Dodaj do ulubionych

Mleko skondensowane niesłodzone - znacie przepis?

09.07.18, 17:30
Znacie? Nie mogę znaleźć, a chcemy z synem zrobić coś takiego:
sio-smutki.blogspot.com/2014/07/aksamitny-koperkowy-sos-do-ryb-i-warzyw.html?m=1
Znamy taką smażalnię ryb w Gdańsku-Sobieszewie, gdzie raz nam bardzo posmakował dorsz, szczególnie z uwagi na sos. Wczoraj odwiedziliśmy ją ponownie, ale choć sos nadal ten sa, to ryba gruba, widać że filet wykrojono z dużej sztuki, średnio smaczny. Teraz chcemy sami spróbować, ale puszki mleczka nie zużyjemy. Przepisów jest od groma, ale na słodzone.

Czy wystarczy po prostu gotować przez długi czas mleko na małej mocy, czy coś jeszcze ma znaczenie? Trzeba je mieszać?
Obserwuj wątek
    • damdalen Re: Mleko skondensowane niesłodzone - znacie prze 10.07.18, 13:29
      Podobny sos można zrobić gotując śmietanę kremówkę. A o wykorzystaniu mleka skondensowany w takim wydaniu to przyznam, że nie słyszałam. Jednak koperek proponowałbym dodać pod koniec gotowania, żeby nie stracił koloru. Ze zwykłym mlekiem może wyjść, lecz pewnie trzeba byłoby dodać drugie żółtko do zagęszczenia i/lub porządnie odparować mleko. Albo ostatecznie dodać mąki - ale to zależy jaką konsystencję chce się uzyskać.
      A w tej smażalni co powiedzieli o składnikach?

Natomiast resztkę mleka można wykorzystać np. tak:
      - dodać cukru i użyć jak mleka słodzonego do jakiegoś deseru typu toffi, itd
      - ptasie mleczko z galaretkami (te są wystarczająco słodkie, także nawet lepsze mleko niesłodzone)
      - dodatek do kawy lub drink z kahluą
      - kakao z pianką lub gorąca czekolada (dosłodzone wg preferencji)
      - do sosów lub zupa zamiast śmietany (np. zupa pomidorowa, makaron ze szpinakiem, sos pieczarkowy) a nawet do curry zamiast mleka kokosowego
      - posmarować pierniczki przed włożeniem do piekarnika
      - ostatecznie można rozcieńczyć i użyć jak zwykłego mleka w cieście naleśnikowym lub drożdżowym, koktajlu mlecznym
      - zrobić na tym gęsty jogurt
      • mama_dorota Re: Mleko skondensowane niesłodzone - znacie prze 10.07.18, 21:47
        Dziękuję. Gotowałam mleko na małej mocy aż mi się znudziło i coś tam wyszło wink, a sos wyszedł smaczny. Dodałam tylko czosnek, bo w smażalni też był, bardzo wyraźny.

W lokalach nie pytam o przepisy, bo jak kilka razy pytałam, zawsze była ta sama odpowiedź "zapraszay ponownie". Wcale się nie dziwię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka