Dodaj do ulubionych

Jaka lodowka?

26.04.06, 22:49
Pomozcie w podjeciu decyzji - musimy do wynajmowanego mieszkania kupic lodowke,kuchnia jest dosc mala.
Czesto mroze potrawy,zawsze bylo to tansze i latwiejsze - robilam raz a starczalo na kilka obiadkow.
Jesli kupie mala lodowke,bedzie malutki zamrazalnik, ale zaoszczedze na prad
(te duze zuzywaja wiecej energii).
Co powinnam zrobic,zrezygnowac z mrozenia?
Obserwuj wątek
    • gad_forumowy Re: Jaka lodowka? 27.04.06, 06:16
      Zwróć uwagę na klasę energetyczną. Opłacalna jest A (A+ są droższe a różnica w cenie jest wyższa niż koszt zaoszczędzonej energii przez 10 lat). Dobowe zużycie energii jest zwykle podane przez producenta. Dobrze jest mieć lodówkę z oddzielnym zamrażalnikiem (oddzielne drzwiczki), wtedy nie będziesz musiała rezygnować z zamrażania i model jednosprężarkowy a nie dwu (do rozmrażania trzeba wyłączyć i chłodziarkę i zamrażarkę, ale sprzęt jest tańszy w eksploatacji).
      Jeszcze jeden istotny szczegół. Miałem lodówkę Polar (nową). W małym mieszkaniu w nocy nie można było spać, bo sprzęt syczał i "jęczał". Próbowałem ustawiać pionowo - nic nie pomogło. Co ciekawe w instrukcji było napisane, że te odgłosy są normalne. Radzę wypytać sprzedawcę o hałaśliwość.
    • gosia05 Re: Jaka lodowka? 27.04.06, 11:16
      Witam,

Mam do sprzedania lodówkę
      www.whirlpool.com.pl/?nodeid=produkt&cat_id=8&prod_id=19
      za 850 PLN. Lodówka ma gwarancję, była nieznacznie używana przez 2 miesiące,
      jest w idealnym stanie.

Jeśliby kogoś to interesowało, to chciałabym również sprzedać materac 140/200
      • agak424 Re: Jaka lodowka? 21.06.06, 10:57
        czesc
        przeczytalam twojego posta na temat lodówki do sprzedania oraz materaca jesli
        jest ta oferta aktualna to jestem zainteresowana zawdzwon do mnie to dogramy
        szczegoly 693-321-320
        czesc
        szczegoly 693-321-320
        czesc
        szczegoly 693-321-320
      • agak424 Re: Jaka lodowka? 21.06.06, 11:02
        jesli oferta sprzedazy lodówki i materaca jest aktualna to zadzwon na numer
        693 321 320 to dogramy szczegoly, bardzo mi zalezy na tym.
    • skakanka Re: Jaka lodowka? 27.04.06, 11:26
      Halo halo.
      Ja też szukam lodówki i ostatnio ucięłam sobie pogawędkę z panem w małym
      sklepiku AGD. Dowiedziałam się tak (informacje od sasa do lasa, ale może się
      przydadzą):
      - electrolux - ma modele BIG INSIDE - lodówka niby mała, a pojemność ma taką
      jak innych firm o 10 - 15 cm większa - kwestia grubości drzwiczek i ściany
      tylnej;
      - whirlpool = polar. Ta sama fabryka we Wrocławiu, te same agregaty
      (electroluxa), a różnice są estetyczno-funkcjonalno-kolorystyczne, a nie w
      jakości technicznej. No i logo inne smile. I cena.
      - w Trójmieście ceny "normalne" sprzętu AGD w małych sklepikach są niższe niż
      np. w reklamowanych Media Markt. Ceny promocyjne trzeba samemu sprawdzić, małe
      sklepy zrersztą też mają obniżki na wybrane modele.

No to powodzenia w szukaniu, czego i sobie życzę wink.
      Skakanka
      • novembre Re: Jaka lodowka? 27.04.06, 22:34
        1. Roznice miedzy A i A+ sa minimalne ale marketingowcy potrafili narobic szumu
        dookola. Miedzy A i B to jeszcze, ale A i A+ to zawracanie glowy.
        2. Chlodziarke/zamrazarke rozmrazasz raz na jakis czas i raczej nie raz w
        tygodniu. Jedzenie bez zimna wytrzyma godzine a chyba nie zejdzie ci dluzej z
        myciem lodowki w srodku?
        3. Proponuje uwazac na niemal identyczne modele w sieciach - bywaja wykonane z
        gorszych i mniej trwalych podzespolow.
        4. Przy 'gwarancjach na 7 lat' itp uwaznie sprawdzaj na ktore podzespoly jest ta
        gwarancja. Marketingowcy dzialaja cudawink.
        5. No i przede wszystkim zastanow sie, jak duza lodowka ci potrzebna - gorenje
        ma swietny model rk 4256 - 4 szuflady w zamrazalniku i tyle samo na wysokosc w
        gore chlodziarki. Jak dobrze poszukasz, to na pewno znajdziesz. W internecie sa
        dobre ceny, widzialam ja tutaj:
        www.e-zagiel.pl/go/_search/full_search.php?sess_id=9f6fbf476da8b18ff40cd26d1948ff33&search_query_words=4256
        pozdrawiam nov
      • akacjax Re: Jaka lodowka? 04.05.06, 09:56
        - whirlpool = polar. Ta sama fabryka we Wrocławiu, te same agregaty
        > (electroluxa), a różnice są estetyczno-funkcjonalno-kolorystyczne, a nie w
        > jakości technicznej. No i logo inne smile. I cena.

Nie do końca, by nie wdawać się w wyjaśnienia-whirpool i tak lepszy ponoć od polara i na pewno cichszy.

Podstawowe pytanie lodówkowe-jaki rozmiar, na ile osób.
        Ważna uwaga-te, które mają zamrażarkę/nik u góry-wymagają ciągłego schylania się przy wyjmowaniu czegokolwiek z części chłodniczej, a kregosłup tego nie lubismile
        Przy czytaniu info o lodówkach trzeba zwrócic uwage, czy podaja pojemnośc brutto, czy netto.
        Nowoczesne lodowki(nawet wielkie) mają jeden agregat, a dwa termostaty-niezależność rozmrażania itd.(no i jeden cichszy niż dwa).
        A najsmutniejsze, kuszące ceną i mylące, że często niezły desine mają marne lodówkisad
        • karolka_m Re: Jaka lodowka? 30.05.06, 08:49
          Czy whirlpool = polar - tego nie wiem. Wiem jedno, ze lodówek whirlpool nie
          można nazwać cichymi - moja teściowa i szwagierka "połakomiły" się na lodówki
          whirlpool z obiegiem powietrza i spać po nocach nie mogą - wiecznie coś warczy
          i trzaska. Wzywany był nawet serwis, który stwierdził, że tak ma być. Są to
          dwie lodówki i serwisanci, którzy przyszli do jednego i drugiego domu również
          inni - więc to nie pojedyńczy przypadek.
          Natomiast gdyby ktoś się zastanawiał czy wybrać lodówkę indesit czy ariston i
          byłaby róznica w cenie to mogę powiedzieć z całą odpowiedzialnością, że to to
          samo - mają inny kształt drzwi i tyle, a wszystkie podzespoły są te same - wiem
          bo mój mąż pracuje w Indesit. Indesit robi też na tych samych podzespołach
          markę Hot Point wysyłaną do Wielkiej Brytani.
          Pozdrawiam Karolina
          • shady27 Re: Jaka lodowka? 30.05.06, 10:40
            ja mialam Whirpoola i wogole jej slychac nie bylo, cichusienka, szybko rozmrazala sie zamrazarka super.....teraz mamy Haiera, bo whirpool z racji wielku wyzional ducha
            • karolka_m Re: Jaka lodowka? 01.06.06, 16:55
              Shady - wogóle starsze lodówki sa o wiele lepsze - te nowe często 10 lat nie
              wytrzymują. Ja mam akurat Candy - teraz ma 8 lat i lada moment ja wymienię -
              jakies 2 lata temu padł w niej jeden agregat i był wymieniany więc Pan, który
              sie tym zajął powiedział, że wcale go to nie dziwi - bo nowe lodówki sa tak
              robione, żeby nie posłużyły długo - wiadomo nowy zakup i tak nakręcana jest
              koniunktura na lodówki i inny sprzęt AGD wink. Nie pisałam tez o wszystkich
              whirpoolach tylko o tych nowych z obiegiem powietrza.
    • herrenna Re: Jaka lodowka? 03.05.06, 22:09
      ja polecam może nie konkretny model lodówki ale sklep internetowy www.hoopla.pl
      jest o wiele tanszy niż sklepy w Opolu, kupilismy tam lodówke (samsung coś tam,
      droga, bo za 1870 zł,ale z podajnikiem wody i innymi bajerami). Za ta sama
      lodowkę w media markcie chcieli... 3100 zł, myslałam, że zabije smiechem.
      Lodowka sprawuje sie super, ale jak dla mnie to jest po prostu za wysoka, bo ma
      z 190 cm, wiec ja przy moim 168 moge sobie ewentualnie do górnej półki
      podskakiwaćwink no ale za to ile się mieściwink
    • grey-pippin Re: Jaka lodowka? 30.05.06, 11:08
      aniuzpoznania smile piszesz ze kuchnia jest mala, ale zazwyczj mala lodowka wcale
      nie zajmuje wcale malo miejsca, jesli to mozliwe to raczej kupilabym lodowke na
      kilka-kilkanascie lat bo przeciez zabierzecie ja ze soba, kupowanie tymczasowo
      bardzo malej to wyrzucanie pieniedzy tym bardziej ze te male sa dosc drogie a
      naprawde nic sie w nich nie miesci, milam taka mini lodowke w wynajmowanym
      pokoju kiedys i byla super beznadziejna, i tak musialam zakupy robic z dnia na
      dzien
    • skakanka Kupiłam lodówkę! 21.06.06, 12:11
      O taką:
      www.electrolux.pl/node111.asp?ProdID=36001
      Mnie się podoba. Jest cicha i ma dużą pojemność przy średnich wymiarach (wys.
      154 cm). Mrozi że hej! Koszt: 1260 zł w zaprzyjaźnionym sklepiku, z dostawą i
      wniesieniem. I ogólnie słyszałam od znajomych, że electrolux jest OK, mam
      nadzieję, że się sprawdzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka