Dodaj do ulubionych

czerwiec 2019

31.05.19, 23:41
znów dużo wydatków na zdrowie
sandały dla syna
i nic więcej nie przychodzi mi do głowy

mamy spory zapas jedzenia - jakoś tak zamrażalnik nie moze się wyściankować, cos ubędzie coś przybywa

kosmetyków mamy sporo - w tym dużo tych do mycia i smarowania (dla mnie to chyba do konca roku starczy)

oby tak udało mi się krótsze prysznice brać i zobaczyć mniejszy rachunek za czynsz

mam konkretny plan, ile ma zostać na koniec miesiąca, trzeba będzie się mocno starać
Obserwuj wątek
    • smiechupara Re: czerwiec 2019 01.06.19, 08:46
      U mnie jak co miesiąc, najpierw odkładam kwotę nie do ruszenia, potem zarządzam tym co zostało. W maju nawet wszystkiego nie wydałam, więc fajnie. Sporo kasy pójdzie na wakacje dzieci, ale o tym wiem od dawna, bo to wiadome koszta. Czerwiec to miesiąc festynowy, niby bardzo rzadko uczęszczamy, ale zawsze coś wpadnie wydatkowego w terenie. Ale to nic nowego. Generalnie gdy zerknę na wydatki, dzieci są najdroższewink wiecie, jak pójdą hmm na swoje, to ja nie będę wiedziała co z kasą robićwink założyłam też konto w mBanku, fajna jest tam opcja moje cele. Odkłada się samo i nie zauważam kiedy.
    • tol8 Re: czerwiec 2019 01.06.19, 10:12
      Wyjęłam ze skrzynki rozliczenie za wodę za zeszły rok. Jakimś cudem zużywamy 5m3 miesięcznie na cztery osoby. Zaliczka jest za 8,5 więc jest nadpłata prawie 200zł smile
      Na dzień dziecka kupiłam trzy prezenty, w sumie 150zł wydałam. Innych świąt nie ma.
      W tym miesiącu planuję odłożyć 1500zł, przynajmniej tak wynika z symulacji w excelu.
      Co do zapasów- zrobiłam listę co i w jakich ilościach posiadam, by nie kusiły mnie promocje (mam 4 oleje, 7 cytrynek i 4 domestosy...).
      Jedyne co mnie może pogrążyć, to rośliny do ogrodu. Odkryłam nową szkółkę i na bank z pustymi rękoma stamtąd nie wrócę.
    • liliawodna222 Re: czerwiec 2019 01.06.19, 22:56
      Witajcie w czerwcu smile
      Powiem tak - nieprawdopodobnie dużo - jak na mnie - wydałam kasy w ciągu ostatnich dwóch miesięcy: i na jedzenie, i na pierdoły, i na restauracje czy inne zachcianki. Sama siebie nie poznaję!!! A tu wakacje lada moment... uncertain A więc... oczywiście znów zaciskam pasa...
      • tol8 Re: czerwiec 2019 03.06.19, 22:14
        Chyba jedzenie podrożało. Dotąd mieściliśmy się w 1150zł a teraz raz 1300 a raz 1500 poszło sad
        • kamarow69 Re: czerwiec 2019 04.06.19, 12:15
          next.gazeta.pl/next/7,151003,24860115,zakupy-w-biedronce-lidlu-coraz-drozsze-ceny-wielu-produktow.html?utm_campaign=share_article&utm_medium=deeplink&utm_source=gazetaapp
        • umzak Re: czerwiec 2019 04.06.19, 12:16
          Jedzenie zdecydowanie podróżami. Cebula po 5 zł to kosmos jakis
    • sytuacje.niestosowne Re: czerwiec 2019 02.06.19, 15:05
      Aj, chyba największa kasa idzie na jedzenie i alko. Chociaż niby wszyscy na diecie i abstynenci wink
    • kamarow69 Re: czerwiec 2019 03.06.19, 09:54
      Czerwiec zapowiada się spokojny. Trzeba bedzie zapłacić za nast. rok szk. językowej i za wakacyjny francuski (w czerwu albo lipcu). 50% za projekt domu przez przekazaniem do urzędu. Zapas leków na alergię. Jeansy i torebka. Chemia w zasadzie jest. Jakieś drobiazgi dokupię. Planujemy jeździć dużo w góry, ale to będą jednodniowe wycieczki. W tym tygodniu jeden dzień na kajakach i Industriada. Oby pogoda dopisała.
      • kamarow69 Re: czerwiec 2019 21.06.19, 12:06
        Fajny ten czerwiec. Ang. zapłacony. Córka ogarnęła się wyjazdowo i już kupiła też bilet lotniczy. Za francuski nie zapłaciłam, bo musiała zrezygnować z lipcowego terminu. Projekt domu też przesunięty przelew na lipiec. Leki kupione. Torebka tak, jeasny ciągle nie. Pogoda piękna, więc co weekend góry. Kajaki i Industraiada też były. Uwielbiam takie dni. Przy okazji mnóstwo pracy, ale łatwiej się ją znosi, aktywnie wypoczywając. Jeszcze 9 dni zostało. Na koniec jedne urodzininy i wielkie świętowanie. A Wam jak idzie?
        • mysz1978 Re: czerwiec 2019 21.06.19, 21:55
          jakos tak srednio... Niby niewiele dzieciom trzeba bylo kupic, ale troche pieniedzy na ubrania poszlo uncertain Staram sie korzystac z zapasow spozywczych i przynajmniej malo do jedzenia kupowac, ale reszta to lezy... A w lipcu ubezpieczenie i przeglad samochodu sad
          • kamarow69 Re: czerwiec 2019 22.06.19, 11:39
            Ja sie staram nie wydawac duzo na jedzenie, ale mi nie wychodzi. Przekroczylam zalozone wydatki w tej kategorii. Mysle, ze to wina duzych podwyzek cen zywnosci. Za wiele tu nie wskoram. Kupuje podstawowe produkty i gotujemy w domu. Trudno. Zastanawiam sie tylko, kiedy podniesc budzet na jedzenie. Moze ze 3 mies. Jeszcze sie wstrzymam. Chyba 10 do 20% trzeba bedzie zwiekszyc.
            • mysz1978 Re: czerwiec 2019 22.06.19, 15:51
              Zgadza sie - jak analizuje wydatki z ostatnich 3 lat, to widac, ze na jedzenie idzie ZNACZNIE wiecej... No, ale to bylo do przewidzenia uncertain
        • moja_codziennosc Re: czerwiec 2019 22.06.19, 16:43
          Na razie jest ok, ale na styk. Jeszcze muszę kupić sobie buty do sukienki i synowi sandały, a jeszcze 8 dni zostało, a to dużo dni jak na budżet 500zł na te 8 dni. W tym miesiącu przerwałam moje nie kupowanie, bo dwa topy wymagały wymiany i nabyłam dwa w kiku za 10zł/szt - 95% bawełna - okaże sie jak sie będą nosić. Ale 5 miesięcy bez kupowania ubrań sobie dałam radę. Wyrzuciłam też dwie wyblakłe bluzki, ale dla nich nie szukam zastępstwa - nosze te co mam.

Co do budżetu na jedzenie - na początku roku zalożylam kwotę "na życie" z dużą zakładką takze mam bufor na te podwyżki. Jak mniej wydajemy to po prostu idzie na oszczędnościowe. Mąż jak wychodzi w weekend na zakupy to wraca w szoku (cenowym).

Mam też budzet na inne w stylu: wyjazdy, zdrowie, prezenty, ubrania, naprawa auta - i póki co do końca maja ten budżet był przekroczony o 2 tys. Nie wiem czy to nadrobimy. Wolałabym wynik w drugą stronę, że mam jeszcze bufor.

A co do wydatków podstawowych to przez wakacje raczej pieniądze się będą rozchodzić: ładna pogoda i sezon wakacyjny sprzyja dodatkowym wydatkom.
          • kamarow69 Re: czerwiec 2019 24.06.19, 09:31
            Ja się ciągle trzymam z niekupowaniem. Od początku roku spodenki jeansowe, klapki basenowe, koszulka funkcyjna i golf, który kupiłam pod wpływem chwili na feriach (już jest przerobiony na poszewkę poduszki mojego psiaka uncertain ) W sumie ok 120 zł wydałam w tej kategorii na siebie. Mąż jeszcze mniej. Ciekawe, jak długo nie będziemy nic większego potrzebowali. Tak w okolicy wakacji wiem, że zdarza mi się zaszaleć. Niestety najczęściej okazuje się, że nie noszę tych ubrań, nie lubię, nie moje kolory itp. Trzymajcie kciuki, żebym dzisiaj nie pokupowała jakichś głupot. O 15 wybieram się z córką kupić jej jakieś letnie koszulki, sukienki, no i jeansy. Takie szwendanie się sprzyja niekontrolowanemu nabywaniu. No ale córka to inna bajka. Nastolatka. Nie chcę jej narzucać swojego podejścia.
            • kamarow69 Re: czerwiec 2019 24.06.19, 20:14
              Corka kupila dwie bluzeczki. Fajnej jakosci. I kolejna torebke. Bladorozowa. Rok czekala na jej przecene i sie doczekala. Ja jedna bawełniana koszule w paseczki. Jeansow ciagle nie kupila. Czeka nas kolejna wycieczka uncertain
    • czekolada72 Re: czerwiec 2019 03.06.19, 15:37
      To pierwszy, nieplanowany wydatek za nami, weterynarz na cito...

Mamy opłacony bozocialowy wyjazd, w tym miesiącu też karta MPK zamiast dojazdów do pracy autem.
      Aktualnie cyklinowanie parkietu, a potem zobaczymy co będzie niezbędnego z meblami.
      Prezent imieninowy dla mojej mamy na koniec miesiąca.
      Moje imieniny odlozone.

Miesiąc ulew zmasakrowal ogródek, właściwie trzeba byłoby zaczynać z jarzynkami od nowa.
      Mamy sporo, znowu, jedzenia.
      Chemia i kosmetyki jw.
      Ciuchów nie potrzebujemy, tylko dla M jakieś adidasy.
      • martini-7 Re: czerwiec 2019 04.06.19, 10:32
        Czerwiec zaczął się wydatkami z okazji Dnia Dziecka. W tym roku zamiast prezentów rzeczowych wyjście kulturalno rozrywkowe. Kasy poszło więcej niż jakby prezenty kupić ale wrażenia, wspomnienia fajne plus w domu nie pojawiły się nowe zabawki hurra.
        W tym miesiącu wymiana części w aucie, mały wyjazd, sandały dzieci i uzupełnienia w ich letniej garderobie, trzeba jednak zrobić najpierw przymiarki co dobre, choć jak patrzę na sukienki starszej to mało tego zostanie, może te co były rok temu ciut za duże, podobnie spodenki.
        • czekolada72 Re: czerwiec 2019 04.06.19, 10:47
          Na Dzień Dziecka w tym roku była kasa dla Brat ka, a dla naszych zamówione wink książki i cosie do kuchni. Plus dla wszystkich słodycze. A dodatkowo dlanaszych torba ciasteczek, bo okazało się, że mamusia takie świetne kiedyś upiekla wink
          Przy czym wydatki w większości z puli majowej
          • martini-7 Re: czerwiec 2019 04.06.19, 12:05
            U nas z majowej bo, wypłaty jeszcze w tym miesiącu nie było. Jednak ja patrzę na finanse od 1 do 31 bo, od wypłaty do wypłaty to źle mi się liczyło
        • moja_codziennosc Re: czerwiec 2019 04.06.19, 12:58
          "plus w domu nie pojawiły się nowe zabawki hurra. "
          ja dziś zapalnowałam wstęp do przemeblowania w pokoju syna i przy okazji przejrzalam nasze zimowe rzeczy "się przyda" i w ferworze spakowałam dwie siatki, w tym też jakieś rzeczy gospodarstwa domowego i ubrania, które na olx nie szły. W zeszłym tygodniu dwie poszly do zaprzyjaźnionej rodziny i jeszcze kilka sztuk pójdzie do koleżanki.
          Postawię te dwie siatki z dziś przy kontenerze z ubraniami. To była szybka decyzja a miejsce dodatkowe jest. Aż sie boje w inne miejsca zagladać przy takim nastwieniu do pozbywania sie bez sentymentow. Na razie niech to z domu wyjedzie, żeby sprawdzić jak sie czuję z tymi porządkami. Cieszę sie z wygospodarowanego miejsca smile
          • mysz1978 Re: czerwiec 2019 04.06.19, 20:39
            ja sporo zabawek oddalam do przedszkola, gdzie synowie chodzili - tam przemial jest spory wink A jakies gry, puzzle, klocki do szkolnej swietlicy
            • martini-7 Re: czerwiec 2019 05.06.19, 12:10
              U nas też co jakiś czas jest "przegląd" i część idzie na sprzedaż, część do przedszkola, innych dzieci czy do kontenera. Podobnie rzecz się ma z książkami (Ale te zawsze oddaję innym, nie wyrzuciła bym bo, nie lubię książek wyrzucać). Ubrania to samo, sprzedawanie, oddawanie, wyrzucanie. Jednak moje dzieci szanują to co mają i przez to zabawki sprzed lat nadal w dobrej formie, plus bo, mogę sprzedać, minus bo, przychodzą znajomi z młodszymi dziećmi to te mają czym u nas się bawić.
              Babciom, dziadkom, ciociom i innym też udało się wreszcie wyjaśnić, że pokój naszych dzieci to nie jest magazyn wielkopowierzchniowy.
      • czekolada72 Re: czerwiec 2019 06.06.19, 16:54
        Express do kawy naprawiony.
        Osuszacz - zdiagnozowano, będzie sprawny.
        Za to.. Żelazko w kubeł i niestety mój ulubiony wodnik także. Cóż miał pr, es, Lo 20,25?? lat, był wielokrotnie reanimowany, w międzyczasie padło kilka małych, zwykłych, no ale cóż....
        Tak więc przed nami dwa kolejne zakupy...
        • martini-7 Re: czerwiec 2019 11.06.19, 17:40
          O rety awaria ekspresu??? Pamiętam, że pisałaś jakiś czas temu o kupnie i już awaria? Współczuję, do dobrego człowiek szybko się przyzwyczaja i poranki w czasie awarii musiały być ciężkie. Dobrze, ze już naprawione 😊
          • czekolada72 Re: czerwiec 2019 11.06.19, 20:16
            Martini, ja ten express mam już parę ładnych lat smile
            Czas pędzi,!
            Pocieszalam się kawa z tygielka lub przelewana w takim specjalnym naczynmu do papierowego filtra.

W poście powyżej wyszły jakieś dziwne jęki odnośnie padnietego odkurzacza, a miało być, że był u nas około 25 lat ibyl kilkakrotnie reanimowany.
            No a dziś poszedł ostatecznie do utylizacji zacji
            • czekolada72 Re: czerwiec 2019 24.06.19, 12:43
              Za nami 9 dni wakacji, w Polsce, w wynajetym mieszkanku, z mnostwem zwiedzania i ... plażowania. W sumie 9 dni kosztowalo nas - z zakupami spozywczymi w Polsce i Czechach, z knajpka, z lodami ; z paliwem ; z drobiazgami dla bliskich - poltora tysiaca. A jakby sie spial to i w 1200 by sie zmiescilo, ale to byly wakacje z zalozeniem, ze nie wyrzucamy, ale weza w kieszeni nie mamy.
              Osuszacz naprawiony, wiec uffff
              Sumujac jedzenie, to domowe, truskawki na przetwory i to na wyjezdzie - to wyszlo nam sporo a sporo, przekroczylismy zakladany budzet o polowe. Ale, tak jak ktos gdzies wspomnial - nie podrozal tylko alkohol, co jest generalnie bardzo smutne...
              Własciwie z tego co mamy w domu to do konca tygodnia (=miesiaca) trzeba by dokupic na biezaco pieczywo, z kilo mąki i jajka oraz owoce jakies i jarzynki. Przy czym bez owocow i jarzynek swiezych mozna by sie obejsc bo mamy zakonserwowane, no ale....
              Poki co - zadnych ciuchowych zakupow nie robie, bo nic nie potrzebuje. Zas jeszcze dodatkowo dostalam w spadku od Dziecka kilka t-shirtó/top-ów czy jak to zwal, letnich, do tego stos swetrow, kiecke letnia, jakies portki, oraz siatkę kosmetykow, np moc lakierow, gdyby sie udalo je naprawde zuzyc wszystkie - to do starosci nic nie musialabym z nich dokupywac. Od razu wyjasniam - Dziecko absolutnie zmienilo na hybrydy czy inne żele, ja pozosatalm przy tradycyjnych lakierach.
              • smiechupara Re: czerwiec 2019 27.06.19, 20:33
                Czekolado, w jaki sposób tak tanie noclegi wynajdujesz?
                • czekolada72 Re: czerwiec 2019 27.06.19, 22:09
                  Pokoje gościnne różnych firm i standard socjalistyczny, bez wyżywienia smile))
                  • smiechupara Re: czerwiec 2019 27.06.19, 22:26
                    Mimo wszystko jak darmowink
                    • czekolada72 Re: czerwiec 2019 27.06.19, 22:55
                      W granicach 60-70 za garsoniere
              • czekolada72 Re: czerwiec 2019 28.06.19, 07:24
                Udalo sie - wydalismy na jedzenie 50 zl, w tym głównie 2 kilo bobu, truskawki i lody.
                Zaczynamy lipiec smile Z duzymi wydatkami...
                • smiechupara Re: czerwiec 2019 30.06.19, 07:18
                  Nie no, czekolada! U mnie 0.5 kg bobu 8 zł, więc za 2 kg zapłaciła bym 32, truskawki po 7-8 za kg, na lody już by nie starczyło. A w tych 50 zł coś tam jeszcze masz. Jak?? smile
                  • czekolada72 Re: czerwiec 2019 30.06.19, 09:53
                    Bob w jeden dzień po 6,00, w drugi po 8,00 za kilogram =14, kg truskawek za 10,00 =25,00, lody 11,00 =35,00.
                    Za 15, 00 M kupił chyba 4 pomidory, bagietka (1,69) i kawałek karkówki.
                    smile
    • kawainka1980 Re: czerwiec 2019 12.06.19, 10:47
      Nic nie zaoszczędzę... Smutne to ale nie da się. Buty na lato dla dzieci, ginekolog dla mnie i córki, kulary dla mnie lub soczewki, opał, krzesła na taras. Nie wiadomo w co ręce włożyć....
    • tol8 Re: czerwiec 2019 17.06.19, 14:47
      Połowa za nami. U nas jakoś bez niespodzianek, wszystko idzie odealnie.
      Z nieplanowanych wydatków- poszło nam 250zł zaliczki za przyszłoroczne wczasy All. Tak nas naszło nagle, a że cena dobra, to się nie zastanawialiśmy. Będzie to nasz pierwszy wyjazd All z dziećmi.
      • kamarow69 Re: czerwiec 2019 29.06.19, 15:54
        Ja na koniec kwartalu zrobilam jeszcze troche zakupow do firmy. Szablon strony, biurowe itp. Budzet firmowy mam normalnie ujety we wszystkich wydatkach. Kolejny dobry miesiac. Ten rok jest wyjatkowy pod wzgledem dochodow dla nas. Wiem, ze moze sie juz nigdy nie powtorzyc. Zamykam drugi kwartal z taka wlasnie swiadomoscia, ze powinnismy go maksymalnie dobrze wykorzystac. Przez to, ze ciagle oszczedzamy na budowe, wcale nie czujemy na codzien, ze jest tak dobrze. Ten weekend po prostu swietujemy smile
    • marianna1960 Re: czerwiec 2019 28.06.19, 08:23
      Jak co miesiąc 4000zł zaoszczędziłam
      • mysz1978 Re: czerwiec 2019 29.06.19, 15:11
        4000???? Byloby bardzo miło zaoszczedzic choc polowe tego big_grin

Czerwiec moge podsumowac jako taki sobie, choc bez dramatu. Lipiec bedzie gorszy, ze wzgledu na wydatki "okołosamochodowe".
        • smiechupara Re: czerwiec 2019 30.06.19, 07:21
          Suma zaoszczędzona duża, ale nic nie wiemy o przychodach i krokach, oszczędzaniu lub nie, które pozwoliły ją odłożyć.
          • marianna1960 Re: czerwiec 2019 30.06.19, 07:26
            Wydaję mało i to jedyna metoda a oszczędzam połowę dochodów.
            • czekolada72 Re: czerwiec 2019 30.06.19, 09:56
              Czyli na jedną osobę masz dochodu 8000?
              Też bym w takiej opcji potrafiła smile
              • marianna1960 Re: czerwiec 2019 30.06.19, 11:59
                Na dwie
                • mysz1978 Re: czerwiec 2019 30.06.19, 12:02
                  8000 na dwie osoby to bardzo duzo, wiec nic dziwnego, ze polowe da sie zaoszczedzic... Jak nie ma kredytu i innych powazniejszych stalych wydatkow, to oszczedni odlozyliby miesiecznie pewnie nawet wiecej smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka