Dodaj do ulubionych

Mleko w proszku

16.10.18, 12:02
Znalazlam kilka opakowan, z data waznosci konczaca sie tuż tuż.
Macie jakieś pomysły na taniutkie wykorzystanie? Z góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Mleko w proszku 16.10.18, 18:42
      krem do wafli, znaczy kaimak blyskawiczny
    • damdalen Re: Mleko w proszku 17.10.18, 12:35
      - ciasto cappuccino z masą z serków homo i mlekiem w proszku (biszkopt przełożony tą masą, a w środek ciastka biszkopty nasączone w kawie)
      - trufle, na przykład cieszyńskie bomby (jadłam takie ze spirytusem)
      - masa do wafli nie tylko kajmakowa, może być mleczna lub kakaowa
      - dodawać po trochu do ciasta drożdżowego, może to również być jakiś wytrawny wypiek, np: whiteplate.com/2008/09/ziolowe-odrywane-buleczki/
      - można też zużyć do ciasta naleśnikowego i tym podobnych rzeczy

Jeżeli to mleko w proszku jest granulowane, to można je przesiać/rozdrobnić.
      • mandre_polo Re: Mleko w proszku 17.10.18, 19:40
        Trufle i czekoladki. Są pyszne
        • czekolada72 Re: Mleko w proszku 18.10.18, 07:07
          Domyslam się, że "cieszyńskie bomby", to popularne bajaderki, czyli nasze domowe "ziemniaczki". Tyle, ze do naszych - mleko w proszku zupełnie niepotrzebne. No, co kraj to obyczaj smile
          Kajmaku z mleka w proszku nigdy nie robiłam, sprawdzony przepis z mleka skondensowanego mam.
          Dzięki za wszystkie rady, myślę, że w efeklcie koncowym zaryzykuje ten blok czekoladowy. Poczytałam, orientuję sie mniej wiecej o co chodzi, bo u nas w domu cos takiego nigdy produkowane nie było. Z czasów PRL to mi tylko na pamięć przychodzi łom czekoladowy smile
          • mandre_polo Re: Mleko w proszku 18.10.18, 07:37
            Lubisz mleczną czekoladę? Jeśli nie jadłaś domowego bloku to może nie smakować. Może w drodze kompromisu spróbuj zrobić domowe czekoladki z dodatkiem orzechow, migdałów.

My lubimy tez domowe kasztanki, wszelkie bloki. Tylko on szybko twardnieje i trzeba jeść puki miekki
            Te sąilovebake.pl/2015/11/20/domowe-kasztanki/ dobre
            • czekolada72 Re: Mleko w proszku 18.10.18, 08:09
              U nas na to mówi się wlasnie "ziemniaczki". Robiło się zawsze z ciast, ktore pozostaly po jakis wiekszych imprezach i pokrojone w plastry byly suszone, potem mielone. Plus dodatki. Nie, nie kusi mnie zmiana, zwlaszcza z dodatkiem mleka w proszku smile
              Generalnie to nie znoszę bialej czekolady. Mleczna - czemu nie?! U nas w domu kazdy lubi inna. Zaryzykuję ten blok, z orzechami, skórką pomarańczowa i dodatkami jakie mam w domu, bo nie chce - słowo klucz - specjalnie dokupowac góry produktów.
              ale i tak poki co musze wyjsc z przeziębienia smile
              • mandre_polo Re: Mleko w proszku 18.10.18, 14:19
                To się kuruj bo czekolada podrażnia gardło 😁
                Ja wylewam masę do większego naczynia i kroję jak czekoladki, wtykam coś na górę np migdał czy orzech. My to jemy na święta. Dobre są tez kasztanki z zalinkowanego przepisu. Ale one bez mleka w proszku
          • damdalen Re: Mleko w proszku 19.10.18, 19:57
            Te "bomby" były z mleka w proszku, masła, ale bez kakao, i bez pokruszonych ciasteczek. O coś takiego: dejciezyc.blogspot.com/2015/04/procyntowe-bomby.html
            A tak w ogóle na Śląsku Cieszyńskim spotkałam się z kilkoma rodzajami ciasteczek zawierającymi mleko w proszku: jakieś babeczki nadziewane jasną masą mleczną, białe "ule" z mleka w proszku właśnie, niby-raffaello w kokosie obtoczone, roladka z wafla z masą mleczną i galaretką w środku. Jednak najbardziej smakowały mi te "bomby" ze sporą ilością alkoholu. Coś duże zamiłowanie do mleka w proszku w tamtym regionie, może spowodowane dostępnością tego produktu u czeskich sąsiadów. W każdym razie przed świętami można się pobawić w robienie cieszyńskich ciasteczek (o ile jeszcze zostanie jakaś nadwyżka tego mleka).
            • czekolada72 Re: Mleko w proszku 20.10.18, 08:28
              Na pewno nie zostanie, to nie jest ilosc hurtowasmile
              Teoj przepis brzmi niezwykle ciekawie, nie spotkalam sie z czyms takim. O cieszynskich ciasteczkach tez sobie poczytalam. Poki co jak wroce z pracy - przystepuje do produkcji bloku czekoladowego na bazie wylacznie posiadanych w domu produktow!
              Jeszcze raz za wszystko dziekuje!
              • czekolada72 Re: Mleko w proszku 25.10.18, 13:13
                Żeby nie było - blok został wyprodukowany smile
                W ramach dodatków: wiśnie z nalewki (własne), skórka pomarańczowa kandyzowana (własna), żurawina, zamiast herbatkio - 2 garscie płatków kukurydzianych i reszta ciasteczek? trufli? w czekoladzie, jakies resztki, które nikogo nie kusiły.
                Wyszło.... niezłe. My z M jemy, 3 poczęstowane osoby może nie z wielki rzutem ale zjadły, 2 - skosztowawszy zdecydowanie odmówiły wiecej. Zjeść się da, ale raczej nie zagości to na stałe w naszym domowym menu wink
                • mandre_polo Re: Mleko w proszku 25.10.18, 15:09
                  Są różne gusta, to było do przewidzenia. Ten przepis ma dobre proporcje stosunku mleka do masła. W innych czuć bardziej mleko. Też zrobiłam w weekend. Może byl nadmiar dodatków? Do swojego domu 1 paczkę herbatników. Ja będę powtarzać bo czuję niedosyt, mam goście zjedli
    • mandre_polo Re: Mleko w proszku 18.10.18, 19:18
      Oryginał😎
      • czekolada72 Re: Mleko w proszku 19.10.18, 06:20
        Właśnie według tego przepisu, lub wyszukanego w starych ksiegach, planuję zrobić smile
        A trzyma mnie od poniedziałku...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka