01.03.06, 09:43
chodzi mi po glowie kupno zmywarki na ratysmile)
i tak sie zastanawiam. oszczednosc wody-ok..
a co z pradem?????
ile taka zmywarka ciagnie pradu???
Obserwuj wątek
    • madzia1708 ponawiam pytanko 01.03.06, 10:14
      jak to jest z prądem?
      jak często się zmywa?
      czy trzeba miec specjalne naczynia?
      itp

proszę o odpowiedz doświadczonych
      • vaniliaa1 Re: ponawiam pytanko 01.03.06, 10:21
        to ja Ci moge odpowiedziec na 2 pytaniasmile)
        naczynia zwykle-tylko, ze jesli maja zrebrne albo zlote obwodki to moga sie
        zmycsad(
        a jak czesto sie zmywa zalezy od tego ile naczyn uzywaszwink znam takich co
        zmywaja raz n atydzien a tez takich coi myja codzien\iewink)
        ja mysle ze gdzies 2-3 razy w tyg bym musiala puszczacsmile
        • ewaktw Re: ponawiam pytanko 01.03.06, 10:36
          Ja mam zmywarkę od poł roku. Załączamy ja co drugi dzień (2 osoby dorosłe +
          dziecko). Po tym okresie stwierdziliśmy oszczędność 1m3 wody miesięcznie, co w
          skali roku daje nam 12m3 czyli 1,5 miesiąca mycia (zużywamy średnio 8-9 m3 wody
          miesięcznie). Co do prądu, to obliczeń nie robiliśmy, ale kupując wybraliśmy
          model o klasie energetycznej A czyli jak najbardziej oszczędny. Na to trzeba
          zwracać uwagę. Do ciepłej wody mamy bojler, więc myślę, że i tak zużyłabym
          więcej prądu do zagrzania wody w bojlerze i codziennego zmywania niż zmywarka
          mi ciągnie co drugi dzień. Do zmywarki używam tabletek z Lidla - 30 sztuk
          (starcza mi na 2 miesiące) za 5,50 zł, a nabłyszczacza i soli z Plusa za parę
          złotych (starczają na pół roku). Wychodzi to taniej niż płyn do naczyń, który
          musiałam kupować co 2-3 tydzień. O oszczędności czasu nie wspomnę, bo po
          przyjściu z pracy i zjedzeniu obiadu wkładam talerze i garnki do zmywarki i
          idę się bawić z córką, a nie stoję pół godziny w kuchni, żeby posprzątać.
          Osobiście polecam!
          • vaniliaa1 Re: ponawiam pytanko 01.03.06, 10:39
            a ja mam ciepla wode na gaz sad
            dlatego ten prad tak mnie meczy sad(
          • intraday Re: ponawiam pytanko 01.03.06, 10:56
            Chcialam zapytac czy jak zakonczy sie mycie w zmywarce to zaraz otwierasz
            drzwiczki czy nie wolno tego robic i nalezy odczekac
            • martabg Re: ponawiam pytanko 01.03.06, 11:10
              Zakazu otwierania nie masmile Ale jak na przykład wybierzesz program z suszeniem,
              to po otorzeniu ci gorące powietrze ucieknie. Ja nie korzystam z suszenia (w
              końcu naszynia stawiałam na suszarce a nie wycierałam do sucha szmatką) i
              bardzo często otwieram zaraz po skończonym programie.

Poza tym zmywarkę chwalę sobię bardzo. Też mam podgrzewacz wody, więc dla mnie
              jest to korzystne.
            • ewaktw Re: ponawiam pytanko 01.03.06, 11:12
              W instrukcji jest napisane, żeby trochę odczekać. Mnie zdarza się różnie, ale
              nawet jak otworzę od razu drzwiczki, to muszę odczekać, żeby ta para wyleciała.
              Tych talerzy nawet nie mozna dotknąć, bo są takie gorące. Załączamy zmywarkę
              najczęściej na noc, bo o 22 włącza nam się druga taryfa czyli tani prąd (mamy w
              mieszkaniu siłę z powodu ogrzewania) i wówczas zmywarka czeka na rozładowanie
              do rana. Zauważyłam, że wtedy naczynia są zupełnie suche, a jak otwieram od
              razu, to potrafią być wilgotne. Widocznie o to chodzi, żeby cała ta para się
              wysuszyła i odparowała.

Co do zużycia prądu, to moja zużywa 1,5 kW na zmywanie w 65 stopniach czyli ten
              standardowy program. To mniej niż pralka automatyczna. To są naprawdę śmieszne
              ekonomiczne urządzenia. Nie to co kiedyś....
              • intraday Re: ponawiam pytanko 01.03.06, 11:23
                Kupilam mieszkanie 3mis temu razem ze sprzetem do kuchni i nie mam instrukcji.
                Zawsze mnie to meczylo, czy dobrze robie jak otwierm za szybko bo bucha ta para
                dosc mocno, balam sie zostawiac bo myslalam ze moze zmatowiec szklo.
                • ewaktw Re: ponawiam pytanko 01.03.06, 12:07
                  Jak zostawisz na trochę, to naczynia powinny się ładniej wysuszyć. Spróbuj
                  kiedyś zostawić na godzinę i sama porównasz efekty. smile
                  • intraday Re: ponawiam pytanko 01.03.06, 12:18
                    Dziekuje, musze tak zrobic
                    • 149k ale tylko "made in poland 01.03.06, 13:15
                      jeśli dobrze liczę to 1,5m3*12mies to 18m3*10lat to 180m3 po 10zł czyli 1800zł
                      więc zakup się opłaca, czy dobrze liczę??
                      • moreno500 Re: ale tylko "made in poland 06.03.06, 00:02
                        ja za swoją zapłaciłam 800 zł, parametry ekonomiczne ma takie, jak te droższe
                        (klasa energ. A i zużycie wody małe, ale nie pamiętam jakie), natomiast dizajn
                        fatalny (nie jest do zabudowy, jest prosta i raczej brzydka) i jest cholernie
                        głośna. natomiast kochamy ją nad życie i jest to nasz najlepszy zakup
                        poprzedniego roku. na taką nas było stać, taką kupiliśmy. polecam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka