vaniliaa1 01.03.06, 09:43 chodzi mi po glowie kupno zmywarki na raty) i tak sie zastanawiam. oszczednosc wody-ok.. a co z pradem????? ile taka zmywarka ciagnie pradu??? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madzia1708 ponawiam pytanko 01.03.06, 10:14 jak to jest z prądem? jak często się zmywa? czy trzeba miec specjalne naczynia? itp proszę o odpowiedz doświadczonych Odpowiedz Link
vaniliaa1 Re: ponawiam pytanko 01.03.06, 10:21 to ja Ci moge odpowiedziec na 2 pytania) naczynia zwykle-tylko, ze jesli maja zrebrne albo zlote obwodki to moga sie zmyc( a jak czesto sie zmywa zalezy od tego ile naczyn uzywasz znam takich co zmywaja raz n atydzien a tez takich coi myja codzien\ie) ja mysle ze gdzies 2-3 razy w tyg bym musiala puszczac Odpowiedz Link
ewaktw Re: ponawiam pytanko 01.03.06, 10:36 Ja mam zmywarkę od poł roku. Załączamy ja co drugi dzień (2 osoby dorosłe + dziecko). Po tym okresie stwierdziliśmy oszczędność 1m3 wody miesięcznie, co w skali roku daje nam 12m3 czyli 1,5 miesiąca mycia (zużywamy średnio 8-9 m3 wody miesięcznie). Co do prądu, to obliczeń nie robiliśmy, ale kupując wybraliśmy model o klasie energetycznej A czyli jak najbardziej oszczędny. Na to trzeba zwracać uwagę. Do ciepłej wody mamy bojler, więc myślę, że i tak zużyłabym więcej prądu do zagrzania wody w bojlerze i codziennego zmywania niż zmywarka mi ciągnie co drugi dzień. Do zmywarki używam tabletek z Lidla - 30 sztuk (starcza mi na 2 miesiące) za 5,50 zł, a nabłyszczacza i soli z Plusa za parę złotych (starczają na pół roku). Wychodzi to taniej niż płyn do naczyń, który musiałam kupować co 2-3 tydzień. O oszczędności czasu nie wspomnę, bo po przyjściu z pracy i zjedzeniu obiadu wkładam talerze i garnki do zmywarki i idę się bawić z córką, a nie stoję pół godziny w kuchni, żeby posprzątać. Osobiście polecam! Odpowiedz Link
vaniliaa1 Re: ponawiam pytanko 01.03.06, 10:39 a ja mam ciepla wode na gaz dlatego ten prad tak mnie meczy ( Odpowiedz Link
intraday Re: ponawiam pytanko 01.03.06, 10:56 Chcialam zapytac czy jak zakonczy sie mycie w zmywarce to zaraz otwierasz drzwiczki czy nie wolno tego robic i nalezy odczekac Odpowiedz Link
martabg Re: ponawiam pytanko 01.03.06, 11:10 Zakazu otwierania nie ma Ale jak na przykład wybierzesz program z suszeniem, to po otorzeniu ci gorące powietrze ucieknie. Ja nie korzystam z suszenia (w końcu naszynia stawiałam na suszarce a nie wycierałam do sucha szmatką) i bardzo często otwieram zaraz po skończonym programie. Poza tym zmywarkę chwalę sobię bardzo. Też mam podgrzewacz wody, więc dla mnie jest to korzystne. Odpowiedz Link
ewaktw Re: ponawiam pytanko 01.03.06, 11:12 W instrukcji jest napisane, żeby trochę odczekać. Mnie zdarza się różnie, ale nawet jak otworzę od razu drzwiczki, to muszę odczekać, żeby ta para wyleciała. Tych talerzy nawet nie mozna dotknąć, bo są takie gorące. Załączamy zmywarkę najczęściej na noc, bo o 22 włącza nam się druga taryfa czyli tani prąd (mamy w mieszkaniu siłę z powodu ogrzewania) i wówczas zmywarka czeka na rozładowanie do rana. Zauważyłam, że wtedy naczynia są zupełnie suche, a jak otwieram od razu, to potrafią być wilgotne. Widocznie o to chodzi, żeby cała ta para się wysuszyła i odparowała. Co do zużycia prądu, to moja zużywa 1,5 kW na zmywanie w 65 stopniach czyli ten standardowy program. To mniej niż pralka automatyczna. To są naprawdę śmieszne ekonomiczne urządzenia. Nie to co kiedyś.... Odpowiedz Link
intraday Re: ponawiam pytanko 01.03.06, 11:23 Kupilam mieszkanie 3mis temu razem ze sprzetem do kuchni i nie mam instrukcji. Zawsze mnie to meczylo, czy dobrze robie jak otwierm za szybko bo bucha ta para dosc mocno, balam sie zostawiac bo myslalam ze moze zmatowiec szklo. Odpowiedz Link
ewaktw Re: ponawiam pytanko 01.03.06, 12:07 Jak zostawisz na trochę, to naczynia powinny się ładniej wysuszyć. Spróbuj kiedyś zostawić na godzinę i sama porównasz efekty. Odpowiedz Link
149k ale tylko "made in poland 01.03.06, 13:15 jeśli dobrze liczę to 1,5m3*12mies to 18m3*10lat to 180m3 po 10zł czyli 1800zł więc zakup się opłaca, czy dobrze liczę?? Odpowiedz Link
moreno500 Re: ale tylko "made in poland 06.03.06, 00:02 ja za swoją zapłaciłam 800 zł, parametry ekonomiczne ma takie, jak te droższe (klasa energ. A i zużycie wody małe, ale nie pamiętam jakie), natomiast dizajn fatalny (nie jest do zabudowy, jest prosta i raczej brzydka) i jest cholernie głośna. natomiast kochamy ją nad życie i jest to nasz najlepszy zakup poprzedniego roku. na taką nas było stać, taką kupiliśmy. polecam Odpowiedz Link