samych ubrankach, ale i na ksiązkach, zabawkach itp.)
          • linn_linn Re: Sprzedawanie 08.07.15, 10:25
            Po 10 moze nie, a po 20-30-40 byc moze tak i to za niezla cene.
            • malina812 Re: Sprzedawanie 08.07.15, 11:54
              książki w jakiej cenie sprzedajecie?
              a ubrania dziecięce
              • agni71 Re: Sprzedawanie 08.07.15, 12:57
                malina812 napisała:

> książki w jakiej cenie sprzedajecie?
                > a ubrania dziecięce

nie ma tak, że ubranie kosztuje tyle, a ksiązka tyle. Wszystko przeciez zalezy od tego, jakie to ubranie i jaka ksiązka. Przykładowo - ksiązeczki dziecięce, oryginalnie kupowane po 10-12 zł sprzedałam ostatnio (uzywane) w cenie średnio 20-50 zł, bo poszukiwane i dawno nie wznawiane (tu dałam licytację od akceptowalnej dla mnie kwoty). Zazwyczaj ksiązki wystawiam w Kup Teraz. Najłatwiej ustalić cenę nowości - przewaznie wystawiam za ok. 1/2 ceny okładkowej. Przy ksiązkach starszych sprawdzam ceny tych ksiązek, o ile są oferowane, na Allegro i daję ciut niższą. Sprawdzam też w zakończonych, za ile się sprzedawały, i cene ustalam na zblizonym poziomie.

Ubrania, buty zimowe i inne dziecięce, tzw. markowe - daje Kup Teraz w wys. ok. 40% wartości nowego w pełnej cenie (zazwyczaj sama kupuję na wyprz., z kodami, kuponami, więc dla mnie realnie jest to jakies 60-70% ceny nowego). Zdarza mi się sprzedac drożej niz kupiłam, jesli zakup był mega okazyjny.

Inne ubrania - wyceniam nisko np. sukienki, bluzy, spodnie po 10-15 zł za sztukę. Jeszcze mniej chodliwe rzeczy w kilkupakach, np. 25 zł za 6 T-shirtów itp. Rzeczy, które nie sprzedały mi się w tym systemie, a jednak szkoda było mi wywalić na szmaty wystawiłam w kilkupakach od 1 zł, niektore poszły za kilka zł, i to juz opłacalne nie jest, no, ale szkoda było mi wywalić, a wiedziałam, że kupujący będa zadowoleni, szczególnie w tej cenie smile
                • malina812 Re: Sprzedawanie 08.07.15, 17:05
                  Dziękuję pięknie za cenne wskazówki. Z tym allegro jest ciut pracy bo i prowizja dochodzi. Jednak kto nie próbuje ten nie jedzie smile Pozdrawiam
    • linn_linn Re: niezniszczone, ladne? dac im drugie zycie! 09.07.15, 07:57
      www.mesewcrazy.com/2015/05/off-the-shoulder-dress-diy.html
      wobisobi.blogspot.it/2015/05/anchortie-up-shirt-diy.html
      Mozna ciac bez obaw /ryzyko niewielkie, ze sie zmarnuje /, przy okazji nauczyc sie szyc. Ostatecznie mozna oddac rzecz zdolnej i kreatywnej nastolatce: na pewno sobie poradzi.
    • linn_linn Re: Jak szybko i łatwo sprzedać stare ubrania 01.09.15, 09:34
      www.radziok.pl/2015/08/tutorial-jak-szybko-i-atwo-sprzedac.html
    • gratess Re: Sprzedawanie 09.10.15, 09:48
      olx się sprawdza pod warunkiem, że mieszkasz w mieście co najmniej 50 000 mieszkańców jednak na kupca trzeba poczekać z reguły 2-3 miesiące także cierpliwoścismile
    • marcel.er Re: Sprzedawanie 11.01.18, 23:21
      Jeśli chodzi o sprzedaż to polecam Ci www.u-stock.pl smile Możesz tam liczyć na darmową reklamę na różnych social mediach należących do u-stock, co oczywiście pozytywnie wpływa na sprzedaż. Obok tego masz naprawdę niskie prowizje, co w efekcie końcowym sprawia przecież, że "więcej zostaje dla Ciebie". smile W razie chęci pozostania na u-stock na dłużej można wykupić subskrypcję i tworzyć własne kategorie. Poza tym można prosto przenosić aukcje z allegro, a sam u-stock funkcjonuje niemal jak ono.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka