Dodaj do ulubionych

Mam pytanie

17.04.05, 10:56
Czy tylko oszczedzacie w kwestii wydawania pieniędzy, czy tez robicie, hmm
jak to nazwac? oszczedzanie ekologoczne? uciekło mi słówko sad
Chodzi o to, czy segregujecie np smieci, makulature oddajecie do punktow,
szkło i plastiki do odpowiednich kontenerow, niechodzone ciuchy oddajecie
potrzebujacym, zuzyte ciuchy - "przerabiacie" na szmaty itd
Przy obecnych porzadkach jasno sobie uswiadomilam, ze mam z pol domu rzeczy,
ktore powinnam wyrzucic, ale zawsze sie odkladalo, tzw. "przydasie"
Co prawda wszelką makulature oraz plastikowe butelki po napojach wynosi
dziecko do szkoły, ale juz ze smieciamy typu szkło i inne plastiki - problem -
w okolicy nie ma tego typu kontenerow. Mam tez ogromne skladowisko opakowan
po maslach, margarynach, lodach, jogurtach itp. Odkladam na mrozonki, ale w
tej chwili to moge mini-hurtownie otworzyc wink Musze sie tego pozbyc, marzy mi
sie kontener typu plastik, a tu nic, tylko zwykly smietnik....
Pamietam, ze z 20-25 lat temu w bylej NRD co kawalek na ulicach staly
niewielkie kosze na posegregowane smieci, wcale nie trzeba bylo ganiac w
poszukiwaniu takowego.

A jak jest u Was?
Obserwuj wątek
    • olkit Re: Mam pytanie 17.04.05, 12:20
      W Bydgoszczy w domkach można dostać od firmy wywożącej worki na "plastik i
      puszki" i na "makulaturę", które potem (o ile są właściwie zapełnione) zostają
      wywiezione bezpłatnie raz w miesiącu lub częściej (nie pamiętam). Tzn. tu na
      Osowej Górze tak jest, nie wiem jak na innych osiedlach. Brakuje nam czegoś na
      szkło, a specjalne kontenery z ulic zniknęły, nie wiem dlaczego...
      Olka
      • akacjax Re: Mam pytanie 17.04.05, 12:52
        Zawsze mnie zastanawia, czy na pewno te segregowane śmieci idą do przerobu
        zgodnego z segregacją? Szkło może tak, ale plastikopodobne cuda?

Z tego powodu wyrzucam na bieżąco.
        • grey-pippin plastiki tez sa przerabiane 18.04.05, 03:30
          na inne plastiki, albo przynajmniej wielokrotnie pomniejszana jest ich
          objetosc, wiec jesli gdzies obowiazuje segregacja smieci to moim zdaniem nalezy
          sie temu podporzadkowac, nikomu przeciez nie robimy laski, robimy to dla
          siebie, ale w Polsce malo gdzie ta segregacja rzeczywiscie jest przeprowadzana
          z glowa i konsekwentnie. W Krakowie ustawiono pare lat temu piekne kolorowe
          pojemniki na szklo plastik itd. z kawiarnianego stolika obserwowalam ludzi
          grzecznie maszerujacych z siatami do tych pojemnikow, co rusz to ktos
          podchodzil i wrzucal. Nagle podjechala smieciara i oproznila wszystkie
          pojemniki na raz wszystko ladnie sie przemieszalo i odjechalo, a mnie o malo
          szlag nie trafil, po co tak ludzi w buca robic, czemu ma to sluzyc ?
          • akacjax Re: plastiki tez sa przerabiane 18.04.05, 23:29
            No właśnie na tym polega moja niepewnośćsmileteż to znam, ale jeszcze
            perfidniejsze-zbierają różne śmieciary, ale wiozą w jedno miejsce.
            • czekolada72 Re: plastiki tez sa przerabiane 19.04.05, 11:02
              Bezsens sad
    • kajamama Re: Mam pytanie 19.04.05, 11:25
      plastiki wrzucam do specjalnych pojemników, choć oczywiście mam świadomość,
      tego o czym piszecie-no ale może w końcu cos sie zmieni a to nie duza fatygasmile
      wszystko co papierowe palę u siebie w kominku, żeby nie generować duzej ilości
      smieci;
      nieprzydatne nam juz rzeczy do ubrania( najczęściej za małe ale oczywiście w
      dobrym stanie ) wrzucam do pojemników PCK, choć chyba zaprzestanę, bo ostatnio
      usłyszałam, że wcale te rzeczy nie idą bezpośrednio "do biednych" tylko ktoś
      robi na tym niezły interes odsprzedając dalejsad
      rzeczy , które faktycznie się juz nie nadaja do uzytku, przerabiam na szmatki
      • procesor Re: Mam pytanie 21.04.05, 21:43
        kajamama napisała:
        > dobrym stanie ) wrzucam do pojemników PCK, choć chyba zaprzestanę, bo ostatnio
        > usłyszałam, że wcale te rzeczy nie idą bezpośrednio "do biednych" tylko ktoś
        > robi na tym niezły interes odsprzedając dalejsad

Tez tak w pierwszej chwili to oceniałm - ale potem ktos mi uświadomił że jednak
        dzieki temu sporo osób ma prace - a inne szansę by tanio kupić przyzwoite rzeczy.
        • czekolada72 Re: Mam pytanie 21.04.05, 22:10
          ja slyszalam, ze firma faktycznie na tych lepszych niezle zarabia, a
          reszteodsprzedaje na czysciwo - rowniez zarabia niezle. Ale biedni i
          potrzebujacy, dla ktorych przekazuje do tych kontenerow - nie maja z tego nic sad
          • kinky5 Re: Mam pytanie 27.04.05, 08:00
            mieszkam w Kanadzie gdzie sprawa smieci jest dosc fajnie zorganizowana...choc slyszlalam to samo-
            ze i tak te smieci trafiaja w jedno miejsce.
            Ale... mieszkam w bloku- gdzie mam pojemniki na smieci, plastiki i opakowania oraz szklo, papier,
            tekture i na reklamowi ktore sa "enviromental friendly".
            Moj budynek i tak jest ciut opozniony bo w zeszlym roku w Toronto wprowadzono pojemniki na
            kompost. Wszystkie odpadki pochodzenia naturalnego trafiaja w zielony pojemnik wyworzony raz w
            tygodniu (inne smieci- raz na 2 tygodnie pewnie po to aby przestawic ludzi na ekologie).
            Staram sie segregowac smieci - niestety nie wiem czy to co robie robie na marne czy tez nie......
    • bdysko Re: Mam pytanie 28.04.05, 13:20
      Pojemniki mam pod blokiem trzy: na szkło, makulaturę i "plastyk", więc
      segreguję. Śmieciarki wywożą je odrębnie - więc mam nadzieję, że to ma sens.
      Butelki - tak zwane zwrotne i puszki po piwie stawiam koło tradycyjnego
      śmietnika, znikają w ciągu półgodziny.
      Co do ubrań - to przestałam (po rewelacjach na temat pojemników PCK) je tam
      wrzucać. Ładnie wyprane i szczelnie zapakowane wieszam koło śmietnika i znikają
      tak jak butelki. Przynajmniej wiem, że trafiły do kogoś potrzebującego.
      Przeraża mnie ilość produkowanych śmieci w moim domu, od kiedy segreguję -
      widzę ile tego jest.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka