Dodaj do ulubionych

Jak przeżyć?

26.01.06, 11:57
Wraz z partnerem mamy 1600 zł.
Kredyt, mieszkanie, opłaty to 1000 zł.
Mamy małego synka (3 miesiące)... jak przeżyć za tą kwotę (600 zł)?
Mamy do kupienia przecież pieluszki i wiele innych rzeczy... a do tego nasze wyżywienie...
Proszę o podpowiedzi.. czy to wogóle możliwe?
Obserwuj wątek
    • eda79 Re: Jak przeżyć? 26.01.06, 11:59
      mozliwe.tylko trzeba chciec.u nas jest mniej wypłaty i jakoś dajemy rade.napewno
      nie mozemy pozwolic sobie na to chcemy ale na długach nie ciagniemy
      • vaniliaa1 Re: Jak przeżyć? 26.01.06, 12:01
        popieram Edyte-mozna jak najbardziej...
        pieluchy-najtansze....(my kupowalismy TIP) za 27 zł 64 szt
        kaszki czy mleka w promocjach....
        i wogole..nie kupowac glupot, a jedyne potzrebne rzeczy...
        • cytrynka3 Re: Jak przeżyć? 11.02.06, 23:17
          Hej
          Póki co maluch jest za mały na kaszki, ale jak będzie starszy, oszczędniej (i
          zdrowiej) będzie kupić ryż (najlepiej brązowy), czy płatki owsiane, zmielić w
          mlynku do kawy i gotować z 5 minut.
    • foretka Re: Jak przeżyć? 26.01.06, 12:06
      Nie zalamuj siesmile Mozliwe.

Zrob liste co MUSISZ kupic (ale nic wiecej), zobacz ile zostanie. Tutaj
      znajdziesz bardzo wiele przepisow na tanie gotowanie.
      Pomysl czy mozecie na czyms zaoszczedzic (kablowka, telefony, prad, konta w
      banku itp) - czasem to male kwoty ale razem to np. na pieluchy juz bedzie.
      Jesli macie blisko rodzine - moze mama moze usmazyc Wam np. troche kotletow,
      bigosu, gulaszu - a Ty to do zamrazarki i juz jest cos na "czarna godzine".

A moze macie zbedne rzeczy, ktore mozecie sprzedawac na allegro?

Naprawde 600zl to nie koniec swiatasmile

Pozdrawiam i trzymam kciuki
      ~ foretka ~ mama Paulinki (13.09.2004r.)
      zapraszam na forum Zakątek Szczecińskich MaMsmile
      • yoma Re: Jak przeżyć? 27.01.06, 12:10
        Mama może też kupić pieluchy, zapłacić za prąd i gaz...
        • brzdac_22 Re: Jak przeżyć? 27.01.06, 13:21
          Mama nie pracuje... Tata nie żyje... sad A Michał właśnie się pakuje - chyba jednak nie dam rady... bo ja mam tylko 500 zł i brak mieszkania sad(((((((((
        • kotkapsel Re: Jak przeżyć? 28.01.06, 22:32
          kurde Yoma, ja lubie twój humor - ale cham lub chamka to Ty jednak jesteś smile
    • ankasza Re: Jak przeżyć? 27.01.06, 08:51
      Możliwe jak najbardziej.Mi po opłaceniu wszystkich rachunków zostaje właśnie
      tyle na 4 osoby i spokojnie można przeżyć.Bez ekstrawagancji,ale wystarcza.A
      jeśli trzymam się swojego planu,to potrafię nawet co nieco uciułać.
      Poczytaj forum,dziewczyny podają swoje sposoby na oszczędzanie.Warto je
      wprowdzić w życie.Ja tak zrobiłam ,kiedy mi dochody spadły.A wydawało mi
      się ,że będzie tragicznie.
      Głowa do góry.
    • zonaniezona1 Re: Jak przeżyć? 30.01.06, 07:16
      Już pisałam... Po pierwsze. Szybko do Osrodka Pomocy Społecznej.Dostaniesz
      1000zł z tytułu urodzenia dziecka (becikowe) oraz zasiłek rodzinny. Przy tych
      dochodach i utraconym dochodzie (bo masz malutkie dziecko i pewnie nie
      pracujesz ) dostaniesz 43 zł. Akurat starczy na jakiś rachunek. Idz złoż
      papiery !W razie czego pytaj o radę na priva. Pozdrawiam!
      • odojoachim spokojnie, ja mam podobnie i żyję;) 05.02.06, 16:50
        nie mam mieszkania, wynajmujemy, mieszkamy w warszawie, mamy po odjeciu kosztów
        za mieszkanie, opłaty, kablówkę, i inne, zostaje nam 600zł i nie uwazam zeby
        było tak tragiczniewink kupuje rzeczy dla dziecka w roosmanie, wszystko jest
        tańsze conajmniej o 2 zł. począwszy od kasek, poprzez mleko, i pieluchy.
        Jeszcze tylko pytanie czy karmisz piersią bo jeśli tak to dużo zaoszczędzaszwink
        jeśli nie to cóż, ale wiem że da radę zyć bo ja mam rocznego synka i tyle
        mamywink Gotuje tańsze obiady, typu kasze, zeimniaki, etc. Kto powiedział, że
        musi być codziennie na obiad mięcho?? uwierz mi da się przeżyć, zakupy robię w
        biedronkach, rossmanach, hipermarketach i hurtowniach, nie w sklepie osiedlowym
        bo to drożej wychodzi chyba że muszę. I wiesz co?? i starcza mi na internet, na
        to by odłożyć małe co nie co, lub wyjść z mężem gdzieś. Polecam forum zamiana,
        oddam/przyjmę i tym podobne. Pozdrawiam i uwierz mi inni mają gorzej, są osoby
        które mają na życie 400zł i jakoś dają obie radęwink
    • libido.slaughter Re: Jak przeżyć? 09.02.06, 21:24
      Ej, dziewczyny, wy to macie problemy - ja na przykład bardzo lubię kuchnię
      hiduską, a w tej kuchni używa się klarowanego masła - tzw. ghee. Z pięciu kostek
      masła wychodzi mi po klarowaniu najwyżej 1,5, więc mąż zapowiedział, że nie
      będzie pozwalał mi kupować masła, bo za dużo wychodzi, i co ja mam zrobić?
    • agamamaani Re: Jak przeżyć? 12.02.06, 20:28
      n omy mamy mniej bo 400-max 500 zł po odjęciu opłat.. i wystarcza -
      zrezygnowalismy z przyjemności, z palenia papierosów.. jeździmy komunikacją
      miejską, ubieramy się w ciuchowniach. Kupujemy w hipermarketach i na promocjach .
      zamiast kaszek kupowałam budyń ( gdy dziecko nie ma skazy białkowej spokojnie
      możesz już od jakiegoś 7 miesiaca podawac krowie mleko z kartonu ( te zwykłe dla
      dorosłych) - wychodzi taniej ..
      więcej nie pamiętam ale dajemy rade zazwyczaj .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka