Dodaj do ulubionych

Co i jak zamrazac?

25.01.06, 15:17
Witam,
wiem, wiem, zimno za oknem, a ja tu z takim tematemsmile Ale mroz lekko zelzal, wiec
osmielilam sie napisac. Osmielilam sie podwojnie, bo to moj pierwszy post na Forum, ktore
czytam od kilku tygodni i ktore bardzo ceniesmile Jestescie super, a Wasze rady zaczynaja
powoli robic pewna rewolucje w moim zyciu, wierze, ze dla budzetu korzystnasmile

Moje pytanie jest banalne, ale jak sie juz przekonalam, czasem potraficie "wymyslec kolo"smile
Powiedzcie, czy wszystkie potrawy mozna mrozic? Moze sa jakies, ktore nadaja sie do
mrozenia bardziej, ktore po wyjeciu i rozmrozeniu smakuja rownie dobrze jak przygotowane
swieze? A moze sa takie, ktore lepiej ( z jakichs powodow) nie mrozic? Staram sie byc
oszczedna, ale bez przesady czyli bez szkody dla zdrowiasmile Z drugiej strony przymierzam
sie do zrobienia pewnych zapasow na czas, kiedy bede miala wiecej pracy, a mniej na
gotowanie. Chcialabym tez przygotowac-zamrozic potrawy, ktore beda latwe do
przygotowania czyli poradza sobie z nimi dzieci (nastolatkismile

I pytanie drugie: w co wlozyc te potrawy? Czy szukac jakichs gotowych plastikowych
pojemnikow czy foliowe torebki, a moze zapakowac w folie aluminiowa? Sorry, jesli pytania
wydadza sie Wam zbyt oczywiste albo jesli temat juz sie pojawil, wowczas poprosze o link.

Serdecznie pozdrawia
Tea
Obserwuj wątek
    • vaniliaa1 Re: Co i jak zamrazac? 26.01.06, 08:03
      ja mroze WSZYSTKO w plastikowych woreczkach lub w pojemnikach po lodach... sa
      rezczy, ktore robia sie ciapciowate po rozmrozeniu np papryka czy owoce
      niektore..ale wtedy wykorzystuje je do czegos innego. Ogfolnie uwazam
      zamrazarke za cud technikismile)
      zamrazam resztki zupy-potem jak mnie nie ma to maz ma obiadsmile)
      ciasta-nie musze piec za kazdym razem...
      nalesniki z serem, golabki, pierogi, kluski, jarzyne, owoce... po prostu
      WSZYSTKOsmile
    • anonim001 Jak ja zamrażam 27.01.06, 11:22
      1. Nie polecam zamrażania białego i żółtego sera, bo po rozmrożeniu robią się
      mało ciekawe, taki granulkowe. Poza tym zamrażam wszystko.
      2. Robiąc pracochłonne dania typu, gołąbki, krokiety, pierogi robię ich od razu
      więcej z myślą o zamrożeniu, żeby było na później.
      3. Gotowane mięso z zup zamrażam i zbieram, żeby potem wykorzystać do
      zrobienia innych dań (farsz do krokietów, gołąbków, bigos, fasolka po
      bretońsku, leczo).
      4. Na ogół mam zamrożoną rezerwę pieczywa, tak na wszelki wypadek.
      5. Ciasto zamraża się rewelacyjnie i szybciutko rozmraża (ale nie zamrażam
      serników z powodu, o którym pisałam wczesniej).
      6. Generalnie należy kierować się zasadą, żeby jednego produktu nie zamrażać
      dwa razy bez przetworzenia w wyskiej temperaturze. Co z polskiego na nasze
      znaczy, że jak coś rozmrożę to nie zamrazam powtórnie, chyba że zrobię z tego
      inne danie, czyli właśnie przetworzę (gotowane mięso -> krokiety).
      7. Resztki wina zamrażam w woreczkach do lodu i dodaję do sosów i inych potraw,
      które tego wymagają.
      8. Bardzo często zamrażam nawet porcje dla jednej osoby.
      9. Zamrożoną żywność trzymam w zamrazarce do trzech miesięcy.
      10. Ponieważ pamięć mam dobrą, ale krótką, dlatego na lodówce w mojej kuchni
      wisi kartka ze spisem zamrożonych produktów i każdy produkt jest zamrażany z
      karteczką: opis plus data zamrożenia. Wystarczy rzut oka na spis i wiem co mam
      bez niepotrzebnego przerzucania lodowatych paczek i zastanawiania się co to
      jest.
      11. Robiąc zakupy w Lidlu kupuję większą ilość lidlowskich lodów typu śnieżki
      czy też rożki, o których przeczytałam tu na forum i które potwierdzam, są
      bardzo dobre i zdecydowanie tańsze od innych.
      ...i to chyba tyle.
      pozdrawiam
      • vaniliaa1 Re: Jak ja zamrażam 27.01.06, 12:05
        a ja sery baaaaaardzo czesto zamrazam i sa oksmile) co prawda potem je
        wykorzystuje do roznych rzeczy typu: nalesniki czy pizza..ale nigdy nie zdazylo
        mi sie zeby byly jakies dziwne...
        a karteczke na lodowce musze wykorzytac....rewelacja
      • jakema Re: Jak ja zamrażam 27.01.06, 22:45
        Bardzo mi sie podoba opcja z mrozonymi kostkami wina. Nobel dla Anonima!!
        A swoja droga, to sie zastanawiam jak wielkie macie zamrazarki, ze tyle sie tam
        miesci...
        U mnie w domu od kilku lat mrozi sie posiekany koperek. Zima ziemniaczki z
        odrobina maselka i duza iloscia koperku smakuja prawie jak mlode.. mniam.
        A czego nie wolno zamrazac? Istnieje cos takiego?
        • anonim001 moja zamrażarka 28.01.06, 00:29
          Cała lodówka ma około 180 cm, a zamrażarka 3 szuflady, a konkretnie to 2 i pół,
          bo ta ostatnia to taka oszukana trochę wink
          Z zielonych rzeczy zamrażam i koperek, i pietruchę, i seler (nać). Pieczarki
          (przetworzone) również.
          Sposób na zamrażanie zup i płynnych produktów wyczytałam tu na forum chyba. Do
          pojemnika, garnka wkładam woreczek foliowy, wlewam zupę, zawiązuję woreczek i
          razem z pojemnikiem do zamrażarki, a jak już jest zamrożone to wyciągam sam
          pojemnik.
          Porozkładane na tacce mozna nie tylko pierogi, ale i owoce (np. truskawki)
          mrozić. Nie zbijają się wtedy w jedną bryłę.
          Czego nie wolno mrozić? ... ciasta z bezą. Nic innego nie przychodzi mi do
          głowy. Ogórek zielony też zapewne jest nieciekawy po rozmrożeniu...
    • agab51 Re: Co i jak zamrazac? 27.01.06, 13:44
      przykład z dziś:
      kupiłam tanio pieczarki, wzięłam prawie kg, łepki opanierkuję, będzie do
      ziemniaków. a wszystkie nóżki posiekam, podsmażę z cebulką na oliwie i w tej
      formie zamrożę, będzie jak znalazł do zapiekanek, tostów czy farszu do
      naleśników. grzyby ogólnie zamrażam już przyrządzone.

większość rzeczy zamrażam w torebkach foliowych, np usmażone już kotlety
      mielone, krokiety, itp gotowce. owoce- truskawki, czarną porzeczkę, wydrylowane
      wiśnie, aronia, maliny. warzywa- brukselki, brokuły, kalafiory, paprykę.
      papryka z zamrażarki na kanapki nie nadaje się raczej, ale do leczo, zapiekanek
      czy pizzy jest super.
      kalafior i brokuły dzielę na różyczki i tak zamrażam, potem jest do zupy.
      w zamykanych pudełeczkach, np. po surówce trzymam posiekaną zieleninę (koperek,
      pietruszka, liście od selera, oraz pokrojony w półkrążki por)
      gotowe dania, typu sos, leczo czy bigos zamrażam w opakowaniach po lodach,
      dużych jogurtach (400-500g) oraz po smarowidłach (Delma, Smaczny duet itd).
      zupki dla dziecka zamrażam w opakowaniach 200-250g po śmietanie, serkach i
      jogurtach.
      • ewaktw Re: Co i jak zamrazac? 27.01.06, 15:22
        Dzięki Agab51 za pomysł zamrożenia przetworzonych pieczarek. Jestem stałym
        bywalcem forum od prawie roku i moje planowanie zakupów i wykorzystywanie
        resztek opanowałam do perfekcji (prawie). Niestety, ostatnio miałam poczucie
        klęski, bo kupiłam 800g opakowanie pieczarek i z powodu przejść z grypą
        żołądkową zmieniły mi się plany żywieniowe. Z rozpaczą patrzyłam jak pieczarki
        marnieją, a w końcu je wyrzuciłam. No nie wiedziałam jak je uratować. Mogłam
        przesmażyć i zamrozić, byłyby super do późniejszego wykorzystania. Ale... znowu
        się czegoś nauczyłam.

A wracając do tematu wątku, to zamrażam też mnóstwo rzeczy, głównie resztki
        obiadów do poźniejszego wykorzystania albo porcje, których celowo robię więcej.
        Do zamrażania wykorzystuje plastikowe pojemniki po czymkolwiek, czasami
        woreczki.
        • jalla1 Re: Co i jak zamrazac? 27.01.06, 21:13
          Moja teściowa ma dobry sposób na zamrażanie pierogów, tak żeby się nie
          posklejały. Trzeba je najpierw zamrozić porozkładane na deskach do krojenia
          albo jakiejś tacy. Później przekładamy do woreczków i gotowe!
          • ewaktw Re: Co i jak zamrazac? 01.02.06, 11:31
            W zamrażarkach niektórych jest taka półka wysuwana do zamrażania np. owoców.
            Rozsypuje się czy rozkłada na niej te rzeczy, które muszą się oddzielnie
            zamrozić, a potem zsypuje do woreczków. Ja mam lodówko-zamrażarkę Amica i tam
            taka półka właśnie jest. Bardzo wygodne.
            • tea_time Re: Co i jak zamrazac? 01.02.06, 12:04
              Bardzo bardzo dziekuje, pomysly sa super. Juz wykorzystalam niektore, np. pomysl z
              mrozeniem jedzenia na 1 porcje, szczerze mowiac czesto nie wiedzialam, co z tym zrobic, bo
              nasza rodzina jest 4 - osobowa i bywalo, ze ladowalo to jako wkladka dla naszego psiaka, ktory
              jest duuuzy i potrzeby ma rownie duze. Niby sie nie zmarnowalosmile, ale mysle, ze spokojnie
              psiak zadowoli sie psim jedzeniem, a ja np. kilka klopsikow, ktore mi ostatnio zostaly
              wykorzystalam jako element zapiekanki miesno- warzywnej. I byl drugi obiadsmile Pomysl z
              mrozeniem wina w kostkach - super, juz zrealizowanysmile Powstaje tez lista na lodowke, pomysl
              trafiony w 10, zawsze mialam z tym problem, mrozilam i zapominalam, co zamrozilam, a potem
              bawilam sie w zgaduj-zgadule na mroziesmile Okazalo sie, ze mam tez te polke na mrozenie! nie
              wykorzystywalam jej w ogole....teraz to zrobiesmile Dziekuje. Tea
              • agab51 Re: Co i jak zamrazac? 01.02.06, 14:51
                tea_time napisała:

Powstaje tez lista na lod
                > owke, pomysl
                > trafiony w 10, zawsze mialam z tym problem, mrozilam i zapominalam, co zamrozil
                > am, a potem
                > bawilam sie w zgaduj-zgadule na mroziesmile

ja mam zakupione takie wizytówki (etykiety)- naklejki, piszę na nich: co jest
                zamrożone, i ogólny skład, albo na co mrożę
                np. -zupka jarzynowa- kurczak, kalafior, ziemniak, właszczyzna, koperek.
                -czarna porzeczka- skubaniec (tzn ciastowink).
                -mieszanka owocowa- kompot.
                -pieczarki- tosty, zapiekanki.
                -zupa ogórkowa (2porcje).
                itd itd.
                ten sposób także sprawdza się, nie muszę rozpoznawać potrawy na mroziewink
                • jj27 Re: Co i jak zamrazac? 01.02.06, 20:38
                  a gdzie kupujesz takie naklejki. Bo ja co przykleje to pózniej pi zamrozeniu mi
                  odchodzi
    • kaaarolinkaa Re: Co i jak zamrazac? 01.02.06, 14:31
      a propos zamrazania-chce kupic lodówke, nie powiem, zainspirowaly mnie Wasze
      zamrozone produkty- u mnie sie duzo marnuje, chce miec kompoty itd Jaka
      najlepiej? nie mzoe byc droga zbytnio tak do 1600 (wezme na raty pewnie) -jak
      cos taniej bedzie to jeszcze lepiej smileProsze poleccie mi cos...
      • ewaktw Re: Co i jak zamrazac? 02.02.06, 11:04
        Wydaje mi się, że przede wszystkim należy szukać lodówki energooszczędnej
        (klasa energetyczna A), bo choć takie urządzenia są droższe, to jednak dużo
        tańsze potem w eksploatacji.
        A oprócz tego, to musisz wiedzieć na czym Ci najbardziej zależy (ilość półek,
        dodatkowych pojemników, wielkość szuflad, łatwość wyciągania elementów do mycia
        itp., ale także dostępność cześci zamiennych i serwisu (w razie awarii). No i
        wielkość - inną lodówkę kupisz do małej kuchni, inną do dużej. Jak masz
        miejsce, to lepiej mieć dużą. Ja mam od 8 lat polską Amicę z tych największych
        i sobie bardzo chwalę, ale nie odważam się polecać nikomu konkretnej marki. Te
        rzeczy, o których napisałam wyżej wydają mi się po prostu istotne przy wyborze
        lodówki.
    • zuzka1232 Re: Co i jak zamrazac? 11.02.06, 01:45
      Metoda zamrazania jest bardzo wazna, bo zle zamrozona i przetrzymywana zywnosc
      traci wiele wartosci. Ja tez mroze wszystko, tak jak i wy ale wcale nie jestem
      pewna czy robie to dobrze.
      Wiem, ze niektore warzywa lub owoce nalezy zblanszowac lub poslodzic, etc.

Zamierzam kupic te ksiazke i poczytac co-nieco; reklame znalazlam kiedys na
      nacie:
      "Co i jak zamrażać...a można wszystko!"
      wydawnictwo: Świat Książki, Styczeń 2004
      Seria: Biblioteczka Pani Domu
      ISBN: 83-7311-769-5
      • gosiaczek7772 Re: Co i jak zamrazac? 01.03.06, 09:05
        ja kupuję włoszczyznę, obieram, ścieram na tarce i dzielę na małe porcje(porcje
        do zupy), później tylko wyjmuję torebeczkę i gotową wrzucam do mięska. Nie
        brudzi się póżniej kuchnia przy obieraniu warzyw i duuuza oszczedność...CZASU!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka