Dodaj do ulubionych

Freeganizm

02.05.18, 20:12
Jak w tytule.
Jestem ciekawa Waszego zdania na ten temat.
Sama jestem ciekawa jak to wygląda.Widziałam ostatnio w programie zamiana żon jak towarzystwo z Gdańska szukało jedzenia w kontenerach.
Nie wiem tylko czy dałabym radę zjeść znalezione dary smile
Taki temat na początek maja wink

Obserwuj wątek
    • perspektywa13 Re: Freeganizm 03.05.18, 06:14
      Taki ekstremalny i grzebanie w śmietnikach to mnie odrzuca.Natomiast korzystanie z wystawionej przez supermarkety żywności nie wrzucanej do kontenera co podobno ma miejsce poza granicami naszego kraju uważam za ok.To tez pewna filozofia i pewnie jak człowiek się w to wkręci to idzie na maksa.W naszej Polsce bez grzebania w śmietnikach nie wiem jak to inaczej miałoby wyglądać.Mając za co kupić jedzenie grzebac nie będę, ale gdyby sytuacja zmusiła to inna sprawa.Z drugiej strony to już wtedy nie byłaby filozofia na życie tylko nędza i przymus.A freeganizm to wybór.
      • coralin Re: Freeganizm 03.05.18, 11:10
        Grzebanie w śmietnikach na pewno nie, ale bez problemu kupuję przeterminowaną żywność. Oczywiście nie każdą, bo np. mozzarella w zalewie jest nietrwała, ale łosoś wędzony czy wędliny z ogromną ilością soli zapakowane do tego próżniowo tę datę na opakowaniu mają mocno umowną. Obawianie się kupienia np. suchej ciecierzycy dzień po terminie to już brzmi jak żart jakiś. Producent datę musi nabić, sklep pozbyć się towaru po tej dacie.
    • znudzona_japonistka Re: Freeganizm 04.05.18, 01:24
      Dla mnie to jest dziwny pomysł - już lepiej skupić się na wykorzystaniu każdej części pożywienia, na tym aby było więcej ekologicznych opakowań. Żerowanie na odpadach jest przykładem na sztuczne rozwiązywanie problemu, takie które tylko pozornie działa. Bo źródło, czyli wszyscy ludzie którzy jedzenia nie szanują, nadal będzie działać tak samo...
      Podsumowując, żałosna moda dla idealistów. I niebezpieczna.
    • austenka Re: Freeganizm 04.05.18, 08:22
      Dla mnie temat abstrakcyjny. Przy czym ja nawet produkty "dzien po" omijam bo nie wiem co moge bezpiecznie kupić. Choć wiem ze taka wiedza pozwolilaby mi czasami sporo oszczedzic.
    • kaczy.chuj Re: Freeganizm 13.05.18, 07:38
      To już jest démodé. Teraz je się to, co inni wyrzygają…
      • perspektywa13 Re: Freeganizm 13.05.18, 11:18
        😁😁😁
    • mortus444 Re: Freeganizm 13.05.18, 21:58
      ostatnio wyrzucilem duzo zepsutego zarcia - ktokolwiek to zje nie przezyje tego
    • ulia26 Re: Freeganizm 31.07.20, 23:26
      Moim zdaniem super pomysł - jak się do tego dobrze zabierze, to można mieć wielkie ilości super jedzenia i przy okazji sporo oszczędzić smile
    • 98542aaa Re: Freeganizm 20.08.20, 09:04
      byłam raz na skipie (nie wiem jak to poprawnie się pisze) i znalazłam jedynie główkę czosnku big_grin Ale znałam ludi, którzy często chodzą na skipa i przynoszą bochenki chleba, np. zgrzewkę piw (jedno pogniecione, więc całą wyrzucają), słodycze ze 2 dni po terminie (i to nie sztuki, ale wielkie paki), mnóstwo warzyw (często pakowanych) i owoców. Oni nie grzebią w śmietnikach pod blokami, tylko są to kontenery sklepowe, w środku są produkty ze sklepu, żadnych komunalnych odpadów. Albo są wystawione w pudłach. Fajna sprawa, ale ja w nocy wolę spać zamiast bujać się po mieście.
    • okruchlodu Re: Freeganizm 25.10.20, 01:55
      Bardzo podoba mi się sama idea, nie sięgam natomiast po tak ekstremalne metody pozyskania jedzenia jak szukanie w śmietnikach. Znajomi wiedzą, że jak coś im zostanie do jedzenia to chętnie przygarnę. Czasami coś jest na granicy przydatności (lub tuż po) albo ugotują zbyt dużo i nie chcą marnować... Kolejnym pomysłem jest zbieranie owoców, jadalnych roślin i grzybów. Całkiem sporo tego jest, jak zagłębimy się w temat.

W ten sam sposób pozyskuje wiele innych rzeczy: ubrania, pościel, meble, kubki, szklanki, talerze (nie pamiętam, kiedy kupowałam). Na śmietniku natomiast zdarzyło mi się znaleźć meble. Ludzie nie raz wyrzucają dobre rzeczy tylko dlatego, że zmieniają koncepcję wystroju mieszkania lub zwyczajnie był to pochopny zakup. Można zaoszczędzić sporo kasy a przy tym ograniczyć marnowanie żywności i innych rzeczy. Ten drugi powód jest dla mnie zdecydowanie ważniejszy a zaoszczędzona kasa to tylko miły dodateksmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka