Dodaj do ulubionych

Zmieniłam bank, bo zżerał pieniądze

08.07.05, 14:20
Jedna z kolejnych pułapek. Od 10 lat miałam konto w banku: karta bankomatowa,
kredytowa, z której korzystałam sporadycznie, możliwość zrobienia pożyczki
(debetu) do 10.000 zł. Nie chciałam sobie zawracać głowy zmianą banku, choć
mąż mnie do tego namawiał. Przeżyłam jednak szok, kiedy w czerwcu bank
potrącił mi opłatę za kartę kredytową - 65 zł, opłatę roczną za debet (za to,
że go mam, a nie za korzystanie z niego) - 180 zł. Opłaty te wprowadzono
niedawno, wcześniej jak ubiegaliśmy się o możliwość takiego debetu to było to
za darm. Do tego prowadzenie konta - 11,50 zł miesięcznie czyli 138 zł
rocznie. Wyszło mi razem 383 zł rocznie za nic! Jak sobie to uświadomiłam, to
przenieśliśmy nasze konto od razu do banku internetowego, gdzie nie mam
żadnych opłat, kartę debetową mam za darmo, kredytowej nie chcę, debetu też
nie chcę i jakoś się da. Opłat miesięcznych za przelewy mam 3-5 zł
miesięcznie. Polecam przeanalizowanie również takich wydatków. Tego się na
codzień nie odczuwa, ale mnie trochę zaskoczyły te opłaty roczne, których się
nie spodziewałam, bo o nich po prostu zapomniałam i nie przeczytałam też
aktualizacji regulaminu i prowizji i opłat.
Obserwuj wątek
    • anonim001 polecam bankowość internetową 08.07.05, 22:31
      Jedno konto mamy w PKO BP, a drugie w internetowym mBanku. Trzymamy się PKO ze
      względu na bliskość bankomatu, bo niestety do Euronetowego trzeba samochodem
      podjechać. Ostatnio PKO zmieniśmy na Inteligo więc też internetowy. Polecam
      internetowe banki to wygodny sprawdzony i tani sposób. Tanie lub bezpłatne
      przelewy, zlecenia. Każdy musi przejrzeć ofertę i dopasować bank do swoich
      potrzeb, ale warto, bo w ciągu roku można zaoszczędzić ładną sumkę. I w mBanku
      oprocentowanie lokat i kont jest baaardzo sympatyczne.
      - - -
      to nie była reklama smile))
      • jackussi Re: polecam bankowość internetową 09.07.05, 11:53
        Mnie wkurzył BPH bo kasowali miesięcznie 14,5 PLN.Teraz Waiss namawia aby wrócic!
        • saczek1 ja też polecam bankowość internetową 28.10.05, 14:31
          jestem klientem mbanku od ponad 2 lat i jestem bardzo zadowolony... tanio,
          profesjonalnie, szybko i zawsze pod ręką smile
          • mike68 Re: ja też polecam bankowość internetową 03.01.06, 17:17
            inteligo zaczyna leciec w kulki z opłatami
    • sloggi Re: Zmieniłam bank, bo zżerał pieniądze 09.07.05, 12:11
      Z podobnych powodów wkrótce pożegnam BPH.
      Spłacę debet i żegnam.
      Opłata za prowadzenie rachunku to 25 zł.
      3.50 to ubezpieczenie kart.
      Czy muszę płacić za to, ze bank prowadzi mi rachunek?
      • czekolada72 Re: Zmieniłam bank, bo zżerał pieniądze 09.07.05, 12:39
        no to jest nas chetnych wiecej wink
        Ale poki co ja bede miala trudnosci, bo firma moja tez w bph i tak obie zycza
        by pracownicy tam mieli konta...
        • inia25 Re: Zmieniłam bank, bo zżerał pieniądze 12.07.05, 09:53
          sobie zyucza zeby tam pracownicy mieli konta, bo maja tanie lub bezplatne
          przelewy. Ale wez pod uwage, ze nie maja prawa sugerowac jaki bank masz wybrac.
          Twoja kasa, Twoje wydatki, Twoje konto. Oni sobie na Tobie oszczedzaja!
          • jalla1 Re: Zmieniłam bank, bo zżerał pieniądze 04.08.05, 19:52
            Próbuję właśnie namówić męża żebyśmy zrezygnowali z jednego konta, bo w sumie
            mamy ich 3. Okazuje się, że najdroższe jest jego, bo płaci za nie co miesiąc 15
            zł.
            • swku Re: Zmieniłam bank, bo zżerał pieniądze 05.08.05, 07:09
              ja proponuje konto w Banku Zachodnim WBK.Studenci mają za darmo, a inni
              najtańsze 3 zł.Przelewy za darmo ale tylko miedzy 2 kontami.Mi to
              starcza.Zlecenie stałe 1,50.Warto! Konto mam przez internet.Wypłaata z tego
              bankomatu o%.Polecam
      • wini Re: Zmieniłam bank, bo zżerał pieniądze 18.01.16, 09:33
        Mam fajną opcję cashback z wszystkich zakupów. które robisz m.in w Tesco lub Carrefour lub Alma oraz na BP lub Orlen i sklepach online - na Twoje konto. Rocznie udaje mi się zaoszczędzić tą metodą ok 1200 - 1600 zł przy normalnych zakupach. Szczegóły na priv
    • abzzol Re: Zmieniłam bank, bo zżerał pieniądze 06.08.05, 19:15
      Ja też zmieniam. Z PEKAO S.A na Fortis bank. Mam wypłaty ze wszystkich
      bankomatów za darmo, za prowadzenie konta 7 + 1 za kartę Visa. A lokaty w
      MBanku. Sporo rocznie zaoszczędzę.
      • nika_30 jestem zadowolona z Lukasa 13.08.05, 19:12
        ja jestem w LUKASIe i jestem b. zadowolona- za konto nie mam opłat /trzeba mieć
        wpływy i odpowiednią średnią na koncie/ za przelewy przez internet i telefon
        nie płacę, za kartę bankomatową - nie płacę, a placówce-miło i szybko
        • justyna62 Re: jestem zadowolona z Lukasa 25.10.05, 23:04
          Mam pytanko, poniewaz chce zalożyć konto w mbanku aby trzymac tam jakies
          oszczędności, tylko jak się z tamtad kase wypłaca? czy są jakies bankomaty??czy
          dostaje się karte po wypisaniu wniosku?? mógłby ktoś bardziej doświadczony mi
          podpowiedzieć na jakiej zasadzie to działa??

Justyna
          • ewaktw Re: jestem zadowolona z Lukasa 26.10.05, 08:19
            Witaj!
            Ja właśnie zrezygnowałam z PKO SA i na stałe przenieśliśmy się z mężem do
            mBanku. Z wszystkich bankomatów Euronetu można wypłacać bez prowizji.
            Zero opłat, przelew 0,50 zł, a mam ich w miesiącu kilka, więc koszt prowadzenia
            konta do dla mnie około 3 zł miesięcznie. Jestem bardzo zadowolona.
            Co więcej, zrezygnowałam z wszystkich kart kredytowych, mam teraz tylko
            płatniczą Visa Electron. Nawet ostatnio dzwoniła do mnie przedstawiciela
            mBanku, żeby mi zaproponować kartę kredytową, ale ja już nie chcę więcej kart.
            Od pół roku żyję bez kart i jestem z tego powodu bardzo szczęśliwa. smile)
            • justyna62 Re: jestem zadowolona z Lukasa 26.10.05, 09:31
              A czy za karty kredytowe nie ma żadnych opłat??i jak to jest czy ja musze
              deklarować na to konto jakies wpływy stałe?? bo ja tak jak napisałam chce to
              konto jako dodatkowe żeby trzymać tam oszczędności i nie będe tam jakiejś
              stałej kwoty przelewać miesięcznie.

Justyna
              • mika_1 Re: jestem zadowolona z Lukasa 26.10.05, 12:57
                A ja mam dwa konta - jedno w mBanku - z niego wykonuję wszystkie przelewy, tu
                mi spływaja pieniądze. A drugie konto mam w ING Bank Śląski - tu tylko ze
                względu na konto oszczędnościowe. oprocentowanie wynosi 4%, a prowadzenie konta
                3 zł. I oszczędzanie się opłaca.
                • ninka25 Re: jestem zadowolona z Lukasa 26.10.05, 14:51
                  Taniej Ci będzie założyć drugie konto w mbanku - emax plus, oprocentowanie też
                  4 zł, ale nic nie płacisz za prowadzenie rachunku smile
                  • akacjax Re: jestem zadowolona z mBanku 26.10.05, 22:22
                    Ja mam dwa konta-pkobp( przelewy z netu darmowe!)(opłata za prowadzenie 4zł) i mBank-wypłata w Euronecie i w Banku Zachodnim za darmo.
                    E-max plus ma chyba 3,8%.Powiązane z e-kontem na mbanku.
                    mBank nie wymaga stałych wpływów.
            • mariuszowa Re: jestem zadowolona z Lukasa 05.11.05, 18:51
              a ja jestem zadowolona ze masz dobre zdanie o mbanku bo rowniez jestem
              posiadaczka konta w tym banku i wiem ze dokonalam dobrego wyboru.
    • grey-pippin Re: Zmieniłam bank, bo zżerał pieniądze 27.10.05, 03:13
      Mialam bardzo podobne doswiadczenie z WBK, gdzie oferowali mi karte kredytowa,
      nalegali przy kazdej mojej wizycie w banku, stwierdzilam ze przyda sie we
      wakacje przy wyjezdzie za granice, poinformowali mnie ze karta jest ZA DARMO,
      no wiec dostalam ta karte kredytowa, minelo pare miesiecy i nieuzylam tej karty
      ani raz, nadeszly wakacje wyjechalam na 2 miesiace, wracam a tam oplata za
      polroku za posiadanie karty, oraz kolejne listy z naliczonymi karnymi odsetkami
      za to ze nie zaplacilam tej oplaty w terminie, pamietam ze prosilam babsko,
      zeby przelewy robili automatycznie z mojego konta na pokrycie ewentualnych
      kredytow raz w miesiacu, z karty nadal nie skorzystalam ani raz ale okazuje sie
      ze tej naleznosci nikt nie wie czemu nie sciagneli automatycznie z kata, efekt
      za nieuzywana karte ZA DARMO zaplacilam po polroku ponad 160 zl, potem niestety
      zapomnialam o calej sprawie i sytuacja sie powtorzyla, z tym ze tym razem nie
      bylo mnie tylko przez miesiac, stracilam na nadal nieuzywanej karcie kolejne
      okolo 110 zl, wyjasnienia ze mieli automatycznie sciagac z kata jakos do nich
      nie trafialy, za to mnie szlag trafil i kazalam sobie zlikwidowac od reki i
      karte i rachunki pozamykalam i wypielam sie na WBK juz na dobre, czuje sie po
      tym wszystkim bezczelnie oskubana, dokladnie tak jakby ktos mi na ulicy
      otworzyl torebke, odliczyl sobie 270 zl i powiedzial dziekuje pani, polecam sie
      na przeszlosc !
    • kdb.se Re: Zmieniłam bank, bo zżerał pieniądze 30.10.05, 15:57
      hej ja w Polsce mam nadal konto w Mbanku i bardzo sobie chwale smile
      za to nie polecam z pelna odpowiedzialnoscia Pekao sa sad
    • unizony_sluga_toldi Re: Zmieniłam bank, bo zżerał pieniądze 01.01.06, 12:39
      Polecam www.republika.pl/ppmb 30zł za założenie konta (...)
      • nicknaforum1 karta kredytowa 02.01.06, 11:22
        rezygnacja z karty kredytowej to naprawdę spora oszczędność, niezależnie od
        tego, gdzie ma się konto...
        • lilithh Re: karta kredytowa 03.01.06, 02:17
          Eeeee, tam!
          Jest wprost odwrotnie - używanie karty kredytowej to spora oszczędność i ogromna
          wygoda. Pod warunkiem że robi się to z głową.

Oczywiście podstawą jest regularne spłacanie zadłuzenia - tylka szaleniec
          korzysta z kredytu w karcie, o zazwyczaj lichwiarskim oprocentowaniu. No i
          trzeba mieć minimum samokontroli przy używaniu karty zeby przy spłacaniu nie
          okazało się że wydatki kilkakrotnie przewyższają aktualny stan konta smile

Ja używam kart kredytowych (różnych banków) od lat, i odkad pojawiły się na
          rynku promocje to nie płacę ani grosza. Po prostu kiedy zbliza sie rocznica
          karty robię sobie rozeznanie (w innternecie zajmuje to pare chwil) w którym
          banku jest akurat promocja i wydają karty bezpłatnie. Ponieważ jednak zmiana
          karty kosztuje trochę zachodu, najpierw kontaktuję się z bankiem którego kartę
          aktualnie mam i miło ale stanowczo składam propozycję aby mi przedłużyli
          używanie bez opłaty, albo odchodzę do konkrencji. Różnie bywa - czasami sie
          zgadzają a czasami nie. Tym sposobem dośc niedawno mBank stracił klienta - a BPH
          zyskało smile. Teraz BPH w osobie przemiłego konsultanta usilnie stara się namówić
          mnie jeszcze na załozenie konta ale co to, to nie smile.

Konto mam nadal w mBanku. Chociaż odkad wprowadzili zbójeckie 50 groszy za
          przelew przestałam ich reklamować wśród znajomych i do przelewów używam konta w
          VW Banku.
          • candley Re: karta kredytowa 09.01.16, 18:52
            nie widzę świeżych wątków w tym temacie, a zastanawiam się właśnie nad kartą kredytową smile przez lata sporo się zmieniło, na korzyść oczywiście, banki walczą o klienta i z tego co się wstępnie rozeznałam można czerpać z jej posiadania wiele korzyści smile co polecicie?
            • ana119 Re: karta kredytowa 09.01.16, 20:47
              A do czego ta karta jest ci potrzebna? Potrzebujesz kredytu tj jesteś skłonna płacić odsetki od zadluzenia czy chcesz zarabiać? Bo trzeba oferty szukać pod innym kątem, oferty są różne
            • cornerek Re: karta kredytowa 10.01.16, 13:11
              Na korzyść? Opłaty interchange spadły, moneybacki i bonusy sukcesywnie znikają, opłaty roczne wzrastają, limity do zwolnień zwiększają się.
              • monisia440 Re: karta kredytowa 10.01.16, 21:50
                > tylka szaleniec korzysta z kredytu w karcie, o zazwyczaj lichwiarskim oprocentowaniu.

Oprocentowanie na karcie kredytowej po bezpłatnym okresie wynosi 10%. Obecnie więcej nie może. Jest to dużo mniej niż RRSO zwykłego kredytu.

A jeśli chodzi o same karty kredytowe to można również na nich zarabiać. Przykładem może być obecna promocja w Citibanku .
                Można założyć darmową kartę i mieć możliwość otrzymania tableta lub telefonu.
                • ana119 Re: karta kredytowa 11.01.16, 08:32
                  Link który podalas nie zawiera żadnych informacji o opłatach ani o zwolnieniach z opłat. Tyle za jest karta banku. Napisz co w tej karcie jest ciekawego, debet na 10% nie zachęca, to forum dla oszczędnych😊
                  • monisia440 Re: karta kredytowa 11.01.16, 17:36
                    Korzystając akurat z tej promocji w banku i zakładając darmową kartę kredytową bez opłat miesięcznych i rocznych, można bez ponoszenia jakichkolwiek kosztów otrzymać tablet lub telefon gratis.

Oszczędność jest taka, że jeśli już ktoś planuje założyć kartę kredytową to najlepiej wybrać własnie taką, gdzie nie ma żadnych opłat i jest całkowicie za darmo. O ile spłaca się zadłużenie terminowosmile
                    • tiszantul Re: karta kredytowa 11.01.16, 18:53
                      > Korzystając akurat z tej promocji w banku i zakładając _darmową_ kartę kredytową
                      > _bez opłat_ miesięcznych i rocznych, można _bez ponoszenia jakichkolwiek kosztów_ o
                      > trzymać tablet lub telefon _gratis_.

tylko bank zapewnia fascynującą możliwość pięciokrotnego przepłacenia za coś, co oficjalnie dostaje się "darmowo, bez opłat, bez ponoszenia kosztów, gratis"

> Oszczędność jest taka, że jeśli już ktoś planuje założyć kartę kredytową to naj
                      > lepiej wybrać własnie taką, gdzie nie ma żadnych opłat i jest całkowicie za dar
                      > mo.

klient niemający karty kredytowej, a pragnący ją mieć. Występuje jedynie w marzeniach sennych sprzedawców bankowych.
                    • ana119 Re: karta kredytowa 11.01.16, 22:00
                      Po co komuś tablet albo tel bez internetu? Taki dobry model ze tylko brać?
                      Poza tym gdzie widnieje zapis o opłatach? A nuż widelec może po roku jednak będą chcieli ją pobrać?
                      • candley Re: karta kredytowa 12.01.16, 10:38
                        No dlatego szuka się oferty najbardziej dopasowanej pod siebie, mnóstwo jest teraz programów lojalnościowych, zbieranie punktów, zwrót kilku procent od zakupów, stałych rabatów dla wielu sklepów, nie dla każdego karta kredytowa jest idealnym rozwiązaniem ale myślę że czasy kiedy była zdzierstwem minęły
                        • ana119 Re: karta kredytowa 12.01.16, 11:00
                          Dokładnie tak. U nas tez można zarabiać mając kartę
                        • katarzynka791 Re: karta kredytowa 12.01.16, 12:18
                          Mnie karta kosztuje 30 zł rocznie. Zawsze spłacam całą kwotę, korzystam z rabatów, zbieram punkty i wymieniam na to co akurat mi jest potrzebne, czasem coś na prezent. W 2015 roku wymieniłam na przedmioty o wartości 500zł.
                          Dla mnie póki co same plusy.
                      • katarzynka791 Re: karta kredytowa 12.01.16, 12:23
                        Ale jak to tablet bez internetu? WiFi i masz internet.
                      • kuzkov Re: karta kredytowa 12.01.16, 20:07
                        Zastanawiam się co masz na myśli pisząc "tel bez internet". Przecież Citi daje za wyrobienie karty kredytowej smartfona, co prawda z niskiej półki, ale internet będzie w nim działał. A jeśli faktycznie dla kogoś telefon lub tablet są ze zbyt kiepskiej jakości, to zawsze można sprzedać.

Poza tym karta Simplicity, którą zaproponowała monisia440, jest naprawdę darmowa na zawsze, bez żadnych warunków. Jeśli jednak kiedyś jakiemuś bossowi w Citi przyjdzie do głowy wprowadzenie opłat, to nie ma najmniejszego problemu z zamknięciem karty.
                        Poza tym Citi Bank ma wiele ciekawych promocji, które się powtarzają. Pod koniec roku dawał za polecenie karty kredytowej polecającemu i polecanemu po 400 zł. Polecany mógł polecić kartę następnej osobie i zarobić łącznie 800 zł.
                        • ana119 Re: karta kredytowa 13.01.16, 19:47
                          To co napisałeś w ostatnim akapicie oferują inne banki, żadna nowość, masz wśród znajomych kogoś kogo będziesz namawiać na kartę kredytową, nie czujesz żenady?
                          Banki żyją z kredytu na karcie bo ludzie są zadłużeni. Stać ich na bonusy dla klienta. To co proponują polskie banki to niewiele w porównaniu z bankami amerykańskimi. A citka nie lubię za to jak pracownicy arogancko traktują klientów
                        • jolunia01 Re: karta kredytowa 15.02.16, 14:14
                          Właśnie po ponad 30 latach zamykam konto w Citi (wcześniej handlobank, a jeszcze wcześniej zwykły Bank Handlowy), bo zrobił się drogi i nieprzyjazny. Miałam kartę debetową i kredytową i jeszcze do subkonta dla córki. Od jakiegoś czasu coraz mnie zaskakiwała jakaś opłata, ale od marca to już będzie przesada. Szukam czegoś innego.
            • magia Re: karta kredytowa 12.01.16, 14:31
              W tej chwili najciekawiej wypada Citibank
              livesmarter.pl/tablet-lenovo-lub-telefon-galaxy-tab-za-wyrobienie-karty-simplicity/
              • prunio4 Re: karta kredytowa 15.01.16, 17:00
                ostatni bank, z którym współpracowałabym.
                rzeczoną promocyjną kartę wysyłali mi od podpisania umowy ponad 30 dni. a to pomylili adres, a to nie mogli spersonalizować danych, cokolwiek to znaczy. w placówce stacjonarnej 4 pracowników nie potrafiło mi pomóc. po ponad godzinnej wizycie dopiero dyrektor placówki coś tam podziałał. tzn dowiedział się dlaczego karta po 3 tygodniach jeszcze nie wyszła. straciłam mnóstwo czasu, nerwów, reklamacje składane nie przyniosły skutku. po 1,5 miesiąca ( ponad miesiąc czekania na kartę, 2 tyg korzystania z karty) zamknęłam konto spłacając kredyt. bez obiecanych sprzętów rzecz jasna. szkoda czasu i energii na taką obsługę. nigdy więcej city bank.
              • koronka2012 Re: karta kredytowa 16.01.16, 17:15
                Doprawdy?
                samcik.blox.pl/2013/05/Citi-Handlowy-pokazuje-tam-sa-drzwi-Nie-masz-kasy.html
                • candley Re: karta kredytowa 19.01.16, 11:48
                  Co to w ogóle za komentarz, takie spoty można sobie zobaczyć w tv albo na stronie, na forum ludzie wchodzą żeby skonfrontować rzeczywiste doświadczenia z obietnicami reklam.
            • jusiakr Re: karta kredytowa 14.01.16, 05:50
              Konkretnej karty Ci nie polecę, ale pomysł z kartą kredytową nie jest taki całkiem głupi. My korzystamy z kart, spłacamy je na bieżąco (nie rolujemy długu), ale dzieki temu mamy cashback od wszystkich zakupów, a co najważniejsze zawsze możemy "oprotestować" transakcje, jeżeli cos bedzie nie tak. No i przydaje sie do rezerwowania noclegów w hotelach.
              • candley Re: karta kredytowa 19.01.16, 11:55
                też uważam że z karty można mieć sporo korzyści, szczególnie właśnie gdy spłaca się je na bieżąco smile mi zależy na zniżkach do sklepów, wiem że niektóre banki właśnie na takich zasadach współpracują z wieloma firmami
    • candley Re: Zmieniłam bank, bo zżerał pieniądze 13.01.16, 12:08
      Nie wiem czy zarabiać, ale na pewno nie tracić tak jak sporo głosów się pojawia smile no jak się wymieni punkty na jakiś przedmiot w tych programach lojalnościowych to w sumie może i wychodzi się na plus wink
      • ana119 Re: Zmieniłam bank, bo zżerał pieniądze 16.01.16, 11:02
        Zwrot określonego pocentu od zakupów, 200 pln w bonach sodexo. Opłaty za kartę brak bo robię obrót na kwotę która znosi opłatę
        • kuzkov Re: Zmieniłam bank, bo zżerał pieniądze 16.01.16, 11:32
          Który bank wydaje taką kartę i jaki jest ten określony procent zwrotu od zakupu?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka