19.08.20, 17:26
Jestem chomikiem. Przyznaj臋 si臋 bez bicia 馃榾
M贸j w膮tek o zapasach na czas pandemii u艣wiadamia mi 偶e za du偶o robimy w naszym domu zapas贸w.
Nie powiem ile mam w tej chwili dezodorantow - Ale wystarczy mi na d艂ugo..
Lubi臋 kupowa膰 kiedy jest promocja i w贸wczas zamiast 11 PLN p艂ac臋- tak w przypadku dezodorantu:5.99pln.
No r贸偶nica jest.
Albo maslo -w Lidlu przy zakupie 3 kostek p艂ac臋 2,75 za kostk臋 a nie ponad 5 PLN. By艂 czas 偶e mia艂am 18 kostek mas艂a w zamrazalniku- zuzylam wszystko do bie偶膮cej konsumpcji, ciast czy potraw.
Ca艂a chemi臋 kupuje w promocji. W sumie wi臋kszo艣膰 rzeczy kupuje tak i rzadko si臋 zdarza 偶ebym kupi艂a co艣 w normalnej cenie.
A jak u Was ? Czy jest tu jeszcze jaki艣 chomik ? 馃榾
Obserwuj w膮tek
    • czekolada72 Re: Zapasy. 19.08.20, 18:29
      Ja jestem chomik, ale wyleczylam sie z gigantycznych zapasow!
      Owszem, kupuje na promocjach, ale bez przesady, jak b臋d臋 miec dwie kostki mas艂a, przyslowiowe, to na pewno w tym lub inszym sklepie bedzie promocja, a teoretycznie bed臋 miec swiezsze niz te 18 kostek do ty艂u.
      Wieksze , o ile juz, zapasy robi臋, o czym wielokrotnie pisa艂am, raz w roku w Niemczech - do prania, do zmywarki, zele, dezodoranty, pasta do z臋b贸w. Wiem dok艂adnie ile schodzi tego w ci膮gu roku, i tyle kupuje, ok, moze nie naa cale 12 miesiecy, na 10 wink Ale, ale wmoim, naszym przypadku jedno duze opakowanie proszku do koloru, i po jednym malym do bialego i czarnego - starcza na ten czas, wiec czy to sa zapasy, czy norma?
      Te kupne w Niemczech, tez kupuje na promocji, lub najtansze, i sa o wiele wydajniejsze niz 臉膭 kupione w Polsce. O tym zreszta pisalismy tu wielokrotnie.
      Spore zapasy mam przetworow, i to wystarczy.
      Co zas do cen w promocji lub nie, nieraz w jednym sklepie jest to samo tansze bez promocji, niz w drugim - na promocji. Ja szukam tych tanszych. Patrze zwlaszcza na cene jednostkowa.
      I powtorze zapewne, ale jest teraz tyle sklepow, ze dzien w dzien jak nie w tym to innym, nie mieszkajac na odludziu, spokojnie mozna nabyc wzglednie tanio. Celowo pisze w zglednie, bo generalnie wszysrtko podrozalo sad
      • mysz1978 Re: Zapasy. 19.08.20, 18:42
        ja jestem...
        Moze 18 kostek mas艂a nigdy nie mia艂am, ale tak z 6 w czasach kiedy jeszcze mas艂o jadali艣my. Nie lubie sytuacji kiedy okazuje sie ze czegos nie mam, tak wiec zawsze w zapasie jest jakas packzowana wedlina, ser zolty, ze 2kg cukru, 2 opakowania kawy itp
        Bardzo lubie mie膰 zapas artyku艂贸w chemicznych (kapsu艂ki, p艂yny itp) - nie jakie艣 wielkie - ze 2 opakowania w zapasie. Pewnie gdybym mia艂a wieksze mieszkanie, to mia艂abym gdzie to sk艂adowa膰 i mia艂abym wiecej wink
        • czekolada72 Re: Zapasy. 19.08.20, 18:49
          Myszo, ja tez tak my艣la艂am, a gromadzi艂am wszystko, 艂膮cznie z tekstyliami, a偶 pewnego dnia oprzytomnia艂am, gdy mimo powierzchni, nie mia艂am gdzie roz艂o偶yc zawarto艣ci kolejnych siatek.
          A jak jeszcze przeliczy艂am sobie ile mam utopione np w 艣ciereczkach kuchennych... i na co sensownego mog艂abym t臋 kas臋 przeznaczy膰... Ozdrowia艂am natychmiast, i by艂 to czas, gdy jeszcze ma艂o kto by艂 wyznawc膮 minimalizmu smile
          • ardiss1 Re: Zapasy. 19.08.20, 20:27
            Te 18 kostek mas艂a mia艂am zamro偶one 馃榿馃榿馃榿
            • czekolada72 Re: Zapasy. 19.08.20, 20:44
              Ale mro偶enie nie od艣wie偶a, po jakim艣 czasie b臋d膮 mia艂y tydzie艅, dwa, trzy, miesi膮c, a zakupione b臋d膮 艣wie偶sze
      • lady.madrugada Re: Zapasy. 21.08.20, 23:50
        Gdzie robisz zapasy w Niemczech? W markecie, jakie艣 sieci drogeryjnej? Cz臋sto bywam w Niemczech, od d艂ugiego czasu my艣l臋 czy nie zweryfikowa膰 czy rzeczywi艣cie niemiecka chemia jest lepsza, ale jako艣 nigdy mi to nie wychodzi smile
        • czekolada72 Re: Zapasy. 25.08.20, 18:47
          W marketach na wyspie Uznam smile) Roznych, gdzie akurat s膮 promocje.
          • lady.madrugada Re: Zapasy. 26.08.20, 09:28
            Dzi臋ki. Cz臋sto jestem w Berlinie to przy najbli偶szej okazji zrobi臋 zakupy chemiczne wink Polecasz co艣 szczeg贸lnego? Co jest zdecydowanie lepsze ni偶 w Polsce?
            • czekolada72 Re: Zapasy. 26.08.20, 11:30
              Lady, my bywamy w Niemczech przy okazji pobytu na wakacjach, raz kilka razy, raz - raz.
              Z chemii interesuje mnie pralka i zmywarka, kosmetyki meskie, pasty do z臋b贸w.
              Nie, nie polecam niczego szczegolnego, potestowalam przez lata, ze wystarczy na jedno zmywanie dac 1/2 niemieckiej kostki do pralki , nawet z najtanszej sieciowki, i zmywanie jest takie samo jak przy jednej kostce wypasionej firmowki kupionej, nawet na wyorzedazy , w Polsce.
              Podkreslam - to nasz sopsob, i absolutnie nikogo nie namawiam!
              Wiem ile z tych rzeczy schodzi mi na rok; wiem na ile wystarcza mi jeden produkt. I staram sie na 10-12 miesiecy nabyc. Przy czym wbrew p[ozorom pt zapas na rok, to nie sa olbrzymie ilosci.
              Duze , wieksze, wrazenie wink) robi艂o gdy kupowalam slodycze jednej firmy, z kazdego rodzaju po 1 sztuke smile) acz to bylo na prezenty do Gwiasdki wlacznie smile)
              • lady.madrugada Re: Zapasy. 26.08.20, 15:09
                Dzi臋ki za odpowied藕. Chyba w takim razie spr贸buj臋 co艣 kupi膰 w najbli偶szy weekend wink Pozdrowienia!
    • zielona4 Re: Zapasy. 19.08.20, 21:48
      Nie robi臋 zapas贸w. Ale jak mam okazj臋 wi臋ksze zakupy robi臋 w sklepach , w kt贸rych jest taniej- du偶y Carrefour np. Mam ma艂o miejsca do przechowywania. Antyperspiranty starczaj膮 mi na d艂ugo - takze kupuje na bie偶膮co. Mnie to chyba tak nie bawi - takie poczucie 偶e si臋 obkupilam tanio na d艂ugo. No chyba , 偶e jedna sztuka na zapas. Za to tanie gotowanie daje mi du偶o satysfakcji. Tu lubi臋 czasem pokombinowa膰.

• mysz1978 Re: Zapasy. 19.08.20, 23:10
        ja to nawet na zapas ubrania dla dzieci kupowalam big_grin Na te wszystkei lata raz przestrzeli艂am z rozmiarem butow, a tak to reszta czekala na to az urosn膮 i potem byla uzywana smile
        • enigma81 Re: Zapasy. 25.08.20, 13:44
          Kupuje tak ubrania dla syna - mam ZA i zaburzenia SI i jak ju偶 mu co艣 podpasuje (chodzi o wygod臋 noszenia) to kupuj臋 2 i 3 rozmiary do przodu, tak samo z butami - mam spok贸j.
    • margaretta80 Re: Zapasy. 20.08.20, 07:47
      Ja te偶 robi臋 zapasy tego, co regularnie u偶ywam, je艣li jest akurat w promocji. Mo偶e nie 18 kostek ale te 3 wezm臋. Kupuje zawsze wi臋cej ry偶u i kasz (ale tu tylko 2-4) opakowania, pomidory w puszce, w艂a艣nie wspomniane mas艂o, kt贸re te偶 cz臋sto moro偶臋 i u偶ywam do pieczenia. Z chemii dezodoranty, past臋 do z臋b贸w, chusteczki higieniczne, m贸j szampon. Robi臋 to z dw贸ch powod贸w. Po 1 oszcz臋dno艣ci A po drugie to s膮 rzeczy, kt贸rych faktycznie u偶ywamy i mam p贸藕niej na jaki艣 czas spok贸j, nie musz臋 my艣le膰 i pami臋ta膰 na ka偶dych zakupach, 偶e makaron si臋 ko艅czy, wi臋c to te偶 troch臋 z wygody.
      Z tym, 偶e zawsze s膮 jakie艣 promocje cz臋艣ciowo si臋 zgodz臋, od te偶 nie do ko艅ca. M贸j szampon np. jest baaardzo rzadko na promocji, wi臋c jak juz go utrafi臋 to bior臋 od razu kilka. Mas艂o faktycznie zdarza si臋 cz臋sto, ale ju偶 konkretny makaron to najcz臋艣ciej ni偶 raz w miesi膮cu a nawet rzadziej. Inaczej jest pewnie je艣li kupuje si臋 w kilku r贸偶nych sklepach. Ja ograniczam si臋 do 1-2 bo do ty艂u mam dost臋p w ma艂ym mie艣cie.
      • margaretta80 Re: Zapasy. 20.08.20, 07:51
        Ale g艂upoty mi s艂ownik przepu艣ci艂, wybaczcie. Oczywi艣cie mia艂o by膰 nie "najcz臋艣ciej" tylko "nie cz臋艣ciej". Inne drobne ju偶 pomin臋, mam nadziej臋, 偶e wiadomo o co chodzi.
      • czekolada72 Re: Zapasy. 25.08.20, 18:48
        No ale to wlasnie JEST zasadnicza roiznica 3 i 18 smile))
        • ardiss1 Re: Zapasy. 26.08.20, 10:27
          czy mi si臋 wydaje, czy szczeg贸lnie uczepi艂a艣 si臋 tych 18 kostek mas艂a?
          • czekolada72 Re: Zapasy. 26.08.20, 11:21
            Wydaje Ci sie smile)
            Przecie to nie moj zoladek, nie moje zapasy smile)
    • leni6 Re: Zapasy. 21.08.20, 16:26
      Ja te偶 tak robi臋 i nie uwa偶am si臋 za chomika. Robimy du偶e zakupy w makro, mas艂o to 8-10 kostek zawsze, ry偶, kasza w opakowaniach po 3-5 kg, herbat臋 po 10-12 opakowa艅, przyprawy te偶 w du偶ych opakowaniach, mro偶onki w opakowaniach po 2,5 kg, kilkana艣cie zgrzewek wody mineralnej, mamy gdzie to wszystko trzyma膰, a w ten spos贸b jest nam po prostu wygodniej.
    • enigma81 Re: Zapasy. 25.08.20, 13:37
      Kupuje wi臋cej jak jest promocja i lubi臋 mie膰 co艣 w zapasie ale nie a偶 tak smile
      Ogranicza mnie te偶 miejsce do przechowywania.
      Zwykle mam:
      -mas艂o -6
      -jajka -min 20
      -woda min -2 zgrzewki
      -mleko -4-6L
      -par贸wki/ser 偶贸艂ty -po 2-3 op
      -puszki-kukurydza/groszek/fasola/ananasy i brzoskwinie/przeciery pom. - po 2-3 puszki
      -sporo przypraw
      -po kilka kostek myd艂a i past do z臋b贸w
      -spory zapas kociego jedzenia
      -kilka op makaron贸w/ry偶u/kaszy
      -mro偶onek nie za du偶o bo mam ma艂o miejsca - kilka kotlet贸w ze schabu, mielone, porcje roso艂owe, troch臋 zieleniny i warzyw na zupy, owoce

Generalnie podstawy, kt贸re staram si臋 kupowa膰 w promocji albo kt贸rych nie kupi臋 od r臋ki na swojej wsi.
    • austenka Re: Zapasy. 26.08.20, 09:37
      Nie wiem czy mo偶na to co robi臋 nazwa膰 zapasami, raczej mo偶e rezerwa, bo mam tak, 偶e - np. jedna pasta do z臋b贸w jest u偶ywana, a druga czeka w szufladzie, i tak jest z ca艂膮 chemia. Z 偶ywno艣ci膮 podobnie-jedna paczka makaronu otwarta, druga czeka w szafce, jak druga zostanie napocz臋ta to dopiero kupuje nastepna. Wyj膮tkiem s膮 r贸偶nego rodzaju puszki, kt贸rych mam wi臋cej.
      • czekolada72 Re: Zapasy. 26.08.20, 17:31
        Od jakiego艣 czasu generalnie do tego si臋 u mnie sprowadza, smile
      • czekolada72 Re: Zapasy. 26.08.20, 17:32
        Od jakiego艣 czasu generalnie do tego si臋 u mnie sprowadza, smile
    • zielona4 Re: Zapasy. 27.08.20, 12:48
      Dojadamy przywiezione z dzia艂ki zapasy. W tym tygodniu by艂 b贸b, fasolka. Wczoraj i dzis pomidorowa z soczewic膮. Jeszcze mi litr soku z pomidor贸w zosta艂. Ale ju偶 pomidorki na kanapki si臋 koncz膮. Nadal mam sporo jab艂ek i guszek, dwie cukinie, dwa kabaczki i sporo marchewki.
    • wrotek0 Re: Zapasy. 27.08.20, 14:14
      Robi臋 zapasy, ale z umiarem. Chemia - na zasadzie- jak mam p贸艂 kremu / szamponu/ to kupuj臋 nowy i le偶y w szufladzie. Przetwory s膮 w ilo艣ciach hurtowych (w艂asny ogr贸d). Mro偶onki te偶 (200 l zamra偶arka). Produkty sypkie i trwa艂e (puszki, olej) z niewielkim zapasem, cho膰 ostatnio po marcowym szale zakupowym jakby zapasy wi臋ksze. Mleko , woda mineralna (tylko dla Te艣ciowej, my pijemy kran贸w臋) - 1 zgrzewka. 艢cierek, po艣cieli itp na zapas nie kupuj臋, jak si臋 zu偶ywaj膮, to wymieniam. Bielizn臋 i cz臋艣膰 ciuch贸w podobnie. Nie kupuj臋 na promocjach, bo u nas o nie trudno. Mieszkam na wsi i do najbli偶szego sklepu 3 km, do takiego ciut wi臋kszego 7 km, ale doje偶d偶am do pracy i codziennie ko艂o tego sklepu przeje偶d偶am.
    • e-ness Re: Zapasy. 27.08.20, 14:39
      U nas zapasy to podstawa. Ostatnio mocno uszczuplone, zw艂aszcza chemiczne, z racji przewiezienia ich na dzia艂k臋 letniskowa.
      Po powrocie robi臋 remanent i uzupe艂niam wszystko tak, abym mia艂a zapasy na 1,5 miesi膮ca.
    • tol8 Re: Zapasy. 27.08.20, 14:59
      Zawsze mam zapas: cukru, m膮ki, ry偶u, oleju, konserw, przecier贸w, herbat, kapsu艂ek do prania i zmywania, p艂ynu do p艂ukania i pasty do z臋b贸w

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj si臋

Nakarm Pajacyka