Dodaj do ulubionych

Jak oszczedzac wode

22.06.05, 23:57
1. Przy goleniu lub myciu zebow zakrecac kran. Oszczednosc: 7 litrow na minute
2. bierz krotkie 5min. prysznice. Oszcz: od 7 do 14 l/min
3. kiedy odkrecasz kran czekajac na ciepla wode te zimna wlej do wiadra i
potem zuzyj na kwiaty albo trawe. Oszcz. do 7 do 14 l/min.
4. Dobrze zakrecaj krany tak aby nie kapaly. Oszcz: do 75 l/dziennie
5. Nie splukuj smieci (np. papierosy) w toalecie tylko wyrzucaj do kosza.
Oszcz: 13 l/splukanie
6. Podlewaj ogrod rano, przed 10 (w czasie upalow).

Te porady pochodza z ksiazki o oszdzedzaniu wody. Moze komus sie przydadza, w
koncu czysta woda to najcenniejsza rzecz.
Obserwuj wątek
    • jagoda85 Re: Jak oszczedzac wode 01.07.05, 16:10
      Dokładnie tak robię, bo u nas 1m sześcienny zimnej wody kosztuje 5 zł a ciepłej
      13,12zł, do tego jeszcze dochodzi abonement za ciepłą wodę. Można sobie
      policzyć ile to kosztuje. Nie stać mnie na to żeby moje pieniądze spływały
      kanałem. Potrzebuję je na jedzenie i leki.
      • gabrysia_s Re: Jak oszczedzac wode 02.07.05, 21:40
        Gdzie tak tanio płaci się za wodę?
        U mnie metr zimniej to 8,11 zł, podgrzanej ponad 23.
        Kwartalnie zużywamy ponad 30 metrów.

Mieszkam na Śląsku.
        • jagoda85 Re: Jak oszczedzac wode 05.07.05, 17:43
          Takie ceny są w Krakowie. U mnie jeszcze do tego dochodzi abonament za ciepłą
          wodę 16,07 miesięcznie. Wcale nie uważam, że to jest mało, ale niestety coś
          słyszałam, że mogą nam podnieść ceny, i wprowadzić jeszcze opłatę za liczniki
          tak samo jak za liczniki prądu i gazu.
          • gabrysia_s Re: Jak oszczedzac wode 05.07.05, 20:22
            Ja też nie uważam wcale, że to mało, tyle że dziwi mnie jak bardzo mogą się
            różnić ceny w poszczególnych miastach.
            Na ciepłej wodzie to jest 10 zł różnicy, to koszmarnie dużo. Nawet dodając ten
            abonament.

Nawet stosując wszystkie metody na oszczędzanie wody i tak płacę bardzo dużo.
            • halszka6 Re: Jak oszczedzac wode 10.07.05, 17:21
              Wydaje mi się, że u nas na Śląsku woda jest najdroższa.
              Smutne to. Nie dość, że ziemia śląska wyeksploatowana
              to jeszcze drożyzna sad
              • gabrysia_s Re: Jak oszczedzac wode 10.07.05, 20:13
                Podobno w Dąbrowie Górniczej jest najdroższa woda w kraju.
                Ciekawe, czym spowodowana tak naprawdę jest taka kolosalna różnica. Do tego ta
                woda jest paskudna.
                • akacjax Re: Jak oszczedzac wode 10.07.05, 21:23
                  Cena wody zimnej jest ustalana przez wojewodę, a w poszczególnych miastach moga
                  ewentualnie obniżyć dopłacając. Cena podgrzania zależy od spółdzielni. A raczej
                  od kombinacji wynikajacej z rozliczenia z PECem. Bo suma ciepła podana musi być
                  zapłacona, gdy nie wychodzi to z rozliczeń (opomiarowane grzejniki) to podnosi
                  się cenę tam gdzie można-czyli pogrzanie.
                  W DG wiekszość opomiarowana, poza tym już cena chyba nie najwyższa(było tak
                  niedawno-a hasło zostało).
                  Poza tym udowodniono, że opomiarowanie nie zmniejsza opłat za CO. Vide:
                  liczniki pradu, wodomierze...

• jagoda85 Re: Jak oszczedzac wode 10.07.05, 23:14
                    Mieszkam w Krakowie. U nas w spółdzielni opomiarowali całe osiedla. Zaraz w
                    pierwszym roku po opomiarowaniu pobór ciepła w całej spółdzielni zmniejszył się
                    o 30%. Oczywiście byli ludzie, którzy mieli duże nadpłaty za CO, ale byli też
                    tacy, którzy mieli duże niedopłaty. W kolejnym roku grzewczym spółdzielnia
                    obniżyła kwotę za CO z 2,60 na 2,20zł. Tak więc nieprawdę jest, że
                    opomiarowanie nie zmniejsza opłat za CO. Ludzie muszą się nauczyć jak grzać,
                    żeby było ciepło w mieszkaniach, a nie grzać np.powietrza na zewnątrz poprzez
                    stale otwarte okna. Są również inne metody oszczędzania, przy w miarę normalnym
                    grzaniu.
    • jalla1 Re: Jak oszczedzac wode 03.08.05, 23:45
      Wydaje mi się, że oszczędza się przy kranach kulkowych. Ja od kiedy takie
      zamontowałam nie mam problemu z niepotrzebnym laniem wody. Po prostu zamykam
      kran na chwilkę i już, a wcześniej to mi się tych kurków zakręcać nie chciało.

Dodatkowa rada na upały - wykorzystywanie wody z baseniku, w którym kąpało się
      dziecko do podlewania kwiatków.
      • czekolada72 Re: Jak oszczedzac wode 04.08.05, 09:11
        Przy kapiacych kranach, kiedy ich naprawa sie odwleka - podstawiac natychmiast
        wiadro, kubek - i zebrana woda podlewac kwiatki, wykorzystac do mycia podlogi
        itd
        • alienora Re: Jak oszczedzac wode 19.08.05, 16:12
          Gdzieśtam wyczytałam, że wodą która zostaje z gotowania ziemniaków czy innych
          warzyw (po wystudzeniu oczywiście) można podlewać kwiatki, i ze dobrze im to
          robismile))
          • sunny_day Re: Jak oszczedzac wode 20.08.05, 08:39
            alienora napisała:

> Gdzieśtam wyczytałam, że wodą która zostaje z gotowania ziemniaków czy innych
            > warzyw (po wystudzeniu oczywiście) można podlewać kwiatki, i ze dobrze im to
            > robismile))

Nie tylko kwiatkom dobrze robi taka woda big_grin Ja wodę z gotowania warzyw, ziemniaków uzywam jako podstawę do zup jarzynowych, sosów - w tej wodzie pozostają cenne składniki mineralne, no i smak wiekszosci warzyw smile Tylko z bardzo "wiosennych" i bardzo zmęczonych, zimowych ziemniaków uzywam do np. podlewania kwiatków - bo wtedy ziemniaki mają najwięcej solaniny, która nie jest obojętna dla zdrowia - a pozostaje w wodzie w której się gotowały ziemniaki. Poza tym wodę z gotowania ryżu, makaronu wykorzystuję jako "zagęszczacz" do sosów. Odcedzam makaron czy ryż w ten sposób, że podstawiam garnuszek pod sito. No i pózniej nie muszę zagęszczać potraw mąką, bo ta woda jest właśnie taka mączysta, kleista. Myślę, że to tez dobry sposób na oszczędzanie - chociaż ja to robiłam w sposób zupełnie intuicyjny, a nie kierowałam się oszczędnością. Po prostu tak robiła moja babcia, to i mnie to jakos weszło w nawyk.
            Pozdrawiam i liczę na Wasze nowe pomysły dot. oszczędzania - a może gospodarności? smile)))
          • jagoda85 Re: Jak oszczedzac wode 23.08.05, 22:41
            Przede wszystkim wodę po gotowaniu ziemniaków można zużyć jako bazę do zupy.
            Można też użyć jej jako kosmetyk do rąk, świetnie wygłada skórę.
    • jalla1 RADY Z GAZETY WYBORCZEJ 23.08.05, 22:45
      Ups ... wkleiłam najpierw w innym wątku, a zamierzałam tutaj!

Znalazłam stary wycinek z dodatku Dom z GW. Przepisuję ...może komuś się coś
      przyda.

"Jak oszczędzać wodę w mieszkaniu ...
      - Zamiast kąpieli w wannie bierz prysznic. Pełna wanna to ok. 120 l wody. W
      ciągu 5 minut kąpieli pod prysznicem zużywasz tylko 50 l.
      - Myj zęby i gól się przy zakręconych kurkach.
      - Natychmiast wymień uszczelkę w cieknącym kranie lub spłuczce klozetowej.
      Uwaga! Jeśli z cieknącego kranu będzie kapać tylko 10 kropli na minutę, to
      przez rok uciuła się 2000 litórw wody!
      - Zmywarki używaj dopiero wtedy, gdy zbierze się duża partia brudnych naczyń.
      Uwaga! Zmywarki automatyczne zużywają każdorazowo od 20 do 30 l wody.
      - Pranie w pralce nastawiaj dopiero wtedy, gdy uzbiera się pełen bęben brudnej
      bielizny. Jeśli nie ma takiej potrzeby, nie używaj funkcji "pranie wstępne".
      Skróć też cykl płukania.
      - Jeśli planujesz wymianę starego w.c. na nowy, pomyśl nad zainstalowaniem
      spłuczki z przyciskiem regulującym ilość spłukiwanej wody.
      - Zamontuj baterię jednouchwytową. Regulacja temperatury za pomocą dwóch kurków
      to strata czasu i wody. Kran jednouchwytowy ustala temperaturę natychmiast.
      - Jeśli mieszkasz w domu jednorodzinnym, zastanów się nad założeniem zbiornika
      na wodę deszczową. Z powodzeniem można ją wykorzystywać do podlewania ogródka
      lub mycia samochodu.
      - Rada dla chętnych - podłącz odpływ z umywalki do rezerwuaru muszli
      klozetowej. Woda użyta do mycia rąk nadaje się do spłukania w.c.

... i w ogrodzie
      - woda chlorowana nie jest tak dobra dla roślin jak deszczówka,
      - ziemia jest dostatecznie wilgotna, gdy lekko klei się w dłoni, jeśli
      przesypuje się między palcami, to jest za sucha, a jeśli możemy z niej wycisnąć
      wodę - za mokra,
      - lepiej podlać ogród porządnie - raz na dwa, trzy dni - niż codziennie po
      trochu,
      - ziemia musi zostać przemoczona na kilka do kilkunastu centymetrów,
      - najlepiej podlewać wieczorem lub rano."

Żródło: Towarzystwo Ekologiczno-Społeczne "Wolę być"

• anmala Re: To was zszokuję. 25.08.05, 23:48

• anmala Re: To was zszokuję. 25.08.05, 23:50
        Za szybko nacisnełam.
        Pod Warszawa w pewnym miescie m3 wody kosztuje prawie 50zł, chodzi mi o ciepla
        wode. Żyć nie umierac, tylko jak? Przez to sprzedalismy mieszkanie, nie bylo nas
        stac na placenie tak wysrubowanej ceny.
    • framberg Re: Jak oszczedzac wode 29.09.05, 21:07
      Dodam jeszcze:
      -jeśli ktoś ma własne przyłącze (np. we własnym domu) to może zamontować dwa
      wodomierze: jeden do wody odprowadzanej po zużyciu do kanalizacji (za tą wodę
      płaci się: wskazanie wodomierza razy dwa), drugi do wody nie wprowadzanej do
      kanalizacji - do podlewania ogrodu, mycia samochodu, prac budowlanych itp.
      (opłata - wskazanie wodomierza razy jeden), ja jeszcze odmaczam naczynia przed
      włożeniem do zmywarki w zlewie bo tam jest woda z mycia rąk, przemycia jakiejś
      szklanki itp. (przyznam, że nie wygląda to estetycznie).
      Ktoś proponował zawory kulowe - zgadzam się z tym. Dodam, że łatwo się korzysta
      z tych, które mają długie ramię do włączania. Można je włączyć i wyłączyć mając
      brudne lub namydlone ręce, nadgarstkiem, pozostawiając czystą dźwignię.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka